ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/11/2019

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που διώκονται για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που διώκονται για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων



Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό

 

Κύριε Μητσοτάκη πρέπει να είμαι πολύ ευτυχής από τη σημερινή σας τοποθέτηση διότι τουλάχιστον έχουμε περάσει σε ένα διαφορετικό στάδιο. Από ψεύτης έγινα αδιάβαστος. Κάτι είναι και αυτό. Από το να είναι ψεύτης κανείς και .. κατ’ εξακολούθηση, καλύτερα να είναι αδιάβαστος. Πάμε, όμως, να δούμε ποιος είναι ο διαβασμένος και ποιος είναι ο αδιάβαστος.

Έρχομαι λοιπόν, να απαντήσω ένα – ένα στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού. Πρώτα απ’ όλα κ. Μητσοτάκη ξεκινήσατε την παρέμβασή σας κάνοντάς μου κριτική για τον αριθμό των Επικαίρων Ερωτήσεων στις οποίες απάντησα ως πρωθυπουργός. Και κάνατε και ένα ευφυολόγημα για το 3%. Υποβλήθηκαν πράγματι 319 Ερωτήσεις, αλλά Ερωτήσεις από αρχηγούς κομμάτων υποβλήθηκαν μόνο 15 στα 4,5 χρόνια που ήμουν πρωθυπουργός. Απάντησα στις 8. Πάνω από 60%. Και, βεβαίως, απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις που μου θέσατε εσείς ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να έχετε παράπονο, με τη μόνη διαφορά ότι είχατε μια μονομανία. Νομίζω 3 φορές μου κάνατε ερώτηση και τις 3 φορές για τα ζητήματα της τάξης, του νόμου και της ασφάλειας.

Μόνο που, απ’ ό,τι βλέπω σήμερα, έχετε μια διαφορετική, έχετε άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τον νόμο και για την τάξη. Διότι εμείς είμαστε με τον νόμο και με την τάξη και στους μπαχαλάκηδες με τη μολότοφ, αλλά και στους μπαχαλάκηδες του οικονομικού εγκλήματος. Αυτούς που εσείς αθωώνετε.

Αντιθέτως, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη ήδη εσείς, έχω την αίσθηση…, και να απαντήσω και σε αυτό. Γιατί, λοιπόν, 319 Ερωτήσεις. 15 οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπόλοιπες; Εντάξει τώρα, 217 από αυτές κατέθεσε ένας βουλευτής μόνο. Ένας, ο κ. Νικολόπουλος. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, και εσείς είστε πρωθυπουργός σήμερα, φαντάζομαι δεν είναι τόσο εύκολο να έρχεστε κάθε Παρασκευή να απαντάτε σε έναν βουλευτή.

Όπως, επίσης, φαντάζομαι κάνετε και τώρα. Διότι έχουν υποβληθεί 18 συνολικά Ερωτήσεις όσο είστε πρωθυπουργός, από αυτές 14 υποβλήθηκαν από αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων, από τις 14 συζητήθηκαν μόνο οι 3. Πιο κάτω από το 3% είστε εσείς κ. Μητσοτάκη ήδη, στους 4 μήνες που κυβερνάτε. Λοιπόν, αφήστε τα αυτά τα ευφυολογήματα.

Πάμε τώρα στην ουσία. Θελήσατε να ξεπεράσετε και τα τρία κρίσιμα ζητήματα, και τα τρία καίρια ερωτήματα με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Και έρχομαι σε ένα προς ένα.

Σπαταλήσατε το μεγαλύτερο χρόνο της τοποθέτησής σας να μας εξηγείτε με αισχυντηλό τρόπο, και με ενοχικό τρόπο ότι δήθεν αυτή η σκανδαλώδης ρύθμιση που φέρατε για την αποδέσμευση των λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των εγκληματιών του οικονομικού εγκλήματος, είναι μια κακή ερμηνεία, είναι μια ψευδής εικόνα την οποία έχουμε διαπιστώσει εμείς και τι κρίμα και αυτοί οι δημοσιογράφοι, καμιά φορά κάνουν λάθη. Κάνουν λάθη και αυτοί οι δημοσιογράφοι.

Και, πράγματι, θέλω να σας ρωτήσω πριν μπω στην ουσία, αφού κάνουν λάθη γιατί στην επιστολή που έστειλε ο κ. Γεραπετρίτης στους F.T. για να έρθουν και να ανακαλέσουν δεν είδαμε να ανακαλούν; Γιατί; Ένα τόσο σοβαρό έντυπο εφόσον υπέπεσε σε ένα λάθος, μας είπατε και εσείς, μπορεί να υποπέσει κανείς σε λάθος ακόμα και ένας δημοσιογράφος, γιατί δεν επανόρθωσε; Κάνατε επιστολή με τα ίδια επιχειρήματα που μας είπατε εδώ στη Βουλή, περί δήθεν μεταβατικότητας της διατάξεως.

Και εγώ είμαι αδιάβαστος και δεν είδα να επανορθώνουν. Και θέλω να σας πω γιατί δεν επανόρθωσαν. Γιατί από την αρχή μέχρι το τέλος, σε όλα όσα έγραψαν, ήταν ακριβείς. Και μην σπεύσετε τώρα αυτές τις ανοησίες που άκουσα από κάποιους βουλευτές σας, νομίζω η κα Βούλτεψη το είπε, ότι η F.T. είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ 4,5 χρόνια. Ναι, κα Βούλτεψη, ξέρετε στην Κουμουνδούρου πηγαίνουμε στο καφενείο με τους F.T. στην τσέπη και λέμε ο ένας στον άλλο «σύντροφε, μήπως έχεις τους F.T. να δούμε τι γράφει το κόμμα σήμερα;». Σοβαρευτείτε. Σοβαρευτείτε.

Λοιπόν, η μεταβατικότητα την οποία επικαλεστήκατε. Προφανώς πρόκειται για ψευτομεταβατικότητα διάταξη. Διότι η Αρχή έχει τρεις μήνες προθεσμία για ποιο πράγμα; Για να αποστείλει τους φακέλους των υποθέσεων στο αρμόδιο δικαστικό όργανο, το οποίο τι ευθύνη έχει; Απλά και μόνο να επικυρώσει η μη τι; Την υπέρβαση των χρονικών ορίων που εσείς δια νόμου έχετε θέσει. Το μόνο, λοιπόν, που θα κάνει το αρμόδιο δικαστικό όργανο είναι να κρίνει αν πέρασε ή όχι το 18μηνο. Τώρα μας δουλεύετε; Αυτό είναι μεταβατική διάταξη;

Άρα, ήδη από προχθές για μια σειρά από υποθέσεις, κρίσιμες υποθέσεις, υπολογίζουν 1,2 δις, το διαψεύδετε ότι είναι τόσο; Πείτε εσείς τι στοιχεία έχετε. Για μια σειρά από υποθέσεις έχει λήξει το χρονικό όριο της δέσμευσης και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της διάταξης και είναι δυνατή η αποστολή από την Αρχή οποιουδήποτε φακέλου έχει παρέλθει το 18μηνο στο αρμόδιο δικαστικό όργανο, μόνο και μόνο για να αναγνωρίσει το γεγονός της παρέλευσης του χρόνου των 18 μηνών. Μόνο αυτό έχει να κάνει. Ποιους κοροϊδεύετε;

Εντάξει, μας λέτε αδιάβαστους. Μην λέτε ότι δεν ξέρουμε και γράμματα να διαβάζουμε τώρα.

Στήνετε, λοιπόν, εδώ μια υπόθεση σκανδαλώδη και το μόνο που έχετε να πείτε στη Βουλή είναι ότι έχει 3 μήνες προθεσμία, για να δει το αρμόδιο δικαστικό όργανο αν έχουν περάσει οι 18 μήνες. Και, προφανώς, γι’ αυτό το λόγο στείλατε την επιστολή και δεν σας απαντήσανε και δεν διορθώσανε και δεν ανακάλεσαν.

Και, εν τοιαύτη περιπτώσει, στην δευτερομιλία σας πείτε μου σας παρακαλώ το εξής: είναι ή δεν είναι 1,2 δις; Είναι ή δεν είναι; Υπάρχουν περιπτώσεις σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων, που τώρα με αφορμή το γεγονός ότι καθυστερούν δικαστικά υποθέσεις τους, θα αποδεσμεύσουν τα χρήματά τους και μετά μην τον είδατε τον Παναγή; Ισχύει ή δεν ισχύει αυτό; Αυτό είναι που σας ρώτησα.

Πάμε παρακάτω. Μιλήσατε, κάνατε μια παρέμβαση σε σχέση με το ότι επί των ημερών μας δήθεν χειροτέρευσαν οι δείκτες της διαφθοράς για τη χώρα. Εντάξει, τι να σας πω; Εγώ θα ήθελα μονάχα στο σημείο αυτό να καταθέσω στα πρακτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών. Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019. Δικό σας, δική σας κυβέρνηση, που βγάζει την εξής ανακοίνωση: «Σήμερα δημοσιεύτηκε η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης την FATF (financial Action Task Force) στο διαδικτυακό τόπο της FATF, η οποία και αποτυπώνει.. την βελτίωση της θέσης της χώρας μας, στο πεδίο κανόνων και δράσεων, όσον αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Και λέει, λοιπόν, το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών: Σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία χωρών υπό κανονική παρακολούθηση με υψηλό βαθμό συμμόρφωσης και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η εν λόγω κατάταξη, λέτε εσείς, στην υψηλότερη κατηγορία χωρών είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης της χώρας, που είχε ξεκινήσει και δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εσείς το λέτε.

Το καταθέτω. Άρα, λοιπόν, όταν εσείς οι ίδιοι και οι δικές σας υπηρεσίες – και σωστά κάνετε, διότι η χώρα πρέπει να έχει συνέχεια – εσείς οι ίδιοι έρχεστε να αξιοποιήσετε για τη διεθνή εικόνα της χώρας την προσπάθεια που έγινε αυτά τα 4,5 χρόνια κατά της διαφθοράς, είναι άδικο για τη χώρα να έρχεστε εδώ και για μικροκομματικούς λόγους να λέτε κάτι το οποίο στο τέλος της ημέρας δεν το πιστεύει και κανείς Έλληνας. Διότι όλοι γνωρίζουν γιατί η χώρα μπήκε σε κρίση. Όλοι γνωρίζουν γιατί χρεοκοπήσαμε. Όλοι γνωρίζουν ότι η διαφορά και η διαπλοκή ήταν μία από τις σοβαρότερες παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και μία από τις σοβαρότερες αιτίες της κρίσης.

Πάμε τώρα στην ουσία των επιχειρημάτων σας σε σχέση με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μας κατηγορήσατε ότι με τη μεταρρύθμιση για τους Ποινικούς Κώδικες, κάναμε πλημμέλημα τη δωροδοκία και μας εγκάλεσαν η GRECO και ο ΟΟΣΑ.

Πρώτα απ’ όλη η GRECO, που είναι σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν αυτό που ενθάρρυνε με Έκθεσή της την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των Ποινικών Κωδίκων και στον εκσυγχρονισμό των ποινών. Θα το καταθέσω στα πρακτικά, απλά για να το έχετε υπόψη σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, χωρίς να διαθέτει σκελετούς στην ντουλάπα του, έφερε απενοχοποιημένα εις πέρας τη μεταρρύθμιση στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης, με την ψήφιση αυτών των κωδίκων. Μια κορυφαία μεταρρύθμιση. Την αποκαλέσατε και εσείς κορυφαία μεταρρύθμιση. Ο κ. Τσιάρας σε δήλωσή του είπε ότι είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα οι νέοι ποινικοί κώδικες. Αυτό είπε ο κ. Τσιάρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έφερε εις πέρας αυτή την μεταρρύθμιση. Αλλά δεν είναι μόνο ο κ. Τσιάρας. Στελέχη σας, που σήμερα κάθονται στα κυβερνητικά έδρανα, τότε ήταν βουλευτές άλλων κομμάτων, του Ποταμιού για παράδειγμα. Υπερψήφισαν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον οποίο μπορεί να πει κανείς πολλά, αλλά το τελευταίο που μπορεί να πει είναι ότι ήταν φίλος και υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμύνθηκε από αυτό εδώ το βήμα αυτής της μεγάλης και γενναίας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας και τη χαιρέτησε.

Και, βεβαίως, για τη μεταρρύθμιση αυτή εργάστηκε μια ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών και τα μέλη της ήταν νομικές σχολές, ενώσεις δικαστών, δικηγορικοί σύλλογοι, ακαδημαϊκοί διακεκριμένου κύρους. Τους ίδιους ανθρώπους, είναι αλήθεια κρατήσατε και εσείς, ως κορμό της Επιτροπής.

Οι παρατηρήσεις, λοιπόν, της GRECO και του ΟΟΣΑ, για τις οποίες κάνατε αναφορά, εγέρθηκαν μόνο μετά από μία ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και τι έκαναν; Έθεσαν την ανάγκη να επανεξεταστεί το αν η χώρα ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρντ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αγωνία, που εγώ θα έλεγα για μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση ήταν λογική μπροστά σε αυτή την ευρεία αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, η οποία ωστόσο ερχόταν, αυτή η αγωνία, το επανέλαβα και πριν, σε αντίθεση με την ίδια την διαρκή επιμονή του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξορθολογήσουμε τις ποινές.

Σας εξήγησα λοιπόν πριν εμείς στην πρωτομιλία μου, δεν θα καθυστερήσω στην δευτερομιλία, τι ακριβώς κάναμε. Ότι φέραμε ειλικρινείς ποινές, δηλαδή ποινές που εκτίονται και έξυπνες ποινές. Δηλαδή, ποινές που συνδυάζονται με κίνητρα για την επιστροφή των κλεμμένων.

Πάμε, λοιπόν, τώρα στο επόμενο θέμα το οποίο με την τοποθέτησή σας θίξατε. Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με την αναδρομική εφαρμογή, δήθεν, του άρθρου 86. Έρχεστε και λέτε ότι συμφωνείτε μαζί μας σε ότι αφορά τη νομολογία, ότι είναι δεδομένη η νομολογία. Ότι η νομολογία λέει – και αυτό είναι ένα βήμα θετικό, αν κατάλαβα καλά, γιατί μπορεί να μην κατάλαβα καλά – ότι συμφωνείτε μαζί μας ότι η δωροδοκία δεν είναι κατά τα καθήκοντα, αλλά είναι επ’ ευκαιρία αυτού. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε; Α, δεν συμφωνείτε. Α, δεν κατάλαβα καλά. Παρακαλώ διευκρινίστε το. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε με αυτό; Διότι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.

Αυτό το οποίο σας ρωτούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι: η δωροδοκία ενός υπουργού είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του; Δηλαδή, επέρχεται η αποσβεστική προθεσμία με βάση το άρθρο 86, αν υπάρξει το στενό αυτό χρονικό όριο το οποίο προβλέπει το άρθρο 86 ή αν γίνουν εκλογές και έχουμε δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους; Ή είναι κατά την επ’ ευκαιρία των καθηκόντων; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Γιατί εγώ κατάλαβα ότι είπατε ότι υπάρχει νομολογία επ’ αυτού; Ποια είναι αυτή η νομολογία; Θέλω τη γνώμη σας. Και θέλω τη γνώμη σας, είναι κρίσιμο το θέμα, έχουμε τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης μεθαύριο, οφείλει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει. Διότι αν θεωρείτε ότι είναι δεδομένο και άρα είναι υπερβολή να το βάλουμε και στο Σύνταγμα ως διευκρινιστική διάταξη, αυτό είναι μια άλλη τοποθέτηση την οποία θέλω να την ακούσω από εσάς.

Αν θεωρείτε ότι η νομολογία είναι δεδομένη, αλλά είναι νομολογία η οποία λέει... Έχετε λάθος εδώ... Έχουμε απόφαση δικαστηρίου…. έχετε λάθος εδώ. Αλλά είναι μια συζήτηση την οποία θα την κάνουμε και μεθαύριο κατά την συζήτηση για την Αναθεώρηση.

Άρα, λοιπόν, εδώ εσείς έρχεστε να υπερασπιστείτε την άποψη η οποία λέει ότι είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων να δωροδοκείται ένας υπουργός. Ε, λοιπόν, εγώ δεν θα σας πω τίποτα άλλο αν είναι αυτό. Σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού και των ίδιων των πολιτών που ψήφισαν το κόμμα σας στις τελευταίες εκλογές. Διότι σε αυτό το ζήτημα, πιστέψτε με, δεν θα βρείτε ούτε έναν Έλληνα πολίτη να υπερασπίζεται αυτή την άποψη.

Είπατε, επίσης, μιλήσατε για το ζήτημα της δωροδοκίας και της δωροληψίας. Ότι εμείς με τον Ποινικό Κώδικα κάναμε επιεικέστερη την δωροδοκία που προέρχεται από έναν απλό πολίτη σε σχέση με την δωροληψία υπαλλήλου και πολιτικού. Και πράγματι είναι έτσι. Το κάναμε. Το κάναμε καθ’ υπόδειξη της Επιτροπής την οποία λέτε και εσείς ότι εμπιστεύεστε. Είναι κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αφού, βεβαίως, από τους πολιτικούς και από τους υπαλλήλους η πολιτεία πρέπει να περιμένει περισσότερα.

Έτσι, λοιπόν, η βαριά δωροληψία από απλό υπάλληλο και κάθε είδους δωροδοκία και δωροληψία στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα παρέμειναν κακουργήματα. Κατά τα λοιπά πράγματι καταργήθηκε, όμως, ο δρακόντειος και αναποτελεσματικός για την καταστολή της διαφθοράς νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου. Γιατί;

Γιατί το κοινό αίσθημα και η κοινή γνώμη – θα θυμάστε την υπόθεση της καθαρίστριας, θα το θυμάστε- το κοινό αίσθημα λοιπόν, και πιστεύω και όλου του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης είναι ότι δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα διαφθοράς στα 70 χρόνια της εφαρμογής του.

Είναι λοιπόν η κατάργησή του που οδηγεί σήμερα ορισμένες πράξεις σε παραγραφή; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Σε παραγραφή οδηγούνται αυτές οι πράξεις, γιατί δυστυχώς δικάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια μετά από 14 και 15 χρόνια. Οφείλεται λοιπόν στο “δικαστικό λιβάνισμα” των υποθέσεων επί πολλά έτη, υποθέσεων ποινικών, αρχαιολογικών μνημείων.

Και έρχομαι λοιπόν και κλείνω, για να μην μακρηγορήσω.

Το βασικό ερώτημα το οποίο σας έθεσα κ. Μητσοτάκη, και ελπίζω να το απαντήσετε στη δευτερολογία σας, είναι για ποιους και ποια ποσά αποδεσμεύετε και προχωρήσατε σ’ αυτή τη νομοθετική τροπολογία, πρώτον. Δεύτερον, για ποιο λόγο είσαστε εσείς αυτοί οι οποίοι έρχεστε να διευκολύνετε τα τραπεζικά στελέχη, όταν πολύ καλά γνωρίζετε ότι εμείς προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχει η λεγόμενη δαμόκλειος σπάθη της ποινικής δίωξης πάνω από τα τραπεζικά στελέχη τα οποία θέλουν να προχωρήσουν ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις. Το νομοθετήσαμε εμείς σε συμφωνία με τους θεσμούς, άρα το επιχείρημα ότι το κάνατε γι αυτό είναι, επιτρέψτε μου, το λιγότερο αστείο. Και, τέλος, για ποιο λόγο δεν αποδέχεστε να ψηφίσουμε μαζί αυτή την ερμηνευτική διάταξη για το άρθρο 86 που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Η άποψη εις ότι αφορά το ζήτημα των υποθέσεων που έχουν μπει στο αρχείο για υποθέσεις διώξεων τραπεζικών στελεχών, είναι μια άποψη έωλη. Διότι τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας, δεν έχουν μπει στο αρχείο. Τα θαλασσοδάνεια σε μέσα ενημέρωσης και εφημερίδες δεν έχουν τεθεί στο αρχείο. Και άρα λοιπόν με αυτό το οποίο νομοθετήσατε, αυτό το οποίο πραγματικά επιδιώκετε είναι γι αυτές τις κρίσιμες για το πολιτικό σύστημα υποθέσεις να δημιουργήσετε όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη τα οποία διώκονται.

Και τελευταίο, και κλείνω, είπατε ότι δεν θα μπορούσε να οδηγηθούμε σε γενναίες αναδιαρθρώσεις αν δεν δώσουμε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη.

Ποιες είναι αυτές οι γενναίες αναδιαρθρώσεις που έχετε στο μυαλό σας και οι οποίες πιθανόν να εμποδιστούν, Μήπως τελικά στο μυαλό σας, εκτός από αυτά που είπα εγώ πριν για τα θαλασσοδάνεια, έχετε και την υπόθεση της Forthnet; Αυτή είναι η μεγάλη και γενναία αναδιάρθρωση; Που ο φίλος σας και υποστηρικτής σας και χορηγός σας επιχειρηματίας έρχεται να πάρει μια επιχείρηση με ένα κούρεμα πάνω από 90% των χρεών του, που δεν θα μπορούσε να δει κανένας επιχειρηματίας, καμία υγιής επιχείρηση σ’ αυτή τη χώρα, όσο κι αν προστατεύατε τους τραπεζίτες;

Αν λοιπόν αυτός είναι ένας από τους λόγους, όχι ο κύριος, που προχωρείτε σ’ αυτή τη διαδικασία, και πάλι πιστεύω ότι δυστυχώς για σας σήμερα σας πιάσαμε για άλλη μια φορά, όπως λέει ο λαός μας, με την γίδα στην πλάτη. Τα επιχειρήματά σας λοιπόν είναι έωλα, τα επιχειρήματά σας είναι φτωχά. Ο ελληνικός λαός νομίζω έχει πλήρως κατανοήσει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον σας εγκαλούμε, γιατί σας εγκαλεί η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα και γιατί με όλα όσα κάνετε δημιουργείτε ένα στίγμα της χώρας στο εξωτερικό. Και με αυτό το στίγμα να ξέρετε ούτε επενδυτές θα μπορέσετε να προσελκύσετε. Διότι οι επενδυτές έρχονται σε μία χώρα η οποία έχει νόμους, όχι σε μια χώρα η οποία έχει ασυδοσία, όχι σε μια χώρα που οι διαπραγματεύσεις γίνονται πίσω από την σκηνή και οι ανταλλαγές γίνονται κάτω από το χαλί. Αυτό ήταν που οδήγησε τη χώρα στην κρίση. Αυτή η λογική και αυτή η νοοτροπία την οποία εσείς σήμερα δυστυχώς απ’ ότι βλέπω επαναφέρετε και δεν έχετε ούτε ένα επιχείρημα προκειμένου να δικαιολογηθείτε.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ