ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/07/2019

Αλ. Τσίπρας: Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και τους πολίτες

Αλ. Τσίπρας: Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και τους πολίτες



Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

 

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους και όλες, νέους και παλαιότερους συναδέλφους.

Να πω ότι η νέα Βουλή έχει δυο σημαντικές αλλαγές.

Είναι η πρώτη Βουλή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, που συγκροτείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να βρίσκεται εκτός μνημονίων. Και η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι η Βουλή αυτή είναι η πρώτη μετά το 2012, μετά την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, χωρίς αυτούς, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και νίκη της δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές.

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα κυβερνητικά έδρανα, δικής μου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Είμαι εδώ να ασκήσω κριτική από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είμαστε εδώ να ασκήσουμε κριτική από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Αυτή είναι η δημοκρατία. Την τιμούμε.
Αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού. Την σεβόμαστε.

Και θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε και από τις κυβερνητικές θέσεις έτσι και τώρα, να βάζουμε αυτό που πιστεύουμε πως είναι το καλό της πατρίδας πάνω από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα.

Γι’ αυτό και δε σκοπεύω κ. Μητσοτάκη, να ακολουθήσω το μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς, σχεδόν από την πρώτη ημέρα της εκλογής σας ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.Την αντιπαράθεση δηλαδή, πολλές φορές χωρίς όρια και δίχως επιχειρήματα.Τη διαρκή καταστροφολογία. Ακόμη,σε ορισμένες κρίσιμες στιγμές, και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση.

Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι δεν πρόκειται εγώ τουλάχιστον να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα, όπως κάνατε εσείς στις αρχές του 2016, αμέσως μόλις εκλεχτήκατε ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ενώ η κυβέρνηση ήταν εκλεγμένη με νωπή λαϊκή εντολή και με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή που έχετε σήμερα εσείς.

Ούτε πρόκειται να ζητήσω, σας διαβεβαιώνω και για αυτό, από τους εταίρους μας να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας από ότι ήτανε μαζί μας.Αντιθέτως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε, σοβαρή προσπάθεια για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τη στηρίζουμε στο εξωτερικό.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό.

Μέσα στη βουλή, αλλά και εκτός αυτής, εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία.
Στην ουσία και όχι στην επικοινωνία.

Και η κριτική επί της ουσίας, επί των πεπραγμένων σας θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση και για σας.Γιατί πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η χώρα δεν κυβερνάται ούτε δια της εικόνας, ούτε μέσω προπαγανδιστικών μηχανισμών.
Και θα αρχίσετε πια να κρίνεστε για την ουσία και για τα πεπραγμένα σας.

Και δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα γραφής σας, οφείλω να ομολογήσω ότι εμας μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Μιλήσατε, κ. Μητσοτάκη, την πρώτη ημέρα της εκλογή σας για την ανάγκη ενότητας των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Είπατε ότι θα επιχειρήσετε να είστε Πρωθυπουργός όλων. Όμως, ποια είναι τα πρώτα δείγματα γραφής;Οι πρώτες ενέργειες ούτε ενότητα, ούτε καινοτομία, ούτε ένα καινούργιο μοντέλο διακυβέρνησης από αυτό που ζήσαμε στο παρελθόν μαρτυρούν.

Επαναφέρατε τους κομματικούς επιτετραμμένους σε θέσεις ΓΓ στα Υπουργεία και από ότι καταλαβαίνω σήμερα έχετε σκοπό να ακυρώσετε και την μεταρρύθμιση που κάναμε ώστε να υπάρχει θεσμικός ΓΓ (και όχι διορισμένος) που θα επιλέγεται με διαδικασία αξιολόγησης.

Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά: την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ να λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές σας υποδείξεις.

Παύσατε την πρώτη κιόλας μέρα τον αρχηγό της αστυνομίας.

Τοποθετήσατε πολιτικό προϊστάμενο Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Άμυνας με αρμοδιότητα να συντονίζει τα γενικά επιτελεία, υποκαθιστώντας και υποβαθμίζοντας με πρωτοφανή τρόπο το ρόλο του ΓΕΕΘΑ, το ρόλο του Αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

Τι πετυχαίνετε, αλήθεια, με όλα αυτά; Ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που θα αναφέρονται απευθείας σε σας.

Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Ενδεχομένως αυτό να εννοούσατε όταν προαναγγέλλατε ότι μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα γίνει πιο γαλάζια.

Εμείς, προεκλογικά προειδοποιήσαμε για αυτό, αλλά, ειλικρινά μιλώ, δεν περιμέναμε να μας επιβεβαιώσετε ήδη από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την παρέμβαση μου από τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία.

Είστε η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που δε μπορείτε, δεν έχετε το δικαίωμα και ευτυχώς δεν το κάνατε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να ισχυριστείτε, ούτε καν για αστείο, το παλιό ρητό «παραλάβαμε χάος, παραλάβαμε καμμένη γη».
Δε θα σας πάρει κανένας στα σοβαρά. Όχι μόνο γιατί η δική σας παράταξη έχει μια αρνητική ιστορία για αυτό, αλλά διότι η σύγκριση το 2015 με το 2019 της Ελλάδας είναι σύγκριση μέρας με τη νύκτα.

Εσείς, το 2009, η παράταξή σας παρέδωσε τη χώρα με 24 δισεκατομμύρια πρωτόγεννες έλλειμμα και άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για τα μνημόνια, το ΔΝΤ και την άρση της κυριαρχίας.

Το 2015, μας αφήσατε επίσης μια χώρα στο χείλος της αβύσσου.
Με άδεια ταμεία, ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 28% και στο 60% για τους νέους .
Με μια κοινωνία σε κρίση, φτώχεια, ανθρωπιστική κρίση.
Και με δεσμεύσεις προς τους πιστωτές μας που δεν καταφέρατε ποτέ να υλοποιήσετε.

Σήμερα, εσείς παραλαμβάνετε μια χώρα εκτός μνημονίων.
Με 37 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία του κράτους.
Με 9 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της και έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας.
Με το φθηνότερο κόστος δανεισμού στις αγορές από ποτέ.

Κύριε Μητσοτάκη, κερδίσατε όμως τις εκλογές με μία βασική υπόσχεση:
Την υπόσχεση ότι εσείς θα καταφέρετε, διότι έχετε σχέδιο και πειθώ, από την επόμενη κιόλας μέρα να πείσετε τους δανειστές μας, τους εταίρους μας, να αλλάξουν τη συμφωνία αυτή για τα πρωτογενή πλεονάσματα - που είναι ταυτόχρονα και η συμφωνία ρύθμισης του χρέους μας, η συμφωνία που μας δίνει αυτόν τον καθαρό διάδρομο στις αγορές - και θα καταφέρετε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσετε να υλοποιήσετε την βασική σας δέσμευση για φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς λεηλασία κοινωνική.

Σήμερα ξεκινήσατε τις προγραμματικές σας δηλώσεις με μια δέσμευση όχι προς τον ελληνικό λαό, αλλά με μια δέσμευση προς τους εταίρους μας και τους πιστωτές μας.
Η πρώτη σας δέσμευση στην ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σας ήτανε ότι θα τηρήσετε στο ακέραιο τη δημοσιονομική ισορροπία και τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για το 2019 και για το 2020.

Αυτή σας η δέσμευση, αν την βάλουμε μαζί με όσες άλλες δεσμεύσεις κάνατε παρακάτω και αφορούν κάποιες συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως για το 2020, σημαίνει - αν πρέπει δηλαδή και οι δύο αυτές δεσμεύσεις να υλοποιηθούν - οτι για το 2020 (δεν θα αναφερθώ για το 2019) θα πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, κοντά στα 2 δις ευρώ.

Συνεπώς, σήμερα η ομιλία σας έχει δύο αναγνώσεις: η μία ανάγνωση είναι για αυτά που είπατε. Η άλλη όμως ανάγνωση, η πιο ανησυχητική, είναι για αυτά που δεν είπατε. Για αυτά που αποκρύψατε, για ένοχες, θα πω εγώ, σιωπές.
Διότι, στον βαθμό που ισχύει η πρώτη δέσμευση της ομιλία σας (δηλαδή ότι θα τηρήσετε και το `19 και το `20 τους στόχους για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα) είτε θα αναγκαστείτε τις δεσμεύσεις σας για φορολογικές ελαφρύνσεις να μην τις υλοποιήσετε, πράγμα το οποίο φυσικά και δεν εύχομαι, είτε θα αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε ισοδύναμης αξίας μέτρα επιβάρυνσης του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.

Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι χρειάστηκαν μόλις δέκα ημέρες απο τη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας για να συνειδητοποιήσετε ότι η υπόσχεση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν μια υπόσχεση δίχως βάση. Αποτύχατε να τους πείσετε μάλλον. Το χειρότερο όμως δεν είναι αν αποτύχατε να τους πείσετε. Το χειρότερο είναι ότι μάλλον δεν έχετε επιχειρήσει καν, δεν έχετε διεκδικήσει.

Και θα ήθελα να είμαι στο σημείο αυτό πιο σαφής. Παραπέμπετε σήμερα την προοπτική μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων - που ήταν ο πυρήνας της αντιπολιτευτικής σας κριτική - σε ένα αβέβαιο και μακρινό μέλλον. Γιατί το κάνετε αυτό;

Πιστεύετε αλήθεια ότι υπάρχει καλύτερη στιγμή και δυνατότερη στιγμή για μια νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και να πετύχει κάτι από τη στιγμή της εκλογής της ; Τι σας λείπει τώρα για να το κάνετε αυτό και θα το αποκτήσετε το `21;
Λαϊκή εντολή έχετε.
Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς για αυτό.
Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς φροντίσαμε.
Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέω, θα την έχετε.
Γιατί δε προσπαθείτε λοιπόν ;
Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη κιόλας μέρα στο βασικό σας επιχείρημα;

Όταν πρωτοεκλέχτηκα εγώ, τον Γενάρη του `15, από όλα τα παραπάνω, που εσείς έχετε, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή.

Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα στα ταμεία, ούτε στήριξη από την αντιπολίτευση. Είχε φροντίσει ο κ. Σαμαράς για αυτό.

Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δε διεκδικείτε λοιπόν;

Εμένα που διεκδίκησα, εμάς που διεκδικήσαμε, που αγωνιστήκαμε και φτάσαμε μέχρι τέλους, μας είπατε ψεύτες. Ψεύτες μας ανεβάζατε, ψεύτες μας κατεβάζατε.
Εσάς, που επί τρεισήμισι χρόνια υπόσχεστε χαμηλότερα πλεονάσματα και μόλις έχετε εκλεγεί, την επομένη μέρα, δεν μπαίνετε καν στο κόπο να τα διεκδικήστε (τα παραπέμπετε στις καλένδες, το ΄21) πώς πρέπει εμείς σήμερα να σας χαρακτηρίσουμε;

Εν πάση περιπτώσει, το ερώτημα που θέτω είναι σαφές :

Δεν σας ζητούμε να προχωρήσετε σε καμιά σύγκρουση. Σας ζητούμε να προχωρήσετε στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς πριν τις ευρωεκλογές. Διότι με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μπήκαμε σε μια νέα συνθήκη. Βγάλαμε τους δανειστές από το πεδίο της λήψης των αποφάσεων. Υλοποιούμε τους στόχους, έχουμε συσσωρευμένη ρευστότητα από τις θυσίες του ελληνικού λαού και έχουμε σχέδιο για το πως θα προχωρήσουμε.

Εσείς τώρα γατί τους επαναφέρετε από την πίσω πόρτα; Γιατί θέλετε να μπείτε σε παζάρια το `21 για τα πλεονάσματα και δεν υλοποιείτε τη μοναδική βιώσιμη και εξασφαλισμένη δημοσιονομικά πρόταση που εμείς καταθέσαμε; Την οποία εσείς την απορρίπτετε προκαταβολικά από μόνοι σας, πριν σας το ζητήσουν ή πριν σας την αρνηθούν. Και αναφέρομαι στην πρόταση για την καταβολή σε έναν ειδικό λογαριασμό, ενός μαξιλαριού ρευστότητας, ας το πούμε έτσι, 5,5 δις ευρώ από τα 37 που έχουμε συσσωρεύσει από τις θυσίες του ελληνικού λαού, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα για δημοσιονομικό χώρο επιπλέον 1% του ΑΕΠ από το 2020 και μετά, χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία μας με τους εταίρους. Πράγμα το οποίο γνωρίζετε καλά ότι θα δημιουργήσει αντιδράσεις.

Σας ρωτώ λοιπόν, αυτή την πρόταση γιατί την απορρίπτετε;

Εμείς, με βάση αυτό το σχέδιο, σας θυμίζω ότι είχαμε ξεκινήσει να ψηφίζουμε και να υλοποιούμε από την ΔΕΘ και μετά, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα και μέτρα στήριξης των αδυνάμων.

Το ερώτημα είναι: Εσείς τι θα τα κάνετε αυτά τα μέτρα; Θα τα ακυρώσετε;

Γιατί μας μιλήσατε σήμερα για 6 αλήθειες, αλλά εγώ θα σας μιλήσω για 6 ένοχες σιωπές.

Πρώτον, δεν είπατε κουβέντα σήμερα για το ασφαλιστικό. Κουβέντα. Όπως και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Λαλίστατα στελέχη σας λέγανε δεξιά και αριστερά ότι το σχέδιο σας είναι να φέρετε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Πού θα βρεθούν τα λεφτά, είναι το ερώτημα, της μαύρης τρύπας στα δημόσια ταμεία;

Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε αν θα τα διατηρήσετε ή θα τα καταργήσετε. Μας είπατε κάποια στιγμή, προς το τέλος της ομιλίας σας, ότι είναι επιδόματα φτώχειας, τα επιδόματα. Ποια είναι τα επιδόματα φτώχειας; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Το επίδομα στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν λοιπόν ή θα καταργηθούν;

Τρίτη ένοχη σιωπή: Δεν είπατε κουβέντα, επίσης, για το αν στον Προϋπολογισμό του 2020 θα διατηρήσετε ή θα καταργήσετε το δώρο Πάσχα που καταβάλαμε εμείς, ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης, τον Μάιο του 2019.

Δεν είπατε κουβέντα για να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις, τέταρτη ένοχη σιωπή, σε σχέση με αυτό που σας ζητείται από εταίρους να πράξετε: διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Πώς σας το ζητάνε; Με κατάργηση του αφορολόγητου το ζητάνε ή το 9% που λέτε ως χαμηλότερο συντελεστή να μην είναι από τα 8.600αλλά από το πρώτο ευρώ;

Πέμπτη ένοχη σιωπή: Η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς εξαγγείλαμε ότι θα καταργήσουμε για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ και θα μειώσουμε ριζικά για μεγαλύτερα εισοδήματα και τέλος η προκαταβολή φόρου που ανακοινώσαμε από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%.

Δεν ακούσαμε κουβέντα για κανένα από αυτά τα ζητήματα. Ελπίζω, βεβαίως, γιατί οι προγραμματικές δηλώσεις δεν τελειώνουν σήμερα, θα έχετε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να απαντήσετε σε αυτό.

Επίσης, κυρίες και κύριοι βουλευτές, είχαμε καταθέσει και μια σειρά από δεσμεύσεις που αφορούσαν το 2020 και μετά, και ο οποίες ήταν κοστολογημένες και εξασφαλισμένες.

Είμαστε, επαναλαμβάνω, πρόθυμοι να συζητήσουμε κάθε σοβαρή πρόταση, αν έχετε, σε σχέση με το ζήτημα της μείωσης των στόχων. Αλλά η πρόταση αυτή πρέπει να είναι πρόταση χωρίς νέα βάρη στην πλάτη των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών στρωμάτων. Αλλιώς, δεν θα είναι παρά ένα αντιστάθμισμα, το οποίο θα είναι στην πραγματικότητα αντιστάθμισμα δίχως ουσία.

Δεν είναι μόνο η υπόθεση των πλεονασμάτων και των αμφίβολων φοροελαφρύνσεων που μας ανησυχεί. Είναι και ο απίστευτος κυνισμός που επιδεικνύει τη νέα κυβέρνηση, λίγες μέρες από την ανάληψη της εξουσίας, σε μια σειρά από επιλογές.

Κύριε Μητσοτάκη, ένα χρόνο τώρα από τη μεγάλη καταστροφή, ένα χρόνο πριν, στο Μάτι, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς.

Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά ο κύκλος εκείνης της τραγωδίας έκανα αμέσως δεχτή την παραίτηση που μου είχε καταθέσει - προς τιμήν του - από τη πρώτη ημέρα κιόλας, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος ο Τόσκας. Κι επίσης ζήτησα τις παραιτήσεις όσων διαχειρίστηκαν την κρίση, των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Τότε, εσείς, με δηλώσεις σας, σας θυμίζω, είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον κ. Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει:
«Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους.» Είχατε διευκρινίσει ότι δεν αναφέρεστε στην πολιτική ηγεσία. Αναφέρεστε στη φυσική ηγεσία, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Και προχωρήσατε λέγοντας:
«Κανείς έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή που μπορεί να συμβεί».

Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κ. Τσουβάλα - για τον οποίο αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδια και αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί και άλλες φυσικές καταστροφές -τον διορίσατε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Τον διορίσατε δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε δηλαδή αναβαθμισμένο.

Θέλω να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Με αυτήν σας την επιλογή, κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Αισθάνεστε υπερήφανος και ευτυχής;

Δεύτερο ζήτημα.
Επιλέξατε για τη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, με βασική αρμοδιότητα να «τρέξει» την επένδυση στο Ελληνικό - μια επένδυση που έχει φτάσει στο 95% θα την «τρέξει» τώρα. Να δούμε όμως με ποιούς όρους θα την «τρέξει». Αλλά ποιόν επιλέξατε; Τον κ. Οικονόμου, στέλεχος μέχρι προχθές της LamdaDevelopment, της εταιρίας δηλαδή που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό. Και ο κ. Οικονόμου είναι από τους ανθρώπους εκείνους που διαπραγματεύονταν, όλο το προηγούμενο διάστημα, με την ελληνική κυβέρνηση για τους όρους και τις διαδικασίες.

Δεν σας κατηγορούμε που φέρνετε ανθρώπους από την αγορά σε θέσεις κυβερνητικές. Σας κατηγορούμε που αναθέτετε καθήκοντα και αρμοδιότητες, που αφορούν συγκεκριμένες εταιρίες, σε υπαλλήλους των εταιριών αυτών.

Αυτό είναι πρωτόγνωρο.

Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε αυτός ο υπουργός να καθίσει ούτε μια μέρα. Διότι η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων είναι μια από τις βασικές έννοιες. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το κάνετε αυτό. Είναι μια θεσμική τομή στο πολιτικό σύστημα. Μέχρι σήμερα μιλάγαμε για την διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία. Σήμερα έχουμε την απευθείας ανάθεση κυβερνητικών θέσεων στην οικονομική εξουσία.

Τρίτον, και ακόμα πιο βαθύ ζήτημα.
Κ. Μητσοτάκη, ενάμιση χρόνο τώρα, είχατε πρωτοστατήσει κι εσείς και τα στελέχη σας στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό.
Είχατε αγκαλιάσει ακραίους που παρεισέφρεαν και έδιναν τον τόνο πολλές φορες στις κινητοποιήσεις εκείνες.
Πολλά απ’ τα στελέχη σας μας έλεγαν προδότες, μειοδότες.
Κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν με τραμπούκους έξω από τα σπίτια τους, με βόμβες μολότoφ. Ο υπουργός Εξωτερικών με δεκάδες σημειώματα απειλητικά, με σφαίρες.
Κι εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. .

Τώρα, είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτό, πάντως, λέει ο υπουργός Άμυνας, ο νέος. Αυτό και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι τι λένε ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ξέρετε, η υποκρισία στην πολιτική κάποια στιγμή πληρώνεται και θα το βρείτε μπροστά σας. Το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε εσείς. Δεν το κρύβετε.

Γιατί σύμφωνα με την ενημέρωση που εκδόθηκε από το Λονδίνο, μετά την επικοινωνία σας με τη Βρετανή πρωθυπουργό βγήκε ανακοίνωση όπου χαιρετίζει τη δέσμευσή σας να τηρήσετε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι εσείς επιλέξατε το σχετικό απόσπασμα να το λογοκρίνετε από το ΑΠΕ, του οποίου, ειρήσθω εν παρόδω, έχετε πάρει και την ευθύνη. Το διαψεύδετε αυτό; Γιατί το λογοκρίνατε; Γιατί το αποκρύψατε; Είναι fake news από τη Downing Street αυτό;

Εγώ κ. Μητσοτάκη χαίρομαι που ως Πρωθυπουργός αποφασίσατε να τηρήσετε την εθνική γραμμή για μια εθνικά επωφελή συμφωνία, για μια ιστορική συμφωνία που αναβαθμίζει τη Μακεδονία μας, και αναβαθμίζει και το ρόλο της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Αλλά σας το είχα πει και τώρα επιβεβαιώνομαι: Θα βρείτε μπροστά σας κάποια στιγμή όλα όσα κάνατε και όσα είπατε για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα, λοιπόν, με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε τόσο εσείς όσο και η ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματός σας.

Θα πω και δυο λόγια, γιατί θα έχω προφανώς την ευκαιρία αναλυτικότερα -ξέρετε είναι μια καινοτομία αμέσως μετά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων να καλείται κανείς να ασκήσει κριτική- θα έχω την ευκαιρία πιο αναλυτικά στη δευτερολογία μου. Θα πω και δυο λόγια σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας.

Έχετε κάνει σημαία το ζήτημα του Ασύλου. Και μας είπατε και σήμερα: τέλος πια. Οι μολότοφ, η βία θα φύγουν από τα Πανεπιστήμια. Διότι θα επαναφέρετε τι; Αυτό το οποίο ίσχυε πριν το 2015.

Δεν θα μείνω τόσο στο γεγονός της πλήρους διαστρέβλωσης. Δεν υπήρχε καμιά κακουργηματική πράξη με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπου αν ετελείτο δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Αστυνομίας. Αλλά θα μείνω στην ουσία. Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι το 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 είχαν εκμηδενιστεί οι παραβατικές συμπεριφορές στα Πανεπιστήμια;

Εγώ αυτό που θέλω να πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι να σταματήσουμε επιτέλους, ηθελημένα ή μη, να υποβαθμίζουμε τα δημοσία Πανεπιστήμια της χώρας μας που έχουν υψηλό κύρος. Και είμαι περήφανος που το ΕΜΠ, σε πρόσφατες έρευνες, μπήκε στην πρώτη δεκάδα στον κόσμο για την παρεχόμενη, υψηλού επιπέδου γνώση.

Αλλά φεύγω από το θέμα του Ασύλου. Ήρθατε κι από την πρώτη μέρα προχωρήσατε σε δύο παρεμβάσεις.

Η πρώτη παρέμβαση: η έρευνα φεύγει από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Ξέρετε, εμείς, σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, το πρώτο εξάμηνο, καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ και καταφέραμε μέσα από το ΕΛΙΔΕΚ να έχουμε αυτή τη στιγμή 2.500 ερευνητές με υποτροφίες εδώ, να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Καταφέραμε να αναμορφώσουμε ένα τοπίο που είναι πράγματι επένδυση στο μέλλον. Διότι είναι επένδυση στο μέλλον η επένδυση σε νέους ερευνητές. Ποιος θα τα χειριστεί αυτά;Ο κ. Γεωργιάδης; Σας εύχομαι καλή επιτυχία, κ. Γεωργιάδη. Αν κι επιτρέψτε μου να εκτιμώ ότι είναι ζήτημα που αφορά την εκπαίδευση και το υπουργείο Παιδείας.

Δεύτερο δείγμα γραφής: με το καλημέρα ακυρώνετε την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα. Και αναρωτιέμαι, για ποιον λόγο; Και δεν το λέω επειδή έχω κρατήσει την έδρα στο νομό Αχαΐας. Αλλά η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις που με το πανεπιστήμιό της πρωτοστατεί στην εκπαίδευση. Το πανεπιστήμιό της είναι ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια. Γιατί να μην έχει Νομική Σχολή η Πάτρα;

Και προσέξτε τώρα ποια είναι η υποκρισία, η βαθιά υποκρισία. Διότι εμείς αναμορφώσαμε ριζικά τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και καταργήσαμε αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό των ΤΕΙ, που πήγαιναν τα παιδιά μας εκεί κι έπαιρναν πτυχία αμφιβόλου ποιότητας. Κι έχουμε δημιουργήσει, με συναινέσεις, ένα νέο χάρτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και ιδρύσαμε δεκάδες νέα τμήματα και σχολές που παρέχουν υψηλής ποιότητας γνώσεις. Αλλά ποια είναι η μεγάλη υποκρισία;

Η μεγάλη υποκρισία είναι ότι υπερασπίζετε τόσα χρόνια τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με ποιο επιχείρημα; Να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, τα παιδιά που δεν μπαίνουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Κι εσείς τι θέλετε; Ενώ εμείς ιδρύουμε δημόσιες σχολές υψηλού κύρους για να πηγαίνουν εκεί τα παιδιά μας, να μην φεύγουν στο εξωτερικό, εσείς κλείνετε τα δημόσια πανεπιστήμια και τις δημόσιες σχολές προκειμένου κάποια στιγμή να προχωρήσετε στην ίδρυση των ιδιωτικών. Αυτή είναι η μεγάλη υποκρισία και η βασική, στρατηγικού χαρακτήρα διαφορά μας στο θέμα της εκπαίδευσης.

Στα άλλα κρίσιμα θέματα, θα είμαι, ελπίζω, σύντομος.

Όταν περιοδεύατε προεκλογικά, στο Καστελόριζο, αν δεν κάνω λάθος - αυτό το Καστελόριζο έχει τραβήξει πολλά...

Μην στεναχωριέστε, η Ιθάκη θα μείνει στην ιστορία ως η στιγμή της σύγχρονης ανοικοδόμησης, της σύγχρονης απελευθέρωσης της χώρας. Θα μείνει θετικά στην ιστορία.

.... είπατε λοιπόν εκεί και μας κατηγορήσατε ότι αναπαράγουμε fake,είπατε λοιπόν εκεί ότι δεν θα στέλνετε το ΣΔΟΕ. Και δεν πρόλαβε αλέκτωρ λαλήσει τρις και καταργείτε την αυτοτέλεια του ΣΔΟΕ, καταργείτε την αυτοτέλεια και του ΣΕΠΕ και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Και είπατε πριν λίγο ότι δεν χαρίζετε το πράσινο σε κανέναν. Δεν είναι διακηρύξεις, διακηρύξεις χωρίς κόστος να μιλάει κανείς για οικολογία και για πράσινη ανάπτυξη.

Και θέλω πραγματικά να αναρωτηθώ, διότι έχετε τελικά περί πολλού στην τάξη και την ασφάλεια, αλλά με την αυθαιρεσία είστε κάπως πιο δεκτικοί.

Με την επίφαση της ανεξαρτησίας, συρρικνώνετε το πεδίο ευθύνης και δράσης των παραπάνω σωμάτων. Και η επιβολή της νομιμότητας τελικά γίνεται πολυτέλεια.
Με δυο λόγια, υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει διάπλατα η πόρτα σε ένα κράτος Άγριας Δύσης: οι εργαζόμενοι απροστάτευτοι, η προστασία του περιβάλλοντος ανύπαρκτη και φυσικά η φοροδιαφυγή να μπορεί και πάλι να ανθίσει, όπως συνέβαινε στα αλήστου μνήμης χρόνια σας που αφήνατε τη χώρα με τεράστια ελλείμματα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Επιτρέψτε μου να πω και δυο λόγια κλείνοντας για τα μεγάλα projects.Το ένα είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το δεύτερο, μιας και δεν το είπατε εσείς, θα το πω εγώ, είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Για τη ΔΕΗ, εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Η παραδοσιακή συνταγή είναι η δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά το ξεπούλημα. Ο αρμόδιος υπουργός το ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό διότι διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή.

Ξεχνάτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης τα πεπραγμένα σας το 2010 -2014; Όταν εκτοξευτήκαν οι τιμές του ρεύματος κατά 60%, αλλά και ο δανεισμός της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Με συνέπεια των αυξήσεων, σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, να μην υπάρχει δυνατότητα σε ένα σημαντικό μερίδιο πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η πρόθεση σας όμως από τότε ήταν σαφής. Και μιλώ για τα χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά. Ήταν η απαξίωση και η πώληση εν τέλει της «μικρής ΔΕΗ». Ήταν η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων.

Και τα τρία αυτά εμείς, με σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους πιστωτές, τα αποτρέψαμε.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας, εμφανίζονται ως κατήγοροι και ως σωτήρες ταυτόχρονα. Αξιοποιώντας ασφαλώς τις επιπτώσεις υπαρκτών, δεν το αρνούμαι, αλλά συγκυριακών παραγόντων στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αυτό όμως ήταν το σχέδιό σας από το 2012 - 2014. Και τώρα με πρόσχημα ότι δήθεν η ΔΕΗ έχει πέσει έξω έρχεστε να προχωρήσετε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Εμείς σας το λέμε καθαρά. Διότι η ενέργεια είναι βασικό αγαθό, δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Και αυτό που σας λέμε καθαρά είναι να μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος για τους απλούς ανθρώπους, για τη μεσαία τάξη, για τα λαϊκά στρώματα. Να μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη και να μην υλοποιήσετε αυτό το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το άλλο μεγάλο πρότζεκτ είναι το ασφαλιστικό. Αναφέρθηκα ήδη στην ένοχη σιωπή. Σας κάλεσα επανειλημμένα να μιλήσετε καθαρά για το σχέδιο αυτό.

Σας άκουγα να λέτε ότι είναι προτεραιότητά σας. Ελπίζω, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, να πείτε μια κουβέντα για το τι σχεδιάζετε. Να πείτε μια κουβέντα για το τι σχεδιάζετε, διότι αγωνιούν και οι σημερινοί συνταξιούχοι μήπως χάσουν αυτό που καταφέραμε εμείς: από 1/1/19, να αποτρέψουμε τη μείωση των προσωπικών διαφορών - 1% του ΑΕΠ ήταν αυτό, 1,8 δισεκατομμύρια. Και αναρωτιέμαι μήπως σχεδιάζετε να τα βρείτε από κει για κάποιες μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις; Εμείς θα σας πούμε, αν το σχεδιάζετε, μην το τολμήσετε αυτό. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θέλω να επεκταθώ. Πείτε μας τις θέσεις σας.

Και κλείνω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με δύο μόνο λόγια για τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα.

Ήσασταν πάρα πολύ λιτός για προγραμματικές δηλώσεις για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Να τα βρούμε με τους γείτονές μας. Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που δεν θέλει να τα βρούμε με τους γείτονές μας; Να τα βρούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Εγώ πρώτος το επιχείρησα. Εσείς με λοιδορούσατε. Υπάρχει κανείς που δεν θέλει την ειρήνη, την καλή γειτονία και τη συνεργασία; Το κρίσιμο ερώτημα, ιδίως όταν ανεβαίνει σ΄ αυτό το βήμα πρωθυπουργός να αναγνώσει προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, είναι σε ποια βάση θα τα βρούμε;

Δεν άκουσα κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα. Κουβέντα! Δεν άκουσα κουβέντα για την ανάγκη σεβασμού των γειτόνων μας στο διεθνές δίκαιο. Δεν άκουσα κουβέντα για την ανάγκη σεβασμού των γειτόνων μας στις διεθνείς συνθήκες. Την ώρα που το γεωτρύπανο βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Και, βεβαίως, δεν σας κατηγορώ. Αυτό είναι μια συγκυρία. Αλλά πρέπει να τη λάβουμε υπ’ όψη την ημέρα της επετείου της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

Ελπίζω και γι΄ αυτά τα θέματα, κ. Μητσοτάκη, να βρείτε να πείτε δυο κουβέντες στη δευτερομιλία σας.

Κλείνω λοιπόν λέγοντας το εξής: η κυβέρνησή σας έχει παραλάβει αδιαμφισβήτητα μια χώρα σε πορεία ανοδική. Αυτή η πορεία δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανακοπεί, προς όφελος είτε ιδεοληψιών είτε ιδιοτελών συμφερόντων. Έχετε ευθύνη να μην διαταράξετε την πορεία που χάραξε ο τόπος στην αυγή της μεταμνημονιακής εποχής.

Δεν έχετε, για να το πω αλλιώς, κανένα δικαίωμα, γιατί δεν είναι αυτή η εντολή που λάβατε, να φέρετε νέες επιβαρύνσεις στον ελληνικό λαό.

Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που με αγώνες και με μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε τα τελευταία χρόνια.

Θα είμαστε εδώ με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και τους πολίτες.

Θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Θα μας βρείτε όμως σκληρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης πρακτικών και πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην οικονομική λεηλασία.

Και τα σχέδια αυτά, να γνωρίζετε, αν τα επιχειρήσετε, θα τα αποτρέψουμε.

Γιατί η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή.

Και η δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή. Εκφράζεται όμως και στους κοινωνικούς αγώνες.

Σας ευχαριστώ θερμά.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ