ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

03/11/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Βαλκάνια έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ουραγό

Δημ. Παπαδημούλης: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Βαλκάνια έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ουραγόΣυνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα «Εποχή»:  Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Μητσοτάκη για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% για την ελληνική οικονομία θα συντριβούν στο έδαφος μιας οδυνηρής πραγματικότητας - Τα χαμηλότερα πλεονάσματα τα έχει ήδη παραπέμψει στις καλένδες

Πρέπει να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 31,5%, της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα - Είμαστε οι βασικοί εκφραστές του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα

 

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Εποχή» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στο μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία στο ΕΚ, καθώς και στην απουσία των ευρωβουλευτών της ΝΔ από το σχετικό ψήφισμα, στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Βαλκάνια, η οποία«έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ουραγό», καθώς και στη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπό το γενικότερο πρίσμα της πορείας της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στις προοδευτικές συμμαχίες που διαμορφώνονται στο ΕΚ, με πρωτοβουλία και της ευρωομάδας της Αριστεράς, καθώς και στην ανάγκη να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 31,5%, της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στον δημ/φο Π. Κλαυδιανό:

Πώς αξιολογείτε και πού οφείλεται το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία; Τι θα γίνει με τη συμφωνία των Πρεσπών;

Είναι βαρύ ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μπλοκάρισμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ. Είναι μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή. Ο Μακρόν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και υπό την πίεση της Λεπέν, μπλοκάρισε μια διαδικασία που απλά θα ξεκινούσε και θα κρατούσε πολλά χρόνια. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά αυτό θα γίνεται και πιο φανερό.

Εμείς, από το Ευρωκοινοβούλιο, χαιρετίζουμε αυτή την ιστορική Συμφωνία και στέλνουμε ένα μήνυμα στους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας: Ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε ανέντιμη ούτε αναξιόπιστη. Και στέλνουμε, επίσης, και ένα μήνυμα στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν: Ότι το “όχι” του, που πρέπει να το διορθώσει γρήγορα, δεν υπηρετεί τη σταθερότητα και τη δημοκρατία, ούτε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Υπηρετεί τα συμφέροντα των εθνικιστών, του Ερντογάν, του Πούτιν και της αστάθειας. Και στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

 

Πώς κρίνετε την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη στα Βαλκάνια και την απουσία των Ε/Β της ΝΔ από το σχετικό ψήφισμα του ΕΚ;

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Βαλκάνια, εξαιτίας των εσωτερικών αντιθέσεων εντός της ΝΔ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ουραγό, την ώρα που φουντώνουν σενάρια αποσταθεροποίησης στη Β. Μακεδονία, με την ενίσχυση των εθνικιστών του VMRO. Η απουσία των ευρωβουλευτών της ΝΔ από το -απολύτως θετικό και για τα εθνικά μας συμφέροντα- ψήφισμα του ΕΚ, αποτελεί απλά μια ακόμα εκδήλωση της αυτοαπομόνωσης της ΝΔ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και εντός του ΕΛΚ. Και αποδεικνύει, επίσης, ότι η ψηφοθηρική προεκλογική πατριδοκαπηλία της ΝΔ εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζει να παράγει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα.

 

Πώς κρίνετε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην εισβολή του Ερντογάν στη Συρία;

Η εισβολή του Ερντογάν στη Συρία άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου. Ξεκίνησε με «πράσινο φως» από τον Τραμπ και την ανοχή της Ρωσίας. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως ανεπαρκής. Δεν αρκούν τα λόγια καταδίκης. Απαιτούνται ισχυρές, διεθνείς κυρώσεις, με πρωταγωνιστή στην επιβολή τους την Ε.Ε. Και, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας πολιτικός νάνος.

 

Τι κλίμα υπάρχει στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;

Τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Εξασφάλισε ρυθμό ανάπτυξης 2% ετησίως και πέτυχε έναν “καθαρό διάδρομο για το χρέος” για τα επόμενα χρόνια. Στις Βρυξέλλες κανείς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τα λαϊκίστικα ψεύδη του Μητσοτάκη, περί δήθεν τετάρτου μνημονίου.

Οι δεξιοί χάρηκαν, φυσικά, για τη νίκη της ΝΔ. Κανείς όμως δεν ξεχνά πως ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ, που με έλλειμμα 15,1% το 2009 έσπρωξε την Ελλάδα στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Κανείς, επίσης, δεν θεωρεί εφικτή την ανάπτυξη 2,8% για το 2020. Πόσο μάλλον το 4% που έταξε ο Μητσοτάκης. Όσο για τα χαμηλότερα πλεονάσματα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.

 

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο νέας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία;

Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνει και στην παγκόσμια οικονομία αυξάνουν τα σύννεφα και οι κίνδυνοι για έναν νέο υφεσιακό κύκλο. Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή ελίτ παραμένει μπλοκαρισμένη και αδύναμη να στρίψει το τιμόνι της οικονομικής της πολιτικής, μακριά από την ακινησία και το νεοφιλελεύθερο δόγμα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Μητσοτάκη για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% για την ελληνική οικονομία θα συντριβούν στο έδαφος μιας οδυνηρής πραγματικότητας.

 

Ποιες οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών στην Ευρώπη;

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως και το κόμμα μας, ανήκει και θα παραμείνει στην ευρωομάδα της Αριστεράς. Ταυτόχρονα, λειτουργούμε ως γέφυρα με συνεχείς πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών γύρω από κοινούς στόχους. Έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ProgressiveCaucus του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο αποτελείται από προοδευτικούς ευρωβουλευτές, από 3 πολιτικές ομάδες -Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι- και το οποίο έχει κάνει ένα ισχυρό restart και στη νέα θητεία του ΕΚ, και θα έχουμε και μία ενεργή συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ, που θα γίνει σε μια βδομάδα στις Βρυξέλλες, από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι ο Τσίπρας προσκλήθηκε ως παρατηρητής -για πρώτη φορά, μη όντας πρωθυπουργός,- στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωσοσιαλιστών και συναντήθηκε και με τις ηγεσίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου. Είμαστε ο βασικός εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, που έχει πολλές πιθανότητες να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ανοίγουμε δρόμους, αλλά θέλει ακόμα πολλή δουλειά για να φτιαχτεί μια συνεκτική και αποτελεσματική προοδευτική συμμαχία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η Ελλάδα, χρειάζεται ένα σχέδιο προοδευτικού εκσυγχρονισμού και διοικητικής-παραγωγικής ανασυγκρότησης για το μέλλον, που να βασίζεται στα οδυνηρά διδάγματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Στην Ευρώπη, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πρωτοστατήσουν σε ένα σχέδιο ταχύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης με περισσότερη ανάπτυξη, συνοχή, διαφάνεια και δημοκρατία, την ώρα που στη δεξιά φυτρώνουν ολοένα και περισσότεροι σωσίες του Τραμπ, όπως οι Όρμπαν και Τζόνσον.

 

Τι απαντάτε σε όσους καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2015; Χρειάζεται η αποτίμηση της πορείας της χώρας και του ΣΥΡΙΖΑ;

Την Ελλάδα την χρεοκόπησαν οι δήθεν “έτοιμοι” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε μια συζήτηση για το μέλλον, αλλά και σε μια αποτίμηση για ολόκληρη τη δεκαετία, από το 2008 έως το 2018. Από αυτή θα αναδειχθούν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, προκειμένου να γίνουν τα παθήματα μαθήματα. Γι’ αυτό, ακριβώς, αυτή τη συζήτηση την αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει, επίσης, να κάνουμε συλλογική αποτίμηση και της δικής μας πορείας, ώστε να αξιολογήσουμε τα πολλά θετικά που πετύχαμε, αλλά και να διορθώσουμε λάθη και αδυναμίες.

Προσωπικά δεν τη φοβάμαι αυτή την αποτίμηση. Γιατί έχουμε ως ατού το ισχυρό βάθρο του 32% και τον Τσίπρα, ως αδιαφιλονίκητο ηγέτη. Χρειάζεται, βέβαια, προσοχή και ευθύνη. Να γίνει συλλογικά και με ωριμότητα, μακριά από μια εσωστρεφή, επιλεκτική και ηττοπαθή λαθολογία. Για να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε ταχύτερα και να κερδίσουμε τις προσεχείς εκλογές.

 

Τι πρέπει να αλλάξει στον «ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής»;

Για να πετύχει η διεύρυνση, που έχουμε συλλογικά δρομολογήσει, απαιτείται ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 31,5% και όχι του 4%. Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, ικανό να συγκροτήσει, γύρω από στόχους και πρόγραμμα, ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες. Πιο γερά ριζωμένο στην κοινωνία, τη νεολαία, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα κινήματα. Κόμμα δημοκρατικό, πιο ελκυστικό στη νέα γενιά και μοντέρνο. Πιο ανοιχτό στο μέλλον και τις νέες ιδέες. Ικανό να εκφράζει και να «χωράει» ισότιμα τον αριστερό ριζοσπάστη, τον σοσιαλιστή, τον οικολόγο και τη φεμινίστρια, το παλιό και το καινούριο μέλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όντας αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει «να πάρει επάνω του» τον μετασχηματισμό και την ενωτική ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα κόμμα με στρατηγικό όραμα τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία αλλά και με ρεαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Το 31,5%, ζητά από εμάς πιο δυνατή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση της ΝΔ, εξωστρέφεια και προετοιμασία μιας προοδευτικής εναλλακτικής για τη διακυβέρνηση του τόπου.

 

Πώς θα αντιμετωπίσετε την αντιΣΥΡΙΖΑ μονομέρεια στα ΜΜΕ;

Πρέπει να «σπάσουμε» αυτό το κλίμα απομόνωσης, διαστρέβλωσης των απόψεών μας και επιθετικής αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας, ενώ στην αντίποδα παρακολουθούμε μια «υμνολογία» του Μητσοτάκη.

Πρέπει να χτίσουμε και να αξιοποιήσουμε κάθε εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, αλλά και κάθε ευκαιρία να παρουσιάζουμε τις απόψεις μας ακόμα και σε εχθρικό έδαφος. Προσωπικά, μου αρέσουν και τα ματς “εκτός έδρας”, ακόμα κι όταν έχει κόντρα άνεμο και πουλημένο διαιτητή.

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ