ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/07/2019

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 με το δημοσιογράφο Νίκο Μερτζάνη

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 με το δημοσιογράφο Νίκο Μερτζάνη



Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή μας τον Πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Καλώς ορίσατε. 

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλό σας βρήκα.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Είναι η τελευταία συνέντευξη πριν τις εκλογές.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Και πριν την ομιλία σας στο Σύνταγμα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και λίγες ώρες πριν την ομιλία στο Σύνταγμα η οποία φαντάζομαι θα ξεκινήσει μετά τις 9.00, να πέσει και λίγο η ζέστη.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Θα σας ακούσουμε στην ομιλία σας στο Σύνταγμα να λέτε γυρίζει; Γυρίζει κ. Τσίπρα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα με ακούσετε γιατί το πιστεύω. Όχι γιατί πρέπει να το πω. Και γιατί πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μια διαφορετική εκλογική αναμέτρηση από την αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο. Είναι ένας άλλος αγώνας. Ο ελληνικός λαός που θα προσέλθει στις κάλπες, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι η επιλογή τους θα κρίνει τη ζωή τους τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Δεν θα κρίνει ποιους θα στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια τελείως διαφορετική αναμέτρηση και όποιοι έχουν φροντίσει να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα, νομίζω ότι κάνουν μεγάλο λάθος και θα κινδυνεύσουν να βρεθούν μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Γιατί οι δημοσκοπήσεις δίνουν και οι σημερινές οι τελευταίες, μια διαφορά υπέρ της Ν.Δ. 8 μονάδες και πάνω και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης το πρωί στον ΑΝΤ1 στον κ. Παπαδάκη είπε ότι την Δευτέρα βγαίνουν τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές των Υπουργείων και την Τρίτη γίνεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Και γνωρίζουν και οι υπουργοί προφανώς.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης αδημονεί, δεν κρατιέται να επιστρέψει στις θέσεις εξουσίας γιατί του έχουν λείψει πάρα πολύ. Έχει γεννηθεί σε αυτές, έχει μεγαλώσει σε αυτές. Όλα τα στελέχη της Ν.Δ. μας θεωρούν εμάς ως ευκαιριακούς, συγκυριακούς ενοικιαστές της εκτελεστικής εξουσίας και τους εαυτούς τους ως μόνιμους ιδιοκτήτες και βγάζουν αυτές τις μέρες μια πολύ μεγάλη αλαζονεία.
Εκβιάζουν τον ελληνικό λαό ότι εάν δεν τους ψηφίσει θα τον τιμωρήσουν και θα ξαναπάνε, αν δεν τους δώσει λευκή επιταγή, όχι εάν δεν τους ψηφίσει, θα ξαναπάνε σε κάλπες.
Εγώ έχω μια εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις. Πιστεύω ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση έχει μια ιδιαιτερότητα προφανώς και μια δυσκολία για μας, δεν το κρύβω, διότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια εκλογική αναμέτρηση για εθνικές εκλογές αμέσως μετά από ένα αποτέλεσμα ευρωπαϊκών εκλογών που έχει διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ήταν και μια μεγάλη διαφορά.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όμως επιτρέψτε μου να σας πω, οι εθνικές εκλογές έχουν πάντα εντελώς διαφορετικό διακύβευμα. Σε αυτές τις κάλπες είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός μου αντίπαλος, ο κ. Μητσοτάκης, φρόντισε να αποφύγει κάθε προγραμματική αντιπαράθεση. Φρόντισε και προσπάθησε να κάνει μια ασφαλή διέλευση, να μην αρθρώσει πολιτικό λόγο, να μην αρθρώσει προγραμματικό λόγο, κρύφτηκε από κάθε δικό μου κάλεσμα για να βρεθούμε και να αντιπαρατεθούμε προγραμματικά.
Κρύφτηκε από το debate των δυο. Κρύφτηκε από το debate των πέντε. Έκανε κάθε προσπάθεια. Νομίζω όμως ότι αυτό οι ελληνικός λαός το κατάλαβε.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εσείς δεν θέλατε debate των πέντε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Διότι ακόμα και την πιθανότητα να ερχόμουνα άυπνος διότι ήξερα ότι αυτή η Σύνοδος θα διαρκέσει πάρα πολλές ώρες από το αεροπλάνο στο στούντιο της ΕΡΤ, ακόμα και αυτή τη δυνατότητα έδωσα.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Το στούντιο είναι ακόμα έτοιμο κ. Πρωθυπουργέ και περιμένει, αλλά ….
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το στούντιο είναι ακόμα έτοιμο και δεν το χρησιμοποιήσατε.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Αλλά προφανώς debate δεν έχουμε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και κρίθηκε σε αυτό η αξιοπιστία του πολιτικού προσώπου, διότι πριν από ένα – ενάμιση μήνα, πριν από τις ευρωεκλογές που και τότε αρνείτο την αντιπαράθεση και με όλους και με εμένα, έλεγε στη Βουλή ότι προκήρυξε εκλογές και αμέσως θα πάμε σε όσα debate θέλετε. Και με το που προκηρύχθηκαν οι εκλογές το έβαλε στα πόδια.
Γιατί το έβαλε στα πόδια όμως; Εγώ δεν πιστεύω ότι το έβαλε στα πόδια γιατί δεν έχει αυτοπεποίθηση, ή γιατί δεν πιστεύει ότι δεν μπορεί να σταθεί, αλλά γιατί πραγματικά γνωρίζει και ο ίδιος και οι σύμβουλοί του, ότι έχει σημαντικούς σκελετούς προγραμματικούς στα συρτάρια του και στους φακέλους του.
Προγραμματικούς σκελετούς όμως οι οποίοι όσο και εάν προσπαθεί κανείς να τους κρύψει, στη πορεία των ημερών, της προεκλογικής αντιπαράθεσης, βγήκαν προς τα έξω.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Πάντως κέρδισε τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι όπως λέτε και πριν και στις ευρωεκλογές κρυβόταν, δεν έλεγε το πρόγραμμά του, εν τούτοις εξασφάλισε μια διαφορά 9,5 μονάδων για το κόμμα του.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζήτησα ….
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Άρα αποφέρει αυτή η τακτική, από ότι φαίνεται.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν κρύφτηκα, δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου και βγήκα ζητώντας να πάμε εσπευσμένα σε κάλπες, ενώ είχα κάθε δυνατότητα να εξαντλήσω την κυβερνητική συνταγματικά κατοχυρωμένη θητεία ως τον Σεπτέμβρη και να πάμε το φθινόπωρο σε εκλογές.
Όμως εγώ ποτέ μου κ. Μερτζάνη, δεν φρόντισα να κρυφτώ από τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό, γιατί πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει ευθύνη, έχει κρίση και θα αποφασίσει όχι με βάση τόσο την κομματική του προτίμηση σε αυτές τις εκλογές, αλλά με βάση την επόμενη μέρα, το αύριο, τη ζωή του.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα για την Δευτέρα; Πέστε μας ποιο είναι το διακύβευμα για τη Δευτέρα σε αυτές τις εκλογές; Γιατί είχαμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Σχεδόν 2,5 μήνες. Να μην πω ότι έχουμε εκλογές πολλά χρόνια τώρα, ζητάνε εκλογές, αλλά είχαμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Τι θα δούμε την Δευτέρα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι εθνικές εκλογές κρίνουν κυβέρνηση. Βγάζουν κυβέρνηση.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι μόνο αυτό. Είπατε ότι είναι διαφορά κόσμων πλέον.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε λίγο. Το διακύβευμα είναι ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο σχέδιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όταν εμείς λέμε ότι το διακύβευμα είναι η ζωή μας, το λέμε διότι έχει ο ελληνικός λαός την εμπειρία από το 2010 έως το 2015 ποιοι και πώς κυβέρνησαν τον τόπο. Ποιοι οδήγησαν τη μεσαία τάξη σε διάλυση με 300.000 λουκέτα, ποιοι κόψανε τους μισθούς και τις συντάξεις με 22 διαφορετικές περικοπές, 40% στο σύνολο. Ποιοι μείωσαν το ΑΕΠ της χώρας στον εθνικό μας πλούτο κατά 25% γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε καιρό ειρήνης;
Ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν την ανεργία στο 28% και στο 60% για τους νέους; Ποιοι διώξανε τους νέους μετανάστες στο εξωτερικό; Ποιοι δημιουργήσανε μια εικόνα λεηλασίας στην ελληνική κοινωνία; Και ποιοι χρεοκόπησαν εν τέλει την ελληνική οικονομία;
Και από εκεί και πέρα να κρίνει πού βρισκόμαστε σήμερα. Εμείς παραλάβαμε μια κοινωνία λεηλατημένη. Μια χώρα χρεοκοπημένη, στο γκρεμό με πολύ μεγάλες δυσκολίες με συμβιβασμούς, αλλά και με μάχες σκληρές καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα σε ξέφωτο. Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι μια οικονομία που πηγαίνει μπροστά με γοργά βήματα, είναι σε ένατο συνεχόμενο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανεργία από το 28% έχει πέσει στο 18%.
Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11%. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφέραμε την εργασιακή κανονικότητα. Και δίνουμε μια προοπτική να συνεχίσουμε μπροστά όλοι μαζί. Να μην μείνει κανένας πίσω μόνος και ξεκομμένος.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. όσο και εάν κρύβουν και κρύβονται από την προγραμματική αντιπαράθεση, έχουν ένα πρόγραμμα το οποίο λέει, πρώτον, κύμα μεταρρυθμίσεων αντί για φοροελαφρύνσεις. Μέχρι πρότινος μας έλεγε ότι θέλει να εκλεγεί για να μειώσει τους φόρους. Και με τη μείωση των φόρων να έχουμε ανάπτυξη 4%.
Σήμερα λέει το ακριβές ανάποδο. Τι λέει δηλαδή; Έχει πρώτα να φτάσουμε στο 4% ανάπτυξη ….
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ότι η φορολόγηση χαμηλώνει την ανάπτυξη. Το έχει πει και αυτό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε λίγο. Προσέξτε τι λέω. Μέχρι πρότινος η Ν.Δ. μας έλεγε ότι θέλει να κερδίσει τις εκλογές για να χαμηλώσει τους φόρους. Έτσι δεν έλεγε;
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ναι.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς επίσης έχουμε καταθέσει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα και σχέδιο φοροελαφρύνσεων. Ένα μεγάλο μέρος του το έχουμε υλοποιήσει ήδη και πριν τις ευρωεκλογές και ένα άλλο έχουμε καταθέσει να εφαρμοστεί από 1/1/2020. Θα αναφερθώ διεξοδικά σε αυτό.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σε λίγο θα μπούμε σε αυτό. Και η Ν.Δ. 1/1/2020 λέει ότι θα έχουμε φοροελαφρύνσεις γιατί το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε. Είναι κρίσιμο αυτό που σας λέω. Η Ν.Δ. ενώ έλεγε ότι θα εφαρμόσει άμεσα φοροελαφρύνσεις, τώρα λέει το 2020 και αν. Τι αν; Αν έχουμε ανάπτυξη 4%.
Μέχρι πρότινος έλεγε φοροελαφρύνσεις για να έχουμε ανάπτυξη 4%. Εμείς και με αυτή την οικονομική λογική διαφωνούμε. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορείς μέσα από τις φοροελαφρύνσεις να δώσεις τόσο μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία, αν δεν κάνεις άλλου είδους διαρθρωτικές τομές.
Αλλά εδώ είναι μια δομική αλλαγή στις υποσχέσεις της Ν.Δ. του προγράμματος που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης. Λέει πρώτα να φτάσουμε στο 4% ανάπτυξη και μετά φοροελαφρύνσεις. Και πώς λέει ότι θα φτάσουμε σε αυτό το 4% ανάπτυξη αν όχι με φοροελαφρύνσεις; Έχει καταθέσει στην ελληνική κοινωνία την πρόταση, ή δεν ξέρω εάν είναι πρόταση, ή εάν είναι απλή, ενός κύματος μεταρρυθμίσεων. Και όταν το ζητάμε, πείτε μας ποιο είναι αυτό το κύμα μεταρρυθμίσεων, γιατί εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα τσουνάμι απορρυθμίσεων και όχι κύμα μεταρρυθμίσεων, δεν λένε κουβέντα. Ψελλίζουν δεξιά και αριστερά.
Καταφέραμε όμως γιατί τελικά όλα έχουν ακουστεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο, να βγάλουμε άκρη από δηλώσεις αποσπασματικές …
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Αποσπασματικά όμως και ψάχνουμε να βρούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να δούμε. Πρώτον. Μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί κ. Μερτζάνη χρειάζεται μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό σύστημα; Εμείς δεν ολοκληρώσαμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος; Εμείς δεν παραλάβαμε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα και σήμερα είναι βιώσιμο; Τι είδους μεταρρύθμιση θα είναι αυτή; Γιατί δεν γράφει ούτε μια γραμμή στο πρόγραμμα που μοίρασε στον ελληνικό λαό η Ν.Δ. για τη μεταρρύθμιση που προτείνει στο ασφαλιστικό σύστημα;
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα είπε ότι εγγυάται ο ίδιος προσωπικά όλες τις συντάξεις και τις κύριες και τις επικουρικές στο σύνολό τους όσον αφορά στο καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει. Γιατί είναι κακό;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς πότε να πιστέψουμε τον κ. Μητσοτάκη;
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Δεν ξέρω. Αυτά τα είπε σήμερα. Σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πότε να τον πιστέψουμε; Όταν είχε πρωτοεκλεγεί έβγαινε στον αγαπημένο του τηλεοπτικό σταθμό στο ΣΚΑΙ και στην κυρία Κοσιώνη και έλεγε ότι θα πει τη γλώσσα της αλήθειας και η γλώσσα της αλήθειας είναι ότι θα έχουμε μειώσεις με τη Ν.Δ. στις επικουρικές συντάξεις; Ή σήμερα που είναι λίγο πριν τις εκλογές και λέει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις, αλλά δεν εξηγεί πώς θα γίνει αυτό.
Πότε να πιστέψουμε τον κ. Μητσοτάκη; Όταν λίγο πριν τις ευρωεκλογές έβγαινε στον κ. Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1 και έλεγε ότι εγώ δεν θα υποσχεθώ ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις και 13η σύνταξη γιατί αυτά δεν γίνονται; Ή τώρα που βγαίνει στους συνταξιούχους και τους παραμυθιάζει ότι δήθεν αυτός δεν θα κόψει τη μόνιμη 13η σύνταξη που εμείς θεσπίσαμε πριν από δυο μήνες;
Πότε να τον εμπιστευτεί κανείς; Γιατί τα έχει πει όλα. Όταν έλεγε 7ήμερη εργασία και είναι καινοτομία αυτό; Ή μετά που έλεγε ότι δεν κατάλαβα και δεν εννοούσα εργασία, αλλά εννοούσα λειτουργία; Τα έχει πει όλα σε αυτές τις εκλογές.
Αλλά εγώ θέλω να εξηγήσω σήμερα γιατί είμαστε λίγες ώρες πριν την κάλπη. Να εξηγήσω αυτό.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Το γιατί θα κοπούν οι συντάξεις. Οι συντάξεις με τους τρεις πυλώνες. Πέστε μου αυτό το πράγμα, γιατί θα κοπούν οι συντάξεις;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επιτρέψτε μου. Το ασφαλιστικό σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα, οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων είναι τα λεφτά τα οποία παίρνουμε για να δίνουμε στους σημερινούς συνταξιούχους.
Όταν εσείς αύριο ως εργαζόμενος θα σταματήσετε να δίνετε εισφορές στο δημόσιο ταμείο για να τις δώσετε τις εισφορές σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό ταμείο, σε μια ιδιωτική εταιρεία ….
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Θα είναι με επιλογή. Εάν θέλω το επιλέγω.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι δεν θα είναι με επιλογή. Θα είναι για τις επικουρικές συντάξεις με υποχρέωση. Έτσι έχουν πει οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πρόταση την οποία έχουν καταθέσει και αυτό βγήκε τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα και δεν διαψεύστηκε.
Σας λέω ότι εάν σταματήσετε εσείς να δίνετε εισφορές για την επικουρική σύνταξη και τις δίνετε σε ένα ιδιώτη, τότε το δημόσιο ταμείο θα έχει απώλεια εσόδου και άρα θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα. Πώς θα αναπληρωθεί αυτή η μαύρη τρύπα; Είτε με δημόσιες δαπάνες. Από πού θα βρεθούνε; Δεν μας εξηγεί κανείς, είτε με περικοπές στις συντάξεις.
Αυτό είναι το σχήμα το οποίο ήθελε το ΔΝΤ να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και εμείς δώσαμε μια μεγάλη διαπραγματευτική μάχη και το αποτρέψαμε.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σας το είχαν ζητήσει αυτό;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ήταν η βασική τους λογική και βεβαίως την προέβλεπαν μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η μαύρη τρύπα που θα δημιουργείτο ήταν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Τι είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς; Οι περικοπές στις συντάξεις που εμείς αποτρέψαμε από 1/1/2019.
Πάμε παρακάτω. Ας φύγουμε από την απώλεια των συνταξιούχων που μετά από τόσα χρόνια εμείς σταθεροποιήσαμε και είδαμε να έχουν και αυξήσεις, τώρα θα έχουν μειώσεις. Πέραν όμως αυτών, ο ασφαλισμένος ο οποίος θα δίνει τα λεφτά του σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, πρέπει να ξέρει ότι θα έχει πολύ μεγάλη επισφάλεια. Θυμάστε την υπόθεση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ που έσκασε και τόσοι άνθρωποι χάσανε το βιός τους; Εθελοντικά είχαν πάει εκεί, δεν έχει σημασία. Χάσανε το βιός τους.
Θυμάστε, θυμάται κανείς πώς ξεκίνησε το μεγάλο παγκόσμιο οικονομικό κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2008; Από την ENRON και την AIG, που έσκασαν οι ασφαλιστικές εταιρείες και δημιουργήθηκε αυτό το μεγάλο κραχ; Άρα εδώ έχουμε δυο προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται μια τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία η οποία θα πληρωθεί είτε με δημόσιες δαπάνες – από πού άραγε; - είτε με περικοπές συντάξεων. Άρα μάλλον το δεύτερο θα γίνει.
Και το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δημιουργούμε μια τεράστια επισφάλεια στους αυριανούς ασφαλισμένους. Και το ερώτημα είναι γιατί αυτό; Ποιος το ζητάει αυτό; Ενώ εμείς προβήκαμε σε μια γενναία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που κάναμε τη μεγαλύτερη διαρθρωτική τομή που είχε γίνει από τον πόλεμο και μετά, από την ενοποίηση των ταμείων και κάναμε το ασφαλιστικό μας σύστημα βιώσιμο, γιατί όταν το παραλάβαμε ….
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Βιώσιμο θα είναι με μικρότερες συντάξεις για τους νέους εργαζόμενους.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πράγματι, αλλά βιώσιμο. Διότι εμείς παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα για το οποίο οι αναλογιστικές μελέτες – μιλάω για το 2015 – έλεγαν ότι μέχρι το 2020 πάει. Παραπέρα δεν θα έχουμε να πληρώνουμε συντάξεις.
Και το φτιάξαμε έτσι ώστε να είναι και δίκαιο, διότι το 85% των ασφαλισμένων πληρώνουν λιγότερα και μετά τη μείωση που κάναμε από το 20% στο 13% για τους ελεύθερους επαγγελματίες πλέον πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πληρώνει λιγότερα, αλλά πέραν αυτού διασφαλίσαμε τις συντάξεις, δηλαδή ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η λογική των περικοπών που από το 2010 έως και το 2015 ήταν μια καθημερινότητα και μια διαρκής αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τους Έλληνες συνταξιούχους.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Πάντως στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι τεχνοκράτες το έχουν λύσει αυτό και ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες θα μετέχουν ως τρίτος πυλώνας θα είναι μεγάλες και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΑΣΠΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ δεν εποπτευόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος; Μα, είναι δυνατόν να δίνει τέτοιου είδους απαντήσεις;
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σας λέω τι ακριβώς είπε και είπε ότι θα γίνεται έλεγχος στις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να μη σκάσουν και να μη χαθούν τα λεφτά των ασφαλισμένων.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας απαντώ. Η ΑΣΠΙΣ δεν ελεγχόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος; Άρα εδώ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Καμία δικαιολογία γιατί επιμένει σε μια τέτοιου είδους μεταρρύθμιση, ενώ μόλις πριν από τρία χρόνια κάναμε βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Και η απάντηση εδώ είναι διότι υπάρχουν μεγάλα deals, μεγάλες συμφωνίες με ιδιώτες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να διαχειριστούν δισεκατομμύρια των Ελλήνων ασφαλισμένων και να τα τζογάρουν στο Χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν στον Καιάδα το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Άρα λοιπόν να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο κ. Μητσοτάκης φοβήθηκε την προγραμματική αντιπαράθεση, διότι θα ξεγυμνώνονταν ένα πρόγραμμα το οποίο είναι βαθιά αντιλαϊκό. Πρώτον.
Δεύτερον. Διότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες υπόσχεται μέχρι να φτάσει στη λογική να δελεάσει τους εταίρους μας είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες πέραν του ασφαλιστικού και της πιθανότατης μείωσης των συντάξεων, είναι μεταρρυθμίσεις και οι οποίες θα έχουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνική πλειοψηφία και κυρίως σε ότι αφορά το κοινωνικό κράτος, σε ότι αφορά τις δαπάνες για παιδεία, υγεία. Σε ότι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που λέτε ότι θα δημιουργήσουν αυτό το πρόβλημα στο ελληνικό κράτος;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί μέρος ενός προγράμματος με βάση τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα, τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα είναι γνωστά. Υπάρχει μια συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Και να εξασφαλιστεί κάποιος χώρος για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κυρίως γιατί εκεί θέλει να γίνει μείωση της φορολογίας, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος από την περιστολή των δαπανών. Πώς θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος από την περιστολή των δαπανών;
Πρώτον. Δημόσιος τομέας. Ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας έχει συρρικνωθεί δραστικά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση όπου πρέπει να υπάρξει στοιχειώδης ενίσχυση, όχι γενικά και αόριστα, αλλά σε θέσεις και σε κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν μεγάλη ανταποδοτικότητα στον πολίτη και στη μεγάλη ….
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Αυτά τα χρήματα υπάρχουν για να γίνουν αυτές οι προσλήψεις που λέτε;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και χρήματα υπάρχουν και συμφωνία υπάρχει με τους εταίρους. Έχουμε φτάσει στη συμφωνία να έχουμε για κάθε μια αποχώρηση μια πρόσληψη στο δημόσιο τομέα.
Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται να επανέλθουμε στη μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις. Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές μας τι σημαίνει αυτό σημαίνει ότι για κάθε πέντε δασκάλους και καθηγητές που θα φεύγουν με σύνταξη από τα δημόσια σχολεία, θα προσλαμβάνουμε μόνο έναν.
Για κάθε πέντε γιατρούς και νοσηλευτές που θα φεύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία θα προσλαμβάνουμε μόνο έναν. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια σχολεία.
Εμείς καταφέραμε και ξαναστήσαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες στα πόδια τους και τη δημόσια υγεία και την δημόσια παιδεία. Υπάρχουν ακόμη μεγάλα προβλήματα. Αλλά κάναμε 19.000 προσλήψεις σε νοσηλευτές και σε ιατρικό προσωπικό. Προχωρήσαμε σε προσλήψεις στην παιδεία, σε καθηγητές και στο πρόγραμμα της ειδικής αγωγής.
Προχωρήσαμε σε προσλήψεις στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Εδώ όταν μιλάμε γι’ αυτές τις προσλήψεις δεν αναφερόμαστε στους 10 – 15 – 20 – 30.000 ανθρώπους που προσλαμβάνονται. Αναφερόμαστε στα εκατομμύρια των πολιτών που έχουν ωφέλεια από την δική τους συμμετοχή μέσα σε λειτουργίες κοινωνικής πρόνοιας, μέσα σε κοινωνικές υπηρεσίες που απευθύνονται στο λαό.
Άρα το κρίσιμο ερώτημα και είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απευθυνθεί κυρίως στους ανθρώπους της μεσαίας Τάξης, που όταν αρρωσταίνουν πηγαίνουν σε ένα δημόσιο Νοσοκομείο, που τα παιδιά τους θα πηγαίνουν σε ένα δημόσιο σχολείο, που χρειάζονται τις Υπηρεσίες της Βοήθειας για τους ηλικιωμένους γονείς τους, όταν αυτές οι Υπηρεσίες μείνουν κενές, τι είδους ωφέλεια θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι, από μια πολιτική που δήθεν τους τάζει ωφελήματα με φοροελαφρύνσεις, που δεν θα έρθουν ποτέ;
Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο κ. Μερτζάνη να πω και το εξής, διότι κατά την άποψή μου αυτές οι εκλογές είναι όπως πολλοί λένε βουβές εκλογές, αλλά γιατί εμείς μιλάμε ότι κρίνεται η ζωή μας και το μέλλον μας; Λέμε ότι κρίνεται η ζωή μας και το μέλλον μας, διότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας έτσι όπως διατυπώθηκε τις τελευταίες μέρες, είναι τα χρήματα τα οποία εμείς εξασφαλίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο …
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μιλάτε για τα 34 δισεκατομμύρια που είναι αποθεματικό;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς, 37 λένε …
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Το Υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση ότι είναι 34 δισεκατομμύρια.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι 34 δισεκατομμύρια, κάποιοι μπορεί να υπολογίζουν μαζί και με κάποια άλλα αποθεματικά ότι είναι παραπάνω, στην πραγματικότητα είναι τα 14 δισεκατομμύρια που έχουν έρθει από το ESM ως μαξιλάρι, συν τα χρήματα τα οποία εμείς έχουμε εξοικονομήσει όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να εξηγήσω όμως …
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ αφήστε να κάνω την ερώτησή μου. Έχουμε 34 ή 37 δισεκατομμύρια αποθεματικό, μας βοηθούν στο δρόμο μας ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές. Γιατί είναι κακό κάποια από αυτά τα χρήματα να πάνε είτε προς τις Τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, είτε προς την ανάπτυξη;
Γιατί πρέπει να είναι και τα 34 ή 37 ή όσα είναι τέλος πάντων μέσα εκεί στα Ταμεία;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας εξηγήσω. Πρώτα απ` όλα να καταλάβουμε …
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Αυτή είναι και η πρόταση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κάποια από αυτά να πάνε στις Τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια ή προς την ανάπτυξη.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ` όλα επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω για ποιο λόγο αυτό το αποθεματικό δεν είναι αποθεματικό ρευστότητας απλά, αλλά είναι αποθεματικό εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας. Είναι το αποθεματικό που μας έδωσε τη δυνατότητα σήμερα να μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές με επιτόκιο που έχει φτάσει κάτω από το 2% το δεκαετίες.
Είναι το αποθεματικό που μας έδωσε τη δυνατότητα σήμερα να έχουμε ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας τα επόμενα χρόνια, για να μην μπορεί να μας εκβιάσει κανένας. Γιατί οδηγηθήκαμε στα Μνημόνια; Οδηγηθήκαμε στα Μνημόνια διότι άφησε τη χώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2009 με 24 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα -24 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα!!- και βεβαίως γιατί ήρθε ο κ. Παπανδρέου που δεν καταλάβαινε ακριβώς τι γινόταν τότε και μας οδήγησε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οδηγηθήκαμε στα Μνημόνια.
Εμείς δεν είμαστε τίποτε μαζόχες που θέλαμε να μαζεύουμε σαν τον Σκρουτζ Μακ Ντακ να μαζεύει τα λεφτά για να τα έχει στα γεράματά του, εμείς το κάναμε αυτό για να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια να μην έρχεται ο κάθε τεχνοκράτης, να διώξουμε το ΔΝΤ να μην υπάρχει η τρόικα πάνω από το κεφάλι μου που να μας υποδεικνύει τι θα κάνουμε και πως θα το κάνουμε, ήταν να έχουμε αυτό το μαξιλάρι της ρευστότητας που να το βλέπουν οι αγορές και να λένε «δεν έχετε πρόβλημα» και να μας δανείζουν με 2% με 1,5% όσο πιο χαμηλά θα πάει τώρα.
Είναι ιστορικό ρεκόρ χαμηλού δανεισμού αυτό που έχουμε. Γι` αυτό κάναμε αυτό το μαξιλάρι.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Χρειάζονται όλα αυτά κ. Πρωθυπουργέ;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς λοιπόν είπαμε, ακούστε με λίγο, ένα μέρος αυτών των χρημάτων 5,5 δις τα καταθέτουμε σε ειδικό λογαριασμό, ώστε με βάση αυτά τα χρήματα να έχουν την εγγύηση οι Ευρωπαίοι ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους το ’20, ’21 και ’22 για να ρίξουμε 1% τα πλεονάσματα, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Το έχουν δεχτεί;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και το έχουν δεχτεί. Αλλά έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και λέει «όχι δεν συμφωνώ» και λέω εγώ τόσο καιρό: γιατί δεν συμφωνεί; Και λέει «όχι, θα τους δελεάσουμε με μεταρρυθμίσεις –προφανώς αντιλαϊκές- για να ρίξουν τα πλεονάσματα από μόνοι τους, χωρίς να πάρουν ρευστότητα».
Και λέω τόσο καιρό γιατί δεν συμφωνεί; Και βγαίνει ο κ. Παπαδημητρίου, ο συνάδελφός σας υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Συνάδελφός μου δημοσιογράφος.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό εννοώ. Καλή του επιτυχία του ανθρώπου θα είναι πιο συνεπής με το να υποστηρίζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο από το να τις υποστηρίζει από μια συχνότητα που είναι δημόσια συχνότητα, γιατί ήταν δημοσιογράφος αυτή τη δουλειά έκανε, εν πάση περιπτώσει όμως δεν μένω εκεί.
Και λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πάρει τα λεφτά να τα δώσει στις Τράπεζες και άρα να μη τα δώσει για να πέσουν τα πλεονάσματα να τα δώσει στις Τράπεζες, όταν τον ρωτάνε «μα καλά, και πως θα υπάρχει η εξασφάλιση έναντι των αγορών;» λέει «α, εμείς θα μπούμε σε πιστοληπτική γραμμή».
Προσέξτε, είναι ακριβώς αυτό το οποίο μας πρότεινε ο κ. Στουρνάρας, πέρσι τέτοιο καιρό και ο κ. Σημίτης και άλλοι και εμείς δώσαμε μάχη για να αποφύγουμε και φτάσαμε σε μια συμφωνία με τους εταίρους, η οποία είναι πολύ προνομιακή για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης διαψεύστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και από τη Νέα Δημοκρατία επισήμως.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Μερτζάνη τα έχουν πει όλα, τα έχουν διαψεύσει όλα, θα τα επαναφέρουν όλα. Κανείς Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει, δεν άκουσε, δεν είδε. Διότι κανείς δεν θα μπορεί να πει την επόμενη μέρα, όταν θα φέρει αυτό το ασφαλιστικό ότι δεν μας το είπε, κανείς δεν μπορεί να πει όταν θα διαλύει τις εργασιακές σχέσεις ότι δεν μας είπε ότι θα είναι οδοστρωτήρας, κανείς δεν θα μπορεί να πει όταν θα πάρει τα λεφτά –γιατί αυτό δεν το διέψευσε- για να τα δώσει στις Τράπεζες και μετά θα αρχίσουν να ξανανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού, κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι «δεν μας είπε κιόλας ότι έχει στο μυαλό του την πιστοληπτική γραμμή στήριξης».
Και για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τι είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, θα πω μονάχα το εξής: Καταστατικό ESM άρθρο 3 παρ. 5 «μια χώρα μπορεί να ζητήσει να τεθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης και αυτό προϋποθέτει τη σύναψη MOU, Μνημονίου με την Commission». Τόσο απλά.
Και να σας πω και κάτι άλλο; Αυτές οι αλλαγές, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αυτές οι απορρυθμίσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και δίχως την επιβολή των δανειστών, αυτή είναι η εκτίμησή μου. Διότι εάν ξαφνικά ενώ εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια, δώσαμε ανάσα δώσαμε προοπτική δώσαμε δυνατότητα φοροελαφρύνσεων, δώσαμε δυνατότητα μιας κοινωνικής στήριξης, έστω μικρής με βάση τις προσδοκίες μας, μας πουν αύριο ότι «Ξέρετε, αυτά τα παίρνουμε πίσω», δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί αυτό.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα. Πάμε στις φοροελαφρύνσεις, τις υπόσχεστε κι εσείς, τις υπόσχεται και η Νέα Δημοκρατία όπως και τις ασφαλιστικές εισφορές. Να παραδεχτούμε όλοι ότι είναι υψηλές οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους είναι ένα βάρος, χρειάζεται μείωση.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για το 85% πάντως των μισθωτών, των ασφαλισμένων συνολικά είναι πολύ μικρότερες από ό,τι ήταν πριν.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Πρέπει να πέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, μισό λεπτό να συνεννοηθούμε. Για μια μερίδα ασφαλισμένων και ιδιαίτερα ελεύθερων επαγγελματιών, μηχανικών όπως είμαι εγώ και για εισοδήματα πάνω από 12.000 € ήταν πολύ μεγάλο το βάρος και αυτό ήρθαμε να διορθώσουμε αμέσως μόλις βγήκαμε από τα Μνημόνια και το εξήγγειλα στη Δ.Ε.Θ. και το ψηφίσαμε και το εφαρμόσαμε. Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Αν μπορούν να μειωθούν κι άλλο στο μέλλον; Ενδεχομένως και ναι.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ενδεχομένως. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα μειωθούν κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές και στις επιχειρήσεις για να έχουμε και νέες θέσεις εργασίας, για να έχουμε ανάπτυξη, για να έχουμε επενδύσεις.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα εμείς ήδη έχουμε έρθει στο Ζάππειο που καταθέσαμε μια δέσμη μέτρων από 1/1/2020 και μια εξ αυτών των προτάσεων που έχουμε καταθέσει και έχουμε δεσμευτεί, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων και προς τις επιχειρήσεις και προς τον ασφαλισμένο.
Αλλά από εκεί και πέρα αυτό το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ξέρετε κ. Μερτζάνη ποιος δεν θέλει, πείτε μου εσείς κάποιον που δεν θέλει να έχουμε λιγότερους φόρους. Μα αυτό είναι ένα ευχολόγιο. Προφανώς υπάρχει κανείς που δεν θέλει να έχει λιγότερους φόρους; Δηλαδή θα ήταν κανείς ευτυχισμένος με το να υπάρχουν φόροι; Κατ` αρχάς τους φόρους αυτούς δεν τους φτιάξαμε εμείς, τους έμαθε η ελληνική κοινωνία την περίοδο Σαμαρά και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και την εισφορά αλληλεγγύης.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Έμειναν όμως κ. Τσίπρα οι φόροι αυτοί. Έμειναν.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία. Έμειναν από επιλογή μας; Έμειναν, διότι ήμασταν υποχρεωμένοι να βγάλουμε τη θηλιά από τον λαιμό του ελληνικού λαού. Γιατί ο βασικός μας στόχος ήταν να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, να μην είμαστε μια χώρα που θα μπαίνει η τρόικα στα Υπουργεία και θα λέει στους Υπουργούς «κάνε αυτό, κάνε το άλλο».
Επί οκτώ χρόνια ήμασταν μια χώρα με μειωμένη εθνική κυριαρχία. Μας έλεγαν πως θα δίνουμε δαπάνες, που θα δίνουμε δαπάνες, πως θα περικόπτουμε δαπάνες στην εθνική άμυνα, πως θα περικόπτουμε δαπάνες στην κοινωνική ασφάλιση, στην κοινωνική πρόνοια. Αυτό τελείωσε πια!
Έχουμε συγκεκριμένους στόχους που είναι υποχρέωσή μας έναντι των συμφωνιών μας, αλλά αυτούς τους στόχους θα τους καλύπτουμε με βάση τις δικές μας πολιτικές. Εμείς θα αποφασίζουμε πως, όχι οι ξένοι. Μέχρι πρότινος μας ανάγκαζαν σε μια υπερφορολόγηση η οποία μάλιστα ήταν και μεγαλύτερη από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να πιάνει τους στόχους.
Μας έβαζαν να έχουμε περισσότερους φόρους και είχαμε υπερπλεονάσματα έναντι των στόχων που είχαμε συμφωνήσει και δεν μας άφηναν να το ρυθμίζουμε αυτό, γιατί είχαμε μια συνεχή εμπειρία τρία χρόνια, αλλά μας έλεγαν «εάν πιάνετε περισσότερα στο τέλος κάντε τα ό,τι θέλετε».
Τώρα που βγήκαμε από τα Μνημόνια 21 Αυγούστου του 2018 έγινε αυτό, για πρώτη φορά το ’19 είπαμε «κοιτάξτε να δείτε, δεν θα πάμε σε αυτή τη λογική θα μειώσουμε τους φόρους προκαταβολικά».
Και γι` αυτό βγήκαμε στο Ζάππειο το Μάιο, αρχές Μαΐου – τέλη Απριλίου και είπαμε: να μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση από 24 να πάει στο 13%. Να μειωθεί το ΦΠΑ στην ενέργεια από 13 να πάει στο 6%, να μειωθεί το ΦΠΑ στα τρόφιμα, επίσης να δώσουμε τη δυνατότητα για τη 13η σύνταξη για να στηρίξουμε τους κοινωνικά αδύναμους και τα κάναμε προκαταβολικά.
Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και το 2020 και κυρίως μέσα από τη μείωση των πλεονασμάτων κατά 1% με τον ειδικό λογαριασμό που φτιάξαμε. Αναρωτιέμαι αν το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων, που είναι να δελεάσουν με μεταρρυθμίσεις χωρίς να μειώσουν τα πλεονάσματα με τον τρόπο που λέμε εμείς θα εμπεριέχει έστω και μία από τις φοροελαφρύνσεις που εμείς έχουμε εξαγγείλει.
Ήδη ο κ. Μητσοτάκης βγήκε και είπε ότι τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100 στο 50% που εμείς εξαγγείλαμε, την απορρίπτει, το είπε.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Είπε σήμερα ότι θα υπήρχε μια μεγάλη μαύρη τρύπα η οποία δεν θα ήταν σωστό να πάρουμε αυτό το μέτρο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε εξαγγείλει τη μείωση από 1/1/2020, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20.000 €. Έχουμε εξαγγείλει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22 στο 20%, έχουμε εξαγγείλει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%, έχουμε εξαγγείλει επιπλέον 20% μείωση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Αυτά είναι αμέσως την επόμενη μέρα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτά είναι από 1/1/2020. Επίσης πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι όταν εμείς βγήκαμε και δώσαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια και επίσης τη 13η σύνταξη, έβγαιναν τα παπαγαλάκια δεξιά και αριστερά, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και έλεγαν «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» για το ’19.
Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι μέσα σε απόλυτη ασφάλεια έγιναν όλα αυτά και το 3,5% για το ’19 το πλεόνασμα, είναι απολύτως ασφαλές. Όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, τα κάναμε με σχέδιο, κοστολογημένα και σε απόλυτη ασφάλεια.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σε απόλυτη ασφάλεια γιατί τη Δευτέρα έχουμε ένα Eurogroup το οποίο έχει θέμα την Ελλάδα. Μήπως να ζητήσουν τα ρέστα γι` αυτά που δώσαμε;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω όλα όσα έχουμε κάνει είναι σε απόλυτη ασφάλεια. Πριν από λίγες μέρες που ήμουν στη Σύνοδο Κορυφής είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον Πιέρ Μοσχοβισί τον Επίτροπο, η Commission έχει απολύτως πειστεί ότι ο δημοσιονομικός στόχος του ’19 πιάνεται απολύτως με τα μέτρα που έχουμε καταθέσει και υλοποιήσει εμείς. Όλα ήταν φασαρία, προκειμένου να δημιουργηθεί σκόνη και κουρνιαχτός.
Όλα όσα έχουμε κάνει εμείς είναι σε απόλυτη ασφάλεια και όσα έχουμε εξαγγείλει για το 2020 με το σχέδιό μας για μείωση των πλεονασμάτων κατά 1%. Αντιθέτως οι πολιτικοί μας αντίπαλοι απορρίπτουν αυτό το σχέδιο για να πάρουν τα λεφτά και να τα δώσουν στις Τράπεζες.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι …
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ λέω και κάτι άλλο κ. Μερτζάνη: φτάνει πια με αυτές τις Τράπεζες! Φτάνει πια με αυτές τις Τράπεζες! Δηλαδή τι άλλο θα γίνει; Έχουν φάει το μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας και δεν δίνουν δάνεια, παρά μονάχα σε αυτούς που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται να πάρουν δάνεια. Και εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και ανέβηκε η πλατφόρμα τώρα για να σωθούν τα στεγαστικά, να σωθούν τα σπίτια των ανθρώπων
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μιλάτε για τα κόκκινα δάνεια, άνοιξε η πλατφόρμα εδώ και πέντε – έξι μέρες.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως και να προστατεύσουμε τις υποθήκες και σε στεγαστικά δάνεια και σε εμπορικά δάνεια για χιλιάδες δανειολήπτες. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει όλη αυτή η κρίση έγινε για να σωθούν οι Τράπεζες και αυτές οι Τράπεζες φαίνεται ότι χόρταση δεν έχουν. Πόσες ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν γίνει και θέλουν να δώσουν κι άλλα δισεκατομμύρια στις Τράπεζες; Φτάνει πια! Και κυρίως όταν αυτό, το προτείνουν με κίνδυνο, με διακινδύνευση εκ νέου της κυριαρχίας της χώρας, της ασφάλειας της χώρας. Διότι αν δεν υπάρχει αυτή η ρευστότητα θα ανέβουν ξανά τα επιτόκια δανεισμού και θα μας οδηγήσουν ξανά στη λογική των Μνημονίων.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σας κατηγορούν ότι έχετε αλλεργία στις επενδύσεις, αλλεργία στην επιχειρηματικότητα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιοι;
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Η αντιπολίτευση.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτοί οι οποίοι όταν κυβέρνησαν, οδήγησαν τη χώρα σε μια πρωτοφανή αποεπένδυση, που δεν είχε ξαναδεί ο τόπος. Αυτοί οι οποίοι όταν κυβέρνησαν …
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σας κατηγορούν και για το Ελληνικό τώρα, ότι βάζετε προσκόμματα και στο Ελληνικό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Μερτζάνη ακούστε με…
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Είναι θέμα των ημερών, είναι θέμα στην επικαιρότητα και το ξέρετε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλο πράγμα η υγιής επιχειρηματικότητα και άλλο πράγμα η επιχειρηματικότητα των ημετέρων, των κολλητών και των γνωστών οικογενειών που λυμαίνονται τον ελληνικό λαό και τις δυνατότητες αυτού του τόπου, δεν είναι πολλές, λίγες είναι οι οικογένειες αυτές. Λοιπόν, άλλο πράγμα το ένα, άλλο πράγμα το άλλο, να συνεννοηθούμε.
Διότι εμείς παραλάβαμε ένα Ελληνικό που ήταν οικόπεδο, χωρίς δασικούς χάρτες, χωρίς σχέδιο για τον αιγιαλό, χωρίς οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα και εμείς τα φτάσαμε όλα μέχρι τέλους και τους τελευταίους τέσσερις μήνες η εταιρεία η παραχωρησιούχος, παίζει κατενάτσιο. Καθυστερεί.
Και ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε «μόλις βγω εγώ θα υπογράψω τις Υπουργικές Αποφάσεις». Υπογράψαμε τις Υπουργικές Αποφάσεις και βγαίνει η εταιρεία και λέει «δεν μας αρέσουν» και λέει ο κ. Μητσοτάκης «α, εγώ θα τις αλλάξω». Τι παίζεται εδώ; Εδώ παίζεται και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια προσυμφωνία προφανώς μεταξύ τους για να αλλάξει εκ νέου η σύμβαση. Διότι εμείς πήραμε τη σύμβαση και την αλλάξαμε, διότι εμείς θέλουμε ανάπτυξη, όχι για τους ισχυρούς. Το «ισχυρή ανάπτυξη» που λένε, είναι «ανάπτυξη για τους ισχυρούς».
Εμείς θέλουμε ανάπτυξη δίκαιη, θέλουμε ανάπτυξη βιώσιμη, θέλουμε ανάπτυξη πράσινη. Τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη; Σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Σε όλο τον πλανήτη αυτή τη στιγμή με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, συζητάνε για το πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους πολίτες από μια ανάπτυξη η οποία θα είναι μονομερώς στη λογική των συμφερόντων. Εμείς λέμε και ανάπτυξη για να έχουμε προοπτική, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος.
Το Ελληνικό λοιπόν είναι μια κατ` εξοχήν περίπτωση όπου εμείς λειτουργήσαμε με γνώμονα και την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας να μην μείνει δηλαδή αυτό το φιλέτο στην καρδιά του αστικού ιστού της Αττικής ανεκμετάλλευτο, αλλά να δοθεί και πράσινος χώρος για τους πολίτες, όχι να γίνουν μόνο ουρανοξύστες και κατοικίες.
Αν το σχέδιο είναι αυτό, τότε να, ποια η διαφορά μας. Εμείς μιλάμε για μια ανάπτυξη που τα ωφελήματά της θα τα καρπούται όλος ο ελληνικός λαός και κυρίως μια ανάπτυξη η οποία θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη και οι αντίπαλοί μας μιλάνε για μια ανάπτυξη για τους ισχυρούς, έτσι όπως τη γνωρίσαμε όταν κυβέρνησαν τον τόπο.
Ποιος έκανε Ολυμπιάδες σε αυτή τη χώρα; Αυτές οι Κυβερνήσεις. Που πήγαν τα ωφελήματα της ισχυρής ανάπτυξης εκείνης της περιόδου; Είδατε να γίνεται καμία κοινωνική υποδομή, η οποία να μας συγκρατήσει την περίοδο της κρίσης; Είδατε να γίνονται σχολεία; Πανεπιστήμια;
Εμείς παραλάβαμε μια χώρα το ’15, αλλά από το ’09 πριν τα Μνημόνια ήμασταν στο χαμηλότερο δείκτη στην Ευρώπη, σε σχέση με την παιδική φτώχεια και από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη σε σχέση με το κοινωνικό κράτος, από το ’09. Που πήγε αυτή η ισχυρή ανάπτυξη εκείνης της περιόδου;
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Επειδή δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο θέλω να φύγουμε από την οικονομία.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό όμως που σας λέω είναι σημαντικό, διότι ξέρετε κάτι; Έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει μόνο ότι δημοσιονομικά τα βγάζουμε πέρα, σημαίνει και να μην γυρίσουμε στο μοντέλο εκείνο που ήταν η αιτία που μας οδήγησε στην κρίση. Αν κάποιοι ονειρεύονται να ξαναγυρίσουμε στο ’09…
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μα γιατί να θέλουν να γυρίσουμε; Λέτε συνέχεια ότι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, γιατί να θέλουν να μας γυρίσουν πίσω;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί πάρα πολύ απλά γι` αυτούς ανάπτυξη είναι να υπάρχουν δυνατότητες για δουλειές και να κάνουν deals με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για μας ανάπτυξη είναι να υπάρχουν εργασιακές σχέσεις, να υπάρχουν μισθοί, να υπάρχουν θέσεις εργασίας αξιοπρεπείς, να υπάρχουν κανόνες και να υπάρχει και μέρισμα σε όλη την ελληνική κοινωνία από τα ωφελήματα της ανάπτυξης αυτής.
Άρα εγώ λέω ένα πράγμα. Πρώτον, ότι το 2009 οδηγηθήκαμε στην κρίση και στην χρεοκοπία διότι αυτοί που μας κυβερνούσαν, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, είχε επενδύσει σε αυτό το μοντέλο, όπως και η Κυβέρνηση Σημίτη πιο πριν έχει επίσης τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση Σημίτη, γιατί μας οδήγησε σε αυτό το μοντέλο του Χρηματιστηρίου, της φούσκας που κάποια στιγμή έσκασε, της ανάπτυξης για λίγους και ισχυρούς να μοιράζουν δέκα οικογένειες τα ωφελήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού και αργότερα μας οδήγησαν στη λογική των περικοπών μέσα σε ένα σχέδιο ακραία νεοφιλελεύθερο το οποίο πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό ακριβώς λέω.
Δεν λέω ότι έχουν κάποια εμμονή να θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, λέω ότι είναι αυτή η αντίληψή τους για την οικονομία, για την κοινωνία και για το πως η χώρα θα πάει μπροστά. Είναι μια αντίληψη παρωχημένη, είναι μια αντίληψη που όπου εφαρμόστηκε δεν έχει φέρει αποτελέσματα, όπου εφαρμόστηκε στον κόσμο αυτή η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη και είναι μια αντίληψη που για τη χώρα μας θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Διότι αν πέσεις μια φορά και σηκωθείς, με πληγές με γρατζουνιές, θα σηκωθείς. Αν πέσεις και δεύτερη φορά, δεν ξέρω αν είναι εύκολο να σηκωθείς.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Φεύγουμε από την οικονομία γιατί δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο και θέλω να πάμε στις Πρέσπες. Σε μια άλλη του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha, είπε ότι «εξαργυρώσατε γραμμάτια με τη Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρθηκε σε ένα βιβλίο το οποίο είναι πρόσφατο βιβλίο, είναι «Η τελευταία μπλόφα» και να πω τους συγγραφείς, είναι η κα Βαρβιτσιώτη και η κα Δενδρινού, το είπε ο Γιούνκερ –λέει- το 2015 σε εσάς. Σας είπε «θα σας βοηθήσουμε αν λύσετε το θέμα με τη Βόρεια Μακεδονία».
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να σας πω κ. Μερτζάνη! Αν η αξιοπιστία ενός βιβλίου, δυο δημοσιογράφων που τυγχάνει να έχουν και συγγενικές σχέσεις με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι η αξιόπιστη αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη και αν αυτή η άποψή του είναι η άποψή του για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη, δηλαδή η Ευρώπη είναι η Ευρώπη των ανταλλαγών κάτω από το τραπέζι, τότε εγώ πραγματικά σηκώνω τα χέρια στο τραπέζι και συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει πιο σοβαρός αντιευρωπαϊστής από τον κ. Μητσοτάκη αν τα πιστεύει αυτά.
Πέρα από αυτά τα ανέκδοτα τα οποία καταγράφονται και ως ιστορικά ντοκουμέντα και προκαλώ όλους αυτούς που αναφέρονται σε όλα αυτά, να ρωτήσουν τον ίδιο τον Γιούνκερ, γιατί δεν τον ρωτάνε; Να ρωτήσουν την ίδια τη Μέρκελ, γιατί δεν τη ρωτάνε;
Εγώ θέλω να αναφερθώ με την ευκαιρία που μου δίνετε στη μεγάλη εθνική απάτη, η οποία στήθηκε για το μακεδονικό. Στη μεγάλη εθνική απάτη, που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες …
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Εννοείτε τις επιστολές της τότε Κυβέρνησης Καραμανλή στην Εφημερίδα των Συντακτών;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως εννοώ τις επιστολές της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2005 οι οποίες επιστολές ήταν προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών προς όλους τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε όχι μόνο στον Σρέντερ σε όλους και οι οποίες δημιούργησαν ένα τετελεσμένο.
Και τι έλεγαν αυτές οι επιστολές; Έλεγαν ότι αποδέχεται την πρόταση Νίμιτς, η οποία πρόταση Νίμιτς τότε έλεγε «καμία συνταγματική αλλαγή, καμία αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας» στην πραγματικότητα Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό, Μακεδονία σκέτο σε όλες τις χώρες που την έχουν αναγνωρίσει και μόνο στον Ο.Η.Ε. η προσθήκη δίπλα στο Μακεδονία του όρου «Σκόπια».
Αυτό ήταν μια παραχώρηση την οποία εγώ τη βρήκα μπροστά μου, όταν διαπραγματεύτηκα με τον Ζάεφ. Όταν εγώ πρωτοπήγα στο Νταβός και συνάντησα τον Ζάεφ και του είπα «φίλε Ζόραν, λύση θα έχεις μόνο αν πας σε συνταγματική αλλαγή, σύνθετη ονομασία, γεωγραφικός προσδιορισμός…» αυτή ήταν η εθνική μας γραμμή, erga omnes. Δηλαδή μόνο αν κάνεις συνταγματική αλλαγή. Μου είπε «μα αυτό που μου βάζεις στο τραπέζι, είναι εξαιρετικά δύσκολο, απίθανο να το καταφέρω και δεν το είχε βάλει ποτέ καμία Ελληνική Κυβέρνηση στο τραπέζι» και μου έδειξε και τις επιστολές.
Ακούστε να δείτε τώρα, εμείς δεν τα λέγαμε τόσο καιρό αυτά…
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Γιατί δεν τα λέγατε; Είναι η επόμενή μου ερώτηση κ. Πρωθυπουργέ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν τα λέγαμε, διότι έχουμε εθνική ευθύνη. Διότι εμείς δεν είμαστε πολιτικοί απατεώνες κ. Μερτζάνη, γι` αυτό. Διότι εμείς δεν παίζουμε στα ζάρια το μέλλον της χώρας προκειμένου να έχουμε κάποιους ψήφους, να κερδίσουμε κάποια μικροκομματικά οφέλη, να ντυθούμε κι εμείς Μακεδονομάχοι να ανεβούμε στους Βουκεφάλες. Εμείς δουλεύουμε για το πατριωτικό συμφέρον, γι` αυτό. Διότι όταν είχαμε τη διαπραγμάτευση ανοιχτή εγώ και ο Κοτζιάς, δεν θέλαμε να κραδαίνουμε τα διαπιστευτήρια της πατριδοκαπηλίας στον κ. Μητσοτάκη, διότι ο «αντίπαλος» δεν ήταν ο Μητσοτάκης, αλλά ήταν η απέναντι πλευρά να πάρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Διότι αν το ανοίγαμε αυτό, θα μας έλεγαν από απέναντι «αφού μόνοι σας τα λέτε, τι μας ζητάτε να κάνουμε αλλαγή του Συντάγματος;». Καταλάβατε γιατί;
Διότι αυτή η Παράταξη την οποία εγώ εκπροσωπώ, εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια Παράταξη η οποία όποτε βρέθηκε σε κρίσιμες στιγμές σε αυτό τον τόπο, λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον και όχι την εσωτερική κουζίνα. Εμείς δεν δηλητηριάσαμε ποτέ τους Έλληνες με διχαστικά μηνύματα, να πούμε ότι είναι οι πατριώτες και οι προδότες, οι εθνικόφρονες και οι προδότες. Όποτε βρεθήκαμε…
Αυτή η αθλιότητα που συνέβη στο μακεδονικό και τώρα βγαίνει στη δημοσιότητα, αντί ο κ. Μητσοτάκης να συνεχίζει αυτή την αθλιότητα περί δήθεν συναλλαγής με τις συντάξεις, να ζητήσει ένα συγνώμη και δεν του έχει ζητήσει κανένας συνάδελφός σας να απολογηθεί. Ένα συγνώμη! Ένα συγνώμη, όχι σε εμένα, αλλά σε αυτούς τους πολίτες με τις ευαισθησίες, στη Μακεδονία που έβγαιναν στο δρόμο και ήταν δίπλα στον κ. Μητσοτάκη και φώναζαν «Η Μακεδονία είναι μία», όταν οι ίδιοι είχαν δώσει το όνομα Μακεδονία από το 2005. Αυτή είναι η αθλιότητα και η υποκρισία.
Και αυτή την αθλιότητα και την υποκρισία όμως εμείς την παρακάμψαμε με πολιτικό κόστος για να κάνουμε μια συμφωνία, που έκανε την Ελλάδα πιο δυνατή. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα με κύρος, με αξιοπιστία. Δεν έχουμε τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα βόρεια σύνορά μας να εποπτεύουν τον εναέριό τους χώρο, τη στιγμή που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Φανταστείτε να το είχαμε αυτό τώρα. Έχουμε μια σύμμαχο, φίλη χώρα και η Ελλάδα έχει γίνει μια χώρα ισχυρή, έχει ανακτήσει το κύρος της, κανείς πια δεν μπορεί να την απειλήσει. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει περισσότερα και ισχυρότερα ερείσματα από ποτέ άλλοτε και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής, πατριωτικής, πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Έχω πάρα πολλές ερωτήσεις να κάνω, αλλά δεν φτάνει ο χρόνος στα 45 λεπτά. Θα κάνω μια τελευταία ερώτηση. Ξέρετε την Κυριακή θα έχει 36 βαθμούς θερμοκρασία έξω. Ο καιρός θα είναι πάρα πολύ καλός. Οι θάλασσες φοβερές. Σας ανησυχεί η αποχή;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ότι ο καιρός θα είναι καλός και οι θάλασσες φοβερές είναι καλό πράγμα.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Καλό πράγμα είναι γι’ αυτούς που θα πάνε να κάνουν μπάνιο. Θα πάνε πάρα πολλοί να κάνουν μπάνιο κ. Τσίπρα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορούν να ψηφίσουν και να πάνε και για μπάνιο. Και πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και κυρίως οι νέες και οι νέοι που καταλαβαίνουν ότι η ζωή τους διακυβεύεται, το μέλλον τους, η αξιοπρέπειά τους, οι σπουδές τους, τα όνειρά τους, δεν θα χαραμίσουν μια βουτιά για 30 λεπτά για να πάνε σε ένα εκλογικό τμήμα. Πιστεύω ότι θα το κάνουν.
Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η στρατηγική των πολιτικών μας αντιπάλων ήταν να πάμε βουβά στις κάλπες και δεν τους πειράζει και πολύ να υπάρξει και αποχή. Διότι ξέρουν ότι συνήθως η αποχή αφορά τους νέους ανθρώπους και στις νέες ηλικίες δεν τα πάνε και πάρα πολύ καλά.
Εγώ πιστεύω όμως ότι όπως συνέβη και τέσσερα χρόνια πριν, σαν σήμερα ….
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ναι, είναι σημαδιακή η μέρα. Ήταν το δημοψήφισμα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τέσσερα χρόνια σαν σήμερα που πάλι είχαμε μια κρίσιμη αναμέτρηση μέσα στο θέρος και οι νέοι άνθρωποι έδωσαν το μήνυμα της αξιοπρέπειας και της αντίστασης, έτσι και τώρα οι νέοι άνθρωποι θα δώσουν το μήνυμα της ανατροπής.
Και πραγματικά θεωρώ και αυτή θέλω να είναι και η τελευταία μου κουβέντα σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Την τελευταία προεκλογική συνέντευξη που είχα τη χαρά και την τιμή να έχω μαζί σας στη δημόσια τηλεόραση, η οποία άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτή και θα συνεχίσουμε μια πορεία όχι απλά να παραμείνει ανοιχτή, αλλά να γίνει και ακόμα πιο ισχυρή και ακόμα πιο δυνατή.
Έλεγα λοιπόν ότι το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι η νέα γενιά είναι αυτή η οποία μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι πηγαίνοντας στην κάλπη, ψηφίζοντας για το μέλλον, το αύριο, τα όνειρα και τη ζωή της.
Ν. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να είστε καλά.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ