ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/07/2019

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη



 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί μας κυρίες και κύριοι, μας κάνει την τιμή και τη χαρά να είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας. Κύριε Πρωθυπουργέ καλημέρα σας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε βρει το μυστικό. Διακτινιζόσαστε; Πότε ήσασταν στην Πάτρα, πότε ήρθατε εδώ, πότε σας βλέπω αλλού σε συνέντευξη τηλεοπτική, μετά φεύγετε πηγαίνετε σε άλλη περιοχή της χώρας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πού να φανταστείτε ότι βρίσκομαι μια στις Βρυξέλλες, μια στο Ηράκλειο. Τι να κάνουμε; Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες μέρες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μιλήσουμε για τα προγράμματα. Για του πρόγραμμα το δικό σας, για το πρόγραμμα της Ν.Δ. για να καταλάβει και ο κόσμος ορισμένα πράγματα.
Είχατε την ευκαιρία να ερωτηθείτε στο ΣΚΑΙ για αρκετά ζητήματα που νομίζω ότι δώσατε τις απαντήσεις σας, έγιναν οι ερωτήσεις, κρίθηκαν οι ερωτήσεις, κρίθηκαν οι απαντήσεις. Αλλά όμως θέλω να ξεκινήσω από αυτό.
Είδατε ένα γέροντα στο δρόμο που σας είπε, αφού δεν κάνεις το debate με το Μητσοτάκη, γιατί δεν πας μόνος σου;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην Τρίπολη. Δεν ήταν γέρος. Μεσήλικας ήταν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην ηλικία μου.
Τελικά το μετανιώσατε που πήγατε στο ΣΚΑΙ;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το μετάνιωσα. Από την άλλη όμως οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια συνέντευξη δύσκολη και σκληρή. Δεν με πειράζει καθόλου αυτό. Άλλωστε έχω συνηθίσει να κάνω πολιτική στο πιο σκληρό περιβάλλον. Το πρόβλημά μου δεν ήταν οι σκληρές ερωτήσεις. Το πρόβλημά μου είναι ότι μετά από δυο ώρες δεν βρήκαν ούτε 15 λεπτά για να κουβεντιάσουμε γι’ αυτό που είπατε εσείς πριν από λίγο.
Ποιες είναι οι προτάσεις μας για το αύριο της χώρας, ποιες είναι οι θέσεις μας στα κρίσιμα προγραμματικά ζητήματα για την οικονομία, για το ασφαλιστικό, για τις συντάξεις, για τη φορολογία. Και βεβαίως ακόμη και για κρίσιμα θέματα όπως τα εθνικά θέματα που είναι και το πεδίο του κ. Παπαχελά άλλες φορές σε αυτά τα θέματα κάνει πολλές ερωτήσεις, δεν βρήκαν χρόνο να με ρωτήσουν γι’ αυτά.
Μόνος μου έβαλα το θέμα του Μακεδονικού στο τέλος της συνέντευξης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έπρεπε να το περιμένετε όμως. Τα θέλατε και εσείς.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό ήταν η αδυναμία της συνέντευξης αυτής. Κατά τα άλλα εγώ το χάρηκα, το διασκέδασα. Πιστεύω και οι τηλεθεατές. Είχε μια πολύ μεγάλη τηλεθέαση. Εγώ κ. Παπαδάκη δεν κρύβομαι από τους πολίτες. Πολλά μπορεί να μου καταμαρτυρήσει κανείς για λάθη, αστοχίες, παραλείψεις. Αυτό που κανείς φίλος ή εχθρός δεν μπορεί να μου καταμαρτυρήσει είναι ότι εγώ ουδέποτε κρύφτηκα, φοβήθηκα, δεν βγήκα να αντιμετωπίσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους, τους επικριτές μου.
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος σε αυτές τις εκλογές έχει επιλέξει να κάνει μια ασφαλή διέλευση πηγαίνοντας προς τις κάλπες. Έχει επιλέξει ασφαλή επικοινωνιακά περιβάλλοντα. Αρνήθηκε τον τηλεοπτικό διάλογο μαζί μου. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταλογίζουν σε εσάς ευθύνες, ότι εσείς επιδιώξατε να μην γίνει.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει τώρα. Νομίζω ότι όλος ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει και οι τηλεθεατές σας καταλαβαίνουν.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα στη Βουλή το Μάιο πριν από τις ευρωεκλογές, είχε πει μόλις προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, όσες αναμετρήσεις θέλετε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παλιότερα βέβαια είχατε πει και εσείς ότι είναι αντιδημοκρατικό να γίνει ανάμεσα σε δυο, όταν ήσασταν μικρό ποσοστό. Πιτσιρικάς ακόμα ήσασταν.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήμουνα επικεφαλής ενός κόμματος του 4% και διεκδικούσα να γίνει το debate με όλους. Άρα λογικό θα ήταν να πω αυτό. Αλλά πάντοτε γινόταν και με όλους και με τους δυο που διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας και αυτό είναι λογικό.
Εδώ δεν έγινε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Και αυτό – κατά την άποψή μου – είναι έλλειμμα δημοκρατίας, έλλειμμα πληροφόρησης, έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών και είναι η ευθύνη αποκλειστικά όχι τόσο στον κ. Μητσοτάκη, όσο στους επικοινωνιολόγους του οι οποίοι τον απέτρεψαν.
Εγώ δεν θεωρώ ούτε τον υποτιμώ ως πολιτικό αντίπαλο. Είχαμε τη δυνατότητα στη Βουλή να αντιπαρατεθούμε. Θεωρώ όμως ότι τον απέτρεψαν διότι του είπαν ότι θα πρέπει σε αυτές τις εκλογές να αποφύγει τη συζήτηση πάνω σε προγραμματικά ζητήματα, διότι η Ν.Δ. έχει στο συρτάρι της προγραμματικούς σκελετούς.
Και τι έχει καταφέρει; Έχει καταφέρει σε αυτές τις εκλογές και να τα έχει πει όλα και να μην έχει δεσμευτεί για τίποτα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θέλω να το θέσω.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή εάν αύριο το πρωί, εάν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, που εγώ πιστεύω ότι είναι ανοιχτή αυτή η μάχη και θα σας εξηγήσω γιατί. Αλλά εάν αύριο εκλεγεί η Ν.Δ. δεν θα την κατηγορήσει κανένας εάν κόψει συντάξεις μέσα από το νέο ασφαλιστικό, γιατί το έχει πει. Έχει πει ότι θέλει να φέρει ένα νέο ασφαλιστικό. Δεν έχει εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει, αλλά το έχει πει.
Εάν εκλεγεί η Ν.Δ. δεν θα την κατηγορήσει κανένας διότι θα εφαρμόσει το 1 προς 5 και δεν θα έχουμε προσλήψεις, αλλά αποχωρήσεις από το δημόσιο, γιατί το έχει πει.
Ή εάν προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργοδότες στην κατεύθυνση της 7ήμερης εργασίας, διότι το έχει πει. Τα έχει πει όλα αυτά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην αντιπαράθεση λέει ότι εγώ δεν πρόκειται ούτε να απολύσω κανέναν από το δημόσιο. Μιλάω για 7 ημέρες λειτουργίας και όχι 7 ημέρες εργασίας. Δεν θα κόψω κανένα επίδομα. Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, έχει καταφέρει με ένα μαγικό τρόπο να έχει πει και τα μεν και τα δε. Έχει πει για απολύσεις, έχει πει για περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα ήταν από τις πρώτες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη όταν έγινε αρχηγός της Ν.Δ. σε μια συνέντευξη, θυμάμαι στο ΣΚΑΙ καλή ώρα στην κυρία Κοσιώνη, όπου είπε ότι εγώ μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και οι επικουρικές θα κοπούν.
Και τώρα έχει καταφέρει να ελίσσεται με ένα τρόπο χωρίς να δεσμεύεται πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να κρύβει ότι θέλει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Και επειδή εγώ σας παρακολουθώ χρόνια, ότι τα θέματα αυτά είστε και πρωινή εκπομπή και βλέπουν πολλοί συνταξιούχοι, σας παρακολουθούν, είναι κρίσιμα θέματα, εγώ θέλω να σας ρωτήσω ένα πράγμα σήμερα. Για ποιο λόγο το ασφαλιστικό χρειάζεται νέα μεταρρύθμιση;
Να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο χρειάζεται νέα μεταρρύθμιση. Εμείς παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο δεν ήταν βιώσιμο. Όλες οι αναλογιστικές μελέτες έλεγαν ότι εάν δεν προχωρούσαμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση που κάναμε, μέχρι το 2020 δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Και κάναμε την πιο μεγάλη, την πιο διαρθρωτική, την πιο γενναία μεταρρύθμιση που έχει γίνει από τη μεταπολίτευση και μετά στον τόπο με την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα.
Κάναμε το ασφαλιστικό βιώσιμο και το κάναμε και πιο δίκαιο. Με προβλήματα, με δυσκολίες. Δεν ήταν εύκολο αυτό που κάναμε και αφήνοντας και ένα αγκάθι που ήταν για κάποια μεγάλα εισοδήματα οι εισφορές ψηλές, το οποίο το τραβήξαμε μετά, το διορθώσαμε. Το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ το αναγγείλαμε και ήρθαμε στη Βουλή και μειώσαμε τις εισφορές από το 20% στο 13%.
Αλλά άλλο θέλω να πω εγώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν 100.000 και πλέον άνθρωποι που δεν έχουν πάρει τη σύνταξή τους.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι άλλο πράγμα που λέτε, αλλά …..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ή δεν έχει πάρει ένα εκκαθαριστικό να ξέρει τι έχει γίνει με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα.
Αλλά επί των ημερών μας προχωρήσαμε στην ταχύτερη δυνατή πληρωμή όλων των συντάξεων. Ήταν χιλιάδες οι συντάξεις, εκατοντάδες χιλιάδες αυτές οι οποίες δεν είχαν πληρωθεί, αλλά …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν όντως, αλλά ακόμα είμαστε σε εκκρεμότητα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει μειωθεί κατά 70% ο αριθμός αυτός.
Αλλά επιτρέψτε μου να πω το επιχείρημά μου. Έχουμε φτάσει να έχουμε σήμερα ένα ασφαλιστικό βιώσιμο και το κυριότερο, ένα ασφαλιστικό που σταματάει πια η διαρκής κατηφόρα των περικοπών στις συντάξεις, διότι αυτό που καταφέραμε εμείς ήταν να βάλουμε ένα φρένο. Από 1/1/2019 είχαμε μικρές αυξήσεις στις συντάξεις και κυρίως καταφέραμε να αποτρέψουμε τη βασική επιλογή των πιστωτών μας που ήταν η περικοπή των προσωπικών διαφορών. Από 1/1/2019 θα είχαμε …..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε τρεις διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων όμως. Τους πριν το ’16, τους μετά το ’16 και αυτούς που θα μπούνε τώρα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα μας ακούνε οι εργαζόμενοι που πληρώνουν εισφορές και οι συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν συντάξεις. Και αυτό το οποίο θέλω να ξέρουν οι συνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις είναι εάν η σύνταξή τους θα αυξηθεί, ή εάν η σύνταξή τους θα μειωθεί. Αυτό είναι το βασικό που νοιάζονται. Εγώ έτσι το καταλαβαίνω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που λένε εάν θα πάρω σύνταξη. Και τι σύνταξη θα πάρω.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πάμε και σε αυτούς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι αυτοί που παίρνουν 300 και 400 ευρώ το μήνα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πάμε και σε αυτούς, αλλά αυτοί είναι η κατηγορία των νέων ανθρώπων, της γενιάς μου και των νεότερων γενεών.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πολλοί.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας μείνουμε σε αυτούς που είναι σήμερα εργαζόμενοι και δίνουν εισφορές και στους συνταξιούχους. Και έχουν μια αγωνία. Θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις;
Εμείς διασφαλίσαμε ότι όχι μόνο θα συνεχίσουν αλλά θα έχουν μικρές αυξήσεις από εδώ και στο εξής, ότι δεν θα επιβληθεί η περικοπή του 1% του ΑΕΠ, 1,8 δις, όχι λίγα. Δηλαδή θα κοβόταν η προσωπική διαφορά. Θα είχαμε - τα είχατε υπολογίσει πολλές φορές - ανθρώπους που θα χάνανε και 300 ευρώ και 350 ευρώ. Το μήνα θα χάνανε τόσο.
Εμείς αυτό το διασφαλίσαμε. Το πετύχαμε. Και έρχεται τώρα η Ν.Δ. και λέει το ασφαλιστικό εγώ θα το αλλάξω. Γιατί; Γιατί η χώρα χρειάζεται ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Γιατί; Γιατί πρέπει να δελεάσουμε τους εταίρους μας για να μειώσουν τα πλεονάσματα από το 2020 και μετά.
Πρώτο ερώτημα: γιατί να μειώσουν; Γιατί να τους δελεάσουμε; Αφού εμείς καταφέραμε να τα μειώσουμε. Ήδη έχουμε με το σχέδιό μας για να καταθέσουμε 5,5 δις από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, τα 37 δις που έχουμε μαξιλάρι ρευστότητας, να μειωθεί 1% από το 2020 και μετά τα πλεονάσματα, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία. Αυτοί λένε όχι. Θα πάρουμε τα 37 δις και θα τα δώσουμε στις τράπεζες. Τις τράπεζες δηλαδή που τις πληρώσαμε τριπλές, τετραπλές, πενταπλές, χρυσές όλα αυτά τα χρόνια ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια διαψεύστηκε αυτό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι δεν διαψεύστηκε αυτό. Η πιστοληπτική γραμμή διαψεύστηκε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η πιστοληπτική. Το θέσαμε ως ερώτημα και προηγουμένως.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό δεν διαψεύστηκε καθόλου. Αυτό είναι το σχέδιο. Να βάλουνε χέρι στους κόπους και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό δεν είναι απόθεμα ρευστότητας απλά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε. Αυτό δεν είναι απόθεμα ρευστότητας, είναι απόθεμα κυριαρχίας. Είναι απόθεμα αξιοπρέπειας και προοπτικής για τον ελληνικό λαό. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα, που με θυσίες είπα ότι υπάρχουν εκεί, είναι οι κόποι μας, σήμερα δεν θα είχαμε πρόσβαση στις αγορές με 2% επιτόκιο στο δεκαετές.
Αυτά τα χρήματα εκεί, μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας να μειωθούν τα επιτόκια των αγορών να βγούμε από τα Μνημόνια, να βγει η θηλιά από το λαιμό μας. Τώρα θέλουν πάλι να τα δώσουν στις Τράπεζες.
Ξαναγυρνάω όμως πίσω στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Λένε λοιπόν ότι θέλουν να κάνουν μεταρρύθμιση, για ποιο λόγο; Όχι γιατί δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό, αλλά για να δελεάσουμε τους εταίρους. Για κάτι, το οποίο ήδη το έχουμε πετύχει: τη μείωση των πλεονασμάτων.
Και τι λένε ακριβώς ότι θα κάνουν; Λένε ότι θα δώσουν σε ιδιώτες την επικουρική ασφάλιση. Με δυο λόγια: από 1/1/2021 (αυτό ακούω ότι προτείνουν) θα υποχρεώσουν τους σημερινούς εργαζόμενους που πληρώνουν εισφορές …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τη δυνατότητα επιλογής, λένε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα υποχρεώσουν -λένε- τους σημερινούς εργαζόμενους που πληρώνουν εισφορές στην επικουρική να τη δίνουν όχι στο δημόσιο Ταμείο, αλλά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το σύστημα του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα είναι τέτοιο, που τα λεφτά που παίρνουμε από εισφορές των εργαζομένων είναι τα ίδια λεφτά, για να πληρώνουμε τις συντάξεις.
Άρα όταν θα σταματήσουν οι σημερινοί εργαζόμενοι να πληρώνουν εισφορές για την επικουρική ασφάλιση στο δημόσιο Ταμείο και τη δίνουν στους ιδιώτες για να χτίσουν ιδιωτικά Ταμεία, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό, μια τεράστια τρύπα στο δημόσιο Ταμείο για να πληρώνουν τις συντάξεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για τους παλιούς λέτε ή για τους σημερινούς, λέτε;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για τους σημερινούς συνταξιούχους. Για τους σημερινούς. Αυτούς που μας παρακολουθούν σήμερα και ξέρουν ότι κάθε τέλος του μήνα παίρνουν τη σύνταξή τους που είναι άθροισμα της βασικής και της επικουρικής. Αυτοί οι άνθρωποι να ξέρουν ότι αν εφαρμοστεί αυτό από το ’20 από το ’21 από το ’22 δεν ξέρω από πότε, θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα.
Αυτή η μαύρη τρύπα για να καλυφθεί κ. Παπαδάκη, με δυο τρόπους καλύπτεται: ή με δημόσιες δαπάνες που δεν υπάρχουν όμως, ή με περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Αυτό δηλαδή που ζητούσε η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ να κάνουμε από 1/1/2019 και εμείς αποτρέψαμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Των επικουρικών συντάξεων όμως που ήδη έχουν περικοπεί δραματικά και επί των ημερών σας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, εκεί θα πάμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως επικουρικές συντάξεις και επί των ημερών σας, έχουν περικοπεί.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον επανυπολογισμό είχαμε αρκετές.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει καμία αντίρρηση ότι εδώ και οκτώ χρόνια, από το 2010 μέχρι το 2018 που βγήκαμε από τα Μνημόνια όλος ο ελληνικός λαός έχει δει -και επί των ημερών μας λιγότερες όμως, πολύ λιγότερες- περικοπές; Περικοπές βλέπει συνέχεια. Το θέμα είναι όμως ότι είπαμε πέρσι τέτοιο καιρό 21 Αυγούστου του ’18 τελειώσαμε, βγήκαμε από τα Μνημόνια, προχωράμε μπροστά.
Έχουμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε κυρίαρχοι πια, να μη χρειαζόμαστε κανένα ξένο τεχνοκράτη να μας επιβάλλει αυτές τις πολιτικές. Και όχι μόνο εμείς ήρθαμε και διατηρήσαμε την προσωπική διαφορά και δεν μειώσαμε συντάξεις, αλλά ήρθαμε και θεσπίσαμε ως μόνιμη τη 13η σύνταξη. Μας κατηγορήσατε ότι «είναι μικρότερη από το συνολικό…», ναι, είναι το παλιό δώρο Πάσχα και το κατανείμαμε και με προοδευτικό τρόπο, ώστε αυτοί που παίρνουν λίγα να παίρνουν ολόκληρη τη σύνταξη, αυτοί που παίρνουν περισσότερη σύνταξη να παίρνουν μικρότερο ποσό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια ίσως θα έπρεπε να το είχατε κάνει λίγο πιο μπροστά και να μην φανεί ότι είναι προεκλογικό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μόνιμο όμως. Και είπαμε ότι θα το δίνουμε κάθε χρόνο και είπαμε ότι μόλις φτάσουμε στη δυνατότητα το 2020 και μετά θα το δίνουμε δυο φορές το χρόνο: και Δεκέμβρη και Πάσχα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε αυτό το χειριστήκατε επικοινωνιακά όμως γιατί οι κρατήσεις για παράδειγμα -εμείς το είπαμε εδώ και εμείς σας ανοίξαμε τα μάτια- που γίνονται, θα επιστραφούν με τη φορολογική δήλωση του χρόνου.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε κάνει πολλά επικοινωνιακά λάθη αλλά την ουσία να δούμε τώρα, αφήστε την επικοινωνία. Γιατί τώρα είμαστε τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές και πρέπει να δούμε την ουσία. Έρχεται ο κ. Μητσοτάκης χτες από ό,τι με ενημέρωσαν γιατί ήμουν στην Πάτρα και δεν είχα τη δυνατότητα να τον παρακολουθήσω, και σε ερώτηση «αν το μόνιμο -το μόνιμο, που έχουμε ψηφίσει-θα το διατηρήσετε ή θα το καταργήσετε;» είχε πει -σε εσάς αν θυμάμαι καλά- ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, δεν λέω ψέματα στον ελληνικό λαό».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δημοσιονομικό περιθώριο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μετά είχε πει ότι θα το καταργήσει. Τώρα λέει το ίδιο, αλλά με ένα τρόπο που να ακούγεται ευχάριστος «θα το διατηρήσω, εάν έχει τη δυνατότητα το 2020 η οικονομία να έχει ανάπτυξη 4%, τότε θα το δώσω στο τέλος του χρόνου». Μα, στους ανθρώπους αυτούς, στους απόμαχους, της βιοπάλης, του μόχθου η σύνταξή τους είναι η αξιοπρέπειά τους. Είναι δυνατό να τους κοροϊδεύουμε; Είναι δυνατό να τους μιλά με αυτό τον τρόπο; Καλύτερα να έλεγε «όχι, δεν θα το διατηρήσω». Μα ποιο 4% ανάπτυξη δηλαδή; Είναι δυνατό η χώρα να φτάσει σε 4% ανάπτυξη δια μαγείας μέσα σε ένα χρόνο;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ δεν ξέρω αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, ή αν ηττηθείτε εσείς. Εάν δηλαδή σας τιμωρεί ο κόσμος ή επιβραβεύει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πράγμα πρέπει να παραδεχτείτε όμως: κατά τη διάρκεια της θητείας σας έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα, όπου έκαναν πιο δύσκολη τη ζωή από ό,τι την είχαν κάνει οι προηγούμενοι.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προστέθηκαν στα προηγούμενα μέτρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς δεν ανήκουμε στην κατηγορία εκείνων που λένε ότι «ξέρετε, η άγρια φορολογία ξεκίνησε το ’15» έχει ξεκινήσει από το ’10, ότι «οι μειώσεις μισθών και συντάξεων ξεκίνησαν το ‘15» έχει ξεκινήσει από το ’10. Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, δεν πιστεύουμε ότι η καταστροφή ήρθε μετά το ’15 ξεκίνησε από το ’10.
Όμως οι προηγούμενοι δεν είχαν ένα αριστερό πρόσημο, εσείς είχατε ένα αριστερό πρόσημο. Και τι περίμεναν από μια Αριστερή Κυβέρνηση; Να μην πάρει μέτρα, τα οποία ήταν αντιλαϊκά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν οριζόντια, όπως ο ΦΠΑ για παράδειγμα.
Εγώ ο υψηλόμισθος πληρώνω τον ίδιο ΦΠΑ με τον χαμηλόμισθο Σιωμόπουλο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη να τα βάλουμε κάτω;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να τα βάλουμε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από την ΕΛΣΤΑΤ εγώ κατ` αρχάς δεν πρόκειται να αντιδικήσω μαζί σας διότι ξέρω πάρα πολύ καλά ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν πήγα στον ελληνικό λαό και του είπα αυτή είναι η συμφωνία και ήμουν ο πρώτος Πρωθυπουργός -ο Καραμανλής σηκώθηκε και έφυγε το ’09 είδε να έρχεται το τσουνάμι, στη μέση της θητείας έκανε εκλογές, άφησε τη χώρα με 24 δις πρωτογενές έλλειμμα. Εμείς σήμερα έχουμε 34-37 δις απόθεμα στα Ταμεία, αυτός άφησε το ’09 24 δις πρωτογενές έλλειμμα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πού προήλθε όμως, αυτό είναι το θέμα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μετά ήρθε ο Παπανδρέου και τι είπε; Ενώ γινόταν χαμός, όλοι ξέραμε ότι πηγαίνουμε με 24 δις έλλειμμα ντουγρού στον γκρεμό, είπε «Λεφτά υπάρχουν» και μας πήγε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μετά ήρθε ο κ. Σαμαράς ο οποίος έλεγε Ζάππεια και τι έκανε; Λεηλάτησε -εκεί λεηλατήθηκε η χώρα- το PSI πότε έγινε; Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. πότε εφαρμόστηκε;
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τον διατηρήσατε όμως.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η εισφορά αλληλεγγύης πότε εφαρμόστηκε; Το 83% της φορολογίας που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό από το 2010 έως το 2018 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επιβλήθηκε από το 2010 έως το 2015.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το διατηρήσατε όμως εσείς. Αυτά τα διατηρήσατε, δεν τα κόψατε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα εγώ ότι τα κόψαμε; Δεν είπα ότι τα κόψαμε, γιατί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσθέσατε 17% στο 83%.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί όμως; Γιατί. Γιατί η χώρα βρισκόταν σε μια κατάσταση χρεοκοπίας. Ποιος την έριξε στον γκρεμό; Ποιος δημιούργησε την ασθένεια για την οποία σήμερα έρχονται οι ίδιοι άνθρωποι και λένε ότι έχουμε τον τρόπο της γρήγορης ίασης; Αυτοί τη δημιούργησαν.
Πότε η αγορά γέμισε λουκέτα; Μιλάνε για τη μεσαία Τάξη. Επί των ημερών μας; 300.000 λουκέτα το 2012, ’13, ’14. Εσείς τα λέγατε εδώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως τα λέγαμε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί δημιουργήθηκαν τα λουκέτα; Διότι έκοψαν τις συντάξεις και τους μισθούς 40%. Τα ξεχνάμε αυτά; Εμάς μας κατηγορείτε και ορθώς κάνετε, γιατί...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σας κατηγορούμε, κριτική ασκούμε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Μας ασκείτε κριτική και ορθώς κάνετε και μας ασκείτε κριτική, γιατί. Για ένα πράγμα δικαιούστε να μας ασκείτε κριτική: διότι είχαμε δημιουργήσει την προσδοκία ότι όλο αυτό θα τελειώσει πιο γρήγορα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια ειλικρινής τοποθέτηση.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά όμως πρέπει να μας πιστώσετε ότι εμείς εκεί που τρεις Κυβερνήσεις απέτυχαν και άφησαν τη χώρα με άδεια Ταμεία, με ύφεση, με 28% ανεργία, με λεηλασία στα δημόσια οικονομικά, εμείς πετύχαμε κ. Παπαδάκη και σήμερα η χώρα είναι ελεύθερη, σήμερα η Ελλάδα ανήκει ξανά στους Έλληνες να ορίζουν το μέλλον της.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό θυμίζει Ανδρέα Παπανδρέου «το Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχουμε ούτε τη Λαγκάρντ, ούτε τον Ντράγκι, ούτε κανέναν πάνω από το κεφάλι μας να ορίζει τη δημοσιονομική πολιτική. Πριν από ένα χρόνο ήσασταν βέβαιος ότι αυτό θα το καταφέρουμε; Όχι πολλά χρόνια πριν, πριν από ένα χρόνο. Δεν ήσασταν. Κανείς δεν ήταν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γι` αυτό ασκούσαμε και κριτική.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν από ένα χρόνο εδώ συζητούσατε και θεωρούσατε δεδομένο ότι θα κοπούν οι συντάξεις 1/1/2019.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το θεωρούσαμε δεδομένο, λέγαμε τι θα συμβεί αν κοπούν οι συντάξεις.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει το θεωρούσατε πιο πιθανό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, γιατί ήταν ψηφισμένο και πολύ καλά κάνατε και το πήρατε πίσω.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το είχατε ψηφίσει κ. Πρόεδρε. Στον αέρα το λέγαμε;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν σας κατηγορώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολύ καλά κάνατε και το πήρατε πίσω, αλλά ομολογήσατε κάτι στη συνέντευξή σας στο ΣΚΑΪ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μετά από δυο ώρες ανάκριση ομολόγησα και κάτι..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι. «Είχαμε την αφέλεια ή τις αυταπάτες», κάπως έτσι το είπατε, «να πιστεύουμε ότι μπορούμε να το παλέψουμε με τους Θεσμούς». Αναφέρομαι στο α’ εξάμηνο του ’15. «Την πατήσαμε, δεν τα καταφέραμε αυτοί ήταν πολύ πιο προετοιμασμένοι από εμάς».
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό, το έχω ξαναπεί εξάλλου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς το έχετε ξαναπεί κι εμείς το είχαμε πιστέψει όμως.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με όμως, είναι άλλο πράγμα να με κατηγορούν εμένα για ψεύτη, κι άλλο πράγμα να έχω τιμήσει την εντολή που μου έχει δώσει ο ελληνικός λαός στο ακέραιο. Να έχω συγκρουστεί μέχρι εκεί που δε φτάνει στην Ευρώπη και να μου την έχουν στημένη και να συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει έδαφος για να προχωρήσω μπροστά και να πηγαίνω στον ελληνικό λαό και να του λέω την απόλυτη αλήθεια για να συνεχίσουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε θα έπρεπε να είστε προετοιμασμένος;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι άλλο πράγμα λοιπόν το «είπες ψέματα» και άλλο πράγμα το «έδωσες τη μάχη με εντιμότητα αλλά δεν είχες μεγαλύτερα περιθώρια για να καταφέρεις περισσότερα». Είναι τελείως διαφορετικό. Είναι άλλο αυτό λοιπόν
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είχατε καλή προετοιμασία όμως, πρέπει να το ομολογήσετε. Το ότι είχαμε την αφέλεια ή είχαμε αυταπάτες, σημαίνει ότι δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, η απόλυτη αλήθεια είναι ότι είχαμε αδυναμίες στην προετοιμασία μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, από την άλλη πλευρά όμως θεωρώ ότι καλύτερα προετοιμασμένοι να ήμαστε, εάν είχαμε απέναντί μας έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ο οποίος είχε πάρει απόφαση να λειτουργήσει τιμωρητικά απέναντι στην Ελλάδα, τότε ήταν ο Σόιμπλε σας θυμίζω..
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί ήταν ο Σόιμπλε κι από δω ήταν ο Βαρουφάκης.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Βαρουφάκης έχει κάνει πολλά στραβά, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έπαιρνε εντολές από σας είπε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε, γιατί θέλω να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας. Ο Βαρουφάκης έχει κάνει πολλά στραβά αλλά όποιος και να ήταν στη θέση του, από τη στιγμή που από την άλλη πλευρά είχαν αποφασίσει να πάνε στην ποσοτική χαλάρωση και ν’ αφήσουν εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης την Ελλάδα, είχαν αποφασίσει δηλαδή να φτάσουν στα άκρα ακόμα και με κίνδυνο και με ρίσκο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο από τη δική τους πλευρά ήταν εξίσου αυτοκτονικό, αλλά το είχαν αποφασίσει. Ήταν εξίσου αυτοκτονικό, διότι θα δημιουργούσε μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις, όχι οικονομικές, εγώ δεν το λέω για οικονομικούς λόγους, αλλά από τη στιγμή που είχαν αποφασίσει αυτό, η πραγματικότητα είναι ότι όποιος και να ήταν στη θέση του Βαρουφάκη, και ο Μέσι της πολιτικής να είχε αναλάβει, δεν είχε πολλά περισσότερα περιθώρια από αυτά που εμείς καταφέραμε.
Αντιθέτως εγώ θεωρώ ότι από το Σεπτέμβρη του ’15 μέχρι σήμερα, αυτό το οποίο έχει καταφέρει η χώρα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Δεν είναι μόνο ότι καταφέραμε σήμερα να έχουμε το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, δεν είναι μόνο ότι έχουμε στα δημόσια Ταμεία 37 δις ευρώ, δεν είναι μόνο ότι μειώσαμε την ανεργία από το 28% στο 18%, δεν είναι μόνο ότι βγήκαμε σε ξέφωτο ανάσας.
Το κυριότερο είναι ότι εκεί που ήμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ότι εκεί που ήμαστε αναξιόπιστοι πλήρως, εκεί που κανείς δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό εκείνες τις εποχές, θυμάστε, σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει μια χώρα που είναι συνώνυμο της ανάκαμψης. Σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει μια χώρα ισχυρή και στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Έχει αναβαθμιστεί και το γεωπολιτικό μας κύρος πάρα πολύ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά το θέμα δεν είναι να δεχθούν οι ηγέτες οι Ευρωπαίοι να βγάλουν και φωτογραφίες μαζί τους, αλλά οι Έλληνες πολίτες. Γιατί λένε ότι ο Τσίπρας μεταλλάχθηκε, έλεγε «ναι» σε όλα, έγινε το αγαπημένο παιδί των Θεσμών γιατί ό,τι του ζητούσαν να κάνει. Αυτό σας κατηγορούν.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να τα δούμε λοιπόν ένα-ένα..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή είναι ερώτηση, δεν είναι τοποθέτηση κ. Πρωθυπουργέ, να το ξεκαθαρίσω. Δεν ανήκω στην κατηγορία των δημοσιογράφων που κάνουν ερώτηση τοποθέτηση. Εάν θέλετε να τοποθετηθώ απέναντί σας να με κεράσετε έναν καφέ να σας τα πω.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε λοιπόν να τα πιάσουμε ένα-ένα, γιατί ακούω αυτή την κριτική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αν κανείς θέλει να κυβερνήσει, κι όταν θέλει ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα και την πραγματικότητα, οφείλει να κάνει και συμβιβασμούς. Εμείς εκείνη την εποχή κάναμε ένα βήμα πίσω για να μπορούμε σήμερα όλοι μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Αν δεν κάναμε αυτό το βήμα πίσω, θα είχαμε πέσει στο γκρεμό.
Κάναμε ένα βήμα πίσω, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά χάσαμε το βασικό μάς προσανατολισμό; Χάσαμε τη ψυχή μας; Σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της πλειοψηφίας, των αδύναμων, των μεσαίων, αυτών που μας οδήγησαν στις θέσεις της διακυβέρνησης, στις κυβερνητικές καρέκλες; Ούτε μια στιγμή δεν ξεχάσαμε ποιον εκπροσωπούμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε σας επιβράβευσαν όμως, σας γύρισαν την πλάτη στις ευρωεκλογές.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τώρα αν μας γύρισαν την πλάτη. Το 2014, στις ευρωεκλογές που πηγαίναμε καβάλα στο άλογο, πήραμε 26% και τώρα πήραμε 24%. Το αν μας γύρισαν την πλάτη ή όχι, αφήστε το να το κρίνουμε την Κυριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι το 3ο μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροαριστεράς, όχι της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, μετά τον Σάντσες και τον Αντόνιο Κόστα.
Αφήστε τώρα αν γύρισαν ή δε γύρισαν την πλάτη, έχουμε μια αναμέτρηση ανοιχτή. Αλλά αυτό το οποίο εγώ θέλω να σας πω είναι το εξής: Εγώ καταλαβαίνω απόλυτα ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού το οποίο έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από μας απ’ ό,τι από τη Δεξιά και μας κρίνουν πιο αυστηρά απ’ ό,τι κρίνουν τη Δεξιά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και σωστά κάνει. εμείς δε θέλουμε πολίτες μειωμένων προσδοκιών.
Αυτό όμως το οποίο σας λέω, στο ερώτημα που μου θέσατε, είναι ότι ούτε την ψυχή μας χάσαμε ούτε το στόχο μας ούτε τον προσανατολισμό μας. Αντιθέτως μας κατηγορούν ότι δώσαμε πολύ μεγάλο βάρος για να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, που πολλές φορές αυτό είχε κόστος στους μεσαίους. Και η απάντηση σ’ αυτό είναι ότι ήταν ηθική υποχρέωσή, κοινωνική ευθύνη.
Όταν το 2015 παραλάβαμε τη χώρα, είχαμε σχεδόν το 1/3, ίσως είναι λίγο υπερβολικό αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, πάνω από 15% που ήταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, είχαμε χιλιάδες ανθρώπους να τρώνε στα συσσίτια της Εκκλησίας κι άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, βλέπαμε καθημερινά εικόνες συμπολιτών μας να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Είχαμε υποχρέωση να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει σαν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και την Ουκρανία με το 1/3 του πληθυσμού στη φτώχια και την εξαθλίωση.
Μας κατηγορούν ότι κάναμε επιδοματική πολιτική. Μα αν δε δίναμε αυτά τα επιδόματα…
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά όμως προήλθαν από τα υπερπλεονάσματα κ. Πρωθυπουργέ..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλώς τα δώσατε αλλά προήλθαν από τη φορολόγηση των ίδιων ανθρώπων. Εμείς είμαστε υπέρ της άποψης ότι καλώς δόθηκαν τα επιδόματα, δεν ανήκουμε στην κατηγορία που σας κατηγορούν γιατί δώσατε επιδόματα. Εμείς εδώ λέγαμε και εξηγούσαμε στο κόσμο και πώς θα τα πάρει.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μας ασκείται η βασική κατηγορία, ότι επιβαρύναμε φορολογικά τη μεσαία τάξη προκειμένου να δώσουμε επιδόματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φέρατε ένα παράδειγμα στην Πάτρα, γιατί σας παρακολουθώ: Λέτε, ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια οικογένεια, έχουμε έναν πατέρα και μια μάνα κι έχει τρία παιδιά, τα δύο πάνε καλά στη ζωή τους, το ένα δεν πάει. Τα δύο να βοηθήσουν το ένα που δεν πάει; Το θέμα όμως ποιο είναι: Τα δύο να καταντήσουν σαν το τρίτο που δεν πάει καλά ή αυτό που δεν πάει καλά να έρθει στο επίπεδο αυτών που πάνε καλά;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην υπερβάλλετε…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπερβάλλω. Να μην έχουμε μια εξίσωση προς τα κάτω και όχι μια εξίσωση προς τα πάνω.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά υπερβάλλουμε..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντα ένας πρέπει να είναι υπερβολικός.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 2010 έως το 2015, πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 800.000 άνθρωποι έφυγαν από τη μεσαία τάξη, τα χρόνια του Σαμαρά, 800.000 άνθρωποι έφυγαν από τη μεσαία τάξη και έπεσαν στα χαμηλά εισοδήματα. Κι αυτοί που έμειναν στη μεσαία τάξη έχασαν 35% του εισοδήματός τους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το αναπλήρωσαν όμως στις μέρες σας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω ακριβώς με νούμερα: 5.280 ευρώ ετησίως έχανε η μέση οικογένεια επί Σαμαρά και 800 ευρώ κέρδισε επί των ημερών μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να είστε ικανοποιημένος γιατί πήρε 800 από τα 5.500.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε καταλάβει κάτι; επειδή είμαι και Μηχανικός, το να γκρεμίσω ένα σπίτι μπορώ να το κάνω σε δυο μέρες, το να το ξαναχτίσω από την αρχή, να βάλω τα θεμέλια, να βάλω τα σίδερα, να βάλω τα μπετά..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας πουν ότι γκρεμίσατε το σπίτι τώρα..
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το γκρέμισαν το σπίτι. Ξέρετε κ. Παπαδάκη, τρεις οικογένειες στην Ελλάδα πολιτικές, οι ίδιοι άνθρωποι κυβερνούσαν τη χώρα 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά, οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό. Και έβαλαν εμάς ως διασώστες να την ανασύρουμε από το γκρεμό. Και τώρα που τη βγάζουμε πάνω στο ξέφωτο είναι πάνω και μας κουνάνε το δάχτυλο και λένε «σ’ εμάς ανήκει η Ελλάδα. Δεν ανήκει σ’ εσάς, σ’ εμάς ανήκει. Εσάς σας θέλαμε να διασώσετε».
Λοιπόν, η ιστορία έχει καταγράψει, ό,τι και να γίνει μεθαύριο. Τί έχει καταγράψει η ιστορία: Ποιος άφησε τη χώρα φεσωμένη; Ποιος την οδήγησε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ποιος οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία με το 30% της ανεργίας και το 60% των νέων να φεύγουν στο εξωτερικό και ποιος ήρθε, με δυσκολίες -ναι με δυσκολίες- με παραλείψεις -ναι, με παραλείψεις- αλλά την έβγαλε τη χώρα από το γκρεμό; Κι αυτή τη στιγμή είμαστε ξανά ελεύθεροι. Κι αυτή τη στιγμή λέμε ότι δε μειώνονται οι συντάξεις. Κι αυτή τη στιγμή λέμε, υπάρχουν περιθώρια φορολογικών ενισχύσεων και άρσης των βαρών.
Και το κρίσιμο δίλημμα λοιπόν σ’ αυτές τις εκλογές, είναι: Θα γυρίσουμε ξανά πίσω; Θα εμπιστευθούμε ξανά αυτούς οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό; Μας λένε ότι θα φέρουν χαμηλότερη φορολογία. Μα αυτοί έφεραν το 83% των φόρων. Μας λένε θα φέρουν ανάπτυξη. Μα, αυτοί δημιουργήσανε την αποανάπτυξη που δεν έχει ξαναζήσει τέτοια η χώρα μας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Μας λένε θα φέρουν δουλειές. Μα, αυτοί φέρανε την ανεργία στο 28%. Και κυρίως δεν κάνουμε μια ουσιαστική προγραμματική συζήτηση για τα μεγάλα κρίσιμα ζητήματα. Ψάχνουμε να βρούμε από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του για να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το πρόγραμμα το οποίο έχει κρυφό στα συρτάρια του και δεν το φανερώνει στον ελληνικό λαό.
Και εγώ θέλω σήμερα που μου δίνετε την ευκαιρία, γιατί δεν έχω πολύ εύκολα αυτή την ευκαιρία να μιλάω ανοιχτά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές εγώ δεν θέλω να κάνω το κομμάτι μου απέναντί σας, θέλω να σας δώσω την ευκαιρία – και αυτό θα το κάνω και με τον κ. Μητσοτάκη – να πείτε το πρόγραμμά σας και όχι να φανώ εγώ ότι τον έσκισα τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη.
Δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών των δημοσιογράφων.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το γνωρίζω. Θέλω να πω δυο πράγματα. Το πρώτο βασικό είναι ότι στις εκλογές αυτές δεν έχει νόημα να ψηφίσουμε βάσει την κομματική μας προτίμηση. Εγώ καταλαβαίνω.
Αλλά έχει νόημα να ψηφίσουμε με βάση αυτό που αισθανόμαστε ως υποχρέωσή μας για το μέλλον της χώρας και για την ίδια τη ζωή μας. Αυτό το οποίο εγώ θέλω να καταθέσω στην εκπομπή σας είναι ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι με την αλαζονεία που τους διακρίνει μετά το ευρωπαϊκό αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα με μια σειρά από κρίσιμες πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το ξέρετε ή το υποθέτετε; Γιατί αυτό που λέτε είναι σοβαρό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω πολύ συγκεκριμένα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να μην διακόψω τη σκέψη σας και να βοηθήσετε την οικονομία του σταθμού, θα κάνετε μια θυσία τώρα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι θυσία;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια μικρή διακοπή για να μπορέσουμε να πληρώσουμε και το μισθό του Ντίνου Σιωμόπουλου ο οποίος είναι υψηλόμισθος, για να βοηθήσετε ένα συνάνθρωπό μας διαφημίσεις και επιστρέφουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να συνεχίσουμε την κουβέντα μας με τον Πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Έχουνε βάλει πολλά ζητήματα. Έχουνε βάλει το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου που δεσμεύτηκε να το καταργήσει ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλάνε για τις ευθύνες και της αριστεράς για τη συνέχεια των προβλημάτων τα οποία αντιμετώπισε η χώρα γιατί με διαφορετικές προσδοκίες ξεκινήσατε. Το εξηγήσατε βέβαια λίγο αυτό. Μιλήσατε για το Γενάρη του ΄15, το Σεπτέμβρη του ’15.
Επίσης λένε εάν θα έπρεπε να καταλογίσετε ευθύνες σε κάποιους που δεν έγινε κατανοητό το μήνυμα το οποίο περνάτε σήμερα για τα πεπραγμένα. Φταίει ο ελληνικός λαός; Φταίνε κάποιοι από τους συνεργάτες σας; Διαπιστώσατε ότι είχατε ανθρώπους γύρω σας οι οποίοι δεν σας βοήθησαν; Ή παρασύρθηκαν από το αλαζονικό κλίμα της εξουσίας; Ερωτήματα είναι όλα αυτά τα οποία θέτουμε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μάλλον έχει ξεχάσει ο κόσμος το πραγματικό αλαζονικό κλίμα της εξουσίας αυτών που κυβερνάγανε τόσα χρόνια. Αλλά εντάξει εγώ είπα από μόνος μου ότι και λάθη γίνανε και παραλείψεις γίνανε.
Δηλαδή κ. Παπαδάκη θεωρώ ότι αυτή η διακυβέρνηση έχει πετύχει ήδη δυο ιστορικά κατορθώματα, τα οποία θα τα κρίνει και ο λαός, αλλά θα τα κρίνει και η ιστορία.
Το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου είναι η έξοδος από τα μνημόνια. Το τέλος της άρσης της κυριαρχίας της χώρας που ξεκίνησε το 2010. Είναι άρση κυριαρχίας το να σου ορίζουν την οικονομική πολιτική κάποιοι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν είναι απλό. Και αυτό – κατά την άποψή μου – είναι μεγάλο επίτευγμα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα το συνεχίσετε με το υπερταμείο;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι δεν το συνεχίσαμε με το υπερταμείο. Δεν το συνεχίσαμε. Αλλά για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός. Όταν έχεις ένα νοικοκυριό το οποίο είναι απαρχαιωμένο, έχεις δυο δυνατότητες. Η μία να κηρύξεις πτώχευση και η άλλη να ρυθμίσεις το χρέος. Εμείς πετύχαμε το δεύτερο. Δεν κηρύξαμε πτώχευση. Εκεί πήγαινε η χώρα. Πήγαινε κατευθείαν στο γκρεμό.
Εμείς το ρυθμίσαμε πάρα πολύ με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους. Έχουμε αυτή τη στιγμή καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα πολύ θετικό περιβάλλον στις αγορές. Η Ελλάδα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού. Έχουμε στο δημόσιο ταμείο πάνω από 35 δισεκατομμύρια. Τώρα θέλουν να βάλουν χέρι σε αυτά τα λεφτά για να τα δώσουν στις τράπεζες και να μας ξαναοδηγήσουν σε μνημόνια. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα.
Και ταυτόχρονα το μεγάλο κατόρθωμα είναι ότι όλα αυτά τα πετύχαμε προστατεύοντας όσο μπορούσαμε τους πιο αδύνατους και τους μεσαίους. Διότι κ. Παπαδάκη το γεγονός ότι εμείς κάναμε 19.000 προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καταργήσαμε το 5ευρω, δώσαμε τη δυνατότητα πρόσβασης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που πηγαίνανε να κάνουν μια εγχείρηση και τους φέρνανε το λογαριασμό στην εφορία της εγχείρησης αυτής, αυτοί είναι μεσαίοι οι 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι.
Όταν εμείς δώσαμε τη δυνατότητα να ξανασταθούν στα πόδια τους τα δημόσια σχολεία με προσλήψεις καθηγητών, δασκάλων στην ειδική αγωγή για τα παιδιά με δυσκολίες. Όταν δώσαμε τη δυνατότητα προσλήψεων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, αυτά δεν τα κάναμε για τους αδύναμους μόνο, τα κάναμε για τους μεσαίους.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ακούνε αυτοί όμως που πηγαίνουν στα νοσοκομεία και βλέπουν τις ελλείψεις και λένε κάτι διαφορετικό ισχύει.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θυμάστε πώς ήταν πριν; Έχετε εικόνα πώς ήταν το σύστημα υγείας;
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ προσωπικά έχω, αλλά ο κόσμος που μας βλέπει …..
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και έχει ακόμα δυσκολίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά ποιο είναι το αύριο; Για να πάμε τώρα στο αύριο, γιατί πολλή μιλάμε για το χθες. Να μιλήσουμε και λίγο για το από εδώ και στο εξής.
Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ένα πράγμα. Ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί και τώρα υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει η χώρα μπροστά με ένα σχέδιο το οποίο δεν θα κατανέμει πια με ευκολία τα βάρη, αλλά θα κατανέμει τις δυνατότητες με δικαιοσύνη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει η δυνατότητα με το 3,5%;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ κ. Παπαδάκη είχα την ατυχία και εγώ, το δύσκολο προνόμιο, να είμαι πρωθυπουργός σε περίοδο μνημονίων. Συγκρίνομαι αυτή τη στιγμή με το τι καταφέρανε οι προηγούμενοι από εμένα που τα παράτησαν στη μέση. Εγώ τα έβγαλα πέρα. Ζητάω από τον ελληνικό λαό, όχι μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη 4ετία ναι, αλλά όχι μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά την πρώτη να κριθώ σε συνθήκες ελευθερίας για το πώς με δικαιοσύνη μπορώ να κατανείμω τώρα τις δυνατότητες και τις ελαφρύνσεις που είναι οι κατακτήσεις μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από εδώ και πέρα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βέβαια. Διότι ουσιαστικά με λυμένα τα χέρια είμαστε επτά μήνες. Και από το Σεπτέμβρη και μετά όλο εφαρμόζουμε και υλοποιούμε θετικά μέτρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αντικειμενικά δεν υπάρχει μια δυσκολία να σας πιστέψει ο κόσμος; Όχι ότι λέτε ψέματα, να πιστέψει ότι όντως θα κάνετε αυτό που λέτε. Δηλαδή τι; Ότι ελληνικέ λαέ ήμουνα υποχρεωμένος να εφαρμόσω σκληρά μέτρα για να βγούμε από τα μνημόνια. Υπερφορολόγησα, ή συνέχισα τη φορολόγηση των προηγουμένων. Δεν την κατάργησα. Εσείς μόνος σας είπατε στο 83% βάλατε ένα 17%. Εγώ ο φορολογούμενος ….
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά ξεκινήσαμε από 21 Αυγούστου 2018 και μετά όμως ερχόμαστε και καταργούμε διαρκώς. Έχουμε καταργήσει μεσοσταθμικά 30% τον ΕΝΦΙΑ, 10% το ’19, 20% το ’20. Δεν ήρθαν ακόμη τα εκκαθαριστικά. Θα τα δει ο κόσμος και μάλιστα με ένα τρόπο προοδευτικό, για τη μεσαία και λαϊκή οικογένεια θα πάει στο 50% μεσοσταθμικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Έχουμε ήδη μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ελαφρύνσεις, όπως ήταν η μείωση των εισφορών για μια συγκεκριμένη κατηγορία που ήταν πάρα πολύ υψηλή.
Έχουμε προχωρήσει με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν και στις ασφαλιστικές εισφορές. Κάθε τέλους του χρόνου δίναμε το κοινωνικό μέρισμα, αλλά προχωρήσαμε και στην 13η σύνταξη. Έχουμε εξαγγείλει από 1/1/2020 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Έχουμε εξαγγείλει τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%. Έχουμε εξαγγείλει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%.
Ο Μητσοτάκης είπε χθες ότι αυτό δεν το θέλει. Δεν θα το εφαρμόσει. Έχουμε εξαγγείλει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 20%. Έχουμε εξαγγείλει και έχουμε καταφέρει και έχουμε ψηφίσει τη μη μείωση των συντάξεων και τη μη μείωση του αφορολογήτου.
Όλα αυτά είναι οι πρώτες μόνο κατακτήσεις τους πρώτους μήνες μετά την έξοδο των μνημονίων. Εάν εμείς δεν είχαμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, κανείς δεν θα μπορούσε να τα υποσχεθεί, ούτε να τα υλοποιήσει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα πλεονάσματα θα παραμείνουν όμως υψηλά.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν μειωθούν τα πλεονάσματα, μπορούν να εφαρμοστούν όλες αυτές οι πολιτικές;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, πώς θα παραμείνουν; Τι σας λέω τόση ώρα;
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 3,5% να πάει στο 2,5%.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι σας λέω τόση ώρα; Έχουμε καταθέσει, το είπα δεν το καταλάβατε, θα το ξαναπώ, το είπα στην αρχή.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν έχει γίνει δεκτό από τους έξω.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνετε λάθος.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει δεκτό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Οι εταίροι μας σχολίασαν με πολύ θετικά σχόλια την πρόταση αυτή γιατί τους δίνει ρευστό. Αυτοί τι θέλουν; Να πάρουν τα λεφτά τους θέλουν.
Εμείς λέμε ένα μέρος της ρευστότητας που είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού που εμείς κατακτήσαμε ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να πάνε στο ΔΝΤ για την ….
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι να πάνε στο ΔΝΤ, να κατατεθούν σε ένα κλειστό ειδικό λογαριασμό 5,5 δις ώστε αυτοί να είναι σίγουροι ότι βρέξει - χιονίσει τα λεφτά τους θα τα πάρουν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα παίρνουν τις δόσεις.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα τι κάνουμε με αυτό τον τρόπο; Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τα πλεονάσματα κατά 1% ’20, ’21, ’22 χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζουμε τη συμφωνία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με το 3,5 να πάει στο 2,5%.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι ακριβώς. Μα πως εξαγγείλαμε; Μα κ. Παπαδάκη, όταν λέω μείωση φορολογίας το ’20, δεν το λέω από το μυαλό μου, είναι κοστολογημένα αυτά. Όταν λέω «καταργείται η προκαταβολή φόρου από το 100 στο 50%», είναι κοστολογημένα αυτά. Όταν λέω «καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης», είναι κοστολογημένα αυτά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν κούνησαν το δάχτυλο για τις παροχές τις οποίες είχαμε το τελευταίο διάστημα, ότι κακώς δώσατε το επίδομα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί; Υπήρχε περίπτωση όλα αυτά να γίνουν και να μας χειροκροτάνε; Ιδίως μια συντηρητική Ευρώπη;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας. Όπως αποδείξαμε ότι δεν μειώθηκαν οι συντάξεις, όπως αποδείξαμε ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια, όπως αποδείξαμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά όλα όσα εξήγγειλα στη Δ.Ε.Θ., τα υλοποιήσαμε και έρχομαι τώρα και λέω σε αυτό γιατί είναι κρίσιμο και πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός.
Όταν εμείς λέμε, καταθέτουμε τους κόπους μας όχι για να τα πάρουν οι τραπεζίτες, φτάνει πια. Φτάνει πια με τα golden boys των Τραπεζών, που έχει διαλυθεί η ελληνική κοινωνία και δεν δίνουν δάνεια σε κανέναν παρά μονάχα σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη να πάρει δάνεια.
Εμείς λέμε να πάνε αυτά τα χρήματα για να μειωθούν τα πλεονάσματα και λέει ο κ. Μητσοτάκης «όχι, θα τα δώσουμε στις Τράπεζες». Και τι θα κάνουμε; Εμείς θα δελεάσουμε τους εταίρους για να τα μειώσουν από μόνοι τους χωρίς να πάρουν ρευστότητα, μα εδώ εσείς μου λέτε ότι «ακόμη και με το ρευστό, θα υπήρχαν αντιρρήσεις». Με τι να δελεαστούν για να τα μειώσουν; Θα εφαρμόσει -λέει- ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Τι μεταρρυθμίσεις θα είναι αυτές δεν μας λέει.
Εμείς λέμε ότι ξέρουμε ποιες θα είναι αυτές. Είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε το ΔΝΤ να γίνουν στη χώρα και εμείς τις αποτρέψαμε. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεις συμβασιούχων, 1 προς 5 στο δημόσιο.
Ξέρετε τι σημαίνει 1 προς 5 στο δημόσιο, για να καταλάβει ο ελληνικός λαός; Εμείς καταφέραμε σήμερα για κάθε έναν δάσκαλο που φεύγει από το σχολείο, που αποχωρεί, ένας να προσλαμβάνεται. Αυτοί λένε για κάθε πέντε που θα αποχωρούν ένας θα προσλαμβάνεται. Σημαίνει δηλαδή ότι θα μείνουν ξανά τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, τα Νοσοκομεία υποστελεχωμένα. Αν τώρα θεωρείτε ότι είναι προβληματική η κατάσταση στα Νοσοκομεία, να δούμε πως θα είναι αν εφαρμοστεί το 1 προς 5.
Και έρχομαι σε αυτό το οποίο διακόψαμε για διαφημίσεις λίγο πριν. Έλεγα ότι το χειρότερο είναι πως μέσα από την αλαζονεία και την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πρίγκιπες επανέρχονται στους θρόνους τους και αυτοί οι οποίοι γεννήθηκαν στα σαλόνια της εξουσίας και δεν μπόρεσαν ψυχολογικά ποτέ να αποχωριστούν, θα ξαναβρεθούν σε αυτές τις θέσεις, έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν deals με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Και θα σας δώσω ορισμένα παραδείγματα. Πρώτον, ασφαλιστικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όταν κάναμε και κάναμε το σύστημα βιώσιμο. Θέλουν να δώσουν την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες και έχουν έρθει ήδη σε επαφή με μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους, πολυεθνικούς και εγχώριους, για να κάνουν αυτή τη μεγάλη «μπίζνα».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε στοιχεία γι` αυτά που λέτε;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, είδατε τα ρεπορτάζ που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα ΑΥΓΗ και δεν διαψεύστηκαν από τους μυστικούς συμβούλους του κ. Μητσοτάκη και τους φανερούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν κάνει αυτές τις επαφές.
Και λέω εγώ τώρα: εάν αύριο το πρωί έχουμε μια ΑΣΠΙΣ και χάσουν τα λεφτά τους οι εργαζόμενοι; Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πως έγινε το μεγάλο κραχ με την Enron και την AIG; Όταν έσκασαν ασφαλιστικές εταιρείες ιδιωτικές και έχασαν το βιος τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Δεύτερο μεγάλο deal που έχει ήδη γίνει με τους κλινικάρχες και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων που εκβίαζαν την Κυβέρνηση πριν από ένα μήνα, κάνοντας και απεργία. Έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλει να εκχωρήσει ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε αυτούς. Δηλαδή να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος τον γιατρό και τον νοσηλευτή και να καρπώνεται την υπεραξία ο ιδιώτης, στο όνομα δήθεν της εξυπηρέτησης των πολιτών. Δεν θα υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κατά την άποψή μας.
Τρίτο μεγάλο deal που ήδη έχει γίνει, ΔΕΗ. Παρουσιάζουν μια εικόνα κατάρρευσης, ενώ όταν αυτοί κυβερνούσαν είχαν αυξήσει 60% τα τιμολόγια το ’13-’14 δεν πήγαινε ο κόσμος να πληρώσει, η ΔΕΗ πράγματι έφτασε …
Εμείς δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η ΔΕΗ έστειλε ραβασάκια σε 890.000 και παρ` όλα αυτά δεν μπορούν να τα πληρώσουν.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια, αυτοί τα είχαν αυξήσει 60% είχαν φτάσει το δανεισμό της ΔΕΗ από το 1 στα 5 δις. Εμείς κρατήσαμε τα τιμολόγια, καταφέραμε και διασώσαμε το 17% της ΔΕΗ που ήταν να πουληθεί, διασώσαμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και καταφέραμε και αποτρέψαμε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ.
Τώρα αυτοί δημιουργούν μια εικόνα δήθεν κατάρρευσης διότι ήδη έχουν «ντιλάρει», για να προχωρήσουν στην εκποίηση των κρίσιμων περιουσιακών δεδομένων – στοιχείων της ΔΕΗ, που είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αυτό είναι το φιλέτο και ταυτόχρονα …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ λέει ο κόσμος …
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πω κι άλλο ένα γιατί καλό είναι όλα …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι και μετά θα σας βάλω κάποια ερωτήματα του κόσμου.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ελληνικό και εκεί deal έχουν κάνει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ σας κατηγορούν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση φρενάρατε το Ελληνικό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μας κατηγορούσαν μέχρι χτες, ο κ. Μητσοτάκης με την ανοχή της εταιρείας ενώ εμείς έχουμε τελειώσει όλη τη διαδικασία, το πήραμε ένα σκέτο οικόπεδο, αλλάξαμε όμως τη σύμβαση και είπαμε ότι θα έχει και πράσινο και την κυρώσαμε στη Βουλή και φέραμε το Προεδρικό Διάταγμα και προχωρήσαμε όλες τις διαδικασίες, καθυστερεί εδώ και πέντε – έξι μήνες ο παραχωρησιούχος, παίζει κατενάτσιο, γιατί.
Τώρα οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε και έλεγε χτες «δεν υπογράφετε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, μόλις βγω εγώ θα υπογραφούν». Εμείς υπογράψαμε χτες. Και βγαίνει ο παραχωρησιούχος και λέει «όχι, δεν τις θέλουμε αυτές τις αποφάσεις, θέλουμε άλλες».
Γιατί το κάνουν αυτό; Διότι και σε αυτό έχει κάνει deal αν κερδίσει τις εκλογές, να αλλάξει ξανά τη σύμβαση και να δώσει περισσότερο μπετό και λιγότερο πράσινο και περισσότερα κέρδη στον ιδιώτη.
Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω τίποτε με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Εγώ πιστεύω και όσο κυβερνήσαμε και όσο θα κυβερνάμε σε αυτό τον τόπο, η ιδιωτική επιχειρηματικότητα η υγιής, θα έχει πάντα θέση δίπλα στην Κυβέρνηση η οποία θα σχεδιάζει την πορεία του τόπου, αλλά όχι και αυτό το πράγμα.
Όχι να τα ξεπουλάμε όλα για να κάνουμε χατίρια και deals με τους ιδιώτες. Αυτό δεν είναι υγιής επιχειρηματικότητα. Ξαναγυρνάμε πίσω αυτή τη στιγμή σε ένα μοντέλο, που είναι το μοντέλο που λεηλάτησε τη χώρα. Γιατί λεηλατήθηκε αυτή η χώρα; Αυτή η χώρα λεηλατήθηκε γιατί κάποιες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες είχαν την πρόσβαση στις προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου και στις μεγάλες συμφωνίες για να ξεζουμίζουν το Ελληνικό Δημόσιο.
Γι` αυτό λεηλατήθηκε η χώρα. Γιατί αυτό το οποίο ονομάζουν «ισχυρή ανάπτυξη», είναι ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Όχι ισχυρή ανάπτυξη. Η χώρα δεν χρειάζεται ανάπτυξη για τους ισχυρούς, η χώρα χρειάζεται δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή και ο επιχειρηματίας να παίρνει μερτικό από την ανάπτυξη και να διευκολύνεται και εμείς το ’20 έχουμε ήδη προαναγγείλει μέτρα που ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις, όπως παράδειγμα η δυνατότητα απόσβεσης που αυξάνεται η δυνατότητα να αποσβαίνεις τις ζημιές σου, αλλά εδώ το κρίσιμο είναι ότι πρέπει πέρα των επιχειρήσεων να βοηθηθούν και οι μικρομεσαίοι, να βοηθηθούν και οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να φτιάξουν μια επιχείρηση, να κάνουν νεοφυείς επιχειρήσεις, οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί όμως δεν σας ψήφισαν στις ευρωεκλογές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, αυτοί σας έστειλαν ένα μήνυμα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε ποιοι μας ψήφισαν και ποιοι δεν μας ψήφισαν. Εδώ είναι οι εκλογές, μεθαύριο είναι οι εκλογές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το δεχτώ αυτό, όμως και οι δημοσκοπήσεις είναι ένα δείγμα ότι αυτά όλα που λέτε, δεν πέρασαν στην κοινωνία και ίσως και για ένα άλλο λόγο. Γιατί δεν μας απαντήσατε αν υπάρχουν και λάθη, τα οποία οφείλονται σε πρόσωπα, τα έδειξαν αλαζονικό χαρακτήρα.
Ή το άλλο, ότι και σε λάθη τα οποία έγιναν, δεν υπήρξε μια συγνώμη. Να σας πω ένα παράδειγμα κ. Πρωθυπουργέ; Και είναι το μοναδικό που θα αναφερθώ στη συνέντευξή σας στο ΣΚΑΪ. Σε αυτό που είπατε για το Μάτι. Στο Μάτι είπατε πως ακριβώς έγιναν τα γεγονότα την ημέρα εκείνη. Ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται μέσα στο αεροπλάνο για την πραγματική κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ο Πρωθυπουργός να ενημερωθεί, έστω κι αν είναι στο δορυφόρο.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ή οφείλουν να σας ενημερώσουν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οφείλουν να σας ενημερώσουν, κάποιοι σας εξέθεσαν. Δεν σας λένε ότι είναι σε ζωντανή σύνδεση εκείνη την ώρα και ότι αυτά που λέτε εκείνη την ώρα δεν είναι μια κλειστή συνεδρίαση, σας εκθέτουν.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι όμως το πρόβλημα στο Μάτι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι. Σας εκθέτουν κ. Πρωθυπουργέ και μετά τους ρωτάτε «γιατί είστε όλοι σα μαραμένα λουλούδια;» και σας λένε «έχουμε περισσότερους νεκρούς». Σας εξέθεσαν κ. Πρωθυπουργέ και δεν τους τιμωρήσατε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρόβλημα όμως κ. Παπαδάκη εδώ είναι η ουσία, όχι η επικοινωνιακή διαχείριση. Και η ουσία είναι ότι βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός, σε ένα γεγονός το οποίο ήταν εθνική τραγωδία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως έτσι είναι.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν είσαι άνθρωπος και όχι πολιτικός μόνο και βρίσκεσαι μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα και βλέπεις εκατό ανθρώπινες ζωές να έχουν χαθεί, το τελευταίο που σε ενδιαφέρει εκείνη την ώρα, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Πιστέψτε με.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σας ενημέρωσαν όμως.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, επαναλαμβάνω όμως, το τελευταίο που μ’ ενδιέφερε εκείνη την ώρα ήταν αυτό. Αυτό που μ’ ενδιέφερε εκείνη την ώρα ήταν αν μπορούσε ένας άνθρωπος να σωθεί, να σωθεί. Τί μπορούσαμε να κάνουμε, τί μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε, πώς μπορούσαμε να κινηθούμε. Αλλά ήταν καταρράκωση το συναίσθημα. Κι ήταν αθλιότητα αυτό που έγινε όλες τις επόμενες μέρες. Αθλιότητα! Η τυμβωρυχία πάνω σε ανθρώπινες ζωές.
Κι άλλες κυβερνήσεις είχαν νεκρούς, είδατε ποτέ την αντιπολίτευση ή τα Μέσα Ενημέρωσης να δημιουργούν ένα τέτοιο κλίμα, ότι δήθεν γι’ αυτή την εθνική τραγωδία, τη θεομηνία, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους πολιτικούς που διαχειρίστηκαν την υπόθεση με λάθος επικοινωνία; Και δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα κ. Παπαδάκη. Έχει περάσει ένας χρόνος. Όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και η αντιπολίτευση, δεν ασχολείται ούτε με τους ανθρώπους που είναι εκεί, πώς θα ζήσουν, πώς θα ξαναγίνουν τα σπίτια τους, τίποτε, ποτέ. Κάθε φορά που φτάνουμε πριν τις εκλογές, τρεις μέρες πριν, βγάζουν ξανά την υπόθεση αυτή.
Εγώ ν’ απαντήσω σε όσα επιχειρήματα θέλετε αλλά αυτή η αθλιότητα της τυμβωρυχίας στης ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν για να βγάλουμε πολιτική υπεραξία, έχει κι ένα όριο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είσαστε ικανοποιημένος από τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την προστασία τους; Γιατί διαμαρτύρονται.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς και διαμαρτύρονται, έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται, αλλά αν υπήρξε κυβέρνηση η οποία προσπάθησε να σταθεί δίπλα όλο το διάστημα αμέσως μετά, με έργα, με προσπάθειες και με κινητοποίηση όλου του μηχανισμού, το κάναμε. Από κει και πέρα όμως, να καταλάβει και ο ελληνικός λαός, να καταλάβει τί παιχνίδι παίζεται. Όπως το παιχνίδι που παίχτηκε με το Μακεδονικό, που διχάσανε όλο τον ελληνικό λαό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χτες ο κ. Μητσοτάκης ξέρετε τί είπε; Είπε ότι εξαργυρώνετε γραμμάτια με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις έχει ξαναπεί αυτές τις αθλιότητες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χτες το βράδυ στον ALPHA.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντί ν’ απολογηθεί που βγήκαν στη δημοσιότητα οι επιστολές Καραμανλή το 2005 που εκχωρούσε το όνομα «Μακεδονία» μέσα και έξω, εκχωρούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως συνταγματική ονομασία…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τώρα το θυμηθήκατε; Τόσον καιρό που είχατε την επίθεση..
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς το θυμηθήκαμε; Εμείς το ξέραμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το βγάζαμε προς τα έξω όμως.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το βγάζαμε ούτε το βγάλαμε. Βγήκε. Και ξέρετε γιατί;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να διατηρήσετε την καραμανλική συνιστώσα όπως σας έλεγαν;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε, όταν πήγα στο Ζάεφ, το πρώτο πράγμα που μου είπε ξέρετε ποιο ήταν; «Είσαι τρελός; Εδώ τί μου λες συνταγματική ονομασία; Ν’ αλλάξω εγώ τ’ όνομα; Αφού εδώ έχουμε κεκτημένο». Και πριν το Βουκουρέστι και μετά το Βουκουρέστι οι ελληνικές κυβερνήσεις που διαπραγματεύονταν μαζί τους, ουδέποτε του ζήτησαν ν’ αλλάξουν συνταγματική ονομασία.
Εγώ λοιπόν, πριν κλείσει η Συμφωνία εν πάση περιπτώσει, πριν επικυρωθεί, εάν εγώ έβγαζα αυτά προς τα έξω, θα έβαζα τα χεράκια μου να βγάλω τα ματάκια μου. Διότι δεν είναι μόνο η αντιπαράθεση με το Μητσοτάκη που θέλει να κάνει πατριδοκαπηλία και έσπερνε μίσος και διχασμό στην ελληνική νεολαία και εθνικισμό. Εγώ είχα την ευθύνη του κυβερνήτη της χώρας που διαπραγματευόταν μ’ έναν άλλον πρωθυπουργό. Διότι αν έβγαινε αυτό προς τα έξω….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή αν βγάζατε αυτές τις επιστολές, θα ήταν εις βάρος της διαπραγμάτευσης.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αυτό το οποίο είχαν παραδώσει αυτοί από το 2005, μη βλέπετε ότι δε μιλάγαμε τόσον καιρό, έβγαιναν κι από πάνω και ζητούσαν και τα ρέστα. Και έβγαζαν τον κόσμο στο δρόμο να διαδηλώνει «η Μακεδονία είναι μία», ενώ αυτοί είχαν δεχθεί η Μακεδονία να λέγεται μόνο εκεί πάνω Μακεδονία. Δημοκρατία της Μακεδονίας. 140 χώρες να την έχουν αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτοί απλά έλεγαν, να ενθαρρύνει η ΟΗΕ και τις υπόλοιπες μήπως και πάρουν το «Μακεδονία-Σκόπια».
Και αναρωτιέμαι, πώς θα λέγονταν λοιπόν οι βόρειοι γείτονές μας, αν είχαν τη συνταγματική τους ονομασία ως «Μακεδονία», 140 χώρες τους αναγνωρίζουν ως Μακεδονία και απλά στον ΟΗΕ τους έλεγε «Μακεδονία-Σκόπια; Πώς θα λέγονταν; Δε θα λέγονταν Μακεδόνες; Και τί είναι αυτό το παραπάνω που έπρεπε να διεκδικήσει η χώρα που δε διεκδίκησε; Τί καταφέραμε σήμερα εμείς; Εμείς σήμερα καταφέραμε στα βόρεια σύνορά μας, να έχουμε μια φίλη χώρα που δε λέγεται Μακεδονία, αλλά λέγεται «Βόρεια Μακεδονία» παντού. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε δώσαμε γλώσσα και εθνότητα…
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από το ’77 την έδωσαν τη γλώσσα, αφήστε τα αυτά τώρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, ρωτάω.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς καταφέραμε να πάρουμε πίσω την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας διότι στην ίδια τη συμφωνία, στο άρθρο 7, αναγράφεται ότι η Αρχαία Μακεδονία ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό. Ποιος το διεκδίκησε αυτό ποτέ; Έπεσαν τ’ αγάλματα, έπεσαν οι αναφορές, έβγαλαν όλες τις πινακίδες από τ’ αεροδρόμιά τους, στους δρόμους τους δεν υπάρχει Μέγας Αλέξανδρος πια εκεί. Εδώ είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.
Και καταφέραμε και κάτι πιο σημαντικό. Πριν από λίγους μήνες, πριν από λίγα χρόνια, το στρατό τους τον εκπαίδευε ο τούρκικος στρατός. Σήμερα, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο. Φανταστείτε σήμερα να είχαμε τα τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, να κάνουν παραβιάσεις, και στην Κύπρο και να τα είχαμε και στο βορρά. Ήταν προς το εθνικό συμφέρον αυτό; ήταν πατριωτική επιλογή αυτή την οποία έκανα εγώ και ο Κοτζιάς εκείνη την εποχή;
Μας είπαν όμως προδότες, μας λοιδωρήσανε, έβγαλαν τον κόσμο στο δρόμο, αυτοί που τα είχαν δώσει. Γιατί; Για να κερδίσουν λίγες ψήφους παραπάνω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό, δε μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε ούτε εθνικιστές ούτε φασίστες.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα εγώ ότι είναι εθνικιστές και φασίστες; Είπα, έβγαλαν τον κόσμο στο δρόμο και τον ποτίσανε με φαρμάκι εθνικιστικό. Δεν είπα ότι οι άνθρωποι είναι εθνικιστές, ίσα-ίσα μ’ ευαισθησίες είναι. και τώρα αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται προδομένοι, όχι από μένα, αλλά απ’ αυτούς που τους χτυπούσανε την πλάτη και τους έλεγαν βγείτε, ενώ αυτοί τα είχαν δώσει όλα. Και αποδεικνύεται σήμερα.
Και λέω και κάτι ακόμα, το οποίο κατά την άποψή μου είναι το πιο σημαντικό να καταλάβει κι ο ελληνικός λαός τα εθνικά θέματα. Όσο πιο ενωμένη είναι η χώρα κι ο λαός, τόσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα. Κι αυτό ήταν το μεγάλο ατόπημα που διέπραξαν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε θα έπρεπε λοιπόν η συσπείρωση να ξεκινήσει από τα κόμματα και τις ηγεσίες τους;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ αισθάνομαι δικαιωμένος ήδη από την πραγματικότητα κι από τη ζωή γι’ αυτές τις επιλογές και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η παράταξη την οποία εγώ θέλω να εκπροσωπώ και θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι συνεχιστής, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, όποτε διαχειρίστηκε εθνικά θέματα, τα διαχειρίστηκε με ευθύνη. Από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου μέχρι σήμερα.
Εμείς δεν ήμαστε ποτέ η ευρύτερη Αριστερά, η ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη αυτή που κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, αυτή που είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Διότι όπως είπε ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής, εθνικό είναι το αληθινό. Και ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Είναι κρίσιμο πράγμα η αλήθεια. Και είναι κρίσιμο πράγμα η πολιτική υποκρισία και η πατριδοκαπηλία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, νομίζω ότι εκείνο το οποίο θέλαμε να κάνουμε, είναι να σας δώσουμε την ευκαιρία να ξεφυλλίσετε τις σελίδες του προγράμματός σας, τις προθέσεις για την ερχόμενη τετραετία, ν’ ασκήσετε την κριτική σας με λιγότερες ερωτήσεις από τη δική μας πλευρά, αυτό κάναμε και με τον κ. Μητσοτάκη, αυτό κάνουμε και μ’ εσάς, γιατί ξέρετε, υπάρχει κι αυτός ο ανταγωνισμός, ότι ο δημοσιογράφος θα πρέπει να φανεί περισσότερο από τον καλεσμένο του.
Εσείς είστε ο σημερινός Πρωθυπουργός, μπορεί και ο αυριανός, σ’ εσάς πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να πείτε τις απόψεις σας. Και νομίζω ότι αυτό κάναμε σήμερα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να κλείσω μ’ ένα ευχάριστο, ας το πω έτσι, μήνυμα, με μια ευχάριστη νότα: Σ’ αυτές τις εκλογές, νομίζω ότι ο κόσμος ψηφίζει με άλλα κριτήρια, και μ’ αυτή την έννοια, είναι σωστό, είναι το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι δεν είναι η συνέχεια το δεύτερο ημίχρονο των ευρωεκλογών, είναι ένας άλλος αγώνας. Και στο μόνο σημείο με το οποίο συμπίπτουμε με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι η κάλπη θα είναι άδεια το πρωί της Κυριακής και θα γεμίσει εκ νέου και η κρίση των πολιτών, είναι αυτή η οποία θα ορίσει το όποιο αποτέλεσμα.
Το ποια είναι η νότα της αισιοδοξίας, ότι για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ψηφίζουν, γνωρίζοντας ότι την ευθύνη για την επόμενη μέρα την έχουν αποκλειστικά αυτοί. Αυτό το οποίο θα βγάλει η κάλπη, το κόμμα το οποίο θα οδηγηθεί στο να πάρει τις 50 έδρες μπόνους και να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί, κακά τα ψέματα, όλα τ’ άλλα είναι αστεία, ότι δε θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο έχει στα δικά του συρτάρια, ας το πω έτσι. όχι το πρόγραμμα, των δανειστών. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.
Τώρα αν κάποια κόμματα έχουν προγράμματα που μοιάζουν μ’ αυτά των δανειστών και κάποια όχι, αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή δύναμη σας ευχόμαστε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ