ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/12/2019

Επιστολή 36 Ευρωβουλευτών για την προστασία ιθαγενών και αυτόχθονων πληθυσμών από την ένοπλη βία παράνομων ομάδων

Επιστολή 36 Ευρωβουλευτών για την προστασία ιθαγενών και αυτόχθονων πληθυσμών από την ένοπλη βία παράνομων ομάδων



Συνυπογράφουν οι Στ. Κούλογλου και Δημ. Παπαδημούλης

Να μπει ένα τέλος στις παράνομες οικειοποιήσεις των εδαφών και των πόρων των αυτόχθονων πληθυσμών και να διασφαλιστεί η φυσική τους ασφάλεια - Η προστασία της ταυτότητας και των προγονικών πρακτικών τους είναι προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και ολόκληρης της ανθρωπότητας


Επιστολή 36 Ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, RenewEurope, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές- προς τoν πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης, για τις παράνομες πρακτικές αναγκαστικής στρατολόγησης παιδιών και οικειοποίησης εδαφών και πόρων που υφίστανται οι ιθαγενείς και οι αυτόχθονες πληθυσμοί στην Κολομβία, καθώς και για τα εκατοντάδες θύματα ένοπλων επιθέσεων από παράνομες ομάδες.

Οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους ζητούν από τον πρόεδρο της Κολομβίας να εγκρίνει «ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να διασφαλιστεί η φυσική ασφάλεια των αυτόχθονων πληθυσμών και των ομάδων που κατοικούν σε αυτά τα εδάφη», και τον καλούν να τους δώσει «όλα τα απαιτούμενα μέσα για να έχουν κυριαρχία και αυτάρκεια σε τρόφιμα, σε φυσικούς πόρους και σε υποδομές προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη των καλλιεργειών τους».

Επιπλέον, αναγνωρίζουν «τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Κολομβία από την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών», υπογραμμίζουν, ωστόσο, την ανάγκη «να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιτυχή εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και να εξασφαλιστεί η καλύτερη αντίληψη της πολιτικής και οικονομικής στήριξης που παρέχει η ΕΕ στην Κολομβία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ειρήνη στην Κολομβία, καθώς και άλλων προγραμμάτων».

«Σε τελικό στάδιο, αυτό θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για άλλες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα σας - όπως είναι η μαζική άφιξη των προσφύγων της Βενεζουέλας, για τη γενναιόδωρη βοήθεια της οποίας επ’ευκαιρίας σας συγχαίρουμε» αναφέρουν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

 

Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας,

Αγαπητέ κε IvanDuque

 

Σας χαιρετίζουμε και εκφράζουμε τις ευχές μας προκειμένου να έχετε μια παραγωγική πρόοδο στην προσπάθειά σας να οικοδομήσετε μια ειρήνη μακρόχρονης διάρκειας στην Κολομβία. Ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Ύπατο Αρμοστή για την ειρήνη κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Με την ευκαιρία αυτή, ο Ύπατος Αρμοστής μάς επέτρεψε να κατανοήσουμε την ισχυρή αποφασιστικότητά σας για συμμόρφωση στις ειρηνευτικές συμφωνίες στην Κολομβία. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να διατηρήσει τη χρηματοδοτική συνεργασία για την ειρηνευτική διαδικασία - εκφράζοντας το ειλικρινές μας ενδιαφέρον για το μέλλον του μεγάλου σας έθνους.

Ως Ευρωβουλευτές θα θέλαμε, επίσης, να μοιραστούμε την ανησυχία μας για την ευάλωτη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές ομάδες ιθαγενών στην Κολομβία, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενα επίπεδα βίας και τα οποία διαπράττονται από διάφορες παράνομες ένοπλες ομάδες. Η ανησυχία μας εμπίπτει στην ισχυρή υποστήριξή μας στις ειρηνευτικές συμφωνίες και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή σας με στόχο την υπέρβαση της ένοπλης σύγκρουσης και την προσπάθεια για ευημερία, δικαιοσύνη και σταθερότητα στον λαό της Κολομβίας.

Έπειτα από την επίσκεψη ενός αντιπροσώπου του Εθνικού Οργανισμού Ιθαγενών της Κολομβίας (ONIC) σε διάφορες Πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οργανισμός μάς ανέφερε ότι το 2009 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας δήλωσε πως 33 από τους 102 αυτόχθονες λαούς στην Κολομβία βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης. Δέκα χρόνια αργότερα, περισσότεροι ιθαγενείς πρέπει να προστεθούν σε αυτό τον κατάλογο.

Μέλη της κοινότητας Paez,που βρίσκονται στο Βόρειο τμήμα της περιοχής Cauca, έχουν εγείρει τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν αυτοί, και άλλοι αυτόχθονες πληθυσμοί από τότε που υπεγράφησαν οι ειρηνευτικές συμφωνίες - ορισμένες από αυτές τις απειλές έχουν υλοποιηθεί, δυστυχώς. Επιπλέον, έχουν αναλύσει την ιδιαίτερα ευάλωτη κατάστασηπου βρίσκονται, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, πολλές αυτόχθονες ομάδες λόγω της επανειλημμένης ουδετερότητας και της μη ευθυγράμμισής τους με καμία πλευρά από τις ένοπλες δυνάμεις.

Δυστυχώς, η ειρηνική τους προσέγγιση δεν τους προστατεύει, αλλά μάλλον τους εκθέτει σε απαράμιλλα επίπεδα βίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης οικειοποίησης των εδαφών και των πόρων τους, την αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών, τη διακίνηση ναρκωτικών από παραστρατιωτικές ομάδες, τους βιασμούς και τους φόνους που διαπράττονται τόσο από τα μέλη του Eθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN -NationalLiberationArmy-) όσο και των Επαναστατικών Ενόπλων δυνάμεων του Λαϊκού Στρατού της Κολομβίας (FARC –Revolutionary Armed Forces of Colombia—People`sArmy).

Σύμφωνα με τονΕθνικό Οργανισμό Ιθαγενών της Κολομβίας (ONIC), 115 αυτόχθονες έχουν σκοτωθεί από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019, κατά τη διάρκεια βίαιων εκδηλώσεων που προκλήθηκαν κατά των κοινωνικών ηγετών στην Κολομβία. Σύμφωνα με τα μέλη της κοινότητας Paez μόνο τους τελευταίους έξι μήνες στην περιοχή Cauca έχουν σκοτωθεί45 αυτόχθονες, -μία ακόμη επίθεση κατά των αυτόχθονων πληθυσμών προς το τέλος του Οκτωβρίου άφησε 6 νεκρούς και 6 τραυματίες. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι επισημαίνουν το τι αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί, όπως η Wayuu (εθνοτική αμερικανική ομάδα της χερσονήσου Guajira στο βορειότερο τμήμα της Κολομβίας και στη βορειοδυτική Βενεζουέλα): Περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες παιδιά έχουν πεθάνει από υποσιτισμό. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, οι νόμιμες και παράνομες εκμεταλλεύσεις εξόρυξης καταστρέφουν τον οικότοπο Wayuu, αποστραγγίζοντας τους ποταμούς τους ή/και ρυπαίνοντας σε τέτοιο σημείο το νερό που δεν μπορεί πλέον να καταναλωθεί, αλλά ούτε και να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια των σοδειών.

Άλλες ομάδες που ζουν υπό συνθήκες ακραίας ευπάθειας και βίας - όπως οι γυναίκες, οι αγρότες και οι Αφρικανό-Κολομβιανοί- υπομένουν, επίσης, αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση. Η σημερινή κατάσταση απαιτεί επειγόντως ιδιαίτερη προσοχή. Ως εκ τούτου καιστο μέτρο του δυνατού, καλούμε να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας για όλους αυτούς τους πληθυσμούς. Έχοντας επίγνωση ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αυτόχθονων πληθυσμών και των ομάδων που κατοικούν σε ορισμένα από αυτά τα εδάφη, σας παρακαλούμε να προστατεύσετε τη φυσική τους ασφάλεια, να διατηρήσετε το απαραβίαστο των εγχώριων περιοχών τους και να τους δώσετε τα μέσα για να έχουν κυριαρχία και αυτάρκεια σε τρόφιμα, σε φυσικούς πόρουςκαι σε υποδομέςπροκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη των καλλιεργειών τους. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύονται οι προγονικές πρακτικές τους και η φυσική τους ταυτότητα που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον - και τις οποίες έχουν διατηρήσει προς όφελος κάθε Κολομβιανού-νής και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η πρόληψη, η διερεύνηση και η αποσαφήνιση των δολοφονιών εγχώριων ηγετών στην Κολομβία θα συμβάλλει θετικά στη μείωση της βίας κατά των κοινωνικών ηγετών και των χωρικών. Πρέπει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιτυχή εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και να εξασφαλιστεί η καλύτερη αντίληψη της πολιτικής και οικονομικής στήριξης που παρέχει η ΕΕ στην Κολομβία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ειρήνη στην Κολομβία, καθώς και άλλων προγραμμάτων. Σε τελικό στάδιο, θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για άλλες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα σας - όπως είναι η μαζική άφιξη των προσφύγων της Βενεζουέλας, για τη γενναιόδωρη βοήθεια της οποίας επ’ευκαιρίας σας συγχαίρουμε.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε την αναγνώρισή μας για τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Κολομβία από την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών που συνέβαλλαν στη δημιουργία μιας δίκαιης και διαρκούς κοινωνικής ειρήνης.

 

Με εκτίμηση,

IbánGarcíadelBlanco, Ισπανία - S&D, EstrellaDurá Ferrandis, Ισπανία - S&D,CésarLuena, Ισπανία - S&D, MariaManuelLeitãoMarques, Πορτογαλία - S&D, JaviLópez, Ισπανία - S&D, AdrianaMaldonadoLópez, Ισπανία - S&D, JackieJones, Ην. Βασίλειο - S&D, AliciaHomsGinel, Ισπανία - S&D, EiderGardiazábalRubial, Ισπανία - S&D,José RamónBauzá Díaz, Ισπανία - RenewEurope, IsabelGarcíaMuñoz, Ισπανία - S&D, YounousOmarjee, Γαλλία - GUE/NGL, JavierMorenoSánchez, Ισπανία - S&D,NicolásGonzálezCasares, Ισπανία - S&D, IsabelSantos, Πορτογαλία - S&D,MartinHorwood, Ην. Βασίλειο - RenewEurope, LinaGálvezMuñoz, Ισπανία - S&D,FabioMassimoCastaldo, Ιταλία - NonAttachedMember, JonásFernández Álvarez, Ισπανία - S&D,DimitriosPapadimoulis, Ελλάδα - GUE/NGL,JulieWard, Ην. Βασίλειο - S&D,MónicaSilvanaGonzález, Ισπανία - S&D, JudeKirton-Darling, Ην. Βασίλειο - S&D,ClaireDaly, Ιρλανδία - GUE/NGL, SteliosKouloglou, Ελλάδα - GUE/NGL,RichardCorbett, Ην. Βασίλειο - S&D, NachoSánchez Amor,Ισπανία - S&D, AssitaKanko, Βέλγιο - ECR, GeertBourgeois,Βέλγιο - ECR, Benoît Biteau, Γαλλία- Greens, Mounir Satouri, Γαλλία- Greens, SalimaYenbou, Γαλλία- Greens, TillyMetz, Λουξεμβούργο - Greens, InmaculadaRodríguezPiñero, Ισπανία - S&D,ShaffaqMohammed, Ην. Βασίλειο - RenewEurope, Theresa Griffin, Ην. Βασίλειο - S

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ