29/11/2019

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Κέρκυρα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ,κ Υπουργούς:
Οικονομικών
Εσωτερικών
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Κέρκυρα»

Το μέγεθος και την ένταση των δυσμενών καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις τελευταίες μέρες, τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, μετρούν δραματικά οι κάτοικοι. Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να διαχειριστούν μία πραγματική δοκιμασία λόγω της μεγάλης συνθετότητας των προβλημάτων. Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν την πτώση δέντρων, ενώ κατολισθήσεις και χείμαροι πολλών κυβικών νερού με φερτά υλικά και λάσπη προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και καταστήματα. Η συνολική εικόνα συμπληρώνεται από διαρκείς ή συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος και υδροδότησης, ενώ ανυπολόγιστο είναι το ύψος των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.
Οι Δήμοι της Κέρκυρας αιτήθηκαν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών που επλήγησαν μεταξύ 12 και 14 Νοεμβρίου 2019. Αίτημα που ικανοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αφορά στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Κερκυραίων, Φαιάκων, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων, Διαποντίων (Τ.Κ Οθωνών), Θιναλίων, Αγ.Γεωργίου, Εσπερίων, Κασσωπαίων, Aγ.Ματθαίου, Χλομού, Περιβολίου, Αργυράδων και Λευκίμμης, καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων Πεντατίου, Χλομοτιανών, Κουσπάδων, Πετριτή και Αγ.Νικολάου.
Πιο συγκεκριμένα, στο οδικό δίκτυο από Μεσσογή μέχρι Πετριτή καταγράφεται σε ορισμένα σημεία πλήρης καταστροφή, όπως στο τμήμα του δρόμου από Μπούκαρη προς Πετριτή. Μεγάλα προβλήματα σημειώνονται στα Ψαρά και στο δρόμο Κοτσάκια – Άγ. Δημήτριος και Σπήλιο – Άγ. Δημήτριος. Εκτεταμένες καταστροφές υπάρχουν στον οικισμό και τα σπίτια του Αγ. Γεωργίου Αργυράδων, όπως επίσης και στο λιμάνι της περιοχής.Στις περιοχές Ερίβα και Λαύκι, έπεσαν δέντρα και δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι, ενώ κεραυνός έπεσεστον υποσταθμό της ΔΕΗ στην ορεινή Πετάλεια. Ανεμοστρόβιλος στο χωριό του Σπαρτύλα της ορεινής Κέρκυρας έριξε δέντρα, ξήλωσε καμινάδες σπιτιών, ενώ προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής. Μεμονωμένες είναι οι βλάβες σε Βαρυπατάδες, Μπενίτσες και Καστανιά.Ανάλογη, είναι η κατάσταση και σε σχολικές υποδομές, όπως στο Δημοτικό Σχολείο Αργυράδων εξαιτίας της μεγάλης κατολίσθησης και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκίμμης, όπου έγινε άντληση των υδάτων. Τέλος, στην καταστροφική λίστα του απολογισμού προστίθεται και η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων, όπου οι ζημιές κρίνονται σχεδόν ολοκληρωτικές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς προτίθενται να συμβάλουν στην άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων της Κέρκυρας;
2. Έχουν μεριμνήσει για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. με προβλεπόμενη χρηματοδότηση στο 100% για την αποκατάσταση των ζημιών και πως σκοπεύουν να αξιοποιήσουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να επισπεύσουν την ολοκλήρωση έργων υποδομής στις πληγείσες περιοχές;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης