20/12/2019

Π. Σκουρλέτης: Στο όνομα εφαρμογής του «τάξη και νόμος», παραβιάζεται ο νόμος από την ίδια την Αστυνομία - βίντεο

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα, είναι η επιλογή της βίας ως μέσο καταστολής. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει κάποιοι να τις αναλάβουν, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2019, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ TV «ΣΗΜΕΡΑ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Η αστυνομική αυθαιρεσία εκφράζεται πολλαπλώς

«Σίγουρα δεν καλύπτουμε την αστυνομική αυθαιρεσία». […] «Υπάρχει. Και υπάρχει με πολλαπλές εκφράσεις. Πρώτα απ’ όλα είδαμε αυτά που έγιναν πριν από την πορεία του Πολυτεχνείου. Να πιάνουν, δυο μέρες πριν, αφισοκολλητές στο Κερατσίνι και να τους ξεγυμνώνουν. Είδαμε τις προηγούμενες μέρες, την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ. Βλέπουμε, ανήμερα στις 6 του Δεκέμβρη, ένα ζευγάρι νέων παιδιών, πολλές ώρες μετά την πορεία, να πηγαίνει σπίτι του και να ταπεινώνεται στον δρόμο. Ζητάνε πριν από λίγες ημέρες από μια νέα κοπέλα να βγάλει το παντελόνι της καταμεσής στην Πατησίων». […] «Όταν υπάρχει μια καταγγελία επώνυμη, στο διαδίκτυο, στις εφημερίδες, ο υπουργός οφείλει τουλάχιστον να το διαψεύσει ή να το επιβεβαιώσει».

Παραβιάζεται ο νόμος από την ίδια την Αστυνομία

«Η κορύφωση όλων αυτών των φαινομένων ήταν αυτό που έγινε στο Κουκάκι. Όπου μπαίνουν χωρίς εισαγγελική άδεια σε σπίτι». […] «Αυτά μπορεί να συμβαίνουν στην Λατινική Αμερική, στην Ελλάδα δεν τα έχουμε ξαναδεί. Είναι μεμονωμένα γεγονότα ή είναι η επιλογή της βίας ως μέσο καταστολής; Στο όνομα του να εφαρμοστεί η τάξη και ο νόμος, παραβιάζεται ο νόμος από την ίδια την Αστυνομία. Ξέρετε τι σημαίνει κράτος Δικαίου»; […] «Το θέμα είναι αυτά να ερευνώνται, να ζητούνται ευθύνες και να μη τα καλύπτουμε. Να μη τα ενθαρρύνουμε». […] «Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην απάντησή του στην επιστολή του κ. Αλιβιζάτου λέει ότι δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο και είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Και έχουμε πολλαπλά φαινόμενα».

Υπαρκτή και μεγάλη η πολιτική ευθύνη

«Λέω ότι πρέπει να μη φτάσουμε να έχουμε αστυνομικό κράτος. Και εν πάση περιπτώσει για όσα συνέβηκαν τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ευθύνες και κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν. Δεν μπορώ να βλέπω την αφωνία του κ. Μητσοτάκη και τα ψέματα και τις αστείες δικαιολογίες του κ. Χρυσοχοΐδη. Υπάρχουν ευθύνες διότι υπήρξε πυροβολισμός μιας νέας κοπέλας στο μαστό, αυτό καταγράφτηκε στο νοσοκομείο και αυτή τη στιγμή δεν λένε τίποτα». […] «Υπάρχει πολιτική ευθύνη και μεγάλη».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αιτήματος παραίτησης Χρυσοχοΐδη

«Αυτό θα το δούμε. Είναι ένα θέμα ανοιχτό που θα κριθεί ανάλογα με τις απαντήσεις, την ευαισθησία του και από την ικανότητά του να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο της βίας και του αυταρχισμού. Διότι βρισκόμαστε πραγματικά σε έναν κατήφορο».

Δεν έχουν όλες οι καταλήψεις ομοιογένεια ως προς τον σκοπό και τις επιπτώσεις

«Το θέμα των καταλήψεων δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει, τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’70, σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και υφίσταται και τώρα. Και απορώ πάλι που ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα σε άλλες χώρες. Ακόμη και στη Γερμανία υπάρχουν. Είναι όμως διαφορετικό ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό στέκι, ένας εγκαταλελειμμένος χώρος και μάλιστα, πολλές φορές γίνεται και με την αρωγή των δημοτικών αρχών. Και τελείως διαφορετικό να έρχομαι σπίτι σου, να το καταλαμβάνω και να θεωρώ ότι μπορώ να το απαλλοτριώσω. Αυτά διαφέρουν. Και πρέπει να δείχνει μια διαφορετική στάση η κοινωνία απέναντι σε αυτά τα ζητήματα. Όπου, λοιπόν, γίνονται παράνομες πράξεις, προφανώς πρέπει να διώκονται. Αλλά αυτό διαφέρει πάρα πολύ από το να το κάνουμε τακτική επιλογή για να στοχοποιήσουμε τη νεολαία, για να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο για να τον κρατήσουμε σπίτι του. Διότι όταν πας να εφαρμόσεις μια πολιτική που στον πυρήνα της είναι αντικοινωνική, για να την επιβάλλεις επιστρατεύσεις την βία». […] «Στο όνομα της ασφάλειας δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας».

Είναι νωρίς για να αποτυπωθούν δημοσκοπικά οι απόψεις για την παρούσα κατάσταση

«Νομίζω ότι ο καθένας τιμάει την ψήφο του. Ακόμη και να βλέπει ότι κάποια πράγματα δεν του αρέσουν δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έκανε λάθος. Θεωρώ ότι πρέπει να κυλήσει ακόμη αρκετό διάστημα για να δούμε να αποτυπώνονται οι όποιες καινούργιες επιδράσεις, επιπτώσεις, από τη διακυβέρνηση αυτή».

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φοβάται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

«Μπορεί να δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός στα μάτια της κοινής γνώμης και πρώτα και κύρια στους ψηφοφόρους του μια τέτοια επιλογή; Επειδή ενδεχομένως να συμφέρει την Νέα Δημοκρατία; Αν και είναι ένα ρίσκο». […] «Εγώ θα έλεγα να αναλάβει ο κ. Μητοστάκης το ρίσκο των πρόωρων εκλογών» […] «Δεν φοβόμαστε, εκείνος πρέπει να φοβάται».

Η απλή αναλογική εκφράζει τους πραγματικούς συσχετισμούς στην κοινωνία

«Η απλή αναλογική αποτυπώνει με έναν ασφαλή, αξιόπιστο τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς και από εκεί και πέρα όταν υπάρχουν συγκλίσεις προκύπτουν και οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Παρά να είναι κάποιος μειοψηφία μέσα στην κοινωνία και λόγω του εκλογικού νόμου να εξασφαλίζει κοινοβουλευτικής πλειοψηφία αλλά να μην έχει στην πράξη την συναίνεση».

“Μπαχαλοποίηση” υπάρχει πρωτίστως στον χώρο των media

«Εγώ βλέπω την “μπαχαλοποίηση” στον χώρο των media. Διαρκής “μπαχαλοποίηση”, έχει στοιχεία ολοκληρωτισμού. Μονοκαλλιέργεια – “μπαχαλοποίηση”».

Για την προοπτική ανανέωσης της θητείας του κ. Παυλόπουλου ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

«Εάν θέλει θα πρέπει να τον ξαναϋποστηρίξουμε». […] «Δεκάδες πρόσωπα μπορεί να υπάρχουν, αλλά εδώ έχουμε μια δοκιμασμένη επιλογή». […] «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με το πρώτο μνημόνιο, είναι ένα τοξικό πρόσωπο στην πολιτική ζωή». […] Για τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σημίτη: «Μου λέτε τώρα για χειρότερες περιπτώσεις».