ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2019

Θ. Τζάκρη: Δεν θα περίμενα άλλον προϋπολογισμό από αυτή την φαύλη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση

Θ. Τζάκρη: Δεν θα περίμενα άλλον προϋπολογισμό από αυτή την φαύλη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση



Ομιλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2020

 

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο προϋπολογισμός του 2020, ως ένα ολιστικό νομοσχέδιο, ξεδιπλώνει για πρώτη φορά δημόσια με αριθμούς, όχι μόνο τα προεκλογικά ψεύδη της Νεοδεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αλλά και τη βαθιά και εξωπραγματικά βίαιη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των συστημικών συμφερόντων που τον έκαναν πρωθυπουργό.

Πριν σχολιάσω τον προϋπολογισμό θα ήθελα να πω δυο λόγια για το ηθικό πρόσημο της κυβέρνησης και των συνεργατών της. Μόλις προχθές, υπό το βάρος της λαϊκής οργής, ανακλήθηκε υπουργική απόφαση που δώριζε εκατομμύρια στους εκδότες, που στηρίζουν τα συμφέροντα Μητσοτάκη.

Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε σύγκρουση ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης για το ποιος χρωστάει λιγότερα και το ποιος πήρε περισσότερα από την Νοβάρτις.

Πέντε μήνες μετά την εκλογή Μητσοτάκη η χώρα έχει μετατοπιστεί αισθητικά και πολιτικά στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Που αλλού θα αποδεσμεύονταν λογαριασμοί καταδικασμένων καταχραστών του δημοσίου;

Που αλλού οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα διέγραφαν χρέη μεγαλοεπιχειρηματιών, καθιστώντας τους ολιγάρχες;

Που αλλού θα συγκυβερνούσαν εξόφθαλμα τα επιχειρηματικά κέντρα και το σύνολο της κρατικής μηχανής θα στελεχωνόταν από συγγενείς πολιτικών;

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Θα έπρεπε πριν ξεκινήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τον απολογισμό ψεμάτων, θράσους και αλαζονείας του νεοδεξιού μορφώματος που διασύρει τη χώρα σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της ιστορίας της.

Ας πάμε όμως τώρα σε αυτό καθαυτό το οικονομικό πλαίσιο που περιγράφει το παρόν νομοσχέδιο.

Πρώτα από όλα ο προϋπολογισμός αυτός αφαιρεί 12 δις από το λαϊκό καταπίστευμα των 35 δις ευρώ που δημιούργησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Που πάνε τα λεφτά; Στις τράπεζες. Για να σωθούν; Όχι. Γιατί οι μόνοι που θα σωθούν είναι οι χρεωκοπημένοι οφειλέτες, φίλοι του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Σε αυτό θέλω λίγο να σταθούμε. Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ στην ουσία κοινωνικοποιεί τα ατιμώρητα θαλασσοδάνεια που έδωσαν χωρίς εγγυήσεις οι τραπεζίτες που πτώχευσαν τις τράπεζες σε επιχειρηματίες και πολιτικούς που πτώχευσαν την χώρα.

Γιατί με άλλοθι την απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια στην ουσία από τη μία θα απαλλάξουν τους αιώνιους μεγαλοοφειλέτες και από την άλλη, όταν καταπέσουν οι κρατικές εγγυήσεις, οι μόνοι που θα βρεθούν στα δικαστήρια γιατί είναι τα εύκολα θύματα είναι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, άρα τα λαϊκά και μεσαία στρώματα.

Οι μεν αιώνιοι οφειλέτες θα έχουν χρεώσει την εφορεία και θα κάνουν πάρτι σε εξωτικούς προορισμούς, οι δε δανειολήπτες που τους τσάκισε η κρίση θα βρεθούν από οφειλέτες τραπεζών να είναι οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου και μάλιστα σε επίπεδα που θα υπερβαίνουν το όριο της ποινικής δίωξης.

Όλοι αυτοί, αυτονοήτως, θα απωλέσουν και το ευεργέτημα της ρύθμισης των 120 δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί. Αυτό θα είναι και το τέλος της πραγματικής οικονομίας, αφού δεκάδες χιλιάδες κατοικιών θα εκπλειστηριαστούν, κατακρημνίζοντας την αγορά ακινήτων. Οι δε τράπεζες θα ξαναποκτήσουν το δικαίωμα και τη ρευστότητα να δανείσουν τους επενδυτές που τις πτώχευσαν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποκαλούμενη ως επένδυση στο Ελληνικό.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Δεν πρόκειται για ΗΡΑΚΛΗ. Πρόκειται για ΙΑΝΟ. Το ένα πρόσωπο της δεξιάς θα ανταποδίδει χάρες στους ευεργέτες της. Και το άλλο πρόσωπο θα γίνει ο απηνής φορολογικός διώκτης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Τέτοια καταστροφή και τέτοια αναδιανομή δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά.

 

Ο προϋπολογισμός όμως αυτός εμπεριέχει και μεταφυσικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα την πρόβλεψη αύξησης των δημοσίων εσόδων από το ΦΠΑ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικοδομική δραστηριότητα.

Στην πράξη, στο φυσικό πεδίο, τα έσοδα από ΦΠΑ θα καταρρεύσουν, ενώ στο μεταφυσικό προϋπολογισμό δείχνουν να αυξάνονται. Σε λίγο προβλέπω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ξεκινάει ένα πάρτι με σύνθημα «τα έσοδα του κράτους θα είναι σαν να αυξάνονται, αλλά θα μειώνονται»

Το ίδιο ακριβώς πάρτι που γίνεται κάθε μέρα με τα πλαστά πτυχία των αρίστων, που διορίζονται σε πόστα. Έχουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θρασύτατα προβλέπει δαπάνη για τη δημιουργία 500 θέσεων εργασίας, για Ελληνόπουλα που θα επαναπατριστούν ως άριστοι με μισθό 3.000 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που δεν προβλέπει τίποτα για τα χιλιάδες ελληνόπουλα που με περισσότερα προσόντα από τους εκπατρισθέντες γόνους της δεξιάς, επιβιώνουν με 700 και 800 ευρώ στην ελληνική αγορά εργασίας ή είναι άνεργα.

 

Και μιλώ για εκπατρισθέντες γόνους της δεξιάς γιατί η δεξιά θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. Μόλις χθες εκπεσών εκδότης δήλωσε με περηφάνια ότι θα είναι και το δικό του παιδί μέσα στις 500 αυτές θέσεις.

Βλέπετε πουθενά διαδικασίες ΑΣΕΠ; Βλέπετε πουθενά αξιοκρατία; Βλέπετε πουθενά φιλότιμο όταν βγαίνει ο αρμόδιος Υπουργός και μιλάει για 20.000 προσλήψεις στο δημόσιο, τις οποίες είχε ήδη διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε βρει τα χρήματα και τις είχε ονοματίσει στους τομείς της υγείας και της παιδείας; Ο προϋπολογισμός και σε αυτό μας λέει πόσα χρήματα θα ξοδευτούν, αλλά δεν μας λέει ποιους, πως και πόσους θα προσλάβουν.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Είναι πράγματι μεταφυσικό το πεδίο των δημοσίων επενδύσεων, Καθώς την ίδια ώρα που ο κύριος Μητσοτάκης μας έστειλε με τον κύριο Σταϊκούρα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, την ίδια στιγμή κλείνει τα αυτιά , όταν όλη η Ελλάδα βοά για την αναβολή ή και ματαίωση μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Και αναρωτιέμαι; Μήπως μιλώντας για δημόσιες επενδύσεις, εννοούν την αυξημένη δημόσια συμμετοχή σε ιδιωτικές και συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις;

Οι δρόμοι θα γίνουν ανεμογεννήτριες; Είδατε πουθενά να προβλέπονται δαπάνες για την οικοδόμηση νέων νοσοκομείων και σχολείων; Είδατε πουθενά να προβλέπονται δαπάνες για την υλοποίηση δρομολογημένων και ώριμων οδικών αξόνων όπως ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Δεν πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις, αλλά για δήμευση του κοινωνικού πλούτου.

Υπάρχει κι ένα άλλο όμως σημείο, που αποκαλύπτει ένα ακόμη μεγάλο ψέμα του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Μιλούσαν προεκλογικά για φοροελαφρύνσεις και αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Και μας φέρνουν προϋπολογισμό που προβλέπει 17 ευρώ όφελος για κάθε μικρομεσαίο και αμέτρητα εκατομμύρια όφελος για τις βίλες των πλουσίων λόγω της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ για αυτές.

Προφανώς τώρα με το επίδομα των 2000 ευρώ που θα δώσουν σε όλους όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ευελπιστεί η ΝΔ ότι θα λύσει και το δημογραφικό πρόβλημα.

Επιπλέον με το νέο ασφαλιστικό που ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στο 90% των εργαζομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ ακούμε ότι θα αυξηθεί και το όριο συνταξιοδότησης.

Και επειδή δεν θέλουν να κάνουν καμιά αύξηση στους μισθούς που να επιβαρύνει τους μεγαλόσχημους υποστηρικτές τους- τους εύπορους εργοδότες που στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη- μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος που σημαίνει αφαίμαξη για τα ασφαλιστικά ταμεία και ελάχιστη έως καθόλου ωφέλεια για τους μισθωτούς. Αφαίμαξη που θα την πληρώσουν στο τέλος όμως, όλοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι. Και βέβαια όπως έγινε με την περίοδο του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πληροφορούμαι ότι ξεκουράστηκε και θέλει να επιστρέψει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή θα τη διαχειριστεί μια άλλη κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξάνονται για τους πολλούς.

Ενώ το επίδομα θέρμανσης και τα επιδόματα εν γένει μειώνονται πάλι για τους πολλούς.

Ωστόσο η ΝΔ βρήκε χώρο να μειώσει την φορολογία των μερισμάτων, δηλαδή την δυνατότητα όσων φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν κατ’ αποκλειστικότητα, να φέρουν τα λεφτά τους πίσω στην χώρα νομιμότατα και χωρίς συνέπειες. Τώρα πλέον μπορεί κάποιος να στήσει μια επιχείρηση στην Βουλγαρία ή την Κύπρο που πληρώνει 5% και 10% φόρο και μετά να φέρνει τα λεφτά του πίσω με 5% φόρο.

Συνεπώς θα έχουμε δύο ταχύτητες: Τις μεγάλες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τίποτα. Και τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς που θα τα πληρώνουν όλα.

Και βέβαια επειδή το ζήτημα της εξουσίας η δεξιά το ξέρει καλά, δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιεί τις χειρότερες δυνάμεις της κοινωνίας για να επιβάλει μια μιντιακή σιωπή και να κάνει το ψέμα αλήθεια και την αλήθεια ψέμα. Είστε οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δυσωδίας που αποπνέει η κάλπικη μιντιακή δημοκρατία που έχετε επιβάλει.

Ωστόσο ότι και να λένε τα μέσα, οι Έλληνες πολίτες, θα δουν τις συνέπειες της πολιτικής σας και θα τις καταλάβουν πολύ σύντομα οι ίδιοι, αν δεν τις έχουν ήδη καταλάβει.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Πρόκειται για προϋπολογισμό playstation. Ένα εικονικό, φαντασιακό και μεταφυσικό νομοθέτημα προορισμένο να αποκρύψει την προσυμφωνημένη εκχώρηση της ελληνικής δημοκρατίας και των λαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων στους οικονομικούς προστάτες των οικογενειών που κυβερνούν τη χώρα.

Οι υποθέσεις εργασίας πάνω στις οποίες δομήθηκε έχουν ήδη ξεπεραστεί από την οικονομική πραγματικότητα. Ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν διότι οι επενδυτές παραμένουν άφαντοι, ούτε το πλεόνασμα θα διατηρηθεί γιατί θα σκορπιστεί σε εγγυήσεις εξαγοράς κόκκινων δανείων από κερδοσκοπικά Funds ούτε οι δημόσιες δαπάνες θα συγκρατηθούν κι αν συγκρατηθούν θα είναι γιατί θα αφαιρεθούν και άλλα χρήματα από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων.

Με αυτό τον προϋπολογισμό μας θυμίζει η κυβέρνηση την λαϊκή σοφία και την απάντηση που έδωσε ένας πλούσιος αρνούμενος να βοηθήσει έναν οικονομικά αδύναμο. Στην λαϊκή σοφία η φράση αυτή έμεινε ως « Βόηθα με φτωχέ μου να μη σου μοιάσω». Δεν θα περίμενα άλλον προϋπολογισμό από αυτή την φαύλη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση».

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ