ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/06/2019

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους



Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Φλώρινα

 

Πολίτες της Φλώρινας, είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου για τη θερμή αυτή υποδοχή. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στην Φλώρινα, στην Μακεδονία μας, στην κεντρική σας πλατεία, η πολυπληθής σας παρουσία, σηματοδοτεί ότι ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας, είναι ένας αγώνας που θα τον κερδίσουμε. Θα τον κερδίσει ο λαός, θα τον κερδίσει η δημοκρατία.

Κάποιοι έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα πριν μιλήσει ο ελληνικός λαός. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι προεξοφλούν την κρίση και την στάση του λαού. Γιατί είναι άλλες οι συνθήκες και άλλο το διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας. Είναι άλλο το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται ενώπιων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στις 7 του Ιούλη. Το κρίσιμο ερώτημα τούτη τη φορά δεν είναι να στείλουμε μήνυμα δυσαρέσκειας, δεν είναι να στείλουμε εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το κρίσιμο ερώτημα μπροστά από την κάλπη για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στις 7 του Ιούλη, είναι εάν θέλουν η χώρα να προχωρήσει μπροστά, να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί ή να γυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες της λιτότητας, να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια του ΔΝΤ και του κ. Σαμαρά και ο καθένας να είναι μόνος του απέναντι στην κρίση.

Εδώ, λοιπόν, στην Φλώρινα, στην Μακεδονία μας, στο σταυροδρόμι της ιστορίας και της παράδοσης των βαλκανικών λαών, εδώ, στα βόρεια σύνορα μιας πατρίδας που ενώνει, πρωταγωνιστεί και γίνεται ξανά δυνατή. Της πατρίδας που ποτέ δεν δείλιασε να προχωρήσει μπροστά. Διότι ποτέ ξέρετε σε αυτόν εδώ τον τόπο δεν κερδίσαμε από τον διχασμό. Μόνο έχασε ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας από τον διχασμό. Και ο λαός μας πληγώθηκε βαθιά. Οι μόνοι που κέρδισαν, όταν ο λαός μας διχάστηκε, ήταν οι πατριδοκάπηλοι. Αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στο ψέμα και τον φανατισμό. Εμείς όμως, ήρθαμε για να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και όχι να τους διχάσουμε. Και μαζί να χτίσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Όχι μόνο κρατώντας τις μεγάλες αξίες που μας κληρονομεί η βαριά μας ιστορία, αλλά γράφοντας νέες περήφανες σελίδες στο σήμερα. Στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου που οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε για να είναι ελπιδοφόρο.

Σήμερα κερδίζουμε ξανά την πίστη στις δυνάμεις μας. Στη δύναμη καθενός ξεχωριστά αλλά κυρίως στη συλλογική μας δύναμη. Διότι αυτή η συλλογική δύναμη είναι που μας έφερε σήμερα εδώ. Να είμαστε για πρώτη φορά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια και να διεξάγουμε εκλογές όπου την απόφαση θα την πάρει ο Ελληνικός λαός για το σχέδιο που θα κυβερνηθεί ο τόπος και όχι κάποιοι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, όχι η τρόικα που θα εγκρίνει τα προγράμματα της εκλεγμένης από τον λαό κυβέρνησης.
Και αυτή η πολυτέλεια να συζητάμε σε αυτές τις εκλογές για το μέλλον της χώρας μας, διαφορετικά απ’ ότι μάθαμε να συζητάμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτή η πολυτέλεια να μιλάμε για το μέλλον, να συγκρίνουμε προγράμματα και σχέδια για την επόμενη μέρα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς προστάτες, χωρίς επιβολές, είναι μια πολυτέλεια την οποία κατακτήσαμε όλοι μαζί. Ο Ελληνικός λαός με τις θυσίες του και εμείς με την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να βγάλουμε τη χώρα από την σκληρή επιτροπεία για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ξανά ελεύθεροι, για να μπορούμε σήμερα να πούμε ξανά: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Ναι, στους Έλληνες που θα αποφασίσουν για το μέλλον της και όχι στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Τον περασμένο Αύγουστο κάναμε αυτό το μεγάλο βήμα και γυρίσαμε τον τροχό της ιστορίας προς τα εμπρός βγάζοντάς τη χώρα από τα μνημόνια και κάνοντάς την ξανά δυνατή. Και σχέδιο μας, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα που προχωρά μπροστά, να προοδεύει παντού σε κάθε τομέα. Για να ζήσουμε καλύτερα στον τόπο μας. Ατομικά αλλά και συλλογικά. Και το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται μπροστά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες στην κρίσιμη επιλογή της 7ης του Ιούλη είναι ποια Ελλάδα θέλουμε για την επόμενη μέρα; Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα μακριά από τον εφιάλτη των μνημονίων και της λιτότητας που ζήσαμε στο πετσί μας για πέντε ολόκληρα χρόνια. Θέλουμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Ποιος θα ξεχάσει ότι στα πρώτα χρόνια της κρίσης, κατά τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά ιδιαίτερα, χάσαμε 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην καταστροφική πενταετία 2010-2014.

Από το 2015 όμως, και μετά δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 και η ανεργία έπεσε κατά 8 μονάδες. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 11%. 250.000 εργαζόμενοι έχουν σήμερα καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες γιατί επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια. Και πλέον, βάζουμε μπροστά για 500.000 νέες δουλειές την επόμενη τετραετία. Δουλειές όμως με καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες. 7 στις 10 νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν από το 2015 είναι πλήρους απασχόλησης. Μπορούμε και έχουμε το σχέδιο να το κάνουμε, γνωρίσουμε πώς να το κάνουμε, έχουμε αυτή την εμπειρία, ώστε αυτή η εικόνα να είναι εικόνα καθολική. Περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, αυτούς που βρέθηκαν στην ανεργία, τα παιδιά μας που έφυγαν στο εξωτερικό. Μπορούμε και θα το πετύχουμε, να τελειώνουμε με το σκληρό καθεστώς της ελαστικής και της μαύρης εργασίας στη χώρα μας.

Δεν θέλουμε όμως μόνο περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Θέλουμε επίσης μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Από τα εφτά χρόνια ύφεσης ως το 2014, είμαστε σήμερα στο τέταρτο συνεχόμενο έτος όπου η χώρα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας. Οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός ανεβαίνουν κάθε χρόνο. Θα με ρωτήσει όμως κανείς: Είσαστε ικανοποιημένοι με όλα αυτά; Όχι λέμε εμείς. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε δρόμο αλλά έχουμε και σχέδιο. Το ζήτημα όμως είναι να μην ανακοπεί αυτός ο δρόμος. Το ζήτημα όμως είναι να μη γυρίσουμε προς τα πίσω. Να μην κάνουμε αναστροφή, να μη γυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες, στα μαύρα χρόνια. Και αυτή είναι η απόφαση που θα πάρει ο Ελληνικός λαός και μόνο.

Εμείς έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να πετύχουμε, να συνεχίσουμε τη προσπάθεια με ακόμα πιο γοργά βήματα προς τα εμπρός. Να επενδύσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Να επενδύσουμε στο επιστημονικό μας δυναμικό και την καινοτομία, με επενδύσεις 15 δις τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Να φτάσουν οι εξαγωγές στο 50% του ΑΕΠ και να διπλασιάσουμε τις ΑΞΕ μέσα στην επόμενη πενταετία. Να συνεχίσουμε την επένδυση στην πράσινη οικονομία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, εκεί όπου η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Θέλουμε όμως και μια Ελλάδα που παρέχει ασφάλεια σε κάθε πολίτη. Με καθολική πρόσβαση όλων σε καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά σχολεία, ποιοτικά σχολεία που θα ξεκινάνε από την πρώτη μέρα με καθηγητές και με βιβλία και όχι στη μέση της χρονιάς. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δεν αφήνει κανένα συμπολίτη μας στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Μια κοινωνία που δε χτίζεται στον ανταγωνισμό και την επιβίωση του πιο δυνατού. Μια κοινωνία που εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη και την κοινή αφετηρία για όλους ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους ξεχωριστές δυνατότητες.

Φίλες και φίλοι, όλα αυτά εναπόκεινται στην κρίση του Ελληνικού λαού. Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή. Με ένα κράτος δίπλα στον πολίτη. Με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στο δημόσιο και όχι ένα τέρας γραφειοκρατίας, ρουσφετιών και δυσπραγίας. Με ένα Σύνταγμα που θα προωθεί τη λαϊκή συμμετοχή. Που θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά. Που θα βάζει τέλος στα προνόμια των Υπουργών και των επαγγελματιών της πολιτικής.

Θέλουμε μια Ελλάδα στην Ευρώπη και τον Κόσμο του 21ου αιώνα. Μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί στα μεγάλα διεθνή projects στην ενέργεια, στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. Που θα δίνει το παράδειγμα της υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών με τη στάση της στο διεθνές στερέωμα, όπως κάναμε με την προσφυγική κρίση. Μια χώρα που θα χτίζει συμμαχίες και θα ενισχύει διαρκώς το ρόλο της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα είναι ισχυρή και περήφανη ξανά και δεν θα απειλείται από κανέναν. Και δεν θα δέχεται λεονταρισμούς, ούτε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από κανέναν, τόσο για λογαριασμό της, όσο και για τους αδερφούς μας στην Κύπρο.
Θέλουμε μια Ελλάδα που θα γίνεται ο φάρος της φιλίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της ενότητας των λαών στα Βαλκάνια. Και θέλω σε αυτό το σημείο εδώ από την Φλώρινα να αναφερθώ σε μια συμφωνία που τόσο λοιδορήθηκε, να αναφερθώ στην ιστορική Συμφωνία που γεννήθηκε εδώ στα μέρη σας, στις ιστορικές Πρέσπες. Μια Συμφωνία που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό.
Μια Συμφωνία που φέρνει πιο κοντά δυο λαούς που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Δυο λαούς που πρέπει να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένα στο κοινό τους μονοπάτι προς την πρόοδο, την προκοπή και την ειρήνη. Αυτό το ιστορικό βήμα, φίλες και φίλοι, δικαιώνει χιλιάδες συμπατριώτες μας από τα μέρη σας, που για δεκαετίες ο παραλογισμός του εθνικισμού τους ρήμαξε κυριολεκτικά τη ζωή.
Και θέλω σε αυτό το σημείο να πω, ότι έβλεπα χθες κάποιες φωτογραφίες που τα περισσότερα ΜΜΕ προσπάθησαν να αποκρύψουν. Ήταν ο Βορειομακεδόνας Πρωθυπουργός, ο Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον αντιστράτηγο Καμπά, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Στρατού μας, σε στρατόπεδο της Βόρειας Μακεδονίας, και θυμήθηκα τους αλαλάζοντες εθνικιστές που καλούσαν το Στρατό μας να πάει στα Σκόπια να πολεμήσει. Ε, λοιπόν, όταν αυτοί οι υπερπατριώτες του γλυκού νερού, που έβαζαν φούμο στα πρόσωπα τους για να σκορπίσουν μίσος και προπαγάνδα, θα υπερασπίζονται τα πάτρια εδάφη κάνοντας βουτιές στη Χαλκιδική και ανεβάζοντας πύρινα post εθνικής επαγρύπνησης στο Facebook ενάντια στους προδότες, ο Ελληνικός Στρατός θα είναι στη γειτονική χώρα όχι όμως για να πολεμήσει κάποιον αόρατο εχθρό αλλά για να εγγυηθεί την ασφάλεια μιας φίλης γειτονικής χώρας. Και ο Ελληνικός Στρατός θα είναι εκεί και τα Ελληνικά αεροσκάφη της Π.Α., τα F16 θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας.

Αλλά πέρα από αυτούς τους γραφικούς που μας λοιδόρησαν, που μας είπαν προδότες, που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα μίσους και διχασμού στην ελληνική κοινωνία, πέρα από τους γραφικούς, υπήρξαν κάποιοι άλλοι, υποτίθεται σοβαροί, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί δήθεν προδοσίας των Πρεσπών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξέχασε σε ένα βράδυ την εθνική γραμμή αλλά και τη θέση του κόμματός του, της ΝΔ, μόνο και μόνο για να ψαρέψει κάποιους ψήφους στα θολά νερά. Και προτίμησε σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, αντί όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είναι ενωμένοι μπροστά στην εθνική γραμμή που δίνει πόντους στην εθνική μας προσπάθεια, στην ανάδειξη του κύρους και του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, προτίμησε ανεύθυνα να μιλά περί προδοσίας και περί προδοτικής συμφωνίας και να διχάζει τον ελληνικό λαό.

Και να μας λέει ακόμα ότι δήθεν ανταλλάξαμε τις συντάξεις, τη μη μείωση των συντάξεων που με αγώνα και με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με την απόδοση της οικονομίας την κερδίσαμε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, ότι δήθεν αυτό το ανταλλάξαμε με το ονοματολογικό.

Και σήμερα, που πάλι η χώρα μας περνά μια στιγμή όπου χρειάζεται να είναι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, που πράγματι περνά μια στιγμή με την πραγματική γείτονα που την απειλεί και όχι τους βόρειους γείτονες, με τον γείτονα τον απρόβλεπτο στα ανατολικά, αναρωτιέμαι πού πήγαν αλήθεια όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες που τότε μας κατηγορούσαν; Πού πήγαν αυτοί οι υπερπατριώτες όταν τα Τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στη Κυπριακή ΑΟΖ, πού είναι κρυμμένοι αυτοί οι Μακεδονομάχοι υπερπατριώτες, να υπερασπιστούν τα εθνικά μας δίκαια;

Τότε μας κατηγορούσανε που δεν στέλναμε στρατό στα Σκόπια, τώρα μας κατηγορούν που συγκαλούμε το ΚΥΣΕΑ Κυριακή παραμονή του Αγίου Πνεύματος και τους ενοχλούμε από τις διακοπές τους στις παραλίες.

Και όσο για την δήθεν προδοτική συμφωνία, τι μας λένε τώρα αυτοί που την πολέμησαν όσο κανένας άλλος; Ότι αν εκλεγούν στις 7 του Ιούλη, από την επόμενη μέρα το μόνο που θα κάνουν είναι να την προσέχουν για να τηρηθεί κατά γράμμα. Πάνε οι μειοδοσίες, πάνε τα βέτο στην Ε.Ε., πάνε οι κραυγές, τα ξεχάσανε όλα. Και το κύριο ερώτημα που έχω να τους απευθύνω είναι, μα καλά αφού είναι τόσο προδοτική αυτή η συμφωνία, τι σας αφορά αν θα τηρείται κατά γράμμα μια δήθεν προδοτική συμφωνία;

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Φλώρινας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της υποκρισίας και του πολιτικού τους καιροσκοπισμού. Και ταυτόχρονα, με τις τελευταίες εξελίξεις, δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για όσους πήραμε το ρίσκο, για να προχωρήσουμε μπροστά για την φιλία των λαών, για την αδελφοσύνη, για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου, του κύρους της Ελλάδας, ως μια δύναμης με αυτοπεποίθηση, μια δύναμη που δεν φοβάται τον διπλανό της, μια δύναμη που έχει το δίκιο με το μέρος της. Γι’ αυτό και είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά.

Όμως, φίλες και φίλοι, πολίτες της Φλώρινας, στην πολιτική όπως και στη ζωή, τα κόλπα κάποια στιγμή πληρώνονται. Και ο λαός έχει και τη γνώση και την αντίληψη να κρίνει ανάμεσα στη συνέπεια και στον πατριωτισμό και στην ασυνέπεια και τον τυχοδιωκτισμό.

Φίλες και φίλοι, είναι προφανές ότι όπως συνέβη και στην περίπτωση των Πρεσπών, έτσι και με την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης παίζουν ένα παιχνίδι, ένα παιχνίδι εξαπάτησης του ελληνικού λαού και υφαρπαγής της ψήφου του. Κρύβονται πίσω από γενικόλογες αναφορές που με συνέπεια επαναλαμβάνουν τα στελέχη τους σε κάθε δημόσια εμφάνιση για δήθεν λιγότερους φόρους που θα εφαρμόσουν αυτοί, αν τύχει και εκλεγούν.

Θυμάται ο ελληνικός λαός, ποιοι είναι αυτοί που έφεραν τους φόρους. Ποιοι ήταν αυτοί που βύθισαν την κοινωνία στην απόγνωση. Ποιοι ήταν αυτοί που λεηλάτησαν την μεσαία τάξη. Έγδαραν την μεσαία τάξη και τώρα εμφανίζονται ως δήθεν λυτρωτές της. Όμως, ακόμα κα αυτό το αφήγημα περί μείωσης της φορολογίας, είναι ένα αφήγημα που τις τελευταίες μέρες πνίγηκε και αυτό στα θολά νερά της επικοινωνιακής ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διότι, όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες τον κρυπτόμενο από τον δημόσιο διάλογο και την κατ’ ιδίαν αντιπαράθεση, κ. Μητσοτάκη, θα κατάλαβαν ότι στις συνεντεύξεις του ομολόγησε ότι μέσα στο 2019 δεν πρόκειται να κάνει καμία παρέμβαση στη φορολογία. Διότι, είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περεταίρω παρεμβάσεις. Και τι είπε ότι θα κάνει μέσα στο 2019; Θα προσπαθήσει λέει να φέρει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου όταν έρθει το 2020, τότε να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να μειώσουν τα πλεονάσματα, για να φέρει τότε δήθεν και τάχα φοροελαφρύνσεις.

Και έχω να κάνω δύο κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτον, γιατί χρειάζεται άραγε να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους για να ρίξουν τα πλεονάσματα το 2020; Τα πλεονάσματα εμείς, με το σχέδιο που καταθέσαμε και προφανώς δεν έχει απορριφθεί, ίσα – ίσα που οι κριτικές που ακούσαμε από τους εταίρους μας ήταν θετικές κριτικές, με την κατάθεση 5,5 δις από την ρευστότητα που σήμερα έχουν τα δημόσια ταμεία που έχουν πάνω από 30 δις ρευστότητα, όταν τα παραλάβαμε άδεια. Δεν υπήρχε σάλιο για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε ήδη κερδίσει την μείωση των πλεονασμάτων από το ’20 κατά 1% του ΑΕΠ, κατά 2 δις, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία. 2 δις που έχουμε ήδη προαναγγείλει τις στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία, στην ελάφρυνση των βαρών και στην στήριξη του κοινωνικού κράτους. Για ποιον, λοιπόν, λόγο δεν δέχονται αυτό το σχέδιο και λένε ότι θέλουν να δελεάσουν με άλλον τρόπο τους Ευρωπαίους εταίρους για να μειώσουν τα πλεονάσματα που εμείς ήδη τα έχουμε μειώσει; Και το δεύτερο ερώτημα, ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Ποιο είναι αυτό το κύμα μεταρρυθμίσεων, με το οποίο τάχα θα δελεάσουν τους εταίρους να ρίξουν τα πλεονάσματα, που εμείς ήδη έχουμε καταφέρει να ρίξουμε;

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, μη γελιέστε, θα είναι Αρμαγεδδώνας κοινωνικός, θα είναι περικοπές στις δαπάνες, στις συντάξεις, στους μισθούς, στα επιδόματα. Θα είναι απολύσεις. Και αυτό δεν είναι ούτε προσπάθεια να κινδυνολογήσω, ούτε προσπάθεια να τρομοκρατήσω. Είναι απλά η κοινή λογική, είναι οι κοινός νους.
Αυτά που κάνανε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, 2012,13,14, αυτά θέλουν να ξανακάνουν, αν ο ελληνικός λαός του δώσει την εντολή να επανέλθουν σε θέσεις διακυβέρνησης. Νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν ξεχνά ποιοι μας κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, ποιο μας έριξαν στην κοινωνική λεηλασία και την απόγνωση. Και ούτε παραγνωρίζει ποιο είναι το σχέδιό τους, αν ο ελληνικός λαός τους δώσει τη δυνατότητα να ξαναγυρίσουν.

Φίλες και φίλοι, μας λένε επίσης, πέραν των όσων λένε για τη φορολογία, μας μιλάνε και για δουλειές, λέει. Θα φέρουν δουλειές. Αλλά, όταν μιλάνε αυτοί για δουλειές εννοούν δουλειές χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθούς. Γιατί θεωρούν πως το 8ωρο είναι ξεπερασμένο. Και ότι το πενθήμερο, επίσης, είναι ξεπερασμένο. Και ότι η 7ημερη εργασία είναι μία καινοτομία. Και ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδεοληψία.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αλλαγές στην εργασία, κυρίως λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας, είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο πρέπει να ενταθεί η εργασιακή εκμετάλλευση που περιορίζει την ανταγωνιστικότητα. Αυτή είναι η αντίληψή τους και είναι ο ορισμός του δογματισμού. Γιατί το σύγχρονο και καινοτόμο στις νέες συνθήκες είναι να μπορείς να εκμεταλλευτείς πράγματι αυτές τις μεγάλες αλλαγές, αλλά προς όφελος της παραγωγικότητας. Και παραγωγικός εργαζόμενος είναι ο εργαζόμενος που αμείβεται καλά, είναι ο εργαζόμενος που αμείβεται στην ώρα του. Είναι αυτός που ξέρει ότι θα δουλεύει 8ωρο. Είναι αυτός που ξέρει ότι έχει σταθερή σχέση εργασίας. Είναι αυτός που μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητές του σε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Δεν είναι παραγωγικός αυτός που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, από ήλιο σε ήλιο, μένει απλήρωτος και αυτός που ξυπνάει κάθε πρωί με το φόβο της απόλυσης.

Λένε, επίσης, ότι το σχέδιό τους είναι τάχα η ισχυρή ανάπτυξη. Και διάβασα προχθές στο πρόγραμμά τους ότι σχεδιάζουν λέει, ανάπτυξη 4% και 100 δις επενδύσεις στην τετραετία. Και θυμήθηκα τι έλεγε ο κ. Σαμαράς. 4% και 150 δις την τετραετία. Απόλυτη αντιγραφή. Αλλά, τι πέτυχε ο κ Σαμαράς όταν έλεγε 4%; Ύφεση πέτυχε. Και τι πέτυχε όταν έλεγε 150 δις επενδύσεις; Ούτε 1 ευρώ σε επενδύσεις. Μαύρη αποεπένδυση είχαμε στην εποχή του. Και αυτά δεν μπορεί να τα ξεχάσει ο ελληνικός λαός. Φέσωσαν την Ελλάδα με ένα χρέος 400 δις ευρώ, οδήγησαν τη χώρα εκτός αγορών, με επιτόκια δανειστού στο 11%, ενώ σήμερα έχουμε το φτηνότερο επιτόκιο από ποτέ στο 2,5% το δεκαετές. Γέμισαν όλη την αγορά με λουκέτα, οδήγησαν την ανεργία στο 28%. Οδήγησα έναν ολόκληρο λαό στην απόγνωση, Και σήμερα μας λένε ότι με αυτό το σχέδιο θα έρθουν να κυβερνήσουν εκ νέου.

Όμως, πολίτες της Φλώρινας, αυτό το σχέδιο είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από όσο ακούγεται. Γιατί έχει ως μία προϋπόθεση, ξέρετε, έχει ως μία προϋπόθεση, δεν είναι απλά να συνεχίσουμε εκεί που το άφησε ο κ. Σαμαράς, αλλά είναι και να καταστρέψουν όσα με πολύ κόπο, με πολλές θυσίες, με μεγάλες δυσκολίες καταφέραμε, αυτή την δύσκολη τετραετία, και ιδίως τα χρόνια που δίναμε τη μάχη για να βγάλουμε από πάνω μας το ζυγό, για να αφαιρέσουμε τη θηλιά των μνημονίων από το λαιμό του ελληνικού λαού.
Και τι ακριβώς θέλουν να ξηλώσουν; Θέλουν να ξηλώσουν τα επιδόματα, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα ενοικίου, το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα της ανεργίας, τα επιδόματα για ΑμεΑ.

Θέλουν να περικόψουν πόρους από την Πρόνοια, την Παιδεία και την Υγεία. Που βρήκαμε νοσοκομεία ελλειμματικά και διαλυμένα και κάναμε 19 χιλιάδες προσλήψεις, για να ξαναμπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα.

Θέλουν να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σε συμβασιούχους αλλά και εμμέσως σε μη συμβασιούχους. Διότι έχουν σχέδιο, ενώ εμείς καταφέραμε τη μία πρόσληψη για κάθε έναν που αποχωρεί με σύνταξη, αυτοί θέλουν τη μία πρόσληψη για κάθε πέντε που θα αποχωρούν με σύνταξη. Τι σημαίνει αυτό με δυο λόγια; Σημαίνει ότι για κάθε 5 δασκάλες που θα φεύγουν από τα σχολεία μας με σύνταξη και δασκάλους, θα προσλαμβάνουν μόνον έναν. Για κάθε 5 γιατρούς που θα φεύγουν, θα προσλαμβάνουν μόνο έναν.

Και ρωτώ, απευθύνομαι στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, σε αυτούς που αισθάνονται ότι ανήκουν στην λεγόμενη μεσαία τάξη. Και τους λέω, δεν τους αφορά αυτό; Έχουν τη δυνατότητα οι μεσαίοι, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία; Δεν τους αφορά αν θα έχουν δημόσια νοσοκομεία που θα είναι αξιοπρεπή; Δεν τους αφορά αν θα έχουμε σχολεία; Δεν τους αφορά αν θα έχουμε υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης; Προφανώς και τους αφορά.
Και απευθύνομαι τέλος και στα περήφανα γηρατειά, όπως λέγανε κάποτε, στους ηλικιωμένους και στις ηλικιωμένες της πατρίδας μας Να ξέρουν ότι μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες καταφέραμε να αποτρέψουμε τις νέες περικοπές στις συντάξεις και καταφέραμε ναι, με πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάποιοι είπαν ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερα, αυτές τις δυνατότητες είχαμε κι αυτό κάναμε γι αυτούς, δίνοντάς τους το δώρο του Πάσχα εν είδη 13ης σύνταξης τον Μάη, πριν από λίγες μέρες, πριν από τις ευρωεκλογές. Ένα μέτρο που αναμένεται –εμείς έχουμε στόχο να το μονιμοποιήσουμε και να το διπλασιάσουμε, δυο φορές το χρόνο να ισχύει αυτό, αλλά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν ήδη σχέδιο να το καταργήσουν από την επόμενη μέρα.

Είναι λοιπόν ευθύνη μας, πηγαίνοντας στην κρίσιμη επιλογή της 7ης Ιουλίου να σκεφτούμε, να σκεφτούμε πολύ πριν πάμε στην κάλπη και να δράσουμε με τον νου και με την καρδιά. Και κυρίως είναι ευθύνη μας αυτό το πισωγύρισμα να μην το επιτρέψουμε για μας, για τα παιδιά μας, για τους ηλικιωμένους γονείς μας, για την ίδια μας τη ζωή/

Στις ευρωπαϊκές εκλογές πήραμε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα σαφές και ηχηρό.
Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μας πιστώνουν ότι ναι, καταφέραμε εμείς να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Είχαν όμως πολλοί την προσδοκία αυτό να το πετύχουμε πιο γρήγορα, αυτό να το πετύχουμε με λιγότερο πόνο.
Η αλήθεια είναι ότι βρήκαμε μπροστά μας ανήμερα θεριά. Ότι αναμετρηθήκαμε με πολύ ισχυρές δυνάμεις στην Ευρώπη κι ότι αναγκαστήκαμε και σε συμβιβασμούς. Κάναμε κάποια βήματα πίσω για να μπορούμε όμως τώρα, σήμερα να είμαστε όλοι μαζί σε θέση να κάνουμε πολλά βήματα προς τα μπρος.
Δώσαμε όλο μας το βάρος το να καταφέρει να βγει η χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε πίσω σε αρκετές περιπτώσεις κρίσιμα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.
Και θέλω με το χέρι στην καρδιά να σας πω, και να πω σε όλες και σε όλους που βρέθηκαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ή βρέθηκαν στην κάλπη μικρότερων κομμάτων για να μας δώσουν μήνυμα, θέλω να τους τω ότι έχουν δίκιο, έχουν δίκιο να έχουν περισσότερες προσδοκίες από μας.

Όμως ξέρουν πολύ καλά, ότι αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη στη χώρα η οποία γέννησε και μπορεί να ξαναγεννήσει την προσδοκία, αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη στη χώρα που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα άλμα προς τα μπρος, αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη στη χώρα που πάλεψε με εντιμότητα για να βγούμε από τα δύσκολα χρόνια της επιτροπείας, αυτή η δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική του Συμμαχία.

Τους προηγούμενους τους είδαμε, τους ξέρουμε.
Τώρα μας τάζουν ανάπτυξη οι ίδιοι που ρήμαξαν την οικονομία και τη μεσαία τάξη. Τώρα μας τάζουν δουλειές, οι ίδιοι που εκτόξευσαν την ανεργία. Τώρα μας τάζουν παράδεισο για τη μεσαία τάξη οι ίδιοι που έφτιαξαν την κόλαση με τα χιλιάδες λουκέτα στα μαγαζιά. Στο χωριό μου στην Ήπειρο λέμε μια παροιμία. Ο λύκος τρίχα αλλάζει, αλλά χούι δεν αλλάζει. Δεν γίνεται ο λύκος αρνί, όσες προβιές κι αν φορέσει. Αυτή είναι η αλήθεια. Και πρέπει να την γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν φίλες και φίλοι αγωνιστήκαμε για να σπείρουμε έναν σπόρο για μια καλύτερη Ελλάδα, έξω από τα μνημόνια, με αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια.
Μην τους αφήσετε λοιπόν να ξεριζώσουν τον σπόρο αυτό, τώρα που περιμένουμε να ανθίσει. Μην τους αφήσουμε να ξεριζώσουν την σπορά για μια νέα καλύτερη Ελλάδα, για μια ελπίδα για όλους, με δικαιοσύνη στο αύριο.
Στεκόμαστε λοιπόν σήμερα απέναντί σας, και μπροστά σας, στέκομαι απέναντί σας και μπροστά σας, κουβαλώντας και την περηφάνια ενός ολόκληρου κόσμου, προοδευτικού, δημοκρατικού, την περηφάνια της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, που σε κάθε στιγμή της ιστορίας, σε δίσεκτα χρόνια, έδινε το παρών για να γυρίσει ο ήλιος πάνω από την πατρίδα μας.
Μπορεί να μην τα καταφέραμε όλα καλά.

Αλλά ποτέ, ποτέ επαναλαμβάνω, ποτέ, ούτε μια στιγμή, δεν ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και ποιους έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε.
Εκπροσωπούμε λοιπόν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, εκπροσωπούμε αυτούς που κάποτε ονομάστηκαν μη προνομιούχοι ‘Έλληνες, εκπροσωπούμε τους πολλούς και τις πολλές, τους μεσαίους και τους αδύναμους. Αυτούς ήρθαμε να εκπροσωπήσουμε.
Φέραμε ξανά προοπτική για έναν ολόκληρο λαό. Κάναμε και λάθη. Αλλά η μάχη είναι μπροστά μας. Θα τη δώσουμε με αυτοπεποίθηση. Θα τη δώσουμε με αυταπάρνηση. Γιατί ξέρουμε να δίνουμε μάχες και ξέρουμε να τις νικάμε.
Όταν δίναμε τη μάχη με τους δανειστές, τους εκβιασμούς στις πιέσεις εκείνες, μας έλεγαν πάλι δεν έχετε καμιά ελπίδα να γλυτώσετε. Δώσαμε τη μάχη, επιβιώσαμε, βγάλαμε την Ελλάδα έξω από τον γκρεμό της επιτροπείας και των μνημονίων.
Και τώρα λοιπόν θα δώσουμε αυτή τη μάχη με πείσμα κι όπως μόνο εμείς γνωρίζουμε να δίνουμε. Για να πείσουμε και τον τελευταίο Έλληνα, την τελευταία Ελληνίδα ότι η χώρα, η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά. Και οι Έλληνες πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Όλοι μαζί μπροστά. Να μην γυρίσουμε πίσω.
Τώρα είμαστε πιο έμπειροι, πιο δυνατοί, πιο υποψιασμένοι, πιο αποφασισμένοι. Και έχουμε μάθει και από τα λάθη μας. Και τώρα ζητάμε από τον ελληνικό λαό θα πει κάποιος τη δεύτερη ευκαιρία. Εγώ θα σας πω την πρώτη να αποδείξουμε πώς θα κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια και τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Την πρώτη ευκαιρία για να δείξουμε πώς η Αριστερά μπορεί να κυβερνά αν δεν έχει τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη.
Σκέφτομαι ότι υπήρξαν στο παρελθόν κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί που βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να μοιράζουν δεξιά και αριστερά παροχές, επιδόματα, πελατειακό κράτος, προσλήψεις, ρουσφέτια, διευθετήσεις. Αυτή είναι μια εύκολη δουλειά. Εμείς βρεθήκαμε στη θέση της διακυβέρνησης στην πιο δύσκολη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά. Και αποδείξαμε ότι διαχειριστήκαμε με δικαιοσύνη τις δυσκολίες και τα βάρη. Κι ότι τα καταφέραμε. Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν για μένα, αντί να έχω να διαχειριστώ με δικαιοσύνη τις δυσκολίες, αντί να έχω μπροστά μου τον τιτάνιο αγώνα να περικόψω σπατάλες, να περικόψω τη διαφθορά, να περικόψω τη διαπλοκή κι έτσι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε πλεονάσματα, να είχα την ευχάριστη όπως κάποιοι προκάτοχοι που άφησαν το 2009 με 24 δις πρωτογενές έλλειμμα και οδηγηθήκαμε στα μνημόνια και στην επιτροπεία

Εμείς λοιπόν ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια για τα δύσκολα. Όμως να ξέρετε ότι στα εύκολα, στα πιο εύκολα που εμείς δημιουργήσαμε, μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος.
Σας καλούμε όλοι μαζί να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Για την πατρίδα. Για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που το αξίζουν.

Και εδώ από την Φλώρινα, από μια πόλη που οι κάτοικοί της έχουν μάθει να ζουν με τις δυσκολίες, δυσκολίες που έχουν να κάνουν είτε με τη σκληρή ιστορία αυτού του τόπου αλλά και με τις κλιματολογικές συνθήκες, δυσκολίες που είναι στην καθημερινότητα και ξέρετε πώς να τις αντιμετωπίζετε, σας καλώ για άλλη μια φορά, εσείς εδώ να δώσετε μπροστάρηδες τον αγώνα για να περάσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες, να ανατρέψουμε τα προγνωστικά και να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή, ενώνοντας δυνάμεις για το μέλλον της πατρίδας μας.

Τα καλύτερα χρόνια είναι τα χρόνια που είναι μπροστά μας. Χωρίς μνημόνια, με υγιή πλέον δημόσια οικονομικά, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, με έναν λαό εργατικό και πεισματάρη και με μια θέση της χώρας ξανά δυνατή, ισχυρή στην Ευρώπη, όχι όπως τότε που ήμασταν το μαύρο πρόβατο. Και με μια νέα γενιά που έχει πια τόση γνώση και τόση δημιουργικότητα όσο καμία άλλη στην ιστορία της πατρίδας μας.
Αυτά είναι τα υλικά του μέλλοντός μας. Σας καλώ να δώσουμε τη μάχη για να μην τα χαραμίσουμε.
Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω. Και δεν θα γυρίσουμε πίσω.
Στις 7 Ιούλη ψηφίζουμε με τη λογική και με την καρδιά μας.
Τώρα είναι η ώρα να πάμε πάλι μπροστά όλοι μαζί.
Στις 7 του Ιούλη να είστε κι εσείς εκεί.
Αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας,. Και θα νικήσουμε.
Να’ στε καλά, καλή δύναμη. Καλούς αγώνες. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι αυτή την απροσδόκητη, απρόβλεπτη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην καρδιά της Φλώρινας, στην καρδιά της Μακεδονίας.
Καλή δύναμη. Καλούς αγώνες.
Πριν έρθω στη Φλώρινα είχα κι εγώ αμφιβολίες. Τώρα που βλέπω ότι εδώ στη Φλώρινα είμαστε παρόντες και παρούσες όλοι και όλες, με μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση, τώρα πια δεν έχω καμία αμφιβολία. Και όμως γυρίζει. Γεια σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ