ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2019

Χρ. Σπίρτζης: Η ΝΔ ξέχασε πολλά δεν ξέχασε όμως την παλιά της τέχνη, κόσκινο: το στήσιμο του επιθετικού, κομματικού κράτους - βίντεο

Χρ. Σπίρτζης: Η ΝΔ ξέχασε πολλά δεν ξέχασε όμως την παλιά της τέχνη, κόσκινο: το στήσιμο του επιθετικού, κομματικού κράτους - βίντεο



Ομιλία του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ανατολικής Αττικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020»

- Tα 12 δισ. από τα 37 δισ. θυσίες του ελληνικού λαού πάνε για τις τράπεζες. Θεσμοθετήσατε το σχέδιο "Ηρακλής" για τις τράπεζες και το σχέδιο Λερναία Ύδρα για τον ελληνικό λαό.

- Αν θα παράξετε τόσο πλούτο, γιατί προβλέπετε ανάπτυξη 2,8% και όχι 4% που λέγατε για το 2020;

- Η ΝΔ ξέχασε πολλά δεν ξέχασε όμως την παλιά της τέχνη, κόσκινο: το στήσιμο του επιθετικού, κομματικού κράτους.

- Προβλέπονται 31 εκ. ευρώ για το επιτελικό, κομματικό κράτος έναντι 8,9 εκ. ευρώ. Τι έχει υπολογιστεί σε αυτό το ποσό, μόνο η ΝΔ ξέρει.

- Το Ελληνικό σε μία βδομάδα θα είχε μπουλντόζες λέγατε... 6 μήνες μετά δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε έναν διαγωνισμό.

- Aκυρώνετε τον έναν διαγωνισμό μετά τον άλλο, ξεχάσατε ακόμη και τα πέντε εμβληματικά έργα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάνε και αυτά...

- Η Υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε κυνικά την απόφαση του Κ.Α.Σ. (που συνεδριάζει αύριο) για απομάκρυνση των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ακόμη ένα δείγμα του μη σεβασμού της ΝΔ στα όργανα του κράτους και στην ανεξαρτησία τους.

- Αλήθεια, τι έγινε με το 112 που μας στέλνατε μηνύματα; Τι έγινε με το οικόπεδο στο Μάτι που φτιάξατε άλλο, παράνομο; Τι κάνατε με τις ΚΥΑ των φυσικών καταστροφών που δεν έχετε βγάλει ακόμη ούτε μία;

- Ο ελληνικός λαός, από τον οποίο αντλείτε την εξουσία σας, απουσιάζει από τους υπολογισμούς σας. Αποφασίζετε χωρίς αυτόν και σε βάρος του.

- Αυτό που κάνετε ξανά έχει ένα βασικό στόχο: την ανατροπή του κράτους δικαίου, του κράτους πρόνοιας, του κοινωνικού κράτους.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Αξιότιμοι συνάδερφοι θα ήθελα να ξεκινήσω με κάτι που άκουσα τώρα, στις παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας και θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα: Αν παράγετε τόσο πλούτο με την πολιτική σας τη νεοφιλελεύθερη γιατί προβλέπετε ανάπτυξη 2,8% και όχι 4% που λέγατε για το 2020;

Συζητάμε 6 μήνες μετά τις εκλογές τον πρώτο προϋπολογισμό με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ήδη έχουν αναδειχθεί, όχι μόνο τα ψέματα, που τεσσεράμισι χρόνια ακούγαμε, αλλά έχουν αναδειχθεί και οι ψεύτικες υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

 

Παρότι έχετε το μοναδικό προνόμιο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, όλων των εποχών, να βρείτε γεμάτα ταμεία και 37 δις, σε αντίθεση με το 2015 που εμείς ψάχναμε ευρώ, ευρώ για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και υπήρχε μια κοινωνία σε απόγνωση. Και καταλαβαίνω πως θέλετε να ξεχάσετε πως ήταν η ελληνική κοινωνία το 2015 αλλά δεν καταλαβαίνω να έχετε πάθει αμνησία για τους τελευταίους έξι μήνες. Τι λέγατε πριν τις εκλογές και τι λέγατε και τις πρώτες ημέρες που ήσασταν κυβέρνηση. Τι ξεχάσατε, λοιπόν.

 

Ξεχάσατε τη μεσαία τάξη. Μάλιστα επιχειρείται η αλλαγή του ορισμού της.

 

Ξεχάστηκε το 1 προς 5, που μετά τις εκλογές ανετράπη στα λόγια, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ένας διαγωνισμός, μία προκήρυξη προσλήψεων για τις κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες.

Το ανάποδο μάλιστα: Καταργείτε προκηρύξεις σε εξέλιξη μέσω ΑΣΕΠ και θεσμοθετείτε κατ’ εξαίρεση προσλήψεις παντού. Το 1 προς 5 το κάνατε 0 προς 5.


Ξεχάστηκε η κριτική τη Νέας Δημοκρατίας για τους μετακλητούς. Δεν θα λαϊκίσουμε όπως εσείς, για συγγενείς, δήθεν προσλήψεις και τόσα άλλα που λέγατε, θα αναδείξουμε όμως τον παλαιοκομματισμό σας. Αυξήσατε τις αμοιβές των μετακλητών.

Θα ρωτήσουμε όμως, θέλετε να μας πείτε από ποιον κωδικό μισθοδοσίας θα πληρώνετε τους μισθούς του «Επιτελικού κράτους» των 600 μετακλητών της Προεδρίας της Κυβέρνησης;

Προβλέψατε 31 εκ για την Προεδρία της κυβέρνησης αντί για 8.9 εκ που υπήρχαν. Τι έχετε υπολογίσει στα 31 εκ μόνο εσείς ξέρετε, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ, τους φορείς που έχετε μεταφέρει στον πρωθυπουργό;

Αντί για προϋπολογισμό που δείχνει καθαρά τις δαπάνες του, κρύβεται τα κόστη του παλαιοκομματισμού σας. Πληρώνεται με δεκάδες εκ. το στρατό του επιτελικού κράτους που στήνει το επιθετικό κομματικό σας κράτος, παίζοντας κρυφτό στον Προϋπολογισμό.


Ξεχάστηκαν οι άριστοι και η αξιοκρατία.


Ξεχάστηκαν τα αυξημένα προσόντα των αρίστων αφού καταργήσατε ακόμη και το πτυχίο στους μετακλητούς και σε κρίσιμες θέσεις του κράτους.


Ξεχάσατε τα ασυμβίβαστα και τα καταργήσατε και αυτά.


Τι να πρωτοθυμηθούμε μέσα σε 6 μήνες: τους διοικητές των Νοσοκομείων, τους τεχνοκράτες Υπουργούς χωρίς πτυχίο, την κατάργηση των προκηρύξεων των Γενικών Γραμματέων, την κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών; Αυξήσατε τις αμοιβές των μετακλητών.


Ξεχάστηκε ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο, όπως λέγατε, να το βάλετε στην εισηγητική έκθεση, δεν το γράφετε. Ξεχάσατε όπως πάντα το εθνικό σχέδιο που ποτέ δεν είχε η δεξιά για τη χώρα και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις.


Ξεχάστηκε η ανάπτυξη 4% αλλά και η ανάπτυξη γενικά.


Το Ελληνικό σε μία βδομάδα θα είχε μπουλντόζες λέγατε. 6 μήνες μετά δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε έναν διαγωνισμό.


Στα έργα Υποδομών ακυρώνετε τον έναν διαγωνισμό μετά τον άλλο και επιφυλάσσεστε να μας πείτε το ανύπαρκτο σχέδιό σας 6 μήνες μετά. Ανατρέπετε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών, Μεταφορών με το απόλυτο τίποτα.

 

Στα υπό εξέλιξη έργα, ακόμη και αυτά που αφορούν αποκαταστάσεις φυσικών καταστροφών, έχουν βαλτώσει και μένουν απλήρωτα.


Είναι το μνημείο ασυνέχειας.


Ξεχάσατε ακόμη και τα 5 εμβληματικά έργα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα θυμάστε φαντάζομαι: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μετσόβιο, οι φυλακές Κορυδαλλού και όλα τα υπόλοιπα, πάνε και αυτά.

 

Ενώ πριν λίγη ώρα, η Υπουργός Πολιτισμού σε επιτροπή της Βουλής, προανήγγειλε κυνικά την απόφαση του Κ.Α.Σ. που συνεδριάζει αύριο για απομάκρυνση των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αγνοώντας την επιστημονική κοινότητα και τις αποφάσεις του ίδιου οργάνου το 2017.

 

Είναι ένα χαρακτηριστικό Δείγμα του μη σεβασμού της ΝΔ στα όργανα του κράτους και στην ανεξαρτησία τους….

 

Και άκουσα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, μακάρι να τα υλοποιήσει αυτά, το ευχόμαστε αλλά επειδή δεν ξεχνάμε τις πρώτες ημέρες και αυτά που λέγατε τι έγινε με αυτό το 112 που μας στέλνατε μηνύματα; Τι έγινε; Θα υλοποιηθεί ποτέ; Τι έγινε με εκείνο το τρομερό έργο που αδειάσατε το οικόπεδο στο Μάτι και φτιάξατε ένα άλλο σε παράνομο οικόπεδο στο Μάτι, στον Οίκο Ναύτη;

 

Τι έγινε με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, έξι μήνες, των φυσικών καταστροφών που δεν έχετε βγάλει πουθενά; Ούτε στη Θάσο, ούτε στη Χαλκιδική, πουθενά.

 

Τι όμως δεν ξεχάσατε; Την παλιά σας τέχνη κόσκινο.

Τις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις, τα 12 δις από τα 37 δις θυσίες του ελληνικού λαού για τις τράπεζες. Πάλι για τις τράπεζες…. Θεσμοθετήσατε το σχέδιο "Ηρακλής" για τις τράπεζες και το σχέδιο Λερναία Υδρα για τον ελληνικό λαό.

 

Ξεχάστηκε η υπόσχεση για πολλές και καλές θέσεις εργασίας.

 

Αντίθετα, ήδη από την ΕΡΓΑΝΗ φαίνεται η μείωση κατά 156.000 θέσεις εργασίας και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σας.

 

Ξεχάστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτή τη μικρή που εσείς λέγατε και ταυτόχρονα προαναγγέλλετε 20% αύξηση στις εισφορές για το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών.


Δεν ξεχάσατε τις παλαιοκομματικές πρακτικές, τα ταξίματα και τις υποσχέσεις.


Δεν ξεχάσατε την αναξιοκρατία. Διακηρύσσατε παλιά, πριν 6 μήνες την αριστεία και προωθείτε τη μετριότητα στην καλύτερη περίπτωση.


Δεν ξεχάσατε την κομματική πρακτική στο κράτος. Στη δόμηση ενός κομματικού επιτελικού κράτους παντού.


Δεν ξεχάσατε το τρίπτυχο που διαπερνά το σύνολο της πολιτικής σας: επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία.


Ο προϋπολογισμός που φέρατε είναι αντιαναπτυξιακός, άδικος και υπέρ των εχόντων.


Όσων δεν εισέφεραν στο να βγει η χώρα από την κρίση.


Τι θα πείτε στους Δημάρχους σας; Τι θα πουν κι αυτοί με τη σειρά τους στους πολίτες για τις υποσχέσεις που δίνατε στις δημοτικές εκλογές;

 

Από το 2010 ως το 2015 μειώσατε 63% τους πόρους των ΟΤΑ.

Ανατρέψατε μέσα σε λίγες ημέρες την απλή αναλογική, φέρνοντας
χάος. Κάνατε σε 5 σχέδια νόμου στη συνέχεια άλλες αλλαγές, για να αντιμετωπίσετε το μπάχαλο που δημιουργήσατε από τον δογματισμό σας.


Θέλετε να μετατρέψατε τις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων σε Τεχνικές υπηρεσίες έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και την εθνική νομοθεσία.


Δημιουργείτε εστίες αδιαφάνειας.

Μεταφέρετε εκατοντάδες εκατομμύρια, από 1,5 δισ. πάτε το ΠΔΕ στα 750 εκατομμύρια τη σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, κλείνοντας τα μάτια ότι οι Δήμοι δεν έχουν το προσωπικό για να τρέξουν.


Διατηρείτε την υποχρέωση πλεονασμάτων των Δήμων και προβλέπετε απίστευτη αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων.


Στην πλάτη των πολιτών προβλέπετε πάνω από εκατό εκατομμύρια.


Και τέλος καταργείτε τον Φιλόδημο, ένα πραγματικά αναπτυξιακό πρόγραμμα ανάσας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είχε να το δει από το 2006, με ένα ακόμη μεγάλο ψέμα του υπουργού ότι βρήκε μόνο 134 εκατ όταν όλα τα χρήματα είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Θέλετε τους Δημάρχους, τους δικούς σας δημάρχους, στους προθαλάμους, να παρακαλάνε για ένα έργο και να είναι καλά παιδιά, στον επιτελικό σχεδιασμό του κομματικού επιτελικού κράτους.


Ακόμη και στην πρόσφατη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, δήμαρχοι της ΝΔ είναι στην πλειοψηφία τους, εκφράστηκαν ενστάσεις και αντιρρήσεις από το σύνολο των μελών του για τη δρομολογούμενη κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ.

Οι νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι ελάμβαναν μέχρι και 250 χιλιάδες ευρώ επιχορήγηση για έργα και δράσεις στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.


Τι θα κάνετε εσείς; Κι αυτό θα το καταργήσετε; Δεν φαίνεται πουθενά.


Ο Ελληνικός λαός, από τον οποίο αντλείτε την εξουσία σας, απουσιάζει από τους υπολογισμούς σας. Αποφασίζετε χωρίς αυτόν και σε βάρος του.


Αυτό που κάνετε ξανά έχει ένα βασικό στόχο: την ανατροπή του κράτους δικαίου, του κράτους πρόνοιας, του κοινωνικού κράτους.


Κλείνοντας αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ και του παλαιοκομματισμού σας καλούμε να μη συνεχίσετε την πολιτική του χθες, του δογματικού νεοφιλελευθερισμού.

Να μην ξαναοδηγήσετε τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων γιατί εκεί πηγαίνετε.


Να μην κληθούμε πάλι να βγάλουμε την ελληνική κοινωνία από τα αδιέξοδα που δημιουργείτε ξανά και ξανά.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ