ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/10/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Να αξιοποιήσουμε κάθε εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, αλλά και κάθε ευκαιρία να παρουσιάζουμε τις απόψεις μας

Δημ. Παπαδημούλης: Να αξιοποιήσουμε κάθε εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, αλλά και κάθε ευκαιρία να παρουσιάζουμε τις απόψεις μας



Βαρύ ιστορικό λάθος της Ε.Ε. και τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της το μπλοκάρισμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία – Η Ε.Ε. αποδεικνύεται πολιτικός νάνος μπροστά στην εισβολή Ερντογάν στη Συρία

Στις Βρυξέλλες κανείς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τα λαϊκίστικα ψεύδη του Μητσοτάκη – Χρειαζόμαστε σχέδιο προοδευτικού εκσυγχρονισμού και διοικητικής-παραγωγικής ανασυγκρότησης για το μέλλον, που να βασίζεται στα οδυνηρά διδάγματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων

Μου αρέσουν τα ματς “εκτός έδρας”, ακόμα κι όταν έχει κόντρα άνεμο και πουλημένο διαιτητή - Να αξιοποιήσουμε κάθε εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, αλλά και κάθε ευκαιρία να παρουσιάζουμε τις απόψεις μας

Συνέντευξη στο ένθετο της κυριακάτικης “Αυγής” για την δραστηριότητα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


“Βαρύ ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και “τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της” χαρακτηρίζει “το μπλοκάρισμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία” o Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής”, στο ειδικό ένθετο για τη δραστηριότητα της Ευρωομάδας της Αριστεράς. “Η Συμφωνία των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά αυτό θα γίνεται και πιο φανερό”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Για την εισβολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Συρία ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει ότι “άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου”, καλώντας για “ισχυρές, διεθνείς κυρώσεις, με πρωταγωνιστή στην επιβολή τους την Ε.Ε.”, που, σύμφωνα με τον ίδιο, “δυστυχώς παραμένει ένας πολιτικός νάνος”. Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, σημειώνει ότι “η θετική δήλωση Γιούνκερ «είμαστε όλοι Κύπριοι» δεν έχει μεταφραστεί σε ισχυρές κυρώσεις”, ζητώντας από την Ε.Ε. “να εξειδικευτεί και, κυρίως, να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση των 28, για κυρώσεις κατά της Τουρκίας”, την οποία πέτυχαν Τσίπρας και Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει πως “η Ελλάδα, χρειάζεται ένα σχέδιο προοδευτικού εκσυγχρονισμού και διοικητικής-παραγωγικής ανασυγκρότησης για το μέλλον, που να βασίζεται στα οδυνηρά διδάγματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων”, υπενθυμίζοντας πως “τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια”.

“Στις Βρυξέλλες κανείς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τα λαϊκίστικα ψεύδη του Μητσοτάκη, περί δήθεν τετάρτου μνημονίου”, δηλώνει χαρακτηριστικά στην “Α”.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει πως “απαιτείται ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 31,5% και όχι του 4%, κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, ικανό να συγκροτήσει, γύρω από στόχους και πρόγραμμα, ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες, πιο γερά ριζωμένο στην κοινωνία, τη νεολαία, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα κινήματα, κόμμα δημοκρατικό, πιο ελκυστικό στη νέα γενιά και μοντέρνο”.

Και καταλήγει: “Πρέπει να χτίσουμε και να αξιοποιήσουμε κάθε εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, αλλά και κάθε ευκαιρία να παρουσιάζουμε τις απόψεις μας ακόμα και σε εχθρικό έδαφος. Προσωπικά, μου αρέσουν και τα ματς “εκτός έδρας”, ακόμα κι όταν έχει κόντρα άνεμο και πουλημένο διαιτητή”.

 


Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της συνέντευξης:

Πώς κρίνετε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην εισβολή του Ερντογάν στη Συρία;

Η εισβολή του Ερντογάν στη Συρία άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου. Ξεκίνησε με «πράσινο φως» από τον Τραμπ και την ανοχή της Ρωσίας. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως ανεπαρκής. Δεν αρκούν τα λόγια καταδίκης. Απαιτούνται ισχυρές, διεθνείς κυρώσεις, με πρωταγωνιστή στην επιβολή τους την Ε.Ε. Και, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας πολιτικός νάνος.
Όσα έχει αποφασίσει η Ε.Ε. για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο είναι αρκετά;
Όχι, καθόλου. Η θετική δήλωση Γιούνκερ «είμαστε όλοι Κύπριοι» δεν έχει μεταφραστεί σε ισχυρές κυρώσεις. Τσίπρας και Αναστασιάδης πέτυχαν τον Ιούνιο μια ομόφωνη απόφαση των 28, για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτή πρέπει να εξειδικευτεί και, κυρίως να εφαρμοστεί. Αυτό είναι το εθνικό και πατριωτικό «πρέπει». Πράξεις και όχι μόνο λόγια!

 

Πώς αξιολογείτε και πού οφείλεται το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία; Τι θα γίνει με την συμφωνία των Πρεσπών;

Είναι βαρύ ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μπλοκάρισμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ. Είναι μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή. Ο Μακρόν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και υπό την πίεση της Λεπέν, μπλοκάρισε μια διαδικασία που απλά θα ξεκινούσε και θα κρατούσε πολλά χρόνια.
Η Συμφωνία των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά αυτό θα γίνεται και πιο φανερό.
Τι κλίμα υπάρχει στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
Τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Εξασφάλισε ρυθμό ανάπτυξης 2% ετησίως και πέτυχε έναν “καθαρό διάδρομο για το χρέος” για τα επόμενα χρόνια. Στις Βρυξέλλες κανείς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τα λαϊκίστικα ψεύδη του Μητσοτάκη, περί δήθεν τετάρτου μνημονίου.
Οι δεξιοί χάρηκαν, φυσικά, για τη νίκη της Ν.Δ. Κανείς όμως δεν ξεχνά, πως ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. που με έλλειμμα 15,1% το 2009 έσπρωξε την Ελλάδα στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Κανείς, επίσης, δεν θεωρεί εφικτή την ανάπτυξη 2,8% για το 2020. Πόσο μάλλον το 4% που έταξε ο Μητσοτάκης.
Όσο για τα χαμηλότερα πλεονάσματα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.


Ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες έκανε επαφές με συμμαχικές δυνάμεις. Πώς πάει η προσπάθεια για την διαμόρφωση προοδευτικών συμμαχιών;

Ο Τσίπρας προσκλήθηκε ως παρατηρητής -για πρώτη φορά, μη όντας πρωθυπουργός,- στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωσοσιαλιστών και συναντήθηκε και με τις ηγεσίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου. Είμαστε ο βασικός εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, που έχει πολλές πιθανότητες να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ανοίγουμε δρόμους, αλλά θέλει ακόμα πολλή δουλειά για να φτιαχτεί μια συνεκτική και αποτελεσματική προοδευτική συμμαχία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Η Ελλάδα, χρειάζεται ένα σχέδιο προοδευτικού εκσυγχρονισμού και διοικητικής-παραγωγικής ανασυγκρότησης για το μέλλον, που να βασίζεται στα οδυνηρά διδάγματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων.
Στην Ευρώπη, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πρωτοστατήσουν σε ένα σχέδιο ταχύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης με περισσότερη ανάπτυξη, συνοχή, διαφάνεια και δημοκρατία, την ώρα που στη δεξιά φυτρώνουν ολοένα και περισσότεροι σωσίες του Τραμπ, όπως οι Όρμπαν και Τζόνσον.


Τί απαντάτε σε όσους καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2015; Χρειάζεται η αποτίμηση της πορείας της χώρας και του ΣΥΡΙΖΑ;

Την Ελλάδα την χρεοκόπησαν οι δήθεν “έτοιμοι” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε μια συζήτηση για το μέλλον, αλλά και σε μια αποτίμηση για ολόκληρη τη δεκαετία, από το 2008 έως το 2018. Από αυτή θα αναδειχθούν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, προκειμένου να γίνουν τα παθήματα μαθήματα. Γι’ αυτό, ακριβώς, αυτή τη συζήτηση την αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει, επίσης, να κάνουμε συλλογική αποτίμηση και της δικής μας πορείας, ώστε να αξιολογήσουμε τα πολλά θετικά που πετύχαμε, αλλά και να διορθώσουμε λάθη και αδυναμίες.
Προσωπικά δεν τη φοβάμαι αυτή την αποτίμηση. Γιατί έχουμε ως ατού το ισχυρό βάθρο του 32% και τον Τσίπρα, ως αδιαφιλονίκητο ηγέτη. Χρειάζεται, βέβαια, προσοχή και ευθύνη. Να γίνει συλλογικά και με ωριμότητα, μακριά από μια εσωστρεφή, επιλεκτική και ηττοπαθή λαθολογία. Για να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε ταχύτερα και να κερδίσουμε τις προσεχείς εκλογές.


Τι πρέπει να αλλάξει στον "ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής";

Για να πετύχει η διεύρυνση, που έχουμε συλλογικά δρομολογήσει, απαιτείται ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 31,5% και όχι του 4%. Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, ικανό να συγκροτήσει, γύρω από στόχους και πρόγραμμα, ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες. Πιο γερά ριζωμένο στην κοινωνία, τη νεολαία, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα κινήματα. Κόμμα δημοκρατικό, πιο ελκυστικό στη νέα γενιά και μοντέρνο. Πιο ανοιχτό στο μέλλον και τις νέες ιδέες. Ικανό να εκφράζει και να «χωράει» ισότιμα τον αριστερό ριζοσπάστη, τον σοσιαλιστή, τον οικολόγο και τη φεμινίστρια, το παλιό και το καινούριο μέλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όντας αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει «να πάρει επάνω του» τον μετασχηματισμό και την ενωτική ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα κόμμα με στρατηγικό όραμα τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία αλλά και με ρεαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Το 31,5%, ζητά από εμάς πιο δυνατή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση της ΝΔ, εξωστρέφεια και προετοιμασία μιας προοδευτικής εναλλακτικής για τη διακυβέρνηση του τόπου.
Πως θα αντιμετωπίσετε την αντιΣΥΡΙΖΑ μονομέρεια στα ΜΜΕ;
Πρέπει να «σπάσουμε» αυτό το κλίμα απομόνωσης, διαστρέβλωσης των απόψεών μας και επιθετικής αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας, ενώ στην αντίποδα παρακολουθούμε μια «υμνολογία» του Μητσοτάκη.
Πρέπει να χτίσουμε και να αξιοποιήσουμε κάθε εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, αλλά και κάθε ευκαιρία να παρουσιάζουμε τις απόψεις μας ακόμα και σε εχθρικό έδαφος. Προσωπικά, μου αρέσουν και τα ματς “εκτός έδρας”, ακόμα κι όταν έχει κόντρα άνεμο και πουλημένο διαιτητή.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ