ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/12/2019

Μ. Χατζηγιαννάκης: «Δώσε τα πάντα στο κεφάλαιο και κάνε τον σταυρό σου για τη μεσαία τάξη» το δόγμα της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020 - βίντεο

Μ. Χατζηγιαννάκης: «Δώσε τα πάντα στο κεφάλαιο και κάνε τον σταυρό σου για τη μεσαία τάξη» το δόγμα της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020 - βίντεο



Σημεία ομιλίας του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διδάχθηκε τίποτα από τα σοβαρά λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος, υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας Μ. Χατζηγιαννάκης. Συμπλήρωσε δε, πως η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει, σχεδόν εμμονικά, αγκυλωμένη σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες, όπου εφαρμόστηκαν, αντί να ενισχύσουν εμπόδισαν την ανάπτυξη και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

“Δεν γινόμαστε σοφότεροι με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ΝΔ. Όπως το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι και ο προϋπολογισμός συνοψίζεται στο δόγμα «Χωρίς κανέναν σχεδιασμό, δώσ’ τα όλα στο κεφάλαιο και κάνε τον σταυρό σου για τη μεσαία τάξη», σε πλήρη αντίθεση με όσα προεκλογικά εξαγγείλατε για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία εξαπατήσατε και η οποία στην πραγματικότητα δεν επωφελείται καθόλου από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Ακόμα και όποια θετικά μέτρα περιέχονται, βασίζονται σε δύο μεταβλητές όχι μόνον αβέβαιες, αλλά έωλες. Η μία είναι η πρόβλεψη της ανάπτυξης στο 2,8%, την οποία ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε ο ΣΕΒ, αλλά ούτε και κανένας διεθνής οργανισμός συμμερίζονται. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι με κάποιον μαγικό τρόπο θα πιάσουμε αυτόν τον ρυθμό, όλα τα θετικά μέτρα, τα οποία ισχυρίζεστε ότι λαμβάνετε υπέρ της μεσαίας τάξης, στηρίζονται σε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 560 εκατομμυρίων, το οποίο λέτε ότι θα το πιάσετε από τη φοροδιαφυγή. Ό,τι κενό έχετε βρει και θέλετε να συμπληρώσετε, αποφασίσατε να το βάλετε μέσα, ότι δήθεν θα καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή. Τα ίδια λέγατε και την περίοδο 2012 – 2014, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα δεν λέτε καν ότι θα ενισχύσετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ούτως ή άλλως τους έχετε καταργήσει όλους. Το παρουσιάζετε ως αποτέλεσμα της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30%. Αυτό όχι μόνο είναι αβέβαιο, αλλά στην πραγματικότητα θα επιβαρύνει κατά πολύ, αν δεν πιαστεί ο αβέβαιος αυτός στόχος, πάλι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Πολύ φοβάμαι ότι, όταν δεν πιάσετε στο τέλος του χρόνου αυτούς τους στόχους, θα επιβάλετε καινούριους φόρους οι οποίοι μαντεύουμε πολύ καλά ποιους θα επιβαρύνουν.” προσέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας.

Σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρατήρησε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να σπιλώσει ένα βιώσιμο και πλήρες μοντέλο μόχλευσης ανεκμετάλλευτων πόρων που έδωσε βαθεία ανάσα στις τοπικές κοινωνίες, καταργώντας το επιτυχημένο πρόγραμμα Φιλόδημος που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. “Ή δεν έχετε καταλάβει τον μηχανισμό του προγράμματος «Φιλόδημος», ή απλά θέλετε να το σπιλώσετε για να το εμφανίσετε μετά ως δικό σας πρόγραμμα αλλά με άλλη ονομασία και να επιστρέψετε στο μοντέλο των δημάρχων – ζητιάνων, που πρέπει να περνάνε από τα Υπουργεία, από τον Υπουργό Εσωτερικών για ένα έργο για τον τόπο τους. Ό,τι και να συμβαίνει, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσετε ότι αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα δώσει την ανάσα που οι δήμοι και οι δημότες είχαν ανάγκη όλα αυτά τα χρόνια.” επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Κλείνοντας, ο Μ. Χατζηγιαννάκης υπογράμμισε: “Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να πιστεύει ότι η απόλυτη προστασία των ΜΜΕ θα μπορεί επ’ αόριστον να την έχει στο απυρόβλητο και με άνεση να βαφτίζουν το ψάρι κρέας, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό και ιδίως τη μεσαία τάξη στην οποία στηρίξατε το προεκλογικό σας αφήγημα. Όπως είπα, όμως, και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων πριν από λίγες ημέρες κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τα παραμύθια έχουν και δράκους και ο δράκος στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό είναι η εμμονή σας σε πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα και εξευτέλισαν τον λαό μας.”

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μέρα με τη μέρα γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν διδάχτηκε τίποτα από τα σοβαρά λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά συνεχίζει σε όλες αυτές τις παθογένειες, που οδήγησαν σε μια πολυεπίπεδη κρίση και στη χρεοκοπία.

Το χειρότερο, μάλιστα, δεν είναι ότι δεν κάνατε ίχνος αυτοκριτικής, αλλά ότι επιστρέψατε αποφασισμένοι να επαναλάβετε τις ίδιες αντικοινωνικές και επικίνδυνες πολιτικές. Φυσικά, μετά από τόσα χρόνια λαίλαπας των μνημονίων και της χρεοκοπίας της χώρας, βρήκατε στρωμένο οικονομικά, ένα δημοσιονομικό χώρο και αποφασίσατε να τον αξιοποιήσετε με τον τρόπο που όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζατε πάρα πολύ καλά.

Στον προϋπολογισμό του 2020, η Κυβέρνηση παραμένει σχεδόν εμμονικά αγκυλωμένη στα ίδια νεοφιλελεύθερα δόγματα και μοντέλα ανάπτυξης. Πρόκειται για τα ίδια μοντέλα ανάπτυξης που πλέον σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχθεί ότι δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνον εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, και κάνουν δυστυχώς τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Ακόμα και συστημικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνουν ότι τέτοιες πολιτικές συνιστούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.

Φαίνεται, όμως, ότι όλα αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα για την Κυβέρνηση, η οποία μέσα σε πέντε μόλις μήνες έχει προλάβει, όχι μόνο να διαψεύσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους, αλλά να καταφέρει και ένα ισχυρό χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φέρνοντας έτσι από την πίσω πόρτα μειώσεις μισθών. Φυσικά, όμως, όχι για όλους. Τα «δικά μας» τα παιδιά και οι «δικοί μας» μετακλητοί απολαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Επίσης, σε αυτό το χρονικό διάστημα αποδιαρθρώσατε κρίσιμους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καταργώντας ουσιαστικά και το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ. Δεν προσφέρατε κανένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα σφίξατε τη θηλιά με το σχέδιο «Ηρακλής», που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε, αν και το διαφημίσατε ως σωτηρία υποτίθεται του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

Αποκαλύψατε ότι το όραμα της Ελλάδας για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση βασίζεται αποκλειστικά στην οικοδομή και στον τουρισμό. Τα ίδια, δηλαδή, που μας λέγατε προ κρίσης, ακριβώς το ίδιο μοντέλο προσπαθείτε να επαναφέρετε και τώρα.

Δεν γινόμαστε, λοιπόν, σοφότεροι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τον προϋπολογισμό που καταθέσατε. Όπως το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίσατε, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίσατε, έτσι και ο προϋπολογισμός συνοψίζεται στο δόγμα «Χωρίς κανέναν σχεδιασμό, δώσ’ τα όλα στο κεφάλαιο και κάνε τον σταυρό σου», σε πλήρη αντίθεση με όσα προεκλογικά εξαγγείλατε για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία εξαπατήσατε και η οποία στην πραγματικότητα καθόλου δεν επωφελείται από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Ακόμα και όποια θετικά μέτρα περιέχονται στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, βασίζονται σε δύο μεταβλητές όχι μόνον αβέβαιες, αλλά έωλες. Η μία είναι η πρόβλεψη του 2,8% την οποία ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε ο ΣΕΒ, αλλά και κανένας διεθνής οργανισμός δεν συμμερίζεται.

Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι με κάποιον μαγικό τρόπο θα πιάσουμε αυτόν τον ρυθμό, όλα τα θετικά μέτρα τα οποία ισχυρίζεστε ότι λαμβάνετε υπέρ της μεσαίας τάξης στηρίζονται σε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 560 εκατομμυρίων, το οποίο ισχυρίζεστε ότι θα το πιάσετε από τη φοροδιαφυγή.

Ό,τι κενό έχετε βρει και θέλετε να συμπληρώσετε, αποφασίσατε να το βάλετε μέσα, ότι δήθεν θα καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή. Τα ίδια λέγατε και την περίοδο 2012 – 2014, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα δεν λέτε καν ότι θα ενισχύσετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ούτως ή άλλως τους έχετε καταργήσει όλους. Το παρουσιάζετε ως αποτέλεσμα της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30%. Αυτό όχι μόνο είναι αβέβαιο, αλλά στην πραγματικότητα θα επιβαρύνει κατά πολύ, αν δεν πιαστεί ο αβέβαιος αυτός στόχος, πάλι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Ενδεικτικά, την περσινή χρονιά η διαφορά που υπήρξε από το 10% που είχαμε εμείς στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ήταν 32 εκατομμύρια -δηλαδή ο επιπλέον επιβαλλόμενος φόρος- και τα 28 εκατομμύρια καλύφθηκαν από τα μικρά εισοδήματα. Εσείς, τα 560 εκατομμύρια πώς θα τα πιάσετε και τελικά ποιους θα επιβαρύνουν; Πολύ φοβάμαι ότι, όταν δεν πιάσετε στο τέλος του χρόνου αυτούς τους στόχους, θα επιβάλετε καινούριους φόρους οι οποίοι μαντεύουμε πολύ καλά ποιους θα επιβαρύνουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στις προβλέψεις του συγκεκριμένου προϋπολογισμού στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τον οποίο έχω την τιμή να προέρχομαι. Την τετραετία 2010 – 2014 η τοπική αυτοδιοίκηση υπέστη μία συντριπτική μείωση των τακτικών της εσόδων κατά 63%. Παρ’ όλα αυτά η τοπική αυτοδιοίκηση άντεξε, αν και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκείνη την περίοδο πραγματικά αφανίστηκε.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε -και ιδίως από το 2016 και μετά- αποφάσισε να φτιάξει ένα βιώσιμο και πλήρες μοντέλο μόχλευσης των ανεκμετάλλευτων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το γνωστό πρόγραμμα «Φιλόδημος». Αυτό κάναμε στην ουσία. Πήραμε τα ανεκμετάλλευτα ποσά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μπορέσαμε και δώσαμε στους δήμους και στους δημότες έργα πολύ σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, έργα αγροτικών οδοποιιών, παιδικές χαρές, πάρα πολλά έργα, που τα είχαν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες είχαν να δουν έργα πάνω από μία δεκαετία.

Δυστυχώς, ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα όπως αυτό, σας καθόταν πολύ βαρύ να φαίνεται ως επιτυχία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και έπρεπε να το σπιλώσετε και αυτό και να πείτε ότι δεν έχει εξασφαλισμένα κονδύλια. Ήρθε φυσικά ο κ. Μουράτογλου, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και πολύ καλός γνώστης των οικονομικών των δήμων, και σας διέψευσε απόλυτα.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή δεν έχετε καταλάβει τον μηχανισμό του προγράμματος «Φιλόδημος» ή απλά θέλετε να το σπιλώσετε για να το εμφανίσετε ως ίδιο πρόγραμμα, αλλά με άλλη ονομασία και θέλετε να επιστρέψετε στο μοντέλο των δημάρχων – ζητιάνων, που πρέπει να περνάν από τα Υπουργεία, από τον Υπουργό Εσωτερικών για ένα έργο για τον τόπο τους. Ό,τι και να συμβαίνει, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσετε ότι αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα δώσει την ανάσα που οι δήμοι και οι δημότες είχαν ανάγκη όλα αυτά τα χρόνια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μία πολύ μικρή αναφορά για τη νησιωτικότητα και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού σε σχέση με τη νησιωτική πολιτική, αν και τα είπε ο συνάδελφος ο Νεκτάριος Σαντορινιός νωρίτερα. Εμείς τουλάχιστον δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε το εξής: Οι διαγωνισμοί των άγονων γραμμών, τους οποίους πλέον μεταθέτετε από τις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι 140 εκατομμύρια. Μέσα σε αυτά τα 140 εκατομμύρια υποτίθεται ότι πρέπει να χωρέσει και το μεταφορικό ισοδύναμο, που ήταν ένα πάγιο αίτημα και των νησιωτικών επιμελητηρίων, αλλά και όλων των νησιωτών και το οποίο θεσμοθέτησε η Κυβέρνησή μας, αλλά και τα έργα που πρέπει να γίνουν στις λιμενικές υποδομές και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις άγονες γραμμές.

Μάλλον κάτι μας ξεφεύγει από την αριθμητική και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε πώς όλα αυτά θα χωρέσουν στα 140 εκατομμύρια, που στην ουσία καλύπτουν μόνο τους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών. Πρέπει να μας το εξηγήσετε στην πορεία γιατί εμείς μάλλον δεν το καταλάβαμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να πιστεύει ότι η απόλυτη προστασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα μπορεί επ’ αόριστον να την έχει στο απυρόβλητο και με άνεση να βαφτίζουν το ψάρι κρέας, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό και ιδίως τη μεσαία τάξη στην οποία στηρίξατε το προεκλογικό σας αφήγημα.

Όπως είπα, όμως, και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων πριν από λίγες ημέρες κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τα παραμύθια έχουν και δράκους και ο δράκος στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό είναι η εμμονή σας σε πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα και εξευτέλισαν τον λαό μας.

Ευχαριστώ πολύ.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ