12/12/2019

Συνάντηση του Σ. Φάμελλου με τον Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα για τη Δίκαιη Μετάβαση

Τις ανησυχίες των φορέων της περιοχής, για τον έγκαιρο σχεδιασμό και την ενεργοποίηση εργαλείων για τη Δίκαιη Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, μετέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, σε συνάντηση που είχε με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο. Για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Κοζάνης έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Συμφώνησαν ότι η εμπροσθοβαρής απολιγνιτοποίηση, την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), εντείνει την ανάγκη αποτελεσματικών πολιτικών για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κοζάνης απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η ταχεία και απροετοίμαστη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση. Παρουσίασε ακόμη τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή πολιτικών για την δίκαιη μετάβαση. Επισήμανε παράλληλα, την ανάγκη υποστήριξης έργων υποδομής στην Δυτική Μακεδονία (π.χ. σιδηροδρομική διασύνδεση, υποδομές φυσικού αερίου) που θα στηρίξουν τη νέα επιχειρηματικότητα και εργασία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων για την περιοχή, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων.

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στόχος της χώρας οφείλει να είναι η κλιματική ουδετερότητα, η πλήρης δηλαδή απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος, και όχι μόνο η απολιγνιτοποίηση. Τόνισε πως όταν η συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση γίνεται μόνο για λόγους εντυπώσεων και επικοινωνίας, στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα ενεργοποίησης αναπτυξιακών πολιτικών με καινοτόμα εργαλεία παραγωγής, που έχουν ανάγκη ειδικά οι Περιφέρειες.

Υπογράμμισε ότι, η ύπαρξη ενός σχεδίου Δίκαιης ανάπτυξης και Δίκαιης μετάβασης για το ενεργειακό σύστημα, με χαμηλό δηλαδή κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και για τις λιγνιτικές περιοχές, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής όλων των χωρών για το κλίμα και συνεπώς, για την Ελλάδα.

Στάθηκε στην ανάγκη άμεσης και πλήρους ενεργοποίησης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της Δίκαιης Μετάβασης, για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως τα 30 εκατ. ευρώ που διασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη περίοδο, από τα έσοδα του εκπλειστηριασμού δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και βρίσκονται στο Πράσινο Ταμείο. Πρόκειται για χρηματοδότηση που μπορεί να στηρίξει τη μετάβαση των λινγιτικών περιοχών σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης. Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να ενισχύσει τάχιστα το Ταμείο Δίκαιης μετάβασης με τους πόρους από τα δικαιώματα του 2019.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε τέλος, ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις πρωτοβουλίες και τα αιτήματα των λιγνιτικών περιοχών, όπως έκανε με την κατάθεση τροπολογίας για την ένταξη των λιγνιτικών περιοχών στον αναπτυξιακό νόμο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, τροπολογία που όμως δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία απέδειξε, για άλλη μία φορά, ότι οι ουσιαστικές πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση απουσιάζουν πλήρως από το σχεδιασμό της».