20/07/2019

Χ. Καφαντάρη: Η μεταφορά της ΓΓΙ των φύλων στο Υπουργείο Εργασίας προκαλεί ερωτηματικά - ηχητικό

Σημεία συνέντευξης της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας, στον Ραδιοφωνικό σταθμό  «Παραπολιτικά» και στην εκπομπή του Δημήτρη Τάκη

«Είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, θα δούμε ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις και τι πρόκειται να γίνει,  έχουμε κάποιες ενδείξεις, τα συμπεράσματα θα βγουν με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη απόψε.

Η συμμετοχή μόνο πέντε γυναικών στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης  σε συνδυασμό με τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας ισότητας  των φύλων στο Υπ.  Εργασίας  δημιουργεί ένα αρνητικό  δείγμα.  Η μεταφορά της ΓΓΙ των φύλων στο Υπ. Εργασίας προκαλεί ερωτηματικά για τους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος για την πραγματική ισότητα. Η ΓΓΙ των φύλων και τα θέματα της ισότητας είναι θέματα διατομεακά δεν είναι μόνο το εργασιακό κομμάτι , είναι μια σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με τη θέση της γυναίκας στην πολιτική ζωή, έχουν να κάνουν με την οικογενειακή  ζωή, την κακοποίηση.  Αυτά τα 4,5 χρόνια έγιναν σοβαρά βήματα. (Σύμβαση  της Κωνσταντινούπολης).

Θα ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση και σε κάθε  θετικό θα είμαστε θετικοί όπως το δείξαμε και με τη διαδικασία εκλογής πρόεδρου της Βουλής.  Οι προτάσεις,  οι θέσεις, η αντιπολίτευση που θα ασκούμε θα έχει να κάνουν με την κυβερνητική πολιτική που θα αρχίσει να ξετυλίγεται  από απόψε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν επιχειρηθεί  αλλαγή στο ασφαλιστικό με την έννοια της ιδιωτικοποίησης όχι μόνο της επικουρικής  (όπως ειπώθηκε προεκλογικά από τον κ. Μητσοτάκη) αλλά και της κύριας σύνταξης εκεί βέβαια θα δημιουργηθεί κίνημα και εμείς θα είμαστε στο πλευρό του,  διότι το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Εμείς  το παραλάβαμε ελλειμματικό και  το παραδίδουμε πλεονασματικό.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι αρνητικό οι  προσλήψεις που θα γίνουν  στο χώρο της υγείας  (γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού).  Μακάρι να προχωρήσουν αυτές οι προσλήψεις που ήταν  ήδη δρομολογημένες.

Στο τομέα της παιδείας  είναι θετικό που αναγνώρισαν και θα γίνουν οι προσλήψεις  που είχαν δρομολογηθεί στην ειδική αγωγή.  Αλλά τι θα γίνει με τις  10.000 προσλήψεις  μονίμου διδακτικού προσωπικού εκπαιδευτικών που ήταν να γίνουν​.

Θα έχουμε ένα πεδίο αντιπαράθεσης προγραμματικών. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν παρέλαβε μια χώρα χρεωμένη, όπως εμείς το 2015.Έχουμε ένα αποθεματικό συγκεκριμένο και υπερπλεόνασμα και εδώ θα φανεί και θα συγκρουστούν οι δύο πολιτικές.   Οι πολιτικές οι όποιες είναι  προς την πρόοδο και την ανάπτυξη που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τους πολλούς και λέγοντας πολλούς εννοώ  αυτούς που δεν είναι  διαπλεκόμενοι,  δεν είναι φοροφυγάδες, τους μη έχοντες,  δηλαδή την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού  ή θα μας γυρίσει πίσω σε άλλες λογικές .  Αυτό θα το δούμε  γιατί ακούμε κάποια πράγματα βλέπουμε κάποια πράγματα όπως η κατάργηση του ΣΔΟΕ, ο  περιορισμός του ΣΕΠΕ, των επιθεωρητών περιβάλλοντος,   η κατάργηση της γενικής γραμματείας Υδάτων. Όλα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά.

Στις διαδοχικές αναμετρήσεις το σημαντικό ποσοστό του  31.5%σημαίνει ότι παγιώθηκε πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι συσπειρώνει ένα πλατύ κόσμο. Στόχος μας είναι αυτός  ο μετασχηματισμός που θα  γίνει  στις καινούργιες συνθήκες  να μετατραπεί σε ένα πλατύ προοδευτικό λαϊκό κόμμα.

Το ζητούμενο είναι ο κόσμος  που θα συστρατευτεί  να δημιουργήσει με κοινωνική γείωση πλέον όχι μόνο εκλογική  ένα  πλατύ μέτωπο που θα  ανταποκρίνεται στις ανάγκες  τις δικές του και συνολικά στις  ανάγκες της ελληνικής  κοινωνίας.  Βασικός πυρήνας του μετώπου αυτού σαφώς είναι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ  και η αριστερά. Στόχος μας για το μέλλον είναι η συνεργασία της αριστεράς με την σοσιαλδημοκρατία και  τους πράσινους».