ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/12/2019

Τ. Ελευθεριάδου: Το φορολογικό νομοσχέδιο ευνοεί τους λίγους και τους ισχυρούς - βίντεο

Τ. Ελευθεριάδου: Το φορολογικό νομοσχέδιο ευνοεί τους λίγους και τους ισχυρούς  - βίντεο



 

Για ασυνέπεια λόγων και έργων και εξαπάτηση του ελληνικού λαού έκανε λόγο η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής με θέμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι οι περιβόητες φοροελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη είναι ύψους 2 μέχρι 20 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ελάφρυνση είναι μηδενική. Από την άλλη, όσοι έχουν εισοδήματα πάνω των 100.000 ευρώ είναι οι κερδισμένοι του νομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρου για τις επιχειρήσεις, η κ. Ελευθεριάδου ξεκαθάρισε ότι από τα 616 εκ. ευρώ που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2020, το 80% του οφέλους αφορά μόνο έξι χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή το 2,5% των ελληνικών επιχειρήσεων. «Στην περιφέρεια μου πιστεύω ότι η φοροελάφρυνσή σας αφορά τρεις με τέσσερις επιχειρήσεις που θα έχουν κάποιο υπολογίσιμο όφελος, που θα τους αλλάξει την οικονομική τους πορεία», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι το μέτρο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από 10% σε 5% αφορά το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων και διευκολύνει μόνο την αναδιανομή εισοδημάτων μεταξύ των μετόχων. Όπως και το μέτρο του παγώματος του ΦΠΑ στην οικοδομή, καθώς αφορά όσους μπορούν να χτίσουν πάνω από μία κατοικία, καθώς στην πρώτη κατοικία δεν υπάρχει ΦΠΑ, ενώ, πρόσθεσε και την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία αναφέρει ότι «οι εργολάβοι έχουν ήδη πληρώσει τον ΦΠΑ και για να τον πάρουν πίσω θα αυξήσουν τις εμπορικές αξίες των ακινήτων».

«Είναι ταξική η διαφορά μεταξύ μας, την οποία δεν έχετε διάθεση να την ξεπεράσετε, όπως αποδεικνύεται σε κανένα νομοσχέδιο σας» κατέληξε.

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση:

Είμαι από το πρωί σ’ αυτή την Αίθουσα και άκουσα σχεδόν όλους τους Βουλευτές και ό,τι είπαν οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι μιλήσατε για συνέπεια λόγων και έργων. Εγώ, λοιπόν, σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν βλέπω καμία συνέπεια. Βλέπω ότι όχι μόνο δεν κάνετε αυτά που υποσχεθήκατε προεκλογικά αλλά κυρίως κάνετε πράγματα τα οποία δεν είπατε ότι θα κάνετε. Αυτό δεν είναι συνέπεια. Αυτό είναι εξαπάτηση του ελληνικού λαού.
Φαίνεται ότι σήμερα επίσης, ξεχάσατε ότι μεσολάβησαν εκλογές και ότι είστε Κυβέρνηση. Ειδικά ο κ. Σταϊκούρας αντί να δώσει ευθείες απαντήσεις στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλεξιάδη, και αντί να προσπαθήσει να συζητήσει με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος καλοπροαίρετα τον κάλεσε να συζητήσουμε εδώ όλοι μαζί τις τροπολογίες, προτίμησε να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην απαντήσει σε τίποτα.
Κρίμα γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι σε νομοσχέδια που μπορεί να επηρεάσουν τόσο δραστικά όλον τον ελληνικό λαό χωρίς καμία εξαίρεση θα έπρεπε να υπάρχει «κοινοβουλευτική συνεργασία» όσο τουλάχιστον αυτό είναι εφικτό.
Τέλος πάντων, προφανώς το φορολογικό νομοσχέδιο κάνει φοροελαφρύνσεις. Αλλά σε ποιους κάνει; Για να δούμε. Κι αν κάνω σε κάτι λάθος, αφού δεν είμαι οικονομολόγος, παρακαλώ τον κ. Αμυρά, που είναι σχεδόν ο μοναδικός που βλέπω σ’ αυτή την Αίθουσα, να με διορθώσει.
Μείωση φορολογικού συντελεστή, λοιπόν, λέτε, από 22% σε 9% για τα εισοδήματα ως 10.000 ευρώ εφόσον βέβαια πιάσουν τον στόχο του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αδιαφορείτε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είπε ότι το να αναγκάζεις κάποιον να ξοδέψει 30% του εισοδήματός του είτε σε μετρητά, είτε με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αντισυνταγματικό.
Για τα μεσαία εισοδήματα τι κάνει; Όποια άποψη κι αν δεχθούμε ότι είναι η μεσαία τάξη, είτε του κ. Σταϊκούρα, είτε της κ. Μπακογιάννη, σίγουρα η μεσαία τάξη έχει εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ.
Τι κάνει, λοιπόν για τα μεσαία εισοδήματα; Τους φοροελαφρύνει από 2 ευρώ έως 20 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 60 λεπτά ημερησίως. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η φοροελάφρυνση είναι μηδενική. Για παράδειγμα, μισθωτός με ένα παιδί και 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, έχει μηδενική φοροελάφρυνση. Ποιοι είναι κερδισμένοι; Όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Για παράδειγμα, στέλεχος επιχείρησης με 110.000 ευρώ ετησίως, όφελος 1.200 ευρώ και μάλιστα, το όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πρέπει να κάνει αυτός που έχει 100.000 ευρώ εισόδημα είναι 20.000 ευρώ. Δηλαδή είναι κάτω από το 30%. Έτσι δεν είναι; Άρα για έναν ο οποίος έχει μέχρι 10.000 ευρώ, πρέπει να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές 30% του εισοδήματός του, για έναν που έχει 110.000 ευρώ και πάνω, πρέπει να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές 20.000 ευρώ. Αυτό νομίζω ότι δεν ευνοεί τη μεσαία τάξη.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, λέτε λοιπόν ότι από 28% ο φόρος θα είναι 24% για τα εισοδήματά του 2019 των επιχειρήσεων. Ποιες επιχειρήσεις, όμως αφορά; Χρησιμοποιείτε 616 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, δηλαδή πάνω από το 50% των αναπτυξιακών σας παρεμβάσεων, για τη φοροελάφρυνση μεγάλων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα 541 εκατομμύρια ευρώ το 80% του οφέλους αφορά μόνο έξι χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή το 2,5% των ελληνικών επιχειρήσεων. Το 40% του οφέλους αφορά διακόσιες πενήντα επιχειρήσεις μόνο, δηλαδή το 0,07% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δεν αφορά δηλαδή, όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως όλες τις επιχειρήσεις της επαρχίας. Στην περιφέρεια μου πιστεύω ότι η φοροελάφρυνσή σας αφορά τρεις με τέσσερις επιχειρήσεις που θα έχουν κάποιο υπολογίσιμο όφελος, που θα τους αλλάξει την οικονομική τους πορεία. Αυτό εννοώ.
Μειώνετε το συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 10% στο 5%, δίνετε 75 εκατομμύρια ευρώ από τις αναπτυξιακές σας παρεμβάσεις και χάνει το δημόσιο έσοδα 75 εκατομμύρια ευρώ απ’ αυτήν και μόνο τη ρύθμιση. Ποιους αφορά; Αφορά το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων και διευκολύνει μόνο την αναδιανομή εισοδημάτων μεταξύ των μετόχων. Σίγουρα, επομένως, δεν αφορά τη μεσαία τάξη. Φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά προϊόντα: το λέτε και το ξαναλέτε από το πρωί. Παραλείπετε να αναφέρετε ότι δεν αφορά φυσικά πρόσωπα. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9% έως τις 10.000 ευρώ, φέρνει φοροελαφρύνσεις μέχρι 173 ευρώ τον χρόνο, που όμως εν τέλει αφορούν μόνο το 6% των αγροτών. Γυρίζετε έτσι την πλάτη στο 94% των αγροτών. Ενίσχυση εργαζομένων: λέτε λοιπόν, ότι φέρατε φιλοεργατική ρύθμιση με το να εξορθολογίζετε τον τρόπο φορολόγησης των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Θα φορολογούνται, λέτε, με συντελεστή 15% ανεξαρτήτου εισοδήματος του αγοραστή. Αυτό λέτε ότι είναι υπέρ των εργαζομένων. Ξέρετε πολλές εταιρείες στην Ελλάδα που να δίνουν τις μετοχές τους στους εργαζόμενους τους; Εγώ προσωπικά στην δική μου περιφέρεια δεν ξέρω καμία. Άρα στους πρώτους αφορά η μείωση, δηλαδή στους μετόχους. Συνολικά είναι δεδομένο και είναι αντικειμενικά αποδεκτό πιστεύω από όλους ότι η πολιτική σας πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, πράγμα το οποίο θα φανεί πολύ σύντομα.
Όσον αφορά την ευνοϊκή ρύθμιση για την εξαγορά του ασφαλιστηρίου συμβολαίου είναι θετική, αλλά ουσιαστικά χρυσώνετε το χάπι σε όσους εργαζόμενους θα απολυθούν από σήμερα και σε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης σας, από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ευνοείτε, από τις τράπεζες και δεν ξέρω από πού αλλού θα απολυθούν, πάντως θα απολυθούν σίγουρα.
Στήριξη οικογένειας: αύξηση του αφορολογήτου 1.000 ευρώ λέτε, ένα προστατευόμενο τέκνο. Ξεχνάτε να αναφέρετε σε όλες τις ομιλίες σας ότι για το πρώτο τέκνο είναι 364 ευρώ, το οποίο μάλιστα μειώνεται για όσους έχουν το εξωφρενικό εισόδημα των 12.000 ευρώ. Για τα βρεφικά είδη και για τα κράνη στα οποία μειώνετε το ΦΠΑ -και σας είδα και στις ειδήσεις που είπατε ότι θα αγοράσετε κράνος και εσείς-, μπράβο αλλά δεν λύνει αυτό το οικονομικό πρόβλημα της μεσαίας τάξης. Αυξάνετε τις δόσεις, πάγιας ρύθμισης από δώδεκα σε είκοσι τέσσερις και σε κάποιες περιπτώσεις σαράντα οκτώ, ξεχνάτε να αναφέρετε ότι λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα για να υπολογιστεί η φοροδοτική ικανότητα και όχι το πραγματικό. Προσέλκυση κεφαλαίων και ξένων επενδύσεων: να μην πούμε ότι η χώρα μετατρέπεται σε πλυντήριο, ότι δεν μας λέτε από πού θα προέρχονται τα κεφάλαια, δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος, θα προέρχονται από εμπορία ναρκωτικών, ανθρώπων, φοροδιαφυγή, δεν θα το γνωρίζουμε. Διευκολύνετε τους οικονομικούς απατεώνες και τους φοροφυγάδες μέσω της μείωσης του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων και μέσω της διευκόλυνσης αποδέσμευσης λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Για την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές και για την αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας να πούμε και πάλι ότι αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να αγοράσουμε δύο και τρεις κατοικίες, γιατί ούτως ή άλλως στην πρώτη κατοικία δεν υπάρχει ΦΠΑ. Επίσης, οι εργολάβοι έχουν ήδη πληρώσει τον ΦΠΑ και για να τον πάρουν πίσω θα αυξήσουν τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, κάτι το οποίο λέει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που λέει ότι δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο ψήγμα φοροελάφρυνσης για τη μεσαία τάξη.
Ό,τι είπε η ΓΣΕΒΕΕ επί του φορολογικού δεν σας αφορά από ό,τι κατάλαβα. Δεν το ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος που με τίποτα δεν ευνοεί το νομοσχέδιο σας τις μεσαίες επιχειρήσεις και τους βιοτέχνες.
Για την επιστολή διαμαρτυρίας, για τους αλιείς, επίσης δεν ακούω κανέναν να λέει κάτι, ότι οι παράκτιοι ψαράδες σας έστειλαν επιστολή. Ούτε ο κ. Λαζαρίδης που είναι στην εκλογική μου περιφέρεια και προφανώς δεν γνώριζε το προφίλ των παράκτιων ψαράδων, καθώς είπε ότι πανηγυρίζουν οι παράκτιοι ψαράδες.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, λοιπόν θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το σημερινό νομοσχέδιο γιατί διαψεύδει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και τον εμπαίζει ουσιαστικά και ευνοεί και ενισχύει για ακόμη μια φορά τα μεγάλα εισοδήματα. Είναι μια ταξική διαφορά μεταξύ μας, την οποία δεν έχετε διάθεση να την ξεπεράσετε, όπως αποδεικνύεται σε κανένα νομοσχέδιο σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ