18/09/2019

Ερώτηση του Σωκρ. Βαρδάκη σχετικά με τη συντήρηση και αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων Ηρακλείου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Συντήρηση και αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων Ηρακλείου»

Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου, υπάρχουν δημόσια κτίρια τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, εδώ και πολλά χρόνια και παραμένουν αναξιοποίητα με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, αποτελώντας ταυτόχρονα δημόσιο κίνδυνο για τους πολίτες.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναζητήσει τρόπους για να παραχωρηθούν για αξιοποίηση και χρήση των υπηρεσιών του. Ανάμεσα στα κτίρια που έχουν ζητηθεί προς παραχώρηση και αξιοποίηση είναι το κτήριο του πρώην Αστυνομικού τμήματος στην Πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), το κτίριο που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη και το παλιό Ειρηνοδικείο Ηρακλείου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης.
Εκτός από την αξιοποίηση των κτιρίων προς όφελος της κοινωνίας του Ηρακλείου, η αποκατάστασή τους θα σηματοδοτήσει και την ιστορική ανάδειξή τους, καθώς ειδικά το κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου είχαμε καταθέσει μάλιστα σχετικό φάκελο προς την ΕΤΑΔ.
Επιπλέον η χρηματοδότηση του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προβλέπει την κάλυψη δαπανών για εκτέλεση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, συνεπώς η συντήρησή τους δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Επειδή ο Δήμος Ηρακλείου μισθώνει ακίνητα για την στέγαση των υπηρεσιών του.
Επειδή αποτελεί μείζον ζήτημα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω κτηρίων.
Επειδή τα κτίρια αυτά αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να επανεξετάσει το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για παραχώρηση προς αξιοποίηση και χρήση εγκαταλελειμμένων δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται στην πόλη;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βαρδάκης Σωκράτης