04/12/2019

Π. Πέρκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική - βίντεο

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών ήταν καλεσμένη την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ1

Αρχικά, τοποθετήθηκε σχετικά με την επικαιρότητα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και την πρόσφατη συμφωνία της δεύτερης με τη Λιβύη, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε εξ αρχής ότι η χώρα έχει μία νευρική γείτονα και δημιουργεί κατά καιρούς θέματα. «Μια πτυχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και αυτή. Δεν θέλαμε να εισέλθει και στα βόρεια σύνορά μας η Τουρκία, είτε να ελέγχει το FIR – να ‘χει μία επιρροή. Θέλαμε να έχουμε τα βόρεια σύνορά μας εξασφαλισμένα διότι ακριβώς ξέραμε ότι στα ανατολικά έχουμε μία δύναμη αναθεωρητική…», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα, σημείωσε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης βρίσκεται έξω από κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και πως θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής διότι όντως υπάρχει ένα σοβαρό εθνικό θέμα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δια της διπλωματικής οδού, τις συμμαχίες και το διεθνές δίκαιο. Παρατήρησε δε ότι : «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, με τριμερείς συναντήσεις Κύπρου – Ισραήλ – Η.Π.Α. και τις χώρες του Νότου… όλα αυτά κρατούσαν μία ισορροπία. Η εξωτερική πολιτική έχει πολλούς δρόμους και πρέπει να ακολουθηθεί αυτός που είναι υπέρ της ειρήνης και κυρίως των συνεργασιών». Τέλος, δήλωσε πως σήμερα φαίνεται ότι δικαιώνεται η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, διότι άσκησε ενεργητική εξωτερική πολιτική μέσα στο διεθνές πλαίσιο, δημιούργησε περισσότερες συμμαχίες και διεθνοποίησε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με παράδειγμα την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία.

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίας της, επεξήγησε τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που καθιστούν την Ελλάδα επιβλέπουσα χώρα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και αποκλείει την Τουρκία από το να παρευρίσκεται ως συνεργάτιδα της γείτονος και να επεκτείνεται στα Βαλκάνια και ξεκαθάρισε ότι προφανώς δεν κινδυνέψαμε ποτέ από την γειτονική χώρα στα βόρεια σύνορά μας. Τέλος, άσκησε κριτική στη ρητορική του Κ.Κ.Ε. και την τοποθέτηση του, αφού σημείωσε πως σέβεται πλήρως τις θέσεις του αλλά δυστυχώς τοποθετείται συνεχώς με τον ίδιο τρόπο για όλα τα θέματα. «Με την πολιτική σας, δεν ενοχλείτε καθόλου τον καπιταλισμό και το σύστημα. Εμείς βεβαίως και το ενοχλήσαμε, το ανατρέψαμε… την πληρώσαμε, τα ακούμε και τα μεγάλα συμφέροντα άλλοι τα εξυπηρετούν – βλέπουμε τα φορολογικά και τους προϋπολογισμούς… βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε γεμάτα ταμεία, προσφέραμε για την ανθρωπιστική κρίση και ό,τι μπορούσαμε στο λαό και πήραμε ό,τι μπορούσαμε από τους πιο πλούσιους». Δήλωσε ακόμα, ότι όλα αυτά είναι πολιτικές που ασκήθηκαν με σχεδιασμό και σκληρή δουλειά. «…Εάν παραμέναμε στη διαπίστωση ότι για όλα φταίει ο ιμπεριαλισμός, που όντως φταίει, χωρίς να παρεμβαίναμε στις αντικειμενικές συνθήκες -δεν θα υπήρχε κανένα όφελος για το λαό…», σημείωσε καταλήγοντας.