05/08/2019

Ο Αλέξης Γεωργούλης συντονιστής των μελών της πολιτικής ομάδας της αριστεράς στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης ανέλαβε καθήκοντα συντονιστή των μελών της πολιτικής ομάδας της αριστεράς στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Α. Γεωργούλης θέλησε να αναλάβει να εκπροσωπεί τους συναδέλφους του στο αποφασιστικό όργανο για τον συντονισμό των εργασιών της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Αναφορών είναι υπεύθυνη να λαμβάνει τις καταγγελίες των πολιτών της ΕΕ. Κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα της αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκεί ατομικά ή από κοινού με άλλους, οποιαδήποτε στιγμή χωρίς οικονομική επιβάρυνση και πολύπλοκες διαδικασίες.

Οι αναφορές μπορεί να έχουν μορφή παραπόνου ή αιτήματος και να αφορούν ζητήματα δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος. Η αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Τέτοιες αναφορές προσφέρουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να εφιστά την προσοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών από κράτη μέλη, τοπικές αρχές ή άλλα όργανα.

Οι αναφορές μπορούν να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης αναφορών ΕΚ είτε ταχυδρομικά.

Την διαδικτυακή πύλη κατάθεσης αναφορών μπορεί εύκολα να την βρει κανείς στο παρακάτω υπερσύνδεσμο : https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/el/registration/register.

Ο Ευρωβουλευτής Α. Γεωργούλης δήλωσε μετά την επιτυχία του αυτή :

‘’Όταν για πρώτη φορά μου Παρουσίασαν τις κοινοβουλευτικές επιτροπές κατάλαβα την σημαντικότητα της επιτροπής αναφορών μιας και είναι η μοναδική επιτροπή όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να θέσει ενώπιον της τα προβλήματα του.

Είναι ευθύνη και καθήκον για μένα η ανάληψη αυτού του ρόλου τα μέλη της επιτροπής αναφορών θα είμαστε εκεί για να φροντίσουμε να εισακούονται τα όσα απασχολούν τους πολίτες. πρόκειται για ένα μοναδικό εργαλείο άμεσης δημοκρατίας και θα το αξιοποιήσουμε δεόντως’’.