ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/12/2019

Τρ. Αλεξιάδης: Η κατάρρευση των αφηγημάτων της ΝΔ με τον προϋπολογισμό του 2020 - βίντεο

Τρ. Αλεξιάδης: Η κατάρρευση των αφηγημάτων της ΝΔ με τον προϋπολογισμό του 2020 - βίντεο



Σημεία ομιλίας του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2020

Στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β’ Πειραιά , Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε στη διαδικασία της συζήτησης, επισημαίνοντας την ανυπαρξία ουσιαστικού διαλόγου, παράλληλα με την αδυναμία τροποποίησης του προϋπολογισμού με βάση τον κανονισμό της Βουλής.

Απέναντι στην τακτική της ΝΔ να μην απαντά στις ερωτήσεις που έχουν τεθεί, αλλά και να επιμένει σε αίολα επιχειρήματα που έχουν απαντηθεί ήδη, όπως για την "υπερφολόγηση" από τον ΣΥΡΙΖΑ και για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, ο Βουλευτής τόνισε πως ο πρόσφατος φορολογικός νόμος, αλλά και ο ίδιος ο προϋπολογισμός απαντούν στα επιχειρήματα της ΝΔ.

Στην συνέχεια υπενθύμισε τα προεκλογικά πυροτεχνήματα της ΝΔ που θα καταργούσε τους 29 "άδικους" φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και για τους οποίους στον προϋπολογισμό δεν αναφέρεται τίποτα, ενώ αντίθετα αποκάλυψε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει 773 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα .

Ο Βουλευτής τέλος ανέφερε αναλυτικά τις μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθύμισε το τι θα χάσουν οι πολίτες από την ακύρωση των φορολογικών μειώσεων που είχε ετοιμάσει και συμφωνήσει με την Ε.Ε. ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
υποτίθεται ότι σήμερα συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2020. Και λέω υποτίθεται, διότι αυτό που δεν ξέρουν οι πολίτες - ίσως δεν ξέρουν και κάποιοι εξ ημών εδώ - είναι ότι ακόμα και αν συμφωνήσουμε διακόσιοι ενενήντα εννέα, τριακόσιοι Βουλευτές, να μεταφέρουμε 1.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης -αγαπημένος Υπουργός- στο Υπουργείο Υγείας, για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ο προϋπολογισμός ή ψηφίζεται ή καταψηφίζεται. Πέντε μέρες, διακόσιοι εξήντα ομιλητές, ατελείωτες ώρες, χαρτούρα, φωτοτυπίες και κατά τα άλλα είμαστε της αειφόρου ανάπτυξης, της οικολογίας και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα! Ένας «διάλογος κωφών» και, πολλές φορές, εάν κρίνω και από ορισμένες ομιλίες, χωρίς να απαντάνε κάποιοι στα πολιτικά επιχειρήματα που τέθηκαν.
Και έρχομαι τώρα στην πλευρά της Κυβέρνησης. Έψαξα αρκετά τον προϋπολογισμό. Διαβάζω πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς, προϋπολογισμούς.Έψαξα τον προϋπολογισμό. Δεν βρήκα πουθενά αυτό το οποίο αναφέρθηκε από την Κυβέρνηση για τα 170 εκατομμύρια μεταφορικό ισοδύναμο.
Κύριοι Υπουργοί, παράκληση, είστε παρόντες εδώ, φαντάζομαι παρακολουθείτε, μέχρι να κλείσει η διαδικασία πείτε μας σήμερα τη σελίδα για να ενημερωθούμε και εμείς.
Βρήκα, όμως, κάτι ενδιαφέρον. Βρήκα ότι, ενώ λέγατε ότι θα μειώσετε τη φορολογική επιβάρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα ελαφρύνετε αυτά τα οποία έκαναν οι κακοί «Συριζομαδούροι», προβλέπετε στον προϋπολογισμό 773 εκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα. Το ξαναλέω, γιατί ο κ. Μπάμπης και ο κ. Άρης αύριο το πρωί δεν θα πούνε κάτι τέτοιο, θα πούνε τα γνωστά για το ΣΥΡΙΖΑ, 773 εκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα από αυτά τα οποία εμείς οι κακοί Συριζαίοι είχαμε προβλέψει στον περσινό προϋπολογισμό.
Έρχομαι τώρα σε κάτι άλλο που έψαξα στο αρχείο μου και βρήκα. Σας το είπα και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Δυστυχώς, δεν απαντήσατε και εγώ θα το θέτω εδώ σε κάθε ομιλία. Δεν θα σας το ρωτούν αυτό ως ενοχλητική ερώτηση φιλικά διακείμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν πάτε, όπως ρωτούσαν εμάς «γιατί δεν καταργήσατε τον ΕΝΦΙΑ;». Δεν θα σας ρωτούν «με τους είκοσι εννιά άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που λέγατε, τι θα γίνει;».
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, το επιχείρημα. Κατ’ αρχάς, σας ενημερώνω ότι είναι είκοσι οκτώ και παράκληση, ενημερώστε και τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις εκλογές δηλαδή, αναφέρεται στους είκοσι εννιά νέους φόρους. Δεν είναι είκοσι εννιά. Είκοσι οκτώ είναι οι «νέοι» φόροι, οι, κατά τη γνώμη σας, άδικοι.(1)
Ρωτώ, όμως, ξανά το εξής: Τι θα γίνει με αυτούς τις είκοσι εννιά «άδικους» φόρους του ΣΥΡΙΖΑ για τους οποίους, κατά την κοινή λαϊκή φράση -την οποία δεν θα πω, γιατί είναι και ώρα που βλέπουν μικρά παιδιά- μας είχατε πραγματικά ζαλίσει ότι «θα τα καταργήσουμε και γιατί βάλατε αυτόν τον φόρο και τι θα γίνει με αυτό και τι θα γίνεται με το άλλο»; Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά και αυτό θα γίνεται συνέχεια μέχρι να απαντήσετε.(2)
Πότε θα καταργήσετε έστω έναν από αυτούς είκοσι εννιά άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ;
Ανησυχώ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, πάρα πολύ για τις πολιτικές σας ομιλίες. Ανησυχώ και για ομιλίες των Βουλευτών, αλλά για σας, των Υπουργών, ανησυχώ διπλά, διότι έχετε την ενημέρωση. Λέτε τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα. Υπάρχει Υπουργός σας -δεν θέλω να πω το όνομά του, γιατί μαθαίνω κάτι για ανασχηματισμούς και δεν θέλω να είμαι εγώ η πηγή προβλημάτων στην Κυβέρνησή σας- ο οποίος έκανε τέσσερις φορές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια την ίδια ομιλία.
Δεν υπάρχουν νέα επιχειρήματα; Όταν λέτε ένα επιχείρημα και υπάρχει απάντηση από την Αντιπολίτευση στο επιχείρημα, επανέρχεστε στο επιχείρημα; Αντιλαμβάνομαι και την απουσία επιχειρημάτων και την αμηχανία του πολιτικού λόγου, διότι έχουν καταρρεύσει δύο μεγάλα αφηγήματά σας. Δεν λέω ούτε για τη NOVARTIS ούτε για το προσφυγικό. Εκεί έχει γίνει πλέον το μεγάλο Βατερλό.
Όμως, ας έρθουμε στα θέματα της οικονομίας. Υπάρχουν δύο επιχειρήματά σας που έχουν καταρρεύσει. Είχατε ένα αφήγημα για την «υπερφορολόγηση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξεχνάτε ότι ψηφίσατε εσείς - όχι μόνοι σας, αλλά μαζί με κάποιον άλλον συνεργάτη που τώρα εδώ, δήθεν, διαφωνεί μαζί σας - το ν. 4646/2019, με τον οποίο το επιχείρημά σας και το αφήγημά σας για φορολογική επιβάρυνση και για όσα «κακά» έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε πλέον, διότι αποδείξατε εκεί το πώς μειώσατε τη φορολογική επιβάρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη και φέραμε επιχειρήματα και πίνακες κ.λπ.
Επίσης, τελείωσε και το αφήγημά σας για την οικονομία, για το πόσο κακή πορεία κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία, διότι και για το θέμα του Υπερταμείου και για τα πλεονάσματα και για τα 37 δισεκατομμύρια «μαξιλάρι», αν κάποιος διαβάσει τον προϋπολογισμό, θα βρει πάρα πολλές απαντήσεις και επιβεβαίωση των δικών μας πολιτικών.
Ανησυχώ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, γιατί είπατε -και τι δεν είπατε αυτές τις μέρες!- ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ομιλητές σας που βγαίνουν εδώ και, αντί να εξηγούν τα του προϋπολογισμού, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντήστε μου, σας παρακαλώ, σε δύο απλά ερωτήματα: Ποια ήταν η κατάσταση που παραδώσατε την οικονομία τον Ιανουάριο του 2015 σε όλα αυτά τα οποία κατηγορείτε εμάς και ποια είναι η κατάσταση που παραλάβατε την οικονομία τον Ιούλιο του 2019; Δεν μιλάμε για πλεονάσματα. Σας θυμίζω ότι τότε υπήρχε πολιτικό στέλεχος της Κυβέρνησής σας το οποίο έλεγε τον Ιανουάριο του 2015 ότι «δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» και μιλάτε τώρα σε εμάς για ταμειακά διαθέσιμα και για πλεόνασμα;
Επίσης, παράκληση, επειδή λέτε πάρα πολλά και κάνετε μεγάλη ανάλυση, βάλτε κάποιον Υπουργό σας ή κάποιον πολιτικό ή κάποιον Βουλευτή σας ή κάποιον άλλον να μας εξηγήσει ποιες πολιτικές, ποια κόμματα και ποιο πολιτικό προσωπικό οδήγησε τη χώρα στην κρίση και στη χρεοκοπία; Δεν θα πάρουμε απάντηση, αλλά να είστε σίγουροι ότι μέρα με τη μέρα, όσο απομακρυνόμαστε από το πέρας του μήνα του μέλιτός σας, καταλαβαίνουν οι πάντες ότι αυτά που λέγατε ήταν προεκλογικά «πυροτεχνήματα» και έρχεται η ώρα τώρα να απαντηθούν ερωτήσεις.
Καταθέτω στα πρακτικά ΠΙΝΑΚΑ, επειδή, δυστυχώς, ορισμένοι, οι οποίοι έρχονται εδώ και μιλούν, ξεχνούν το τι ψηφίστηκε εδώ, σε αυτή τη Βουλή: Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων από ΣΥΡΙΖΑ (διότι κάποιοι λένε για το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με φορολογικές μειώσεις). Η πρώτη μεγάλη μείωση φορολογικών βαρών έγινε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τότε που φέρατε τη χώρα στην κρίση και φέρατε όλα αυτά τα δύσκολα μέτρα. Εμείς καταφέραμε και φέραμε αυτές τις μειώσεις: Σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 25%, ν. 4579/2018. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια, πολύ μεγαλύτερο από το δικό σας και με συγκεκριμένη στόχευση ποιους να ελαφρύνουμε, ν. 4579/2018. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ν. 4583/2018.Επανήλθαν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% τρόφιμα και ποτά. Επανήλθαν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% οι υπηρεσίες εστίασης. Μειώθηκε η επιβάρυνση των καταναλωτών με τη μετάταξη της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον υπερμειωμένο συντελεστή. Τα τρία τελευταία με τον ν. 4611/2019.(3)
Είναι και πολλά άλλα, τα οποία είχαμε συμφωνήσει και τα οποία -καταθέτω και σχετικό πίνακα στα Πρακτικά- είχαν ετοιμαστεί, είχαν συμφωνηθεί από εμάς και βεβαίως, δεν υλοποιήθηκαν.(4)
Και εδώ κάνετε ένα μεγάλο πολιτικό ατόπημα: Έρχεστε κατά περιόδους και μας κουνάτε διάφορα χαρτιά που βρήκατε στα Υπουργεία από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και δεν απαντάτε στο πολιτικό ερώτημα: Αυτά για τα οποία είχαμε συμφωνήσει και είχαμε εξαγγείλει δημόσια, γιατί δεν τα υλοποιείτε και υλοποιείτε άλλες περίεργες καταστάσεις και άλλες περίεργες νομοθετικές ρυθμίσεις;
Δεν είναι εδώ -δεν τον βλέπω- ο αγαπημένος μου Υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης. Λέω «αγαπημένος μου Υπουργός», γιατί δεν τον είχα ξανακούσει πολιτικά. Τον άκουσα στις Προγραμματικές Δηλώσεις. Άκουσα για νέα κοινοβουλευτικά ήθη, για ορθή νομοθέτηση, για νομική τεκμηρίωση και επάρκεια και λέω «αυτοί πήραν το μάθημα, θα μείνουν διακόσια πενήντα χρόνια στην εξουσία».Όμως, μετά ήρθε η πραγματικότητα.
Αναρωτιέμαι το εξής: Ο κ. Γεραπετρίτης -δεν αφορά τον ίδιο προσωπικά, αφορά την νομική του υπόσταση και τη θέση που έχει- την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για τον ν. 4646, που αναφέρει για νομικά θέματα και για διάφορα άλλα ζητήματα συνταγματικότητας, τη διάβασε; Μιλώ, επίσης, για την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για τον Νόμο «ΗΡΑΚΛΗΣ», όπου για ένα νομοσχέδιο με 12 δισεκατομμύρια κόστος πιθανά για τον προϋπολογισμό, υπάρχουν θέματα νομικής επάρκειας, νομικοί κίνδυνοι, θέματα ερμηνείας, θέματα συνταγματικότητας.
Τέλος, υπάρχει και η τροπολογία για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, αυτή δηλαδή με την οποία ελαφρύνει όχι τη μεσαία τάξη, αλλά τους μεγαλοϊδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων και άλλων. Τους ελαφρύνει, ναι ή όχι;
Και επειδή ακούσαμε σήμερα πάρα πολλά για το θέμα «νόμος και τάξη», εγώ είμαι υπέρ του «νόμος και τάξη». Όμως, να ξεκινήσουμε στα φορολογικά και από τα άλλα ζητήματα, διότι θα ήθελα πραγματικά ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μου απαντήσει το εξής: Οι εκπρόσωποι, τα πολύ ικανά στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, με τα οποία συνεργαστήκαμε σε πολύ δύσκολες υποθέσεις, συμφωνούν με τις περίεργες τροπολογίες και διατάξεις που φέρατε για αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων και για μείωση του χρόνου παραγραφής, που δυστυχώς δυσκολεύουν το τι κάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, το τι κάνουν οι εισαγγελείς, το τι κάνει η Οικονομική Αστυνομία, το τι κάνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Βουλευτής ΝΔ):Πού τα βρήκατε αυτά;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Πού τα βρήκαμε; Στα νομοσχέδια που ψηφίσατε, με τα οποία ελαφρύνατε οικονομικούς απατεώνες, λαθρεμπόρους, φοροφυγάδες…
Ειπώθηκε από τον κ. Σκυλακάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μέτρα λιτότητας 11,5 δισεκατομμυρίων.Είναι σωστό, κύριε Υπουργέ;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):Επιπλέον.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Επιπλέον μέτρα λιτότητας 11 δισεκατομμυρίων.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):Επιπλέον από αυτά που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Παράκληση, να ενημερώσετε και τον κ. Σταϊκούρα επ’ αυτού. Δεν είστε στην ίδια γραμμή. Βέβαια, καταλαβαίνω ότι η «δεξιά πολυκατοικία» έχει λίγα θέματα εκεί.
Ο Υπουργός Οικονομικών -καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό απόκομμα- στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου είπε: «Πριν από το πρώτο μνημόνιο, Ιανουάριος με Απρίλιο του 2010, τα μέτρα ήταν 15 δισεκατομμύρια. Δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Πρώτο μνημόνιο, Μάιος του 2010. Τα μέτρα ήταν 30 δισεκατομμύρια. Σύνολο 45 δισεκατομμύρια. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν στην κυβέρνηση. Δεύτερο μνημόνιο, Δεκέμβριος του 2012. Και τρίτο μνημόνιο -προσέξτε- περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ίσα μέτρα η Νέα Δημοκρατία, ίσα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας».(5)
Αυτά είπε ο κ. Σταϊκούρας…
Παράκληση, λοιπόν: Συνεννοηθείτε τουλάχιστον ως προς την κριτική που κάνετε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, θα δώσω στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας το ΦΕΚ, όπου στο άρθρο 44 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παραχωρήθηκε ο χώρος στον Δήμο και τη δικαστική απόφαση με την οποία του παραχωρήθηκε.
Ευχαριστώ πολύ.


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
(1) https://www.capital.gr/oikonomia/3380594/staikouras-i-kubernisi-suriza-epebale-29-neous-forous
(2) https://nd.gr/dilosi-toy-tom-oikonomikon-tis-nd-k-hr-staikoyra-toy-anapliroti-tom-k-ap-vesyropoyloy-gia-toys-29
(3) Μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων
(4) Εξαγγελίες φορολογικών μειώσεων
(5) https://youtu.be/bl54QKr_0sg



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ