15/12/2019

Γ. Μπαλάφας: Η όποια διανομή γίνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι υπέρ των λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (στο δημοσιογράφο Γ. Αυτιά)

Σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και την ψήφιση του προϋπολογισμού 2020

«Αν εξετάσουμε τα σημαντικά ζητήματα των ημερών, θα αντιληφθούμε μία συνολική κυβερνητική πολιτική έντονα προβληματική. Μία γρήγορη καταγραφή των ζητημάτων αυτών σε τίτλους περιλαμβάνει: την κατάρρευση της ψευδοσκευωρίας εναντίον του Παπαγγελόπουλου και την επιβεβαίωση του σκανδάλου της Novartis, την λανθασμένη εκτίμηση της τουρκικής προκλητικότητας, την ανικανότητα διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε τέτοιο βαθμό που προχωρούν σε δημιουργία στρατιωτικού σώματος για την αντιμετώπιση του και, με πιο πρόσφατο, την χρηματοδότηση της χουντοφυλλάδας εφημερίδας “Μακελειό”.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν, η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και η έναρξη της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού. Επιπλέον, είμαστε σε αναμονή του νομοσχεδίου για τα συνταξιοδοτικά τον Ιανουάριο, με έντονες διαφορές μεταξύ των κκ. Βρούτση και Μηταράκη για τις εισφορές, αλλά με κοινό στόχο την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση πιστή στην επικοινωνιακή προπαγάνδα “γκεμπελικού” τύπου, προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα, αλλά τα νούμερα και τα γεγονότα την αναδεικνύουν πεισματικά. Η διατήρηση των “29 άδικων φόρων”, όπως τους χαρακτήριζαν στην κυβέρνησής μας, το 17% των ελαφρύνσεων που αφορά μόνο το 0,07% των επιχειρήσεων, οι 200 επιχειρήσεις που κερδίζουν 210.000.000 ευρώ και το 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων που καρπώνεται το 80% του οφέλους από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν στήριξη της μεσαίας τάξης, όπως προεκλογικά διατυμπάνιζε ο κ. Μητσοτάκης. Το αποτέλεσμα είναι η όποια διανομή γίνεται να λειτουργεί υπέρ των λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής της ΝΔ είναι η μείωση του κοινωνικού μερίσματος τόσο σε ποσόν όσο και σε δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση της ψηφισμένης από εμάς “13ης σύνταξης”, που την εμφανίζουν ως κοινωνικό προεκλογικό μέρισμα και την οποία, τελικά, καταργούν.

Τέλος, σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προσωπική μου, είναι ξεκάθαρη και απόλυτη. Σεβόμαστε απολύτως το ρόλο της Αστυνομίας και των αστυνομικών στα ζητήματα της πάταξης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Τα οποιαδήποτε συνθήματα κατά των αστυνομικών δεν μας εκφράζουν. Η κριτική που γίνεται για την απρόκλητη βία της τελευταίας περιόδου αφορά τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας των κκ. Χρυσοχοΐδη και Μητσοτάκη και όχι τους αστυνομικούς.»