06/07/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Οι πολίτες να επιλέξουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με εκδικητικότητα

Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα -και όχι με εκδικητικότητα- εκείνη την κυβέρνηση κι εκείνον τον πρωθυπουργό, που θα αναλάβει να πάει τη χώρα μπροστά και θα τους διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει το μοναδικό κόμμα που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τους πολλούς, τον άνθρωπο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει το εκτόπισμα, ως πολιτικός και ως προσωπικότητα, για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας

Συνέντευξη  στην ιστοσελίδα Μeteora24.gr

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Μeteora24.gr, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και στην καθημερινή εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" Τρικάλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε μεταξύ άλλων για τοδιακύβευμα των εθνικών εκλογών, για το έργο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η επαναφορά της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας συνιστά απειλή και οπισθοδρόμηση.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στον δημ/φο Γ. Σιαμουρέλη:

Κύριε Παπαδημούλη, λίγες ώρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, τι είναι αυτό που διακυβεύεται και πρέπει να το αντιληφθεί ο ελληνικός λαός;

Αυτό που σίγουρα πρέπει να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός είναι ότι «μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!». Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα -και όχι με εκδικητικότητα- εκείνη την κυβέρνηση κι εκείνον τον πρωθυπουργό, που θα αναλάβει να πάει τη χώρα μπροστά και θα τους διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Και το δίλημμα είναι ένα: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;
Η κυβέρνηση Τσίπρα, μέσα από λάθη και δυσκολίες, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και μέσα σε μόλις 10 μήνες ουσιαστικής διακυβέρνησης κατάφερε να κάνει πολλά για την πλειοψηφία των πολιτών, προχωρώντας έργα και αλλαγές, μειώνοντας την ανεργία, ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος και τους ασθενέστερους.
Στην απέναντι όχθη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη προεκλογικά αμφισβητεί την 8ωρη και πενθήμερη εργασία, χαρακτηρίζοντας ως «λαϊκισμό» τη 13η σύνταξη.
Επομένως, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η επαναφορά της ΝΔ στα πράγματα, του κόμματος που φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας, θα σημάνει οπισθοδρόμηση, νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές και απειλή για τα κεκτημένα αυτής της χώρας. Κι αυτό οφείλουμε ως πολίτες την Κυριακή να μην το επιτρέψουμε.

Τι έδωσε και τι μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Έλληνες που δεν μπορεί να παρέχουν τα κόμματα εξουσίας του παρελθόντος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα σε αυτά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης έκανε λάθη και απογοήτευσε μια μερίδα πολιτών. Έχουμε συνείδηση των αστοχιών μας και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διορθώνουμε καθημερινά λάθη και αδυναμίες. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει το μοναδικό κόμμα που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τους πολλούς, τον άνθρωπο.
Τα έργα και οι ημέρες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι γνωστάκαι συνοψίζονται σε αναρίθμητα σκάνδαλα: Κοσκωτάς, Mirage, Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί Αγώνες, Siemens, Novartis, Βατοπέδι... η λίστα είναι ατελείωτη.
Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ την έβγαλε από τα μνημόνια. Καταφέραμε και διευθετήσαμε το χρέος και δημιουργήσαμε για 15 χρόνια έναν καθαρό διάδρομο για να μπορέσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και βιώσιμη παραγωγική βάση.
Το 2009 η ΝΔ άφησε τη χώρα με έλλειμμα 15,1%. Σήμερα, η οικονομία ανακάμπτει, διατηρούνται υγιή τα δημόσια οικονομικά, μειώνεται η ανεργία και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όραμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, το οποίο θεμελιώνεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
I. Στην ανάπτυξη για όλους και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
II. Στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς.
III. Στη δικαιότερη φορολογία και σε ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.
IV. Στην αλληλεγγύη και την ασφάλεια για την κοινωνία.

Δεσμευόμαστε ότι:
• Θα δημιουργηθούν 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία.
• Δεν θα υπάρξει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.
• Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 7,5%, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
• Θα πραγματοποιηθούν 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία.
• Θα υπάρξει ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% του ΑΕΠ για την Υγεία και στο 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Παράλληλα θα έχουμε:
• Αύξηση στο 32% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030.
• Διπλασιασμός των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
• Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%.
• Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%.
• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.
• Πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
• Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Ήδη το νερό έχει μπει στο αυλάκι και βρισκόμαστε μακριά από τις εφιαλτικές μέρες του παρελθόντος, όπου όλοι μάς θεωρούσαν το «μαύρο πρόβατο». Κι είναι στο χέρι μας αυτό να το διατηρήσουμε και να μη γυρίσουμε πίσω.

Ζείτε στην Ευρώπη και μετακινήστε συχνά. Η Ευρώπη κ. Παπαδημούλη έχει πειστεί για τις καλές προθέσεις μας; Συνεχίζουν να μας κοιτούν καχύποπτα; Τι έχει αλλάξει;

Ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με αυτόν πριν 4 χρόνια. Στο διάστημα αυτό άλλαξαν πολλά κι αυτό οφείλεται κυρίως στην σκληρή δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης και του Τσίπρα προσωπικά. Στην αρχή, υπήρχε όντως καχυποψία και αμφισβήτηση. Σύντομα, όμως, άπαντες στην Ευρώπη άρχισαν να πείθονται για τις καλές μας προθέσεις, γιατί έβλεπαν έργο, έβλεπαν αποτελέσματα.
Απόδειξη αυτού, τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά και οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων -Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντομπρόβκσις, Σεντένο-, που υπογραμμίζουν τα αξιόλογα αποτελέσματα που έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια,την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, τα «υγιή» δημοσιονομικά της, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. Ώρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, πιστεύετε ότι «γυρίζει»;

Είναι γεγονός ότι η διαφορά υπέρ της ΝΔ στις Ευρωεκλογές ήταν μεγάλη. Και αντίστοιχη διαφορά καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις και για τις εθνικές εκλογές. Είναι δύσκολο να «γυρίσει» το παιχνίδι. Δεν είναι όμως ανέφικτο.

Τα τελευταία 24ωρα το κλίμα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται σημαντικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της κάλπης, ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι αυτή η ψήφος δεν μπορεί να είναι ψήφος εκδίκησης, δεν μπορεί να είναι τιμωρητική. Οι πολίτες έστειλαν το ηχηρό μήνυμά τους στις Ευρωεκλογές -είτε με την αποχή, είτε ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα- και όλοι εμείς το εισπράξαμε και μάθαμε από τα λάθη μας.

Τώρα όμως το διακύβευμα είναι διαφορετικό, αποφασίζουμε για τις ζωές μας, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο. Κι αυτό οι πολίτες σιγά σιγά αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται, παραμερίζοντας την όποια πικρία και απογοήτευσή τους.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αθέτησε τη δέσμευσή του για debateμε τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί προφανέστατα φοβήθηκε την πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση.

Θεωρώ, επίσης, ότι οι τηλεοπτικές εμφανίσεις των δύο αρχηγών και υποψήφιων πρωθυπουργών, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, και η αναμφισβήτητη υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα, έκανε πολύ κόσμο να δει, έστω και αργά, κατάματα την πραγματικότητα: Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει το εκτόπισμα, ως πολιτικός και ως προσωπικότητα, για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Θέλουμε και μπορούμε στις 8 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αποτελεί τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης. Και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αποτρέψουμε την επάνοδο της οικογενειοκρατίας, των τζακιών, των σκανδάλων και των ελλειμμάτων.

Την Κυριακή ζητάμε από τους πολίτες την ψήφο τους, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας, που θα ατενίζει το μέλλον με ανάπτυξη, υγιή οικονομικά, δουλειές, δικαιοσύνη και περισσότερα δικαιώματα για όλους.

Δείτε τη δημοσίευση της συνέντευξης εδώ.