04/10/2019

Θ. Φωτίου: Κινδυνεύει να ακυρωθεί το αδιάβλητο και ταχύ ηλεκτρονικό σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας και να αλλάξουν τα κριτήρια για το επίδομα παιδιού

Δήλωση της βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών και αναπληρωτή τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ

Για τα όσα δήλωσε η Υφυπουργός Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Μιχαηλίδου στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Πρωινή Ενημέρωση στις 4/10/2019) επισημαίνονται τα εξής:

Δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αναδοχής-υιοθεσίας «κολλάει» χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί και παρέπεμψε στην απαίτηση για έκδοση πολλών κανονιστικών ΚΥΑ και ότι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έβγαλε χτες εγκύκλιο ώστε η όλη διαδικασία να μπορεί να γίνεται και χειροκίνητα. Αυτό τορπιλίζει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2019 και η διαδικασία επανέρχεται στο παλιό καθεστώς των χειρόγραφων φακέλων που, ακριβώς επειδή εμπλέκονταν φυσικά πρόσωπα, άφηνε χώρο στην αδιαφάνεια, τη διαπλοκή την εμπορία βρεφών και δημιουργούσε αναμονή 4-6 χρόνων..

Της υπενθυμίζουμε επίσης ότι από τις 12 κανονιστικές ΚΥΑ που προέβλεπε ο νόμος οι 10 εκδόθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο που απομένουν αφορούν τον τρόπο πληρωμής των επαγγελματιών αναδόχων, νέου θεσμού που δεν επηρεάζει καθόλου την ηλεκτρονική διαδικασία.

Την καλούμε να εφαρμόσει τον νόμο και να συνεχίσει τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ισχύσει και στην χώρα μας ένα αδιάβλητο, δίκαιο και ταχύ σύστημα υιοθεσίας και αναδοχής που απαιτεί πλέον μόνον 8-12 μήνες.

Αναφερόμενη στο επίδομα παιδιού, δήλωσε ότι δίνεται χωρίς κριτήρια, όπως η σχολικότητα των παιδιών των δικαιούχων. Το επίδομα παιδιού έχει σαφή κριτήρια που ελέγχονται από τον ΟΠΕΚΑ. Αν θέλει να αλλάξει τα κριτήρια ώστε κάποιοι δικαιούχοι του επιδόματος να το χάσουν, ας το πει ευθέως.