ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/11/2019

Αλ. Χαρίτσης: Στην πρώτη σελίδα του νεοφιλελεύθερου manual αυτά που κάνει η ΝΔ στην ενέργεια - βίντεο

Αλ. Χαρίτσης: Στην πρώτη σελίδα του νεοφιλελεύθερου manual αυτά που κάνει η ΝΔ στην ενέργεια - βίντεο



Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας και Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ»

 

“Το νομοσχέδιο για την ενέργεια και τη ΔΕΗ έρχεται μετά από πολύμηνες προσπάθειες απαξίωσης και συκοφάντησης της επιχείρησης και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σκοπεύει να ακολουθήσει πολιτικές που εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος ενέργειας και πρόσβαση σε όλους, πολίτες και επιχειρήσεις”, διεμήνυσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. “Επιβεβαιώνει, ακόμη, την επιθυμία της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει ολιγοπωλιακά ιδιωτικά συμφέροντα με αδιαφανείς διαδικασίες και εν τέλει την πρόθεσή της να εκποιήσει το δημόσιο συμφέρον στο χώρο της ενέργειας”, υπογράμμισε.

Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι το ν/σ απηχεί “αντεργατικό μένος” εκ μέρους της κυβέρνησης με τη δια του νόμου κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ, αλλά και “επαναφορά στο καθεστώς των ρουσφετολογικών προσλήψεων”. “Η οπισθοδρόμηση αυτή προκύπτει σε κάθε σας βήμα μέχρι σήμερα είτε πρόκειται για την εκ των υστέρων αλλαγή του νόμου ώστε ο εκλεχτός σας να μπορεί να ηγηθεί της ΕΥΠ, είτε πρόκειται για τις φωτογραφικές διατάξεις του δήθεν αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου όπου κρίνετε σκόπιμο να επιδοτείτε εταιρείες courrier, είτε πρόκειται για τη στελέχωση των διοικήσεων των νοσοκομείων με παντελώς άσχετα με την υγεία κομματικά στελέχη και φίλους σας”, ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Δεν έχετε πάρει κανένα μάθημα από την περιπέτεια στην οποία υποβάλλατε τη χώρα και τους πολίτες». Επιπλέον άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη “για την επιλογή να ιδιωτικοποιήσει όχι μόνο τη ΔΕΠΑ, αλλά και τις άλλες ενεργειακές εταιρείες, τα δίκτυα της ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ”.

Τέλος, υπενθύμισε ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διατηρήσει ισχυρή τη θέση του ελληνικού δημοσίου τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στις υπόλοιπες ενεργειακές εταιρίες, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ”, και κατέληξε: «Υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος του δημόσιου συμφέροντος, της οικολογικής ανάπτυξης, της ενεργειακής αυτονομίας. Σας διαβεβαιώ, θα τον κρατήσουμε ανοιχτό κόντρα σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και επιχειρηματικά συμφέροντα! Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι των πολιτών, των εργαζομένων, των νέων επιστημόνων, του μέλλοντος της χώρας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας και Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου: «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ»

«Διαβάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα, θυμήθηκα ότι βαδίζοντας προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, από το πουθενά και συντεταγμένα, εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας και τηλεοπτικοί σταθμοί που σχετίζονται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα άρχισαν να μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις για την επικείμενη κατάρρευση της ΔΕΗ.

Ήταν θέμα χρόνου, εβδομάδων, ημερών, ωρών μέχρι να βρεθεί η χώρα μπροστά σε μια τεράστια καταστροφή.

Και φυσικά, δεν χρειάζεται να σας το πω αυτό, υπεύθυνος για την καταστροφή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεσολάβησαν οι εκλογές και ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο.

Καθημερινές δηλώσεις για την προδιαγεγραμμένη κρίση της ΔΕΗ, μερικές άστοχες επικοινωνιακές πρωτοβουλίες (τον θυμόμαστε στη ΔΕΘ να φωτογραφίζεται περιχαρής σε περίπτερο ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ενέργεια, λίγες μόνο μέρες μετά την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ) και φυσικά η ίδια η αύξηση στην τιμή του ρεύματος.

Αυτό είναι το έργο της Νέας Δημοκρατίας στο εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο της ενέργειας.

Και στη συνέχεια, και τελειώνω με αυτό τη σύντομη ανασκόπηση, ήρθε το περίφημο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο προσέθεσε στο μωσαϊκό της κυβερνητικής στρατηγικής μία ακόμα ψηφίδα χαριστικών διατάξεων για επιχειρηματικά συμφέροντα και επιβεβαίωσε ότι από αυτήν την κυβέρνηση λείπει, μεταξύ άλλων, σίγουρα ένα πράγμα: η οποιαδήποτε πρόθεση να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

Το είδαμε άλλωστε αυτό και στην πρόσφατη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση όπου η ΝΔ καταψήφισε την προτεινόμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιο έλεγχο σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και τα δίκτυα διανομής της.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έρχεται μετά από πολύμηνες προσπάθειες απαξίωσης και συκοφάντησης της επιχείρησης.

Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει πολιτικές που εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος ενέργειας και πρόσβαση σε όλους, πολίτες και επιχειρήσεις.

Επιβεβαιώνει την επιθυμία της να εξυπηρετήσει ολιγοπωλιακά ιδιωτικά συμφέροντα με αδιαφανείς διαδικασίες και εν τέλει την πρόθεσή της να εκποιήσει το δημόσιο συμφέρον στο χώρο της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα:

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ξεπερνάτε ακόμη και το ίδιο σας τον εαυτό σε αντεργατικό μένος.

Διότι τι άλλο συνιστά η δια του νόμου κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ;

Τι άλλο συνιστά η επιλογή σας οι νέοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, κατά τεκμήριο νέοι επιστήμονες, να δουλεύουν όχι με την επιχειρησιακή σύμβαση αλλά με ατομικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή με μισθούς πείνας;

Τι άλλο παρά αντεργατικό μένος συνιστά η επιλογής σας να καταργήσετε τις προβλέψεις που υπήρχαν στον ν. 4206/2019 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ;

Θυμίζω ότι οι προβλέψεις εκείνες αφορούσαν στην ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στη μεταβίβαση των εργασιακών σχέσεων στις νέες εταιρείες και στην απαγόρευση απολύσεων για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών.

Γιατί αυτό το μένος εναντίον της εργασίας;

Γιατί αυτό το μένος εναντίον των νέων επιστημόνων;

Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την αντεργατική πολιτική που επιθετικά ακολουθείτε θα αυξηθούν οι ανισότητες;

Και δεν έχετε διαβάσει το πλήθος των εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα που επισημαίνουν πόσο αντιαναπτυξιακές είναι οι ανισότητες αυτές;

Η αλήθεια είναι ότι επιλέγετε να υπονομεύσετε τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μόνο και μόνο για να εξασφαλίσετε υψηλότερη κερδοφορία στους ιδιώτες που θα επωφεληθούν από το ξεπούλημα που σχεδιάζετε.

Αν αυτό δεν είναι ανευθυνότητα τότε τι είναι;

Ακόμη πιο ανεύθυνη όμως είναι η επιλογή σας στους νέους διορισμούς να παρακάμψετε το ΑΣΕΠ.

Έχουμε δηλαδή επαναφορά στο καθεστώς των ρουσφετολογικών προσλήψεων που επί δεκαετίες αλόγιστα θεσπίσατε, ενισχύσατε και χρησιμοποιήσατε για μικροκομματικό όφελος.

Πρόκειται για μια μείζονος σημασίας οπισθοδρόμηση σε σχέση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: την ταχύτατη οπισθοδρόμηση στο πελατειακό κράτος.

Η οπισθοδρόμηση αυτή προκύπτει σε κάθε σας βήμα μέχρι σήμερα είτε πρόκειται για την εκ των υστέρων αλλαγή του νόμου ώστε ο εκλεκτός σας να μπορεί να ηγηθεί της ΕΥΠ, είτε πρόκειται για τις φωτογραφικές διατάξεις του δήθεν αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου όπου κρίνετε σκόπιμο να επιδοτείτε εταιρείες courier, είτε πρόκειται για τη στελέχωση των διοικήσεων των νοσοκομείων με παντελώς άσχετα με την υγεία κομματικά στελέχη και φίλους σας.

Οι επιλογές αυτές είναι ανεύθυνες ακριβώς διότι τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος είναι από τους λόγους που οδηγήσατε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Προφανώς δεν έχετε πάρει κανένα μάθημα από την περιπέτεια στην οποία υποβάλλατε τη χώρα και τους πολίτες.

Δεν έχετε πάρει όμως κανένα μάθημα και από όσα άκρως ενδιαφέροντα συμβαίνουν διεθνώς στον ενεργειακό τομέα αλλά και γενικότερα στα δημόσια αγαθά.

Και τούτο με φέρνει στο δεύτερο σημείο κριτικής: την επιλογή σας να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΠΑ όπως επιδιώκετε με το παρόν σ/ν, αλλά και τις άλλες ενεργειακές εταιρείες, τα δίκτυα της ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ όπως έχετε δημόσια αναφέρει.

Σήμερα νομοθετείτε το ξεπούλημα των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας.
Παραχωρείτε σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου (65%) στην Εμπορία και κυρίως στις Υποδομές.

Όπως γνωρίζετε, τα δίκτυα δεν είναι μια επιχείρηση όπως όλες οι άλλες.

Συνιστούν φυσικό μονοπώλιο.

Δίκτυα τα οποία κατασκευάστηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Εκχωρείτε λοιπόν αυτό το μονοπώλιο σε ιδιώτες.

Δημιουργείτε έτσι ένα ιδιωτικό μονοπώλιο.

Αυτή η μονοπωλιακή διαχείριση και ιδιοκτησία του δικτύου αφενός θα ανεβάσει το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αφετέρου θα υπονομεύσει την επέκταση του δικτύου σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, εφόσον αυτή θα υπόκειται μόνο στον κανόνα του ιδιωτικού κέρδους.

Το Δημόσιο δεν κρατά ούτε τον ρόλο του μετόχου μειοψηφίας, παρότι θίγονται και θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

Όλα αυτά γίνονται χωρίς κανένα σχέδιο α) για την ασφάλεια εφοδιασμού β) για το κόστος και την ποιότητα της ενέργειας γ) για την ανάπτυξη δικτύων.

Το μόνο σχέδιο που είδαμε ότι έχετε είναι η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διατηρήσει ισχυρή τη θέση του ελληνικού δημοσίου τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στις υπόλοιπες ενεργειακές εταιρίες, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ.

Για παράδειγμα, με το ν. 4602/2019 του ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο διατηρούσε το δικαίωμα βέτο σε σειρά στρατηγικών αποφάσεων για τη ΔΕΠΑ και κυρίως στα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας αερίου, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Στο σκέλος των υποδομών, όπου περιλαμβάνονται και τα διεθνή έργα, το δημόσιο διατηρούσε το 51%.

Την πολιτική δημοσίου ελέγχου των ενεργειακών επιχειρήσεων την ακολουθήσαμε διότι γνωρίζαμε πολύ καλά πόσο σημαντικές είναι οι ενεργειακές επιχειρήσεις αναφορικά με:

(α) τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και άλλα γεωπολιτικά ζητήματα

(β) τις αναγκαίες δημόσιες παρεμβάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας

(γ) την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και γενικότερα των κοινωνικών ανισοτήτων

(δ) τις πολύ μεγάλης κλίμακας δημόσιες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες στο χώρο της ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Προφανώς, δεν σας εγκαλώ γιατί δεν συμφωνείτε με την ενεργειακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντίθετες απόψεις σας είναι θεμιτές και απολύτως σεβαστές.

Σας εγκαλώ όμως για την άρνηση σας να βγάλετε τα απαραίτητα συμπεράσματα απ’ όσα συμβαίνουν διεθνώς τόσο σε σχέση με την ενέργεια όσο και σε σχέση με άλλα αγαθά που ιδιωτικοποιήθηκαν, όπως το νερό.

Αυτό που συνέβη με τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές διεθνώς ήταν ότι αποκαλύφτηκαν παροιμιώδεις αποτυχίες της αγοράς: χαμηλή ποιότητα υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών, υψηλές τιμές και εκτεταμένη διαφθορά.

Θυμηθείτε το σκάνδαλο της Enron στις ΗΠΑ αλλά και τι υπέστη η Καλιφόρνια εξαιτίας αυτού.

Θυμηθείτε τα σκάνδαλα στην Ελλάδα με τις Energa και Hellas Power.

Αυτές οι παροιμιώδεις αποτυχίες της αγοράς οδήγησαν τους πολίτες (αλλά και τις κυβερνήσεις) σε πολλές χώρες του κόσμου να αμφισβητήσουν εμπράκτως τις ιδιωτικοποιήσεις και (όπου έγιναν) να διεκδικήσουν την επαναφορά των συναφών εταιρειών στο δημόσιο, είτε στο κράτος είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για παράδειγμα, η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Γαλλία αρνήθηκαν να ιδιωτικοποιήσουν τις μεγάλες υποδομές ενέργειας.

Επιπλέον, χώρες όπως η Γερμανία προχωρούν σε εκατοντάδες επανακρατικοποιήσεις δημόσιων υποδομών, κυρίως με την επαναφορά τους στον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από το 2000 ως σήμερα δεκάδες πόλεις της Γερμανίας επανέκτησαν τη διαχείριση της ενέργειας.

Αυτό για το οποίο σας εγκαλώ επομένως είναι ότι στην ενεργειακή πολιτική σας δεν λαμβάνεται υπόψη τις διεθνείς τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές.

Αντ’ αυτού, παραμένετε δογματικά προσκολλημένοι σε νεοφιλελεύθερα μοντέλα, η αποτυχία των οποίων έχει αποδειχτεί στην πράξη.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω όπως ξεκίνησα.

Με μια μικρή ιστορική αναφορά που συνδέεται κατά τη γνώμη μου με το κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον:

Πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και σε συνθήκες ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό:

να συνδέσει την ΔΕΗ με την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη από τη δεκαετία του ’90, όταν η ΔΕΗ συνειδητά αποκλείστηκε από τις ΑΠΕ) και ταυτόχρονα να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης προσελκύοντας επωφελείς ξένες επενδύσεις (όπως στον ΑΔΜΗΕ).

Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, στην κατεύθυνση ενός αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης με ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας, όπως εμείς οραματιζόμαστε.

Οι πολιτικές επιλογές γύρω από την ενέργεια αντανακλούν στρατηγικές επιλογές που συνδέονται με το ενεργειακό μέλλον της χώρας και την ενεργειακή της αυτονομία, με το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε και τελικά τη θέση της Ελλάδας έναντι της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Αυτός ο προβληματισμός απουσιάζει πλήρως από το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

Και ο λόγος είναι απλός.

Τη Νέα Δημοκρατία δεν την απασχολούν πραγματικά τα ερωτήματα αυτά.

Ή μάλλον για να είμαι πιο δίκαιος θεωρεί ότι έχει την απάντηση στα ερωτήματα αυτά από την ιστορική παρακαταθήκη του νεοφιλελευθερισμού: ιδιωτικοποίηση και εκποίηση.

Κάνει λάθος.

Κάνει λάθος γιατί αυτή η συνταγή έχει οδηγήσει σε στρατηγικά αδιέξοδα όπου εφαρμόστηκε σε διεθνές επίπεδο.

Κάνει λάθος γιατί αυτή η συνταγή οδηγεί σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αυξήσεις στους λογαριασμούς, σκάνδαλα και διαφθορά, ενεργειακή εξάρτηση χωρών από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είμαστε περήφανοι που κάναμε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια στο πεδίο της ενέργειας.

Την προσπάθεια να συνδυάσουμε τις ιδέες της «ενεργειακής δημοκρατίας» με ένα δημόσιο «νέου τύπου» που θα εξυπηρετεί τον συνολικό παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας.

Τον αγώνα για τη διάσωση της ΔΕΗ και την ίδια στιγμή για τον εκσυγχρονισμό και τη θωράκισή της.

Λυπάμαι για την κυβερνητική απαξίωση της ΔΕΗ.

Λυπάμαι όταν αναλογίζομαι ότι αυτή η απαξίωση έχει ως αποκλειστικό στόχο την εκποίησή της.

Λυπάμαι γιατί ξέρω ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος του δημόσιου συμφέροντος, της οικολογικής ανάπτυξης, της ενεργειακής αυτονομίας.

Και αυτόν τον δρόμο, σας διαβεβαιώ, θα τον κρατήσουμε ανοιχτό κόντρα σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και επιχειρηματικά συμφέροντα!

Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι των πολιτών, των εργαζομένων, των νέων επιστημόνων, του μέλλοντος της χώρας».

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ