ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/12/2019

Αλ. Φλαμπουράρης: Η ΝΔ μεροληπτεί υπέρ των λίγων σε όλα τα μέτωπα: ανάπτυξη-εργασία- κοινωνική πολιτική – αναδιανομή - βίντεο

Αλ. Φλαμπουράρης: Η ΝΔ μεροληπτεί υπέρ των λίγων σε όλα τα μέτωπα: ανάπτυξη-εργασία- κοινωνική πολιτική – αναδιανομή - βίντεο



Ομιλία του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, κάνοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, επισήμανε:

Α) Την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τις προεκλογικές υποσχέσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων λέγοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να συνεχίσει την προσπάθεια της χώρας, μεταχρονολόγησε την διεκδίκηση αυτή για μετά το 2021. Αν αυτό ήταν δειλία προς την Ευρώπη ή υπακοή ή ιδεολογική ταύτιση, δεν ενδιαφέρει.

Το αποτέλεσμα μετράει, δηλαδή το πλεόνασμα του 3,5% παραμένει και για το δεύτερο και τρίτο χρόνο μετά τη λήξη των μνημονίων και παγιώνεται ως βάση για την οικονομία της χώρας.

Με την πολιτική που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης συντελούνται δύο πολιτικά κακουργήματα:

-Το πρώτο είναι η επιδίωξη παγίωσης της ιδεολογίας των μνημονίων με αιχμή τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και

-Το δεύτερο είναι η ολική επαναφορά της κουλτούρας που μας οδήγησε στη χρεωκοπία.

Η επιλογή σας, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, να αποδεχτείτε αμαχητί το πλεόνασμα ελπίζω να μην αποβεί καταστροφική για τη χώρα.»

Β)τη μεροληπτική πολιτική υπέρ των λίγων, στα κρίσιμα πεδία της ανάπτυξης, της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής και της αναδιανομής αναφέροντας ως παράδειγμα:

Για την ανάπτυξη:

- Την καθήλωση του ΠΔΕ που «ενώ είναι εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, διαπιστώνουμε ότι καθηλώνεται στο ποσό των 6,750 δις € στο ίδιο ύψος του 2019, παρόλο που η Κυβέρνησή σας εκτιμά ανάπτυξη 2,8%, στόχος που αμφισβητείται από τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά ακόμα κι από το ΣΕΒ.»

- Τις προβλέψεις στο νόμο για «τα κόκκινα δάνεια» όπου «Απουσιάζουν εντελώς τα αναπτυξιακά κριτήρια, δεν θεσπίζεται η υποχρέωση των τραπεζών για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι των εγγυήσεων.Δεν αποκλείεται το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες, ενώ δεν είναι ζημιογόνες, δεν μπορούν προσωρινά να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.Κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να χάσουν τα σπίτια τους.»

- Ενώ και «τα 2 φορολογικά νομοσχέδια ευνοούν με κραυγαλέο τρόπο τις μεγάλες επιχειρήσεις σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων»

Για την Εργασία και την Κοινωνική Πολιτική:

-Την επαναφορά μνημονιακών πολιτικών « με υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, χάριν των επιχειρησιακών και ατομικών, με δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, όπου δεν είναι δυνατή η σύναψη κλαδικών συμβάσεων των εργαζομένων με αποτέλεσμα να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές, με την υπογραφή τοπικών συμβάσεων»

-Την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών

-Την εξαφάνιση των ελαφρύνσεων των συνταξιούχων « με την περικοπή του μερίσματος για 3εκ δικαιούχους, με την κατάργηση της 13ης σύνταξης, με τη ΜΗ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με τη μείωση της προκαταβολής φόρου, μόνο κατά 5%»

-Τις«μειώσεις των επιδομάτων που υποστηρίζουν και τα μεσαία στρώματα όπως τα αναπηρικά επιδόματα,το επίδομα ενοικίου, τα σχολικά γεύματα»

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε:

«Εμείς, η ΑΡΙΣΤΕΡΑ πασχίζουμε καθημερινά για την προστασία των αδυνάτων και της μεσαίας τάξης από τη λαίλαπα της αντιλαϊκής – νεοφιλελεύθερης επέλασης. Ταυτόχρονα πρωτοστατούμε στη δημιουργία του δημοκρατικού – προοδευτικού μετώπου, που θα αντιστέκεται στην καταστροφική σας πολιτική και με τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας θα την ανατρέψει.»

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θέλω, να αποφύγω να μιλήσω με την γλώσσα των αριθμών, για το άλφα ή βήτα κονδύλι και το πολιτικό του πρόσημο. Όχι πως το θεωρώ περιττό αλλά γιατί η επιχειρηματολογία έχει εξαντληθεί.

Όμως είμαι σίγουρος, ότι έξω οι συμπολίτες μας δίνουν μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή και νιώθουν σιγά σιγά τις επιπτώσεις των δικών σας ανάλγητων πολιτικών.

Κι έτσι μέρα με τη μέρα, οι προσδοκίες τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διαψεύδονται.

Η κυβέρνησήμας, μαζί με τις θυσίες του Ελληνικού λαού οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίου με την κοινωνία στα πόδια της, με κατακτημένη την αξιοπιστία της στις αγορές και την μνημονιακή μέγγενη απούσα.

Άφηνε όμως πίσω της το πλεόνασμα, για το οποίο είχαμε δρομολογήσει τις αξιώσεις μας, που οδηγούσαν σε μείωση κατά 1% με εγγύηση ενός μέρους των 37 δις.

Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να συνεχίσει την προσπάθεια της χώρας, μεταχρονολόγησε την διεκδίκηση αυτή για μετά το 2021. Αν αυτό ήταν δειλία προς την Ευρώπη ή υπακοή ή ιδεολογική ταύτιση, δεν ενδιαφέρει.

Το αποτέλεσμα μετράει, δηλαδή το πλεόνασμα του 3,5% παραμένει και για το δεύτερο και τρίτο χρόνο μετά τη λήξη των μνημονίων και παγιώνεται ως βάση για την οικονομία της χώρας.

Με την πολιτική που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης συντελούνται δύο πολιτικά κακουργήματα :

-Το πρώτο είναι η επιδίωξη παγίωσης της ιδεολογίας των μνημονίων με αιχμή τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και

-Το δεύτερο είναι η ολική επαναφορά της κουλτούρας που μας οδήγησε στη χρεωκοπία.

Η επιλογή σας, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, να αποδεχτείτε αμαχητί το πλεόνασμα ελπίζω να μην αποβεί καταστροφική για τη χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει η ανάγκη να κρίνουμε ως σύνολο τον Π/Υ, τον αναπτυξιακό νόμο, το φορολογικό νόμο, και το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, γιατί όλοι διέπονται από ενιαία φιλοσοφία, σκληρά νεοφιλελεύθερη και όχι ταξικά ουδέτερη όπως προσπαθούν να πείσουν τον Ελληνικό Λαό.

Και για να γίνω σαφέστερος Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι :

Με τον Π/Υ που καταθέσατε και τους τρεις νόμους που ήδη ψηφίσατε, παρεμβαίνετε μεροληπτικά υπέρ των λίγων, στα κρίσιμα πεδία της ανάπτυξης, της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής και της αναδιανομής.

Ειδικότερα :

Όσον αφορά την Ανάπτυξη.

Διαπιστώνουμε ότι:

ΠΡΩΤΟΝ

δεν υπάρχει στόχευση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα από κλάδους, προϊόντα και υπηρεσίες έντασης γνώσης που ενσωματώνουν την έρευνα και την καινοτομία.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ απέχει από τους στόχους της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, που ενσωματώνουν την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση.

ΤΡΙΤΟΝ

Το ΠΔΕ ενώ είναι εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, διαπιστώνουμε ότι καθηλώνεται στο ποσό των 6,750 δις € στο ίδιο ύψος του 2019, παρόλο που η Κυβέρνησή σας εκτιμά ανάπτυξη 2,8%, στόχος που αμφισβητείται από τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά ακόμα κι από το ΣΕΒ.

Επίσης παρατηρούμε ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει μείωση των δαπανών του ΠΔΕ της τάξης των 600 εκ € , ενώ μείωση θα υπάρξει και στα έσοδα από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 318 εκ. €

Ταυτόχρονα, στο νόμο για τα κόκκινα δάνεια παρατηρούμε ότι

Απουσιάζουν εντελώς τα αναπτυξιακά κριτήρια, δεν θεσπίζεται η υποχρέωση των τραπεζών για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι των εγγυήσεων.

Δεν αποκλείεται το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες, ενώ δεν είναι ζημιογόνες, δεν μπορούν προσωρινά να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να χάσουν τα σπίτια τους.

Τέλος, και τα 2 φορολογικά νομοσχέδια ευνοούν με κραυγαλέο τρόπο τις μεγάλες επιχειρήσεις σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων

 

Στο πεδίο της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Πιστοί στην νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας και ταυτισμένοι με το ΔΝΤ διαμορφώνετε ένα νέο και ακόμα εφιαλτικότερο εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους,

με την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, χάριν των επιχειρησιακών και ατομικών.

Με τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, δεν είναι δυνατή η σύναψη κλαδικών συμβάσεων των εργαζομένων με αποτέλεσμα να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές.

Συγχρόνως, με την υπογραφή τοπικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται τοπικά οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων.

Συνέπεια των πολιτικών αυτών είναι η συρρίκνωση εισοδημάτων που οδηγεί σε μείωση της αγοραστικής δύναμης, και άρα της ζήτησης, με αποτέλεσμα να πληγούν πληθώρα μεσαίων και το σύνολο σχεδόν των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

 

Στο πεδίο της Κοινωνικής πολιτικής:

Εισάγεται Αντιασφαλιστική πολιτική με μείζονες παρεμβάσεις εδώ να είναι δύο:

(α) Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που θα δημιουργήσει τρύπα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων την οποία θα κληθούν να την καλύψουν οι συνταξιούχοι με μειώσεις των συντάξεων τους.

(β) Οι Ασφαλιστικές εισφορές για το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών θα αυξηθούν.

Οι ελπίδες των συνταξιούχων για ελαφρύνσεις διαψεύδονται οικτρά. Οι αυξήσεις από 2 έως 20 ευρώ το μήνα για αυτούς και για τα παιδιά τους, θα εξαφανιστούν

με την περικοπή του μερίσματος για 3εκ δικαιούχους

με την κατάργηση της 13ης σύνταξης

με τη ΜΗ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

με τη μείωση της προκαταβολής φόρου, μόνο κατά 5%

Ταυτόχρονα προχωράτε σε μειώσεις των επιδομάτων που υποστηρίζουν και τα μεσαία στρώματα όπως

κατά 173 εκ € στα αναπηρικά επιδόματα,

κατά 139 εκ στο επίδομα ενοικίου,

κατά 53 εκ € για τα σχολικά γεύματα σε σχέση με τον Π/Υ του 2019 που ψήφισε η δική μας κυβέρνηση.

 

Τέλος όσον αφορά το πεδίο της αναδιανομής των εισοδημάτων

ο Π/Υ σας βασίζεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την μία και στην μείωση των κοινωνικών δαπανών από την άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες και κοινωνικό χάσμα στην κοινωνία μας.

Γιατί όμως το λέω αυτό, το λέω γιατί απλά, επιλέξατε να ενισχύσετε κυρίως εκείνους που κατέχουν ακίνητη περιουσία με αξία μεγαλύτερη των 500.000 € και να μειώσετε το φόρο μερισμάτων με αποτέλεσμα να κερδίζουν μέτοχοι και μεγαλοστελέχη εταιρειών.

Ταυτόχρονα ελαφρύνατε κατά περίπου 400 - 450εκ€ 6.000 μεγάλες επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν μόνο στο 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων. Ενώ όσον αφορά το εισόδημα των νοικοκυριών διαπιστώνουμε ότι θα συνεισφέρουν σε φόρους 323 εκ € περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης

παρόλες τις προεκλογικές σας εξαγγελίες για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, την μείωση των φόρων, δεν βλέπουμε καμία πρόοδο

ΑΝΤΙΘΕΤΑ

Προχωράτε σε μέτρα που έχουν ένα στόχο. Την συρρίκνωση του εισοδήματος και των κοινωνικών παροχών της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων, των συνταξιούχων των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την μία, και την αύξηση των κερδών των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από την άλλη.

 

Δείχνουν ολοφάνερα στον Ελληνικό Λαό ότι όλη η εκστρατεία της Ν.Δ και των φιλικών της Μέσων στηρίζονταν σε ψέματα γιατί είχε στόχο μόνο την Κυβέρνηση.

Εμείς, η ΑΡΙΣΤΕΡΑ πασχίζουμε καθημερινά για την προστασία των αδυνάτων και της μεσαίας τάξης από τη λαίλαπα της αντιλαϊκής – νεοφιλελεύθερης επέλασης. Ταυτόχρονα πρωτοστατούμε στη δημιουργία του δημοκρατικού – προοδευτικού μετώπου, που θα αντιστέκεται στην καταστροφική σας πολιτική και με τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας θα την ανατρέψει.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ