15/12/2019

Ν. Ηγουμενίδης: Η κυβέρνηση είναι ταυτισμένη με το νεοσυντηρητικό και νεοφιλελεύθερο βηματισμό των δανειστών - βίντεο

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του οικ. έτους 2020

«Παραδώσατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μια χώρα με τον σουγιά των μνημονίων στο κόκκαλο. Παραλαμβάνετε μια χώρα απαλλαγμένη από νέες μνημονιακές υποχρεώσεις, παραλαμβάνετε μια χώρα έξω από τα μνημόνια», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

«Παραδώσατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, άδεια ταμεία, που έκαναν τον εναγκαλισμό από το λουρί των δανειστών στον σβέρκο, ασφυκτικό. Την είχατε καλά στημένη τη δουλειά. Για αριστερή παρένθεση δίμηνης διάρκειας μιλούσατε τότε. Παραλαμβάνετε μια χώρα με 35 δισεκατομμύρια ασπίδα προστασίας της ελληνικής οικονομίας από τις όποιες πιέσεις των διεθνών εξελίξεων», είπε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Οι λιγότεροι φόροι, που επαγγέλλεστε και επαγγελθήκατε, είναι το τυράκι στη φάκα του λιγότερου κοινωνικού κράτους».

«Επιβεβαιώνετε ότι η φράση «και αν δεν είχαμε τρόικα, έπρεπε να βρούμε» δεν είναι μια παραξενιά του Αντιπροέδρου σας, είναι η πολιτική σας επιλογή για συγχρονισμό του οικονομικού σας βηματισμού με τον νεοσυντηρητικό, νεοφιλελεύθερο βηματισμό των δανειστών μας», επισήμανε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

«Κύριε Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβάνομαι τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ως μια συζήτηση όπου στον πολιτικό διάλογο προστίθεται και η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών, για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα λέμε, κυρίως για να αποκαλύψει όσα δεν λέτε και να αναδείξει τον πολιτικό προσανατολισμό της οικονομικής πρότασης της Κυβέρνησης.

Ο προηγούμενος από μένα στο Βήμα Βουλευτής μίλησε για εκθέσεις ιδεών και φαντασιώσεων της προηγούμενης τετραετίας. Για να δούμε, λοιπόν, τι παραδώσατε στην Κυβέρνηση της Αριστεράς και τι παραλαμβάνεται από αυτήν.

Παραδώσατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μια χώρα με τον σουγιά των μνημονίων στο κόκκαλο. Παραλαμβάνετε μια χώρα απαλλαγμένη από νέες μνημονιακές υποχρεώσεις, παραλαμβάνετε μια χώρα έξω από τα μνημόνια.

Παραδώσατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, άδεια ταμεία, που έκαναν τον εναγκαλισμό από το λουρί των δανειστών στον σβέρκο ασφυκτικό. Την είχατε καλά στημένη τη δουλειά. Για αριστερή παρένθεση δίμηνης διάρκειας μιλούσατε τότε. Παραλαμβάνετε μια χώρα με 35 δισεκατομμύρια ασπίδα προστασίας της ελληνικής οικονομίας από τις όποιες πιέσεις των διεθνών εξελίξεων.

Παραδώσατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μια χώρα με υποχρέωση για πλεονάσματα 4%, 5% και 6%. Παραλαμβάνετε μια χώρα με υποχρέωση πλεονασμάτων 3,5%.

Δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς το πιστεύει και αν το πιστεύει κάποιος από όσους θα με ακολουθήσουν στο Βήμα, ας το πει ότι το 6% είναι μικρότερο από το 3,5%. Ωστόσο και το 3,5% για εμάς είναι υψηλό.

Επαναλαμβάνεται, παράλληλα, λοιπόν, ένα οικονομικό μαξιλάρι 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να μπορέσετε να προχωρήσετε, εάν το αξιοποιούσατε στην απαίτηση για μικρότερου ύψους πλεονάσματα.

Εν πάση περίπτωση -θα μπορούσα να πω πολλά- παραλαμβάνετε μια χώρα σε ισορροπία εσόδων και εξόδων και έρχεστε μιλώντας για μείωση της φορολογίας, μιλώντας για λιγότερο κράτος.

Αυτό –κατά τη γνώμη μας- απαιτεί μείωση των εξόδων, απαιτεί μείωση των παροχών. Να το πω αλλιώς: Οι λιγότεροι φόροι που επαγγέλλεστε και επαγγελθήκατε είναι το τυράκι στη φάκα του λιγότερου κοινωνικού κράτους. Από πού θα κόψετε; Αρνηθήκατε να τοποθετηθείτε προεκλογικά. Αποφύγατε να τοποθετηθείτε το πεντάμηνο που πέρασε. Ε, τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι, οι αριθμοί αποκαλύπτουν.

Δεν θα σταθώ σε όλες τις πτυχές, αλλά σε δύο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Κοινωνικό κράτος: Οι εκθέσεις ιδεών και φαντασιώσεων που είπε ο συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας που προηγήθηκε από εμένα είναι οι εξής: «Μας παραδώσατε ένα κοινωνικό κράτος 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, κοινωνικό κράτος- εκτροφείο ρουσφετολογικών καλύψεων των “ημετέρων”». Παραλαμβάνετε ένα κοινωνικό κράτος 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, διαφανές, δίκαιο, αδιάβλητο, αξιόπιστο και το πρώτο μέτρο σας είναι η περικοπή 369 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το πρώτο που υπόκειται σε αφαίμαξη από τον προϋπολογισμό σας.

Δεν θα σταθώ στην εργασία, δεν θα σταθώ στη σύνταξη και στα υπόλοιπα.

Οικονομία: Προτείνετε υπέρμετρη μείωση στις αγορές των αγαθών και των υπηρεσιών για το Δημόσιο. Αυτό θα οδηγήσει σε ελλείψεις και προβλήματα σε όλο το φάσμα και τις λειτουργίες του Δημοσίου. Αυτό ήταν μια υποχρέωση που επέβαλαν οι δανειστές μας, ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση που τη βρήκαμε μπροστά μας με το πρώτο μνημόνιο και την αφήσαμε πίσω μας στις 18 Αυγούστου.
Με την πρόταση που κάνετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά επιβεβαιώνετε ότι η φράση «και αν δεν είχαμε τρόικα, έπρεπε να βρούμε» δεν είναι μια παραξενιά του Αντιπροέδρου σας, είναι η πολιτική σας επιλογή για συγχρονισμό του οικονομικού σας βηματισμού με τον νεοσυντηρητικό, νεοφιλελεύθερο βηματισμό των δανειστών μας.

Εν πάση περιπτώσει, κάνετε αυτές τις περικοπές προκειμένου να μειωθούν οι φόροι. Τι κερδίζει η μεσαία τάξη; Ποιος κερδίζει από την περικοπή των φόρων; Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς. Η μείωση του φόρου από το 28% στο 24% αφορά το 2,5% των επιχειρήσεων. Είναι αυτό η πλειοψηφία; Το 40% του οφέλους αυτής της ρύθμισης που προτείνετε αφορά διακόσιες επιχειρήσεις, το 0,07% των επιχειρήσεων. Είναι αυτό η πλειοψηφία; Και αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η μεσαία τάξη για εσάς;

Επίσης, είπε ο προλαλήσας από εμένα συνάδελφος ότι και λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Είναι καλός ή κακός ο προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας; Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ αυτές τις εκφράσεις στον πολιτικό διάλογο, δεν είναι θέμα καλού ή κακού. Ο προϋπολογισμός που προτείνετε, εικόνα και ομοίωση της οικονομικής σας πολιτικής, είναι υποταγμένος στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας. Αυξάνει τον πλούτο των λίγων και επιδεινώνει την οικονομική θέση των πολλών. Αυξάνει, επομένως, τις οικονομικές ανισότητες και κατ’ επέκταση, εμποδίζει την ανάπτυξη. Είναι προϋπολογισμός με ταξική μεροληψία υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών.

Με αυτή την έννοια, εδώ είναι η καρδιά της διαφωνίας μας, εδώ είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό σας, πέρα από τα συγκεκριμένα νούμερα όπως εκφράζονται εδώ ή εκεί, γιατί η πολιτική της Αριστεράς έχει ένα εκ διαμέτρου αντίθετο κοινωνικό αποτύπωμα, εκφράζει ταξική μεροληψία υπέρ των πολλών, υπέρ ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Να σταθώ λίγο στον πρωτογενή τομέα. Και εδώ κόβετε, τίποτα δεν γλιτώνει. Κόβετε 50 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, η επαφή μου με τους αγρότες μου δημιουργεί –και γι’ αυτό θα ήθελα να το αναφέρω και από αυτό το Βήμα- τη σκέψη ότι μάλλον με την πολιτική σας τη συνολική, όμως, όχι μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι του προϋπολογισμού ευνοείτε τον πρωτογενή τομέα, ωθείτε τον κόσμο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και άρα, με αυτή την έννοια, τον ενισχύετε.

Διάλογος δύο ανθρώπων στη γειτονιά μου, γειτόνων μου, οι οποίοι δεν με έχουν αντιληφθεί και δεν μιλούν σκόπιμα για εμένα: Λέει ο ένας: «Σε βλέπω κουρασμένο, έχω καιρό να σε δω». Απαντάει: «Δεν σταματώ, είμαι συνεχώς από το πρωί μέχρι το βράδυ στο χωράφι, να σκάψω, να λιπάνω, να ποτίσω, να κλαδέψω, πολλές οι αγροτικές δουλειές και τα λοιπά». Ο πρώτος λέει: «Ρε, εσύ, ηρέμησε λίγο, έχουν μια προθεσμία οι αγροτικές εργασίες, αλλά όχι τόσο αυστηρό ωράριο. Γιατί είσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο χωράφι;». «Γιατί δεν αντέχω να βλέπω άλλο στην τηλεόραση τα καλά που κάνει ο Μητσοτάκης για εμάς», του απαντά.

Έλληνες, ψηλά το κεφάλι, η Αριστερά είναι εδώ!».