04/12/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Προς όφελος των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλλουμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία - Το Συμβούλιο να μην περιμένει μέχρι τον Μάιο του 2020!

Ομιλία σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ΕΚ για την «Ευρωπαϊκή διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα την «Ευρωπαϊκή διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων» στην οποία, μετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές ο Πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Μαρία Σασόλι, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση,Όλιβερ Βαρέλι, και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Παπαδημούλης.

H συζήτηση (HighLevelRoundtable) οργανώθηκε από την Ομάδα Εκλογικού Συντονισμού και Στήριξης της Δημοκρατίας (DEG) σε συνεργασία με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και με την Αντιπροσωπεία του ΕΚ για τις σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Η απόφαση του Συμβουλίου τον Οκτώβριο να αναβάλλει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεωνγια τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ήταν ένα ιστορικό πολιτικό λάθος.

Η συγκεκριμένη απόφαση αγνοεί επιδεικτικά, τόσο τη θέση της Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως εκφράστηκε με την συντριπτική υπερψήφιση από όλες σχεδόν τις Πολιτικές Ομάδες του ψηφίσματος, υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο αυτές χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψιν, επίσης, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί, καθώς και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για τη Βόρεια Μακεδονία, θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει. Δυστυχώς, η απόφαση για βέτο εκπέμπει ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα, το οποίο μπορεί πιθανά να έχει επιζήμιες συνέπειες τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ελπίζω, ειλικρινά, ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο η ΕΕ να εξάγει τα δικά της προβλήματα προς τα έξω και συγκεκριμένα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι στην ΕΕ επιβάλλεται να προχωρήσουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για τη διεύρυνση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως όταν καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου για λήψη αποφάσεων, ότι έχουμε και την πολυτέλεια να αναβάλλουμε τη διαδικασία ένταξης χωρών στην ΕΕ. Για το συγκεκριμένο θέμα, είδαμε πρόσφατα ένα έγγραφο με ορισμένα χρήσιμα σημεία, τα οποία χρειάζονται επεξεργασία. Αυτό, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, απαιτεί χρόνο.

Κάτι που είναι, επίσης, ευρέως γνωστό, είναι ότι τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν μια εύθραυστη περιοχή. Παγωμένες συγκρούσεις, οικονομική στασιμότητα και υποβόσκων εθνικισμός και αυταρχισμός θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και τη δημοκρατία σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και επείγουσες, για όλους μας

Πριν απ’ όλα, το Συμβούλιο δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Μάιο του 2020 για να επιτρέψει - στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να ανοικοδομήσει και να αποκαταστήσει την τραυματισμένη εικόνα της ΕΕ, ενισχύοντας την ίδια στιγμή το κράτος δικαίου.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει από την πλευρά του να κάνει χρήση όλων των απαραίτητων μέσων που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών που μπορεί να πάρει, για να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο στα Δυτικά Βαλκάνια - κάτι, που με την σειρά του, θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Πιστεύω ότι κινούμενοι σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε πραγματικά, όλοι μαζί να βοηθήσουμε όσες χώρες το επιθυμούν να προχωρήσουν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προς αμοιβαίο όφελος της ευρύτερης περιοχής και της ΕΕ συνολικά».