10/12/2019

Κ. Μάλαμα: Κρίσιμος ο ρόλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Χαλκιδικής για την προώθηση της οικονομίας της καινοτομίας στη περιοχή

Επίσκεψη στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας Χαλκιδικής πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, στα πλαίσια του συντονισμού των προσπαθειών για την προώθηση ενός σύγχρονου και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τον Νομό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΑΝΕΤΧΑ Γεώργιος Πασαλής κι η Διευθύντρια της εταιρίας Όλγα Σαββίδου. Τα στελέχη της εταιρίας ενημέρωσαν για τις προτεραιότητες του νέου πολυταμειακού προγράμματος Leader, καθώς και για τα νέα έργα, ιδιωτικά και δημόσια, που εξετάζονται ώστε για να ενταχθούν στ​η νέα προγραμματική αυτή περίοδο. Οι υπό ένταξη προτάσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας, την πρωτογενή παραγωγή, την αγροτική μεταποίηση, το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Οι 104 προτάσεις ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν κατατεθεί αποτελούν μία “κρίσιμη αναπτυξιακή μάζα” για την Χαλκιδική, ενώ απαιτείται, όπως τονίστηκε από τον φορέα, η αύξηση των διαθεσίμων κονδυλίων ώστε καμία επένδυση να μην μείνει χωρίς υποστήριξη.

Επισημάνθηκε στο πλαίσιο αυτό ότι παρόλο που η ΑΝΕΤΧΑ είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές αναπτυξιακές εταιρίες πανελλαδικά, ο Νομός Χαλκιδικής αδικείται από τα πληθυσμιακά κριτήρια που καθορίζουν το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων ανά Νομό. Στον σχετικό αλγόριθμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν λαμβάνεται υπόψη τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του Νομού κατά τους θερινούς μήνες, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες για υποδομές. Την ίδια στιγμή, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την ενίσχυση υποδομών, όπως οι λιμένες του Νομού, σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα παραμένουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν ώριμα μελετητικά σχέδια.

Όπως υπογράμμισε η Κυριακή Μάλαμα, ο ρόλος της ΑΝΕΤΧΑ είναι κρίσιμος για να εδραιωθεί μία ανάπτυξη αειφορίας στην Χαλκιδική, μέσα από ένα μοντέλο οικονομίας που δεν θα επιβαρύνεται από ρυπογόνες κι υφεσιακές επενδύσεις, όπως οι εξορύξεις. Άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο αυτό τις αναπτυξιακές δράσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα στη Βόρεια Χαλκιδική, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με ενίσχυση τέτοιων δράσεων μπορεί το Βόρειο και Βορειοανατολικό τμήμα του Νομού μπορεί να συγκλίνει με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της υπόλοιπης Χαλκιδικής. Επίσης, εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τις προτάσεις της ΑΝΕΤΧΑ σε σχέση με την βιολογική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων της αγροτικής μεταποίησης. Τέλος, σε ότι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι αναπτυξιακές εταιρίες να στηριχθούν στο έργο που επιτελούν και να μην καταστούν γραφειοκρατικές δομές, αποκομμένες από τους ιδρυτικούς στόχους τους.