15/11/2019

Αλ. Μεϊκόπουλος: Πολιτικά φαιδρό να εξισώνεις το επείγον θεμάτων με το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ

Παρέμβαση του βουλευτή Μαγνησίας για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου μοντέλου διοίκησης του ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α . Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την Πέμπτη 14/11/2019.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αρχικά σε θέματα επικαιρότητας και αποδοκίμασε τον ασύμμετρο και δυνανάλογο τρόπο με τον οποίο η αστυνομία απάντησε στη συγκέντρωση των φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ και παρατήρησε ότι: «Η κυβέρνηση έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου και απομακρύνεται επικίνδυνα από την κοινή λογική».
Παράλληλα, τόνισε ότι η κοινωνική ειρήνη δε διασφαλίζεται με τη θέσπιση διατάξεων που προωθούν την ατιμωρησία, αναφερόμενος στη διάταξη που θεσπίζει το ακαταδίωκτο και αμνηστεύει τα τραπεζικά στελέχη από ποινικές ευθύνες για υποθέσεις κακουργηματικής απιστίας.

Ο κ. Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι μπορεί να καταλογίσει πολλά στην κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν μπορεί, ωστόσο, να της καταλογίσει την έλλειψη πρωτοτυπίας, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι είναι η μοναδική κυβέρνηση από την ίδρυση του ΚΕΘΕΑ  το 1983 που επιχειρεί να παρέμβει στο μοντέλο διοίκησης, να καταργήσει το αυτοδιοίκητο και να επιβάλλει ένα νέο μοντέλο, «πιο κανονικό».

Ακόμα σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύθηκε η αλλαγή αυτή με μια εξαιρετικά επείγουσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, λέγοντας ότι: «είναι πολιτικά φαιδρό να εξισώνεις το επείγον θεμάτων όπως η κατάρρευση της Thomas Cook που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις με το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ που αποτελεί φορέα πρότυπο εδώ και τέσσερις δεκαετίες, καθώς δεν έχει δημιουργήσει μαύρες τρύπες, δεν έχει πάρει δάνεια, δε συνδέθηκε με σκάνδαλα και βαθμολογείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με βαθμό σχεδόν άριστα».

Σύμφωνα με το Βουλευτή, η κυβέρνηση αμφισβητεί ευθέως την ικανότητα και την εμπειρία του Δ.Σ. που κατέστησε το ΚΕΘΕΑ φορέα - πρότυπο και αντικαθιστά άρον άρον το αιρετό, άμμισθο Δ.Σ. με έμμισθους, διορισμένους εκλεκτούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα το διορισμό στη θέση του Προέδρου μέλους του κομματικού μητρώου της Νέας Δημοκρατίας επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την παλιά λογική η οποία αντιμετωπίζει τις δημόσιες δομές ως λάφυρο και μέσο τακτοποίησης ημετέρων.

Ο κ. Μεϊκόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι: «στις τεράστιες αντιδράσεις όλου του κόσμου, των θεραπευτικών κοινοτήτων, των εργαζομένων, των φίλων του ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση επιστράτευσε την προσφιλή σε αυτήν τακτική της συκοφαντίας και του εκμηδενισμού». Εξήγησε ότι τα στοιχεία έκθεσης για ατασθαλίες σε 1 από τις 110 δομές του ΚΕΘΕΑ προέρχονται από πόρισμα εσωτερικού ελέγχου του ίδιου του ΚΕΘΕΑ και κατέληξε επισημαίνοντας ότι: «αυτό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το αυτοδιοικούμενο μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ λειτουργεί, εντοπίζει μόνο του τις παθογένειες και αυτοθεραπεύεται».

O Βουλευτής έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στη δομή του ΚΕΘΕΑ στο Βόλο και τον πραγματικό αγώνα που δίνει καθημερινά ενάντια σε κάθε είδους εξαρτήσεις, ενώ δήλωσε το σεβασμό, την αναγνώριση και τη συμπαράστασή του στη διαδρομή και το έργο της Διοίκησης του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα.