ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/12/2019

Επιστολή 75 Ε/B για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων

Επιστολή 75 Ε/B για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων



Επιστολή 75 Ευρωβουλευτών, από 5 Πολιτικές Ομάδες, προς τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβ. Ντούκε, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων - Συνυπογράφουν Δημ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου

Μόλις 13 από τα 122 μέτρα που σχετίζονται με την διάσταση του φύλου στην Ειρηνευτική Συμφωνία του 2016 έχου νεφαρμοστεί μέχρι σήμερα

Να τεθεί σε ισχύ το Εθνικό Πρόγραμμα Εγγυήσεων υπέρ των γυναικών και να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την κοινωνική θέση και τα δικαιώματα των γυναικών στην διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης στην Κολομβία

Επιστολή 75 Ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- προς τoν Πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, συνυπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής, Στ. Κούλογλου, για την υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, με αφορμή τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν σημαντική αύξηση μέσα στο 2019 των επιθέσεων κατά των γυναικών που είναι κοινωνικά ενεργές στις κοινότητές τους και δραστηριοποιούνται υπέρ της προάσπισης της ισότητας των φύλων και των κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους ζητούν από τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, «να εφαρμόσει επειγόντως και συνολικά όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την διάσταση του φύλου στην Ειρηνευτική Συμφωνία». Όπως επισημαίνεται, η ένταξη της διάστασης του φύλου στην Ειρηνευτική Συμφωνία που υπογράφηκε το 2016 αποτελεί από μόνης της, αλλά και σε σύγκριση με άλλες ειρηνευτικές διαδικασίες ανά τον κόσμο ένα «εξαιρετικά σημαντικό γεγονός»: αφενός γιατί αναγνωρίζεται ο δραματικός απολογισμός των μακροχρόνιων συγκρούσεων -περισσότερα από 8 εκ. θύματα, εκ των οποίων περισσότερα από 50% ήταν γυναίκες-, και αφετέρου γιατί προβλέπεται η λήψη μέτρων για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και της αποκατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών που έχουν υποστεί τις δραματικές επιπτώσεις της ένοπλης βίας και των συγκρούσεων.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η πρόοδος στην εφαρμογή πτυχών της Ειρηνευτικής Συμφωνίας που αφορούν την διάσταση του φύλου πραγματοποιείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, με το 28,4% των μέτρων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών να μην έχει εφαρμοστεί καθόλου και το 45,9% να μην έχει εφαρμοστεί επαρκώς, όπως προκύπτει από την ανάλυση που διεξήγαγε η Ομάδα Εργασίας Ακτιβιστών Φεμινιστών, GPaz.

Με τα επίσημα στοιχεία από το γραφείο του Διαμεσολαβητή για τα Θέματα Ισότητας του Φύλου και των Δικαιωμάτων των Γυναικών να δείχνουν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μία αύξηση κατά 6.2% των απειλών κατά των γυναικών και κατά 50% των περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, οι ευρωβουλευτές καλούν, επίσης, την κυβέρνηση της Κολομβίας να «σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την πρόληψη και τη διερεύνηση των επιθέσεων εναντίον των γυναικών», και σε συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία να προχωρήσει επειγόντως στην εφαρμογή του ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Εγγυήσεων υπέρ των γυναικών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

Προς τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε

Όλος ο κόσμος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισαν την υπογραφή της Eιρηνευτικής Συμφωνίας το 2016 μεταξύ της Kολομβιανής Kυβέρνησης και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκού Στρατού, ως μια ακτίνα ελπίδας, που θα έθετε τέλος σε πέντε δεκαετίες συγκρούσεων, οι οποίες άφησαν πίσω τους περισσότερα από 8 εκατομμύρια θύματα στην Κολομβία, εκ των οποίων περισσότερα από 50% ήταν γυναίκες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία, με ψήφισμά του, που υπογράφτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016.

Η Τελική Ειρηνευτική Συμφωνία προσέφερε λύσεις σε ορισμένες από τις δομικές αιτίες της ένοπλης αυτής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την εξάλειψη των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών καθώς και εξάλειψης των αναπτυξιακών διαφορών, μεταξύ της υπαίθρου και των αστικών περιοχών.

Η ένταξη της διάστασης του φύλου στη Συμφωνία αυτή, ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, που μεταφράζεται σε 122 μέτρα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών - σύμφωνα με την ανάλυση του GPaz . Τα μέτρα αυτά είναι μοναδικά σε σύγκριση με άλλες ειρηνευτικές διαδικασίες ανά τον κόσμο, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της ένοπλης σύγκρουσης στην Κολομβία με διαφορετικό και δυσανάλογο τρόπο και ότι απαιτούνται θετικά μέτρα για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών ως μέτρα διαφοροποιημένης αποκατάστασης των δικαιωμάτων τους ως γυναικών και ως θυμάτων της σύγκρουσης.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή ορισμένων πτυχών της ειρηνευτικής συμφωνίας: σύμφωνα με το Instituto Kroc μέχρι το Φεβρουάριο του 2019, το 23% των μέτρων της συμφωνίας είχε τεθεί σε εφαρμογή και το 12% ήταν υπό υλοποίηση. Ωστόσο, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι υπήρξε περιορισμένη εφαρμογή των 122 μέτρων που βασίζονται στη διάσταση του φύλου, τα οποία θεσπίστηκαν στη συμφωνία. Μια ανάλυση από την GPaz δείχνει ότι το 45,9% αυτών των μέτρων δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς, ενώ το 28,4% των μέτρων δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου. Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα θέλαμε συνεπώς να επιμείνουμε στη σημασία της επείγουσας προόδου στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του ρόλου των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης στη χώρα, καθώς και την πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων.

Η Ειρηνευτική Συμφωνία προωθήθηκε εξαρχής από γυναικείες οργανώσεις, γυναίκες που ηγήθηκαν κοινωνικών κινημάτων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και χώρο για την προαγωγή και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών ειδικότερα. Διάφοροι παράγοντες έχουν όμως οδηγήσει μέσα στο 2019, σε αύξηση των επιθέσεων κατά των γυναικών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και που αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους μέσα και έξω από τις κοινότητές τους. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την αυξημένη έκθεση, λόγω των δραστηριοτήτων τους για τις γυναίκες αυτές που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον έντονο machismo στην Κολομβιανή κοινωνία, τις εκστρατείες και τις δηλώσεις που διαψεύδουν ή ματαιώνουν την εστίαση του φύλου στη συμφωνία, την ατιμωρησία των επιθέσεων εναντίον των γυναικών, τη διατήρηση των παράνομων και παραστρατιωτικών ένοπλων δομών, οι οποίες ευθύνονται για την πλειοψηφία των επιθέσεων εναντίον γυναικών υπερασπιστών, καθώς και την έλλειψη εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία για την εξάρθρωση αυτών των δομών και ομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου του Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που συνέταξε η ΜΚΟ Sisma Mujer , από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2019 δέκα γυναίκες ηγέτιδες σκοτώθηκαν - σημειώνοντας αύξηση 67% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ κατά την ίδια περίοδο, οι αριθμοί μειώθηκαν κατά 25% στους άνδρες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ομοίως, τα στοιχεία από τον εκπρόσωπο του Διαμεσολαβητή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τα Θέματα Ισότητας του Φύλου αναφέρουν ότι από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2019, διαπράχθηκαν 62 πράξεις βίας εναντίον γυναικών, λόγω της ηγετικής τους θέσης και του έργου τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (82,3%) ταξινομούνται ως απειλές, 4 (6,5%) ως δίωξη, 3 ως σεξουαλική βία (4,8%), 1 ως απόπειρα δολοφονίας (1,6%) και 3 ως άλλες μορφές επιθέσεων (4,8%) . Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν αύξηση των απειλών κατά 6,2% και αύξηση κατά 50% των περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών αυτών, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τις Γυναίκες και για τις Γυναίκες-Κοινωνικές ηγέτιδες, το οποίο αναπτύχθηκε μαζί με τις γυναικείες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κολομβία. Αν και εκτιμούμε τις σημαντικές πιλοτικές εμπειρίες που πραγματοποιούνται στις εκθέσεις Montesde María και Putumayo, ζητούμε επίσης να γίνουν επείγουσες και συνολικές πρόοδοι όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος, σε συμφωνία με τις οργανώσεις των γυναικών.

Εκτιμούμε, επίσης, την στροφή του ενδιαφέροντος σε θέματα ισότητας των φύλων στο έργο της Μονάδας Ειδικών Ερευνών για την κατάργηση των παραστρατιωτικών ομάδων και για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για τις δολοφονίες γυναικών.

Ως εκ τούτου, ζητάμε από την κυβέρνησή σας να εφαρμόσει επειγόντως και συνολικά όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την διάσταση του φύλου στην Ειρηνευτική Συμφωνία. Ζητούμε, επίσης, να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την πρόληψη και τη διερεύνηση των επιθέσεων εναντίον των γυναικών υπερασπιστών κοινωνικών δικαιωμάτων και των γυναικών κοινωνικών ηγετιδών. Τέλος, ζητούμε την επείγουσα εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος εγγυήσεων υπέρ των γυναικών.

Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές

DALY Clare, Ιρλανδία - GUE/NGL, WALLACE Mick, Ιρλανδία - GUE/NGL, CARTHY Matt, Ιρλανδία - GUE/NGL, ANDERSON Martina, Ην. Βασίλειο - GUE/NGL, FERREIRA Joao, Πορτογαλία - GUE/NGL, PEREIRA Sandra,Πορτογαλία - GUE/NGL, GUSMÂO José, Πορτογαλία - GUE/NGL, PAPADIMOULIS Dimitrios, Ελλάδα - GUE/NGL, KOULOGLOU Stelios, Ελλάδα - GUE/NGL, RODRIGUEZPALOP María Eugenia, Ισπανία - GUE/NGL, SCHOLZ Helmut, Γερμανία - GUE/NGL, PIETIKAINEN Sirpa, Φινλανδία - EPP, Perreira Lidia, Πορτογαλία - EPP, NOVAKL judmila, Σλοβενία - EPP, SANTOS Isabel, Πορτογαλία - S&D, LEITAOMARQUES Maria Manuel, Πορτογαλία - S&D, MARQUES Margarida, Πορτογαλία - S&D, CARVALHAIS Isabel, Πορτογαλία - S&D, WARD Julie, Ην. Βασίλειο - S&D, JONES Jackie, Ην. Βασίλειο - S&D, BRGLEZ Milan, Σλοβενία - S&D, MORETTIA lessandra, Ιταλία - S&D, ANGEL Marc, Λουξεμβούργο - S&D, GUTELAND Jytte, Σουηδία - S&D, BIEDRON Robert, Πολωνία - S&D, REGNER Evelyn, Αυστρία - S&D, LONG Naomi, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, HOOK Antony, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, RITCHIE Sheila, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, NETHSINHA Lucy, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, MOHAMMED Shaffaq, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, PORRITT Luisa, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, VONWIES EIrina, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, GIBSON Barbara Ann, Ην. Βασίλειο – Renew Europe, CHASTEL Olivier, Βέλγιο – Renew Europe, VAUTMANS Hilde, Βέλγιο – Renew Europe, RIES Frédérique, Βέλγιο – Renew Europe, RODRIGUEZRAMOS Soraya, Ισπανία – Renew Europe,SOLISPEREZ Susana, Ισπανία – Renew Europe, TOLLERE TIrene, Γαλλία – Renew Europe, ZACHAROPOULOU Chrysoula, Γαλλία – Renew Europe, MAXOVA Radka, Τσεχία –Renew Europe, MELCHIOR Karen, Δανία – Renew Europe, CSEH Katalin, Ουγγαρία – Renew Europe, KELLEHER Billy, Ιρλανδία – Renew Europe, SEMEDO Monica, Λουξεμβούργο – Renew Europe, BITEAU Benoît, Γαλλία - Greens/Free Alliance, CAREME Damien, Γαλλία - Greens/Free Alliance,CORMAND David, Γαλλία - Greens/Free Alliance, DELBOS-CORFIELDG wendoline, Γαλλία - Greens/Free Alliance, DELLI Karima, Γαλλία - Greens/Free Alliance, JADOT Yannick, Γαλλία Greens/Free Alliance, RIVASI Michèle, Γαλλία - Greens/Free Alliance, ROOSE Caroline, Γαλλία - Greens/Free Alliance, SATOURI Mounir, Γαλλία - Greens/Free Alliance, TOUSSAINT Marie, Γαλλία - Greens/Free Alliance,YENBOU Salima, Γαλλία Greens/Free Alliance, ALFONSI François, Γαλλία - Greens/Free Alliance, CHOWNS Ellie, Ην. Βασίλειο - Greens/Free Alliance, SCOTTCATO Molly, Ην. Βασίλειο - Greens/EFA, AINSLIES cott, Ην. Βασίλειο - Greens/Free Alliance, ROWETT Catherine, Ην. Βασίλειο - Greens/Free Alliance, PHILLIPS Alexandra Louise, Ην. Βασίλειο - Greens/Free Alliance, NEUMANN Hannah, Γερμανία - Greens/Free Alliance, LANGENSIEPEN Katrin, Γερμανία - Greens/Free Alliance, CAVAZZINI Anna, Γερμανία - Greens/Free Alliance, O’SULLIVAN Grace, Ιρλανδία - Greens/Free Alliance, CUFFE Ciaran, Ιρλανδία - Greens/EFA, KUHNKE Alice, Σουηδία - Greens/Free Alliance, HOLMGREN Pär, Σουηδία - Greens/Free Alliance, VANA Monika, Αυστρία - Greens/EFA, DESUTTER Petra, Βέλγιο - Greens/EFA, RIBAIGINER Diana, Ισπανία - Greens/EFA, METZ Tilly, Λουξεμβούργο - Greens/Free Alliance, GUERREIRO Francisco, Πορτογαλία - Greens/Free Alliance.

---------------------------------
1. Grupode Trabajo GPaz: Ομάδα Εργασίας ακτιβιστών φεμινιστών, LGBTI, ακαδημαϊκών, θυμάτων σεξουαλικών διακρίσεων/βίας και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την εφαρμογή της προσέγγισης του φύλου στην οικοδόμηση της ειρήνης.
2.Από την υπογραφή της συμφωνίας και το πλαίσιο της διμερούς και οριστικής κατάπαυσης του πυρός και της λήξης των εχθροπραξιών, 13 από τα 122 μέτρα έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα ικανοποιητικά. Επομένως, η ανάλυση επικεντρώνεται στην εφαρμογή των άλλων 109 μέτρων.
3. Δελτίο «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών υπερασπιστών στην Κολομβία 2016 - 2019. Τελευταία ενημέρωση: 7 Οκτωβρίου 2019». ΜΚΟ Corporación SismaMujer.
4. Απάντηση της 5ης Οκτωβρίου 2019 σε αίτημα που έστειλε η ΜΚΟ Corporación SismaMujer.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ