18/12/2019

Π. Σκουρλέτης: Να προσεγγίσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα στη βάση των διεθνών Συνθηκών και του ανθρωπισμού

Δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής

Προσερχόμενος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του κόμματος, ο Γραμματέας της Κ.Ε., Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε:

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να επισκεφθεί το κέντρο κράτησης στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Θεωρούμε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι από εκείνη την πλευρά των κρατών που υπερασπίζονται τις διεθνείς Συνθήκες γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό επιβάλλουν οι αρχές του ανθρωπισμού και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Νομίζω ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Πικραμένου από τη Σάμο, δείχνουν πως η παρούσα κυβέρνηση έχει μια διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης του ζητήματος. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες. Το πρόβλημα είναι οι ανισότητες και οι αιτίες που γεννούν το μεταναστευτικό ζήτημα, η φτώχεια και οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με αυτούς που αγωνίζονται έτσι ώστε να αρθούν οι βαθύτερες αιτίες του προβλήματος. Σε αυτό το κέντρο σήμερα ήρθαμε να δούμε εάν οι μετανάστες κρατούνται κάτω από τις προβλεπόμενες συνθήκες, αλλά και αν υπάρχει σκοπιμότητα, για πολλούς από αυτούς, να βρίσκονται εδώ. Θέλω να σας θυμίσω ότι επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος κράτησης είχε μειωθεί στο ελάχιστο. Και μάλιστα, όταν βρισκόμασταν αντιμέτωποι με περίπτωση παρανόμως κρατούντων και αυτό αφορούσε είτε ανήλικα παιδιά, είτε έγγειες γυναίκες, το θέμα επιλυόταν το συντομότερο δυνατό».

Επικίνδυνος ο δρόμος της ακραίας καταστολής, μας οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις

Με αφορμή το νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Κουκάκι, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:

«Αυτή η δομή είναι υπό την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δεν θα το ανέφερα αυτό εάν δεν έβλεπα ότι η αντίληψη και η πρακτική που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μας κάνει και ανησυχούμε. Όχι μόνο για τα ζητήματα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Χθες ακούσαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή, ο οποίος, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα, σε συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν υπάρξει για κρούσματα αυταρχισμού εκ μέρους της Αστυνομίας, μίλησε για μεμονωμένα περιστατικά. Η πραγματικότητα, όμως, ήρθε σήμερα να τον διαψεύσει. Άλλο ένα “μεμονωμένο” περιστατικό είδαμε στο Κουκάκι. Με αφορμή την επιχείρηση εκκένωσης μιας κατάληψης, αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν σε μια ιδιωτική κατοικία χωρίς άδεια Εισαγγελέα, ή εν πάση περιπτώσει, χωρίς να δείξουν την άδεια Εισαγγελέα, ξυλοκόπησαν τον πατέρα και τον γιο της οικογένειας και απείλησαν την μητέρα ότι θα την πετάξουν από τη σκάλα. Δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα αυτά. Πάραυτα πρέπει η πολιτική ηγεσία να σταματήσει να δίνει αυτό το σήμα σε συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις, να αυθαιρετούν εις βάρος της νεολαίας, εις βάρος των πολιτών. Αυτός ο δρόμος της ακραίας καταστολής είναι επικίνδυνος, ολισθηρός και θα μας οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις».