24/10/2019

Κ. Ζαχαριάδης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έπρεπε να φύγει από αυτήν τη σύνοδο χωρίς ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία

Συνέντευξη του βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στον Γεράσιμο Σιάρκο dikaiologitika.gr

- Ο δρόμος για την διεύρυνση που επιχειρείτε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πόσο «ανοιχτό» θέλετε το κόμμα; Υπάρχει ο φόβος πασοκοποίησης;

Στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί ένα ανοιχτό, αριστερό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό και μαζικό κόμμα. Είναι μια μακρά διαδικασία, με μεγάλο ενδιαφέρον, που θα μας οδηγήσει στην διεύρυνση, στην εγγραφή νέων μελών, στην οργανωτική, πολιτική και προγραμματική εμβάθυνσή μας. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, την αποτελεσματικότητα της οποίας θα την καθορίσουν από κοινού στελέχη και μέλη του κόμματος.

Όσο για την πασοκοποίηση, είναι ένα παραμύθι της Νέας Δημοκρατίας και των γραφειάδων της που πρέπει να σταματήσει. Πασοκοποίηση ονομάζεται η τάση σε όλη την Ευρώπη εκλογικής ρευστοποίησης των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, όταν έχασαν την επαφή με τα κοινά που τα υποστήριζαν υιοθετώντας υπερ-φιλελεύθερες πολιτικές . Τι σχέση έχει με αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως αναδείχθηκε από ένα μικρό κόμμα στην κυρίαρχη κυβερνώσα Αριστερά στην Ελλάδα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε η αντι-πασοκοποίηση στο τέλος τέλος.

Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να διευρύνουμε το κόμμα, να το ανοίξουμε στην κοινωνία, σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις, εμβαθύνοντας παράλληλα τον ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο. Αποτελούμε τον μεγαλύτερο αριστερό και προοδευτικό πόλο στην Ελλάδα, μια από τις ισχυρότερες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, και πάνω σε αυτή τη θέση μας στο εθνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κινούμαστε, αναλαμβάνουμε δράση και πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που φοβίζει την Δεξιά. Ένα κόμμα δηλαδή προοδευτικό και μια παράταξη που μπορεί και θέλει να ξανακυβερνήσει την Ελλάδα.

- Υπάρχει πιθανότητα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ; Θα σας έβρισκε σύμφωνο ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Μακάρι! Θέλουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η πολιτική και προγραμματική συνεννόηση της Αριστερά, της Οικολογίας, της Σοσιαλδημοκρατίας. Όλα τα προοδευτικά ρεύματα της εποχής μας οφείλουν να συζητούν και όπου μπορούν να συνεργάζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο αριστερό και προοδευτικό πόλο στην Ελλάδα και μια από τις ισχυρότερες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Πάντα επιδιώκουμε το διάλογο και τη σύμπλευση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τις δυνάμεις του ευρύτερου πολιτικού χώρου.

- Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από την βάση;

Σημασία έχει να γίνει η διεύρυνση και εμβάθυνση. Εάν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο, μπορούμε να διερευνήσουμε μοντέλα εκλογής, να αξιολογήσουμε την πρότερη εμπειρία και να δούμε πως διασφαλίζεται η μεγαλύτερη, πιο αξιόπιστη και πλουραλιστική δημοκρατική διαδικασία.

Είμαι ανοιχτός, σε κάθε νέα ιδέα αλλά οφείλω να σας αναλύσω τον προβληματισμό μου. Με την απευθείας εκλογή του προέδρου, ο πρόεδρος του κόμματος πλέον γίνεται «αυτόνομο πολιτικό όργανο» και με έναν τρόπο, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κόμμα, το οποίο όμως καθ΄ ολοκληρία εκπροσωπεί. Φεύγουμε από την κάθετη ιεραρχική οργάνωση και περνάμε σε ένα νέου τύπου κόμμα, σχεδόν αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας (λόγω και των δυνατοτήτων και των εργαλείων που μας προσφέρει η τεχνολογία) μεταξύ ηγέτη και ψηφοφόρων ή φίλων που έχουν χαλαρή σχέση με το κομματικό περιβάλλον. Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά. Απαιτεί άλλου τύπου λειτουργία και επιτελεία που πολλές φορές οδηγούν σε λήψη αποφάσεων που μπορεί τεχνοκρατικά να φαίνονται σωστές αλλά πολιτικά και κοινωνικά να οδηγούν σε δρόμους που δεν έχουν δημοκρατική κατοχύρωση και νομιμοποίηση εσωκομματικά. Από την άλλη, είναι σύγχρονα, ευέλικτα σχήματα που παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, έχουν αντανακλαστικά αντίδρασης και ευρύτητα πολιτικού περιεχομένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σε αυτό έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να έχει ισχυρό ηγέτη που δεν αμφισβητείται από κανέναν και έτσι είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω και να παρθούν με ψυχραιμία και δημιουργικό διάλογο σωστές αποφάσεις για το μέλλον του. Όλα θα τα δούμε στο Συνέδριο.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας ή ο Τσίπρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι το κόμμα είναι αρκετά προσωποκεντρικό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωποκεντρικό κόμμα, ούτε θα γίνει ούτε θέλει να γίνει. Το ότι έχει ισχυρό και δυναμικό ηγέτη, δεν σημαίνει καθόλου αυτό. Η ακτινοβολία και το χάρισμα αν θέλετε, του ηγέτη του κόμματος είναι πλεονέκτημα για το ίδιο το κόμμα συλλογικά και για τον καθένα και την καθεμία από εμάς ξεχωριστά. Και εάν μιλήσουμε και ευρύτερα, είναι πλεονέκτημα και για την ίδια τη χώρα.

Ένα πρόσωπο δεν μπορεί να υποκαθιστά τη συλλογική λειτουργία και πορεία του κόμματος. Καθορίζει όμως εν πολλοίς τη γείωση του αφού ο Πρόεδρος δίνει τον καθημερινό τόνο της πολιτικής του. Μια πραγματικά ισχυρή ηγεσία, εκπροσωπεί και πολλές φορές προσωποποιεί τη συλλογική δημοκρατική λειτουργία και όχι το αντίθετο.

- Πολλοί σας κατηγορούν για πολιτική απομόνωση, γεγονός που σας οδήγησε στην ουσία να ταχθείτε στη γραμμή ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων. Τι απαντάτε;

Είναι πολύ ωραίο αυτό που λέτε. Όταν σε μία διαπραγμάτευση δηλαδή πηγαίνεις και κερδίζεις αυτό που θέλεις, δεν κερδίζεις εσύ, αλλά κερδίζει η εθνική συναίνεση. Αυτό θέλουν να μας πουν οι προπαγανδιστές της Νέας Δημοκρατίας. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και από την πλευρά μου θέλω να τονίσω το θετικό. Θεωρώ ότι είναι δείγμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στο σύνολό του ότι φαίνεται να υπάρχει συναινετική διέξοδος σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δημοκρατίας και συμμετοχής που ταλαιπωρούσε τη χώρα για χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε πει εξ αρχής ότι επεδίωκε συναινέσεις και συνεννοήσεις και το πέτυχε, κάνοντας φυσικά και ο ίδιος μετατοπίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή με ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες και αποτυπώθηκαν στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Σταθερός στη βασική αρχή του για σύστημα κλειστής εκπροσώπησης ώστε να μην υπάρξει ζήτημα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Και θέτοντας ως απαράβατο όρο τη συνταγματική κατοχύρωση της νομοθετικής ρύθμισης. Ο ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι δέχθηκε την πρόβλεψη για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και τα άλλα κόμματα της διακομματικής. Αυτά θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την επόμενη Τετάρτη.

Εφόσον λοιπόν η ΝΔ υπαναχωρεί από την αρχική της θέση για σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης (που θα οδηγούσε σε εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ακόμα και τέταρτης γενιάς αποδήμων), αναμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο με ξεκάθαρο τρόπο.

Οι εξαγγελίες Θεοδωρικάκου προβλέπουν:

· Αυτοπρόσωπη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (όχι επιστολική ψήφος).

· Ψήφος των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

· Να έχει αποχωρήσει ο εκλογέας το πολύ 35 χρόνια από τη χώρα και να μπορεί να τεκμηριώσει (με επαρκή επίσημα έγγραφα) τουλάχιστον διετή παρουσία στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο.

· Να έχουν οι απόδημοι ενεργό ΑΦΜ.

Επιφυλασσόμαστε να δούμε πώς θα αποτυπωθούν οι γενικές ακόμα αυτές θέσεις στο νομοσχέδιο, γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έδωσε το «πράσινο φως» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία. Πως κρίνετε αυτήν την απόφαση;

Ήταν κάτι χειρότερο από έγκλημα, ήταν λάθος για να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή φράση του Ταλεϋράνδου. Ο κ Μητσοτάκης δεν έπρεπε να φύγει από αυτήν τη σύνοδο όπως έφυγε, χωρίς ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία. Η Γαλλία είναι μία μεγάλη και σημαντική χώρα αλλά δεν έχει σύνορα ούτε με την Αλβανία ούτε με τη Βόρεια Μακεδονία. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αποτελεί θετική εξέλιξη ούτε για την ΕΕ, ούτε για τα Δυτικά Βαλκάνια, ούτε για την Ελλάδα. Είναι μια απόφαση που δείχνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν «διαβάζει» σωστά την πολιτική και γεωπολιτική συγκυρία, υιοθετεί μια κοντόφθαλμη προσέγγιση, μακριά από τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων σε μια κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή που ως ζώνη επιρροής τους τρίτων δυνάμεων εκτός ΕΕ. Δίνει βήμα στους αντι-Ευρωπαϊστές των δύο χωρών για μεγαλύτερο εθνικισμό και λαϊκισμό.

Οι προοδευτικές δυνάμεις θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την σταθερότητα και πρόοδο στην περιοχή, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης, γιατί το οφείλουμε στους λαούς μας. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή. Όλα τα άλλα οδηγούν σε εθνικισμούς, ακρότητας, οξύνσεις, πάθη και στο τέλος πόλεμο. Ευτυχώς φαίνεται ότι την πρωτοβουλία που δεν πήρε μετά τη σύνοδο ο κ Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, την παίρνει η κυβέρνηση της γειτονικής μας Ιταλίας.

- Ποια είναι η γνώμη σας για την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία;

Η τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία έχει ήδη οδηγήσει σε εκατοντάδες θύματα και ξεριζωμένους Κούρδους, έχει πυροδοτήσει γεωπολιτικές εξελίξεις που δεν αναμένεται να συμβάλλουν στην σταθερότητα. Η κατάσταση παραμένει σύνθετη και κρίσιμη. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με απάθεια. Η χώρα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ειρήνης στο επίπεδο της ΕΕ, στη διεθνή σκηνή, στην γειτονία μας την ανατολική μεσόγειο με τις διμερείς και τις πολυμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Ο κίνδυνος ανάκαμψης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών δυνάμεων στην περιοχή, σε συνδυασμό με το προσφυγικό δράμα και το αδιέξοδο των συγκρούσεων στην περιοχή, φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς των ευθυνών της. Οι χλιαρές ανακοινώσεις στις Βρυξέλλες, ο δισταγμός ευθείας καταδίκης της Τουρκίας για την στρατιωτική επέμβαση δείχνουν ότι για ακόμη μια φορά δεν είμαστε έτοιμοι ως Ένωση να παίξουμε διαμεσολαβητικό, ειρηνικό και εποικοδομητικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική μας γειτονιά. Η ΕΕ είναι παρακολουθητής των γεγονότων κι αυτό δεν αποδυναμώνει απλά τη δυναμική και επιρροή της ως διακρατικός περιφερειακός δρώντας, αλλά δημιουργεί κι ανασφάλεια στο εσωτερικό, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αυξάνει τις αποστάσεις και οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγεσιών.

Πρέπει να ξανασχεδιάσουμε αποτρεπτικές δικές μας δράσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, τους δρόμους της ομαλότητας, της επιβολής της ειρήνης και της τήρησης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, πριν να είναι αργά…

Αυτό που εμείς ζητάμε και επιδιώκουμε είναι η ειρήνευση στην περιοχή και η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ ως πυλώνα σταθερότητας και ήπιας διπλωματικής ισχύος. Δεν μπορεί η ΕΕ να μην καταδικάζει ευθέως την τουρκική επέμβαση και να αναλώνεται σε ασκήσεις ισορροπίας και κενού περιεχομένου δηλώσεων. Εάν δεν υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, τα σημερινά προβλήματα θα διογκώνονται διαρκώς και θα επηρεάζουν ολόκληρη τη γεωγραφική μας γειτονιά.