ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/12/2019

Αλ. Τσίπρας: H πολιτική της αδράνειας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα δεν είναι καλός σύμβουλος

Αλ. Τσίπρας: H πολιτική της αδράνειας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα δεν είναι καλός σύμβουλος



Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό TRT στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

 


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Στο διπλό οθωμανικό λουτρό. Θα δούμε αργότερα την ιστορία αυτού του χώρου, γιατί έχει ενδιαφέροντα στοιχεία.
Είναι σε εξέλιξη όσο εμείς μιλάμε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση. Βλέπουμε από την πλευρά σας να μην υπάρχει διάθεση σύγκρουσης σε αυτή τη φάση τουλάχιστον για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.
Αλλά θέλω να πάμε πίσω και να δούμε στη μακρά περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης, πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, αν είχαμε παρόμοιες εντάσεις, δεν είχαμε αυτή τη φαεινή ιδέα ….


Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε, είχαμε.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είχαμε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ε, βέβαια είχαμε. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις και κατά την δική μας κυβερνητική θητεία. Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι την περίοδο που εγώ ως Πρωθυπουργός και μάλιστα νεοεκλεγμένος για δεύτερη μεν φορά, αλλά ήταν τέλη του 2015, αρχές του 2016, βρέθηκα στην ανάγκη να επισκεφτώ την Τουρκία μέσα σε έξι μήνες τρεις φορές.

Ήμουνα ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέφτηκα τόσες πολλές φορές την Τουρκία. Την Άγκυρα, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη. Και ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι είχαμε προσφυγικές ροές που τότε δεν ήταν 200, 300, 500 την ημέρα, ήταν 5.000 και 6.000 την ημέρα.

Και προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα στις σχέσεις μας για να φέρουμε πιο κοντά την ευρωτουρκική συμφωνία. Διότι εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία για να μειωθούν οι ροές στο Αιγαίο, να σταματήσουν οι θάνατοι αθώων ανυπεράσπιστων ανθρώπων στο Αιγαίο από τα δίκτυα των διακινητών που βεβαίως είχαν τη βασική ευθύνη, η Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στα βόρεια σύνορά μας, θα ήταν ένα μαύρο κουτί. Θα ήταν μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Και αυτό το καταφέραμε.
Αργότερα είχαμε το πραξικόπημα στην Τουρκία και ένα διαφορετικό Ερντογάν που άρχισε να κλιμακώνει την ένταση. Σας θυμίζω ότι είχαμε τους δυο στρατιωτικούς στον Έβρο που συνελήφθηκαν διότι περάσανε για λίγα μέτρα τα σύνορα σε μια περιπολία που κάνανε στα χιόνια και τους είχανε στις φυλακές.

Είχαμε βεβαίως τα απόνερα του πραξικοπήματος στην Τουρκία με τους 8 αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο. Είχαμε δύσκολες στιγμές. Είχαμε τον διεμβολισμό ενός ελληνικού πλοίου, του λιμενικού, μιας ακταιωρού από ένα αντίστοιχο τουρκικό πλοίο.

Είχαμε το επεισόδιο στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος. Είχαμε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία. Εγώ οφείλω να πω ότι παρά το γεγονός ότι υπερασπίστηκα μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σε δύσκολες ώρες και πήγα, όπως σας είπα, πολλές φορές στην Τουρκία. Συνάντησα πάρα πολλές φορές τον Ερντογάν, διότι δεν έκλεισα τους δίαυλους επικοινωνίας και έτσι πρέπει να κάνεις σε δύσκολες στιγμές.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Λειτούργησε; Μας λέτε ότι λειτούργησε αυτή η τακτική;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και παρά το γεγονός βρισκόμασταν σε δύσκολη θέση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και των ροών, που ελέγχει η Τουρκία, ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω έστω ένα βήμα πίσω από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο.
Και θα θυμάστε ότι εγώ ήμουνα ο Πρωθυπουργός που υποδέχτηκε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια, όταν ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα και στην επίσημη προσφώνηση – αντιφώνηση, στη συνέντευξη Τύπου μάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν μάσησα τα λόγια μου, ούτε εγώ, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – προς τιμήν του – όπου βάλαμε ένα στοπ στον αναθεωρητισμό, στον ιστορικό αναθεωρητισμό και στην προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης.
Τα λέω αυτά διότι καλώ είναι να τα θυμόμαστε, να μην τα ξεχνάμε.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εκείνη την περίοδο ακούσατε πολλά για την ανοχή που δείξατε εσείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα περί αναθεώρησης στη Συνθήκη της Λοζάνης που είχε βάλει στο Προεδρικό Μέγαρο ….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάθε άλλο. Δεν τα θυμάστε καλά. Ακούσαμε ….


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Λέω τι σας έλεγε η αντιπολίτευση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούσαμε πολλά από την αντιπολίτευση, η οποία είχε κάνει σημαία ευκαιρίας – δυστυχώς – τα εθνικά θέματα για να ασκήσει κριτική, αλλά προφανώς στο θέμα αυτό δεν μπόρεσε να πει τίποτα, διότι σε πανελλήνια και σε παγκόσμια μετάδοση, αναδείχτηκαν οι τεκμηριωμένες απαντήσεις απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.
Η κριτική που θυμάστε δεν ήταν για το ότι δεν δώσαμε απαντήσεις. Η κριτική ήταν γιατί κάναμε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Και πιστεύω ότι ήταν μια λαθεμένη κριτική. Όταν βρίσκεσαι σε ένταση το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μην έχεις διαύλους επικοινωνίας. Το ζήτημα είναι να θέτεις τα ζητήματα, να μην υποχωρείς, να μην είσαι υποχωρητικός και να καλλιεργείς και να δημιουργείς συμμαχίες ευρύτερες προκειμένου να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτή την προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας.

Και οφείλω να πω ότι στο τελευταίο θέμα, κρίσιμο θέμα των συμμαχιών, αναβαθμίσαμε τη γεωπολιτική σημασία και το ρόλο της χώρας. Σας θυμίζω ότι οι τριμερείς στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες της Ελλάδος, της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, σημαντικές χώρες στην περιοχή, αναπτύχθηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσαν τη δυνατότητα να αλλάξουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, κυρίως μέσα από την προώθηση ενός στρατηγικής σημασίας ενεργειακού έργου, του αγωγού East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν, ή και της Κύπρου, προς την Κρήτη και από την Κρήτη προς την Ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Αυτό το ενεργειακό στρατηγικού σημασίας project είναι που άλλαξε τις ισορροπίες και αυτή η επιτυχία μας, αυτό το έργο να προωθηθεί, να πείσουμε το Ισραήλ να μην προχωρήσει δηλαδή σε αγωγό προς την Τουρκία, αλλά προς την Ελλάδα και να έχουμε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το έργο, η οποία αναδείχθηκε και από τη στρατηγική συνεργασία 3+1 δηλαδή Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, συν Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι που δημιούργησε μια διαφορετική γεωγραφία, επιτρέψτε μου να πω, διαφορετική ισορροπία στην περιοχή και έχει οδηγήσει σήμερα την Τουρκία σε μια σειρά από παραβατικού χαρακτήρα ενέργειες ως προς το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου ακριβώς να αποτρέψει αυτή τη δυσμενή για τα συμφέροντά της ισορροπία, που εμείς δημιουργήσαμε.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όταν λέτε «παραβατικές συμπεριφορές» βάζετε φαντάζομαι και τις γεωτρήσεις και την τελευταία περίφημη συμφωνία με τη Λιβύη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι θέλω να είμαι σαφής κ. Πολύζο. Από την άνοιξη βλέπουμε -ακόμη ήμασταν στην Κυβέρνηση εμείς- ότι η Τουρκία δυσανασχετώντας με αυτό το πλαίσιο ενός συσχετισμού δυνάμεων που ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα οποία εκπορεύονται όμως από το διεθνές Δίκαιο, δεν κάνουμε κάτι παράδοξο ή κάτι έξω από το Διεθνές Δίκαιο, είχε αρχίσει μια παραβατική συμπεριφορά ξεκινώντας από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αγοράζοντας γεωτρύπανα προκειμένου εντός μιας ξένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις.
Και ο φόβος ο δικός μας ήταν ακριβώς αυτός που βλέπουμε σήμερα, οι εξελίξεις που βλέπουμε σήμερα. Από τότε ήταν ο φόβος ο δικός μας, ότι αυτή η παραβατική συμπεριφορά υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί και εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Γι` αυτό άλλωστε αν θυμάστε είχαμε κινητοποιήσει σε συσκέψεις ακόμη και το κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας ένα Σαββατοκύριακο του Ιούνη, που μας κατηγόρησε τότε η Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης ότι το κάνουμε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Γιατί το κάναμε Σαββατοκύριακο, λες και η εξωτερική πολιτική το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να έχει ρεπό!

Εν τοιαύτη περιπτώσει είδαμε μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία αυτή η στρατηγική της Τουρκίας όχι απλά να μην σταματά, όχι απλά να μην καταλαγιάζει, αλλά να εντείνεται και ακριβώς αυτή η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και στην προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης, εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική.
Γιατί; Διότι ουσιαστικά τι κάνουν. Κάνουν έρευνες και γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου εκεί από όπου θα ξεκινούσε ο αγωγός  East Med και ταυτόχρονα κάνουν μια παράνομη συμφωνία με την Λιβύη που τέμνει το ρου του αγωγού  East Med. Άρα ουσιαστικά έρχονται να αμφισβητήσουν τη στρατηγική και τα κεκτημένα που εμείς καταφέραμε μέσα από μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Το ζήτημα είναι πως απαντά σε όλα αυτά η Ελληνική Κυβέρνηση. Είπατε πριν ότι δεν έχω διάθεση αντιπολιτευτικής κριτικής. Ναι, δεν είναι τα εθνικά θέματα πρόσφορο πεδίο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και αντιπαράθεσης και δεν θα κάνω εγώ ποτέ αυτό που επέλεξε συνειδητά να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Ο οποίος κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας ανέδειξε τα εθνικά θέματα ως κατ` εξοχήν πεδίο αντιπαράθεσης. Έκανε το θέμα του ονόματος με τη βόρεια γειτονική μας χώρα σημαία, κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης, που δίχασε τους Έλληνες. Ενώ ήταν γνωστή η άποψη της Νέας Δημοκρατίας εδώ και μια δεκαετία ότι ήταν σύμφωνη με την εθνική γραμμή.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα πάμε και σε αυτό για να δούμε πως συμπεριφέρεται.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και στα ελληνοτουρκικά όμως σας θυμίζω, μάλλον εσείς το θυμίσατε κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου είχε σηκώσει την παντιέρα της μικροκομματικής κριτικής, εγώ δεν το κάνω αυτό, από την άλλη όμως θεωρώ υποχρέωσή μου πατριωτικό καθήκον αν θέλετε, να επισημαίνω και να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.
Και το έκανα και στη Βουλή όταν είπα ότι η πολιτική της απάθειας, ή της αδράνειας δεν είναι καλός σύμβουλος και ότι δεν πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να συσχετίζει τα εθνικά θέματα με το προσφυγικό. Και προκειμένου να καλοπιάσει, να το πω έτσι, τον Πρόεδρο Ερντογάν προκειμένου να σταματήσει τις ροές στο προσφυγικό, να κάνει βήματα πίσω ή να έχει μια ρητορική χαμηλών τόνων, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στην παραβατικότητα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Άρα η δική σας ερμηνεία σε αυτή την κλιμάκωση λέτε, από την πλευρά των Τούρκων της προκλητικότητας, είναι ότι έχουμε ένα αντάλλαγμα; Στο «θα φρενάρω σε ένα βαθμό τις προσφυγικές ροές, αλλά εγώ θα το παίζω καπετάνιος του Αιγαίου»;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που λέω είναι ότι η επιθυμία ή η προσδοκία των κυβερνητικών χειρισμών είχε ως στόχο να καταλαγιάσουν οι προσφυγικές ροές με αντάλλαγμα να είναι ήπιοι οι τόνοι της ελληνικής πλευράς σε μια εμφανώς προκλητική και παραβατική στάση της Τουρκίας στην αρχή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Βεβαίως τώρα που αυτή η παραβατική στάση επεκτείνεται και προς τα νότια της Κρήτης, είναι προφανές ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια ρητορική.
Εντούτοις εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι αυτή είναι μια κακή πολιτική εκτίμηση, η οποία δεν πρόκειται να καταλαγιάσει την παραβατικότητα της Τουρκίας, αντιθέτως θα την εντείνει και ούτε πρόκειται να αποφέρει και αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση των προσφυγικών ροών. Και δυστυχώς και στα δύο επαληθευτήκαμε.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Για να κλείσουμε με τα ελληνοτουρκικά, στην κοινωνία αναρωτιούνται πολλοί: γιατί διαχρονικά δεν ορίσαμε κι εμείς την ΑΟΖ μας στην πλευρά του Αιγαίου;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μιας χώρας καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας με τη χώρα όπου τα ύδατά της συνορεύουν. Ο μονομερής ορισμός -γιατί κι αυτό μπορεί να συμβεί- με τον άλλο να διαφωνεί, είναι μια ενέργεια την οποία μπορεί να την κάνεις, αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να σε οδηγήσει και σε αρνητικά αποτελέσματα.

Και νομίζω ορθώς η εξωτερική μας πολιτική είναι προσανατολισμένη στην προσπάθεια να υπάρξει διάλογος και προσπάθεια να βρεθούν συναινετικές λύσεις με τους γείτονές μας και γι` αυτό επιμέναμε όσο και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά και η δική μου Κυβέρνηση ήταν αυτή που ξεκίνησε ξανά τις διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της διαφοράς μας με τη γειτονική χώρα σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτές τις διερευνητικές συνομιλίες πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε. Πρέπει να επιμείνουμε στο διάλογο για να βρεθεί λύση. Και βεβαίως όμως όταν βλέπουμε μια παραβατική συμπεριφορά σαν αυτή, οφείλουμε να μην καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.

Σας θυμίζω ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο στην οποία εγώ συμμετείχα, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κερδίσαμε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Δυστυχώς η Κυβέρνηση αυτές τις κυρώσεις δεν πίεσε, ώστε να εφαρμοστούν μέχρι σήμερα, έξι μήνες μετά.

Τώρα πιστεύω ότι όχι μόνο πρέπει να πιέσει για να εφαρμοστούν, αλλά πρέπει να επεκταθούν και οι κυρώσεις και πέρα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου αλλά και νοτίως της Κρήτης αν τυχόν -όπως έχει προαναγγείλει και απειλεί- η Τουρκία προβεί σε έρευνες ή γεωτρήσεις σε σημεία όπου προφανώς ανήκουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Πριν από δέκα μήνες ήσασταν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Άγκυρα σε αυτό το περίφημο γεύμα στο παλάτι.
Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι αυτό το ταξίδι κυριολεκτικά στο και 5, περίπου θ’ ακυρωνόταν. Δηλαδή, λένε ότι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, έχετε επιβιβαστεί και τελευταία στιγμή, ενώ έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμά σας, ότι δεν περιλαμβάνει μόνο την επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά, την πρώτη που είχαμε Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και τη μετάβασή σας στη Χάλκη, στη Θεολογική Σχολή.
Θέλησε η τουρκική πλευρά να ακυρώσει αυτό της επίσπευσης. Έγιναν έτσι τα πράγματα;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βλέπω ότι έχετε έγκυρες πληροφορίες, παραπολιτικού χαρακτήρα. Ναι, έτσι έγιναν τα πράγματα, υπήρξε μια παλινωδία από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης η οποία μας ανακοινώθηκε με επίσημο τρόπο την ώρα που κατευθυνόμασταν προς το αεροδρόμιο. Αποφάσισα να μην επιβιβαστώ στο αεροπλάνο, και να στείλω μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο ότι αν δεν οριστεί η επίσκεψή μου κανονικά όπως είχε προαναγγελθεί, δεν επρόκειτο να επιβιβασθώ, δεν επρόκειτο να ταξιδέψω.
Πέρασαν περίπου 2,5 με 3 ώρες, πήγε πίσω όλο το πρόγραμμα, τελικά η όλη πλευρά απάντησε θετικά και το ταξίδι έγινε κανονικά, επισκέφθηκα τη Χάλκη και βεβαίως και την Αγιά Σοφιά. Η επίσκεψη στη Χάλκη κατά την άποψή μου είχε μια ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική αξία και σημασία.
Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να λήξει, και θα ήταν και μια ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι ένα ώριμο και δίκαιο αίτημα από την ελληνική πλευρά, το οποίο βεβαίως έχει και τη στήριξη, την αμέριστη στήριξη του διεθνούς παράγοντα.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Προσφυγικό, αστυνομική βία, οικονομία, έχουμε πολλά να συζητήσουμε ακόμη κ. Πρόεδρε.
Είμαστε εδώ, σ’ αυτό τον ατμοσφαιρικό χώρο στα Τρίκαλα. Σας άρεσε από την πρώτη ματιά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βέβαια, είναι πού όμορφα. Θα ξεναγηθώ και στο Μουσείο σε λίγο. Αλλά απ’ ό,τι μ’ έχουν πληροφορήσει, είναι ένα μνημείο από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εδώ, ήταν τα λουτρά αν δεν κάνω λάθος.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έτσι, εδώ ήταν. Λοιπόν, στις πολλές αναφορές που κάναμε στα ελληνοτουρκικά, βεβαίως έπαιξε και το προσφυγικό μεταναστευτικό, γιατί είναι πακέτο στις σχέσεις μας με τους γείτονες. Εσείς είστε αυστηροί, ειρωνικοί με τη σημερινή κυβέρνηση, ότι έχουν έρθει στα δικά σας επιχειρήματα σήμερα, αλλά νιώθω ότι παραδώσατε κάτι καλύτερο απ’ αυτό που ζούμε σήμερα. Μιλώ για τον κορεσμό των δομών κυρίως στα ταλαιπωρημένα νησιά του Αιγαίου.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πολύζο, αν υπάρχει κάτι στο οποίο δεν παραδώσαμε όντως στρωμένη κατάσταση στη σημερινή κυβέρνηση, είναι το προσφυγικό. Δε θα μπορούσαμε να παραδώσουμε στρωμένη κατάσταση, γιατί είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα στη διαχείρισή του. όλα τ’ άλλα τ’ αφήσαμε ρολόι, 37 δις στα Ταμεία, πλεονάσματα, οικονομία σε τροχιά αναπτυξιακή, μόλις προχθές ανακοινώθηκε κι η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, είχαμε 2,8% ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του 2019, άρα λοιπόν μόνο το προσφυγικό αφήσαμε σ’ εκκρεμότητα. Και στο μόνο θέμα που δεν το αφήσαμε στρωμένο, έχουν καταφέρει μέσα σε 5 μήνες και το έχουν κάνει χειρότερο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, εμείς αφήσαμε τη Μόρια σε δύσκολη κατάσταση μεν, αλλά με 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες και σήμερα έχει 15.000.

Και το ότι τα έκαναν θάλασσα, είναι το λιγότερο, γιατί έχουν ευθύνες γι’ αυτό, έχουν ευθύνες διαχειριστικές. Νομίζω δε χρειάζεται να πω πολλά, καταργήσαμε το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής κι έχουν βάλει τρία Υπουργεία ν’ ανακατεύονται χωρίς να ξέρουν ποιο έχει την ευθύνη της διαχείρισης. Τρεις Υπουργοί, ο Εσωτερικών, ο Προστασίας του Πολίτη, ο Αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός Άμυνας, τέσσερις Υπουργοί και τους συντονίζει ένας Υφυπουργός. Δε χρειάζεται να πω πολλά.

Αλλά αυτό για το οποίο νομίζω ότι υπάρχει ένα θέμα, και ένα θέμα αν θέλετε και ηθικής τάξης, είναι πώς κάνεις σημαία σου προεκλογική ενώ γνωρίζεις ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα, κάνεις σημαία σου προεκλογική το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το πρόβλημα αυτό; και σήμερα βγαίνεις και λες «εντάξει, είναι γεωπολιτικό πρόβλημα». Κάπου η ίδια η ζωή σε φέρνει μπροστά σ’ αυτές τις αντιφάσεις, σ’ αυτό τον ακραίο λαϊκιστικό πολιτικό λόγο.

Διότι έχουν κατηγορήσει εμένα για λαϊκισμό, γιατί εγώ τί έκανα: Διεκδίκησα το δίκαιο του ελληνικού λαού με πάθος και πολλές φορές και με αφέλεια, και το είπα ότι η επιδίωξή μου απέναντι στην Ευρώπη πολλές φορές υπέκρυπτε μια αδυναμία γνώσης του κυνισμού που μπορεί να έχει η Ευρώπη και των συσχετισμών. Αλλά εγώ διεκδίκησα με πάθος το δίκαιο του ελληνικού λαού και όταν έφτασα σ’ ένα σημείο όπου υπήρξε ο κίνδυνος οι κοινωνικές δυνάμεις που ήθελα να εκπροσωπήσω να υποστούν τα χειρότερα ναι, έκανα μια αναδίπλωση και πήγα στις εκλογές.

Αυτοί, εν γνώσει τους λένε ψέματα στον ελληνικό λαό, εν γνώσει τους είπαν ψέματα για το προσφυγικό. Εν γνώσει τους είπαν ψέματα για το Μακεδονικό. Εν γνώσει τους είπαν ψέματα για την καταστροφή στο Μάτι και μετά βγήκαν και είπαν ότι ήταν η κλιματική αλλαγή. Εν γνώσει τους είπαν ψέματα για τη μεσαία τάξη, που σήμερα η μεσαία τάξη που έκαναν σημαία τους προεκλογική….

Πού θα την ελαφρύνουν τη μεσαία τάξη; Πού είναι οι ελαφρύνσεις; Που περιμένει να δει ο κόσμος που ανήκει στη μεσαία διαστρωμάτωση, όταν ακόμα και το κοινωνικό μέρισμα για το οποίο πανηγυρίζουν, φέτος είναι μειωμένο κατά 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με αυτό που δίναμε εμείς;


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Το δώσατε εσείς, λέει η κυβέρνηση, το Μάιο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τί δώσαμε το Μάιο;


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Δώσατε της χρονιάς το κοινωνικό μέρισμα. Έτσι σας λέει η κυβέρνηση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και βεβαίως, ο ψεύτης και ο κλέφτης, λέει η παροιμία, τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Εμείς δώσαμε μόνιμη τη 13η σύνταξη μειωμένη, γιατί αυτές ήταν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά με προοπτική του χρόνου να γίνει ολόκληρη, μόνιμη. Εμείς δώσαμε μόνιμη τη 13η σύνταξη, όχι επιδόματα. Όχι one off, όχι μιας παροχής. Μόνιμη.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Και με κοινωνικά κριτήρια.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς αφήσαμε έναν προϋπολογισμό πλεονασματικό, αφήσαμε στα Δημόσια Ταμεία χρήματα, το μαξιλάρι για να μπορούμε να έχουμε κι έχουμε αυτή τη μείωση των επιτοκίων στις αγορές και αφήσαμε κι ένα περιθώριο 200 εκατομμυρίων για τον προϋπολογισμό του ’19, όπως έπρεπε να κάνουμε.

Αυτοί με το που ήρθαν πήραν τα 207 εκατομμύρια και πού τα έριξαν; Να αυξήσουν τη δαπάνη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που εμείς είχαμε ψηφίσει, προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά εισοδήματα. Διότι τα χαμηλά εισοδήματα τα είχαμε νομοθετήσει. Αυτοί νομοθέτησαν να μειωθεί και στα υψηλά εισοδήματα. Άρα πήραν τα 200 εκατομμύρια που θα έδιναν τώρα ενδεχομένως κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους και τα έδωσαν σ’ αυτούς που είναι σχετικά προνομιούχοι. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, στη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη παράταξη και στην προοδευτική παράταξη, είναι ότι εμείς ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, είχαμε έγνοια για τους πιο αδύναμους.

Το 2016 θυμάμαι εγώ δώσαμε κοινωνικό μέρισμα 650 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Την πιο δύσκολη χρονιά. Μετά 750. Μετά 800 εκατομμύρια. Και το μέρισμα δεν το παίρνανε 250.000 νοικοκυριά. Το μέρισμα το παίρνανε 3.700.000 συμπολίτες μας πέρσι και φέτος φτάσανε και στο σημείο να ανακοινώσουν μέρισμα στα άτομα με αναπηρία, βάζοντας όριο τα 24 χρόνια. Ε, αυτό πια και εάν είναι υποκρισία.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πάντως θέλω να σας πω ότι για μας …..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή αυτός που είναι ανάπηρος και είναι πάνω από 25 δεν δικαιούται μέρισμα; Με ποια λογική το κάνανε αυτό; Με ποια λογική; Ή δεν το λες καθόλου, ή όταν δίνεις κάτι, το δίνεις με δικαιοσύνη.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θέλω να σας πω πάντως ότι για μας, για την κοινωνία, αυτό είναι ντεζαβού. Δηλαδή εσείς μιλάτε για χονδροειδή ψέματα της κυβέρνησης. Είπατε μια σειρά από ασυνέπειες της κυβέρνησης και το ακούγαμε τέτοια εποχή ….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κόσμος θα κρίνει.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Πριν από τέσσερα - πέντε χρόνια, για την ακρίβεια.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κόσμος θα κρίνει. Και δυστυχώς ή ευτυχώς στη ζωή, αλλά και στην πολιτική, όλα πληρώνονται και η ασυνέπεια του κ. Μητσοτάκη και στα εθνικά θέματα, αλλά και στα κρίσιμα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκα πιο πριν, με την επίθεση τη λυσσαλέα που έκανε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα κάποια στιγμή θα φανεί στον ελληνικό λαό και η υποκρισία του. Θα φανεί και η ασυνέπειά του.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Γιατί κάνατε ειδική αναφορά στο Σκοπιανό; Ποιο είναι το ψέμα της σημερινής κυβέρνησης σε σχέση με τις πραγματικές εξελίξεις;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι εμφανές σε όλους. Είναι εμφανές σε όλους. Πριν από ένα χρόνο ήταν το κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα. Και η κυβέρνηση μας κατηγορεί, η σημερινή κυβέρνηση τότε αντιπολίτευση, μας κατηγορούσε ότι προωθούμε μια προδοτική συμφωνία. Και μάλιστα όχι μόνο μας κατηγορούσε, αλλά ανέχονταν και πράξεις ακραίων στοιχείων που ερχόντουσαν στα σπίτια των βουλευτών μας προπηλακίζανε, πετούσαν βόμβες μολότοφ.

Σήμερα πού είναι λοιπόν αυτοί οι Μακεδονομάχοι; Πού έχουν κρυφτεί; Και ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τότε έλεγε ότι είναι προδοτική συμφωνία γιατί σήμερα η έγνοια του η βασική είναι η τήρηση αυτής της συμφωνίας; Και μας λένε ότι όχι απλά θα την τηρήσουν, αλλά και θα την τιμήσουν.

Σωστά λένε, θα πω εγώ, διότι αυτή η συμφωνία ήταν προς το συμφέρον της χώρας και καμία κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, αλλά τι λέγανε προεκλογικά και τι κάνουνε τώρα;

Και αυτή τη συμφωνία την οποία την έλεγε προδοτική και μάλιστα έβγαινε στη Βουλή και μας κουνούσε το δάχτυλο λέγοντας ότι αυτός αν θα εκλεγεί θα αποτελέσει εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, σήμερα είναι αυτός ο οποίος αναγκάζεται και παίρνει πρωτοβουλίες ως κυβέρνηση για να ξαναξεκινήσει η συζήτηση για την ενταξιακή πολιτική της Βόρειας Μακεδονίας. Και σωστά κάνει, λέω εγώ, αλλά αυτή την υποκρισία θα την κρίνει κάποια στιγμή, όχι ο κόσμος που ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος που ψήφισε τη Ν.Δ. Ο κόσμος που με τις ευαισθησίες τους, γιατί είναι ευαίσθητες χορδές αυτές που αφορούν το πατριωτικό συναίσθημα του καθενός μας, βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει.

Τώρα πού είναι αυτός ο κόσμος και πώς αισθάνεται από τα ψέματα που του είπε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, αυτός ο κόσμος που διαδήλωνε τότε για το Μακεδονικό;


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Γιατί κάνατε μια κακή συμφωνία, λέει η κυβέρνηση, που δεν μπορεί να την αλλάξει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει τώρα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να μας περνάνε και για ηλίθιους. Όχι εμάς, τον ελληνικό λαό. Διότι αν ήταν οποιαδήποτε κακή συμφωνία μπορεί να αλλάξει. Εάν είναι εις βάρος της χώρας, εάν είναι εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, προφανώς και μπορεί να αλλάξει. Όμως η αλήθεια είναι και η αλήθεια τώρα διαπιστώνεται περίτρανα, ότι αυτή η συμφωνία η οποία έδιωξε τα τουρκικά αεροσκάφη που θα επιτηρούσαν τώρα τον εναέριο χώρο των βορείων γειτόνων μας και είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν, αυτή η συμφωνία η οποία έδιωξε το Μακεδονία σκέτο από περισσότερες από 300 χώρες σε όλο τον κόσμο που το είχαν αναγνωρίσει και έχει βάλει το γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτή η συμφωνία η οποία εξαναγκάζει τους γείτονές μας να αλλάξουν τις πινακίδες στα αγάλματά τους, να βγάλουν το αστέρι της Βεργίνας και να μας γυρίσουν πίσω το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, αυτή η συμφωνία ήταν προς το συμφέρον της χώρας και εάν υπήρχε μια τέτοια συμφωνία, οποιαδήποτε κυβέρνηση και να ήταν σκεπτόμενη πατριωτικά και ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός δεν θα την άφηνε να πάει χαμένη.

Και εδώ πολλές φορές υψώνω τους τόνους για τον πολύ απλό λόγο, διότι γνωρίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει απόλυτη γνώση ότι εάν ήταν ο ίδιος και είχε μια τέτοια συμφωνία με τρία χέρια, όχι με δύο θα την υπέγραφε. Αλλά το έκανε με προκλητικό τρόπο για να κερδοσκοπήσει και να ψηφοθηρήσει πολιτικά. Και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο. 

Ιδίως όταν έχουμε μπροστά μας εθνικά θέματα. Και ένας ηγέτης ο οποίος κερδίζει με αυτό τον τρόπο την εξουσία, κάποια στιγμή το βρίσκει μπροστά του.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Σε αυτή την πόλη που συναντιόμαστε ζει ο κ. Πατέρας, που υπήρξε ένα Σαββατοκύριακο, δεν πρόλαβε να ορκιστεί, διοικητής του νοσοκομείου στη γειτονική Καρδίτσα. Ακολούθησε …..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έντονη δημοτικότητα αλλά για λίγες μέρες.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ακολούθησε η περίπτωση Διαματάρη όπου εκεί είδαμε τις ειρωνείες του ΣΥΡΙΖΑ για την περίφημη αριστεία. Εσείς πιστεύετε στην αριστεία; Όχι σε αυτό που εσείς ……. Στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά στην αριστεία.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι ο κ. Πατέρας πέρασε και από την δική μας κυβέρνηση με στόχο να γίνει Διοικητής.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τι εννοείτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το διεκδίκησε. Το είχε βάλει στόχο καιρό ο άνθρωπος να γίνει Διοικητής του Νοσοκομείου στην Καρδίτσα. Ήταν στόχος ζωής φαίνεται.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όσο ήταν στους ΑΝΕΛ εννοείτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Όσο ήταν στους ΑΝΕΛ. Εμείς όμως είχαμε επιλέξει μια διαδικασία επιλογής με βιογραφικά, με συνεντεύξεις, μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής και δεν τα κατάφερε.

Και όταν δεν τα κατάφερε βγήκε με ανακοίνωση διαφωνίας δήθεν με τους ΑΝΕΛ και αποχώρησε. Και οι ΑΝΕΛ τότε, θυμάμαι, τον καταγγείλανε ότι δεν αποχωρεί γιατί διαφωνεί ιδεολογικά, αλλά γιατί δεν πήρε τη θέση που είχε βάλει στόχο, τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Και την πήρε από τον κ. Μητσοτάκη, διεκδικώντας, μάλλον σε ένα παιχνίδι, σε ένα αλισβερίσι, του έδωσε, λέει, 1.500 ψήφους, έτσι λέει ο ίδιος στις συνεντεύξεις του και πήρε τη θέση αυτή. Εάν η θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου είναι 1,500 ψήφοι, φαντάζομαι ότι άλλες θέσεις και άλλα αξιώματα μπορεί να είναι λίγες ψήφοι παραπάνω.

Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Αυτό το κράτος της αναξιοκρατίας και της ψεύτικης αριστείας. Με ρωτήσατε για το εάν εγώ είμαι υπέρ της αριστείας. Θα σας πω ότι είμαι υπέρ της αξιοκρατίας. Δηλαδή της δυνατότητας να προχωρούν αυτοί οι οποίοι έχουνε αποδεδειγμένα τα καλύτερα βιογραφικά, αυτοί που είναι κατάλληλοι για θέσεις κλειδιά, για θέσεις χρήσιμες, για θέσεις δημόσιας διοίκησης.

Και αυτή είναι μια από τις παθογένειες που μας οδήγησε στην κρίση. Και λυπάμαι πραγματικά, λυπάμαι, και το λέω με ειλικρίνεια, που τόσο γρήγορα διαψεύδεται μια ακόμη από τις βασικές σημαίες προεκλογικές της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.

Δικαιώνουν τον Καρανίκα. Είχαν κάνει σημαία τους τον Καρανίκα. Ο Καρανίκας δεν έγινε ούτε Υπουργός, ούτε Υφυπουργός, ούτε Διοικητής σε κάποιο Οργανισμό. Ήταν ένας συνεργάτης στο Μαξίμου. Ένας από τους πολλούς μετακλητούς που έχει τη δυνατότητα να έχει μια κυβέρνηση. Αυτοί τους διπλασίασαν τους μετακλητούς. Και ήταν απόφοιτος ΤΕΙ. Αυτοί δεν έχουν ούτε πτυχία και τους κάνανε Υφυπουργούς.

Και δεν με πειράζει που δεν έχουν πτυχία και γίνονται Υφυπουργοί, δεν με πειράζει. Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ικανοί και χωρίς πτυχία.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τι σας ενόχλησε στην περίπτωση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ψέμα είναι το ενοχλητικό. Φτιάχνεις βιογραφικό και να λες ψέματα ότι έχεις αποφοιτήσει από το Columbia, ενώ δεν έχεις περάσει ούτε απ’ έξω; Το ψέμα είναι εξοργιστικό. Η fake αριστεία είναι κάτι το εξοργιστικό. Και το ψέμα το οποίο είναι εν γνώσει. Προφανώς και τον ήξερε ο κ. Μητσοτάκης, διότι την ευθύνη δεν την έχει ο Διαματάρης. Την ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης. Τον κάλυψε ο κ. Πέτσας τις πρώτες μέρες. Και όταν είδε να φουντώνει αυτό από τα social media, όχι από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, εκεί πήγε χαμηλά. Στα social media φούντωσε.

Και να καταλαβαίνει ο κόσμος το ψέμα και την κοροϊδία τότε αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να διώξει από την κυβέρνηση κάποιον ο οποίος βεβαίως είχε την εύνοιά του, καθότι γνωρίζω ότι έχει και συγγενικές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη.

Άρα αυτό νομίζω όλο που βλέπουμε είναι κάτι από τα παλιά. Είναι αυτό το σύστημα της πελατειακής δοσοληψίας, της ψεύτικης αριστείας και της αναξιοκρατίας που μας οδήγησε στην κρίση. Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να φύγουμε από αυτό. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά μας.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έχει ρεαλισμό αυτό που υποστηρίζετε περί αστυνομικής βίας τις τελευταίες ημέρες που είχε ξεκινήσει και από την ΑΣΟΕΕ να διαμαρτύρονται με φυσική παρουσία οι βουλευτές σας στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ, ή είναι μια υπερβολή, όπως σας λέει η Κυβέρνηση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι εικόνες που βλέπουμε είναι εικόνες που δεν περιποιούν τιμή στη δημοκρατία μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία κανείς δεν θέλει την ανομία, κανείς δεν θέλει την παρανομία, κανείς δεν θέλει τα Πανεπιστήμια να γίνονται εργαλείο για έκνομες ενέργειες μικρών ομάδων μειοψηφικών ομάδων, αλλά από την άλλη πλευρά είναι άλλο το να πηγαίνεις και να χτυπάς την παραβατικότητα και άλλο να χτυπάς τους φοιτητές.

Την εικόνα ιδίως σε μια Ελλάδα, που έχει δεινοπαθήσει και που είχε έντονες στη συλλογική μνήμη χαραγμένες τις εικόνες από την επτάχρονη δικτατορία και το ’73 από τους αγώνες των φοιτητών. Να βλέπεις τα ΜΑΤ μέσα σε ένα πανεπιστημιακό χώρο και τους φοιτητές χωρίς μολότοφ και λοστούς αλλά με τα κορμιά τους να λένε συνθήματα, δεν ωραία εικόνα αυτή. Είναι εικόνα που μας πληγώνει.

Όπως επίσης και αυτά τα οποία είδαμε προχθές με κάποιους νέους ανθρώπους να γίνονται αντικείμενο ταπείνωσης και εξευτελισμού από δυνάμεις των ΜΑΤ και ήλπιζα -τουλάχιστον ήλπιζα- να βγει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έχει και ένα παρελθόν στο δημοκρατικό χώρο, το οποίο με αυτό τον τρόπο το υποτιμά βάναυσα και το εξευτελίζει θα έλεγα, και αντί να βγει και να πει ότι «δεν έγινε τίποτε…», να βγει και να πει ότι «θα κάνει έρευνα για να δει τους υπαίτιους αυτής της πραγματικά προσβλητικής εικόνας για τη δημοκρατία μας, προκειμένου να τιμωρηθούν».

Έχω την αίσθηση ότι αυτές είναι εικόνες ανησυχητικές, που μας δίνουν την εντύπωση ότι διολισθαίνει η σημερινή Κυβέρνηση σε ένα κατήφορο αυταρχισμού και ακραίου νεοσυντηρητισμού που επενδύεται και θεωρητικά από ανθρώπους που έχουν μια παράδοση και καταγωγή στην άκρα Δεξιά και στη Νεολαία της ΕΠΕΝ όπως ο κ. Βορίδης, ο οποίος είπε για αναγκαστικότητα του ξυλοδαρμού.

Αυτές είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία μας καταστάσεις, που ελπίζω να μην έχουν συνέχεια. Γιατί αν έχουν συνέχεια, η χώρα και η ελληνική κοινωνία και κυρίως η Νεολαία μας θα αντιδράσει και φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε μια νέα έκρηξη κοινωνική, όπως βρεθήκαμε κι άλλες στιγμές όταν οι Κυβερνήσεις υπερέβαιναν των εσκαμμένων και προχωρούσαν σε μια ακραία πολιτική καταστολής.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Παρ` ότι ρωτηθήκατε από το δικό μας Μέσο πριν από μόλις τρεις μήνες για τον Αχελώο …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι, στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης είμαστε κάμποσα χιλιόμετρα από το φράγμα της Μεσοχώρας, έχει αλλάξει κάτι στη θέση σας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι δεν έχει αλλάξει. Πιστεύω ότι ήταν μια εσφαλμένη στρατηγική για χρόνια αυτή, ότι με πολύ λιγότερες δημόσιες δαπάνες θα είχαμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ύδρευσης του θεσσαλικού κάμπου. Το έργο της εκτροπής ήταν ένα φαραωνικό έργο, εννοώ μεγάλου μεγέθους μεγάλης κλίμακας για τα ελληνικά δεδομένα και απεδείχθη από την ίδια τη ζωή ένα έργο που δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
Βεβαίως το φράγμα μετά από τόσες δαπάνες πρέπει να προχωρήσει, η εκτροπή όμως δεν πρέπει να προχωρήσει και θέλω σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον οικολόγο όταν υπάρχουν άλλου είδους συμφέροντα ενδεχομένως στο θέμα της ενέργειας και ανακοινώνει εσπευσμένο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων χωρίς σχέδιο δυστυχώς. Γιατί κι εγώ είμαι υπέρ του εσπευσμένου κλεισίματος, αλλά με σχέδιο.
Και την ίδια στιγμή να εμμένει σε μια λαθεμένη και αντιπεριβαλλοντική στρατηγική για το θέμα του Αχελώου. Πιστεύω ότι και η κοινωνία της Θεσσαλίας οι πολίτες της Θεσσαλίας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε εναλλακτικούς τρόπους και σε μια σειρά από μικρότερα έργα για την αντιμετώπιση του αρδευτικού προβλήματος του κάμπου.

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Παρ` ότι μας έχουν κάνει νόημα ότι έληξε ο χρόνος μας και πρέπει να κλείσουμε, πως είναι η ζωή μετά τεσσεράμισι πολύ πυκνά σε γεγονότα, ένταση χρόνια; Λέγαμε πριν θέλουμε ησυχία για το γύρισμα, δεν θέλουμε άλλες εντάσεις...

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει όλες αυτές είναι εμπειρίες που καταγράφονται. Περάσαμε δύσκολες στιγμές δεν υπάρχει αμφιβολία, η ζωή τώρα είναι προφανώς πιο ευχάριστη σε οικογενειακό επίπεδο, περισσότερος ελεύθερος χρόνος λιγότερο στρες γιατί το στρες όντας στη θέση ευθύνη του Πρωθυπουργού το παίρνεις μαζί σου, στον ύπνο σου δεν φεύγει, είσαι διαρκώς σε ένταση.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αρκετά άυπνα βράδια;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς υπήρξαν και δυσκολίες αντικειμενικά, αλλά όταν είσαι στη θέση του Πρωθυπουργού και ξέρεις ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε συμβεί στη χώρα εσύ θα είσαι αυτός που πρέπει να πάρεις την απόφαση, μπορεί να υπάρξουν και στιγμές που 03:00 ή 04:00 η ώρα το πρωί θα χτυπήσει το υπηρεσιακό τηλέφωνο και θα ξυπνήσεις και θα πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Είχαν συμβεί πολλές φορές αντίστοιχα περιστατικά, άρα η ένταση είναι διαρκής.
Από την άλλη όμως πρέπει να σας πω ότι ο χρόνος μου παραμένει περιορισμένος, διότι είμαι σε μια διαρκή κίνηση. Τώρα ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια να ανταμώσουμε με τους ανθρώπους που μας στηρίζουν, την προσπάθεια της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω ξεκινήσει μια μακρά πορεία προς τους πολίτες γι` αυτό βρίσκομαι άλλωστε και στα Τρίκαλα.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Γι` αυτό όμως κλείνουμε εδώ την κουβέντα μας, διότι μετά τις γιορτές μαθαίνω ότι θα είστε ξανά στη Θεσσαλία.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οπότε μπορεί να ανανεώσουμε το ραντεβού.


Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Οπότε για το Συνέδριο θα τα πούμε τότε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μετά χαράς.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, πολύ καλές γιορτές κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επίσης και σε εσάς και σε όλους όσοι μας παρακολουθούν.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Να είστε καλά.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ