16/12/2019

Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Μεϊκόπουλου για την ακύρωση ορίων οικισμών του Πηλίου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Ακύρωση ορίων οικισμών του Πηλίου»

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1268/2019 με την οποία ζητείται από τη διοίκηση να ανακαλέσει άμεσα τα όρια δέκα οικισμών του Πηλίου έχει επιφέρει στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής οικονομική και επενδυτική παράλυση.  Η απόφαση αυτή αφορά επίσης και τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων που οριοθετήθηκαν με απόφαση νομάρχη στην υπόλοιπη Μαγνησία, τις Β. Σποράδες και την ευρύτερη περιοχή.
Το ΣτΕ με την απόφαση αυτή βάζει φρένο στη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στους περισσότερους οικισμούς του Πηλίου και δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια κρίνοντας ως ανεφάρμοστες και αντισυνταγματικές τις οριοθετήσεις και επεκτάσεις ορίων οικισμών που με πράξεις τις διοίκησης γίνονταν εδώ και δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Επί της ουσίας «εξαφανίζονται» οικισμοί αφού επιστρέφουν στην προτέρα κατάσταση, σαν να μην έχουν δηλαδή κυρωθεί ποτέ τα όρια τους και σαν να είναι εκτός σχεδίου.
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες δε γνωρίζουν τη δόμηση των οικοπέδων τους και δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ παράλληλα βλέπουν την αξία των περιουσιών τους να απομειώνεται δραστικά.  Η αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας παρεμποδίζει την οικιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Επιπλέον, παρεμποδίζεται η παραγωγική ικανότητα των οικισμών του Πηλίου, αφού καταργώντας τα όρια των οικισμών δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και επέκταση μικρών βιομηχανιών και βιοτεχνιών που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής και ασχολούνται με την επεξεργασία και τη μεταποίηση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στο Πήλιο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.     Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση και επέκταση των οικισμών του Πηλίου και να ρυθμιστεί το πολεοδομικό καθεστώς;
2.     Δεδομένου του χρονοβόρου χαρακτήρα της διαδικασίας για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία εν είδει μεταβατικής περιόδου για την άμεση απεμπλοκή του ζητήματος;

Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος