ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/01/2020

Χ. Μαμουλάκης: Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στον θαυμαστό κόσμο της κοινωνικής πολιτικής

Χ. Μαμουλάκης: Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στον θαυμαστό κόσμο της κοινωνικής πολιτικήςΔελτίο Τύπου σχετικά με την ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στο σ/ν «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις»


«Καλωσορίζουμε τη Νέα Δημοκρατία στον θαυμαστό κόσμο της κοινωνικής πολιτικής. Επί 4,5 χρόνια κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μοιράζει επιδόματα δήθεν από εμμονή και τώρα νομοθετείτε το επίδομα γέννησης παιδιού. Δυστυχώς ο στόχος σας δεν είναι να συνεχίσετε τη συγκροτημένη πολιτική ενός δίκαιου κοινωνικού κράτους χωρίς ανισότητες και διαχωρισμούς που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε σήμερα ο βουλευτής ν. Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις». Και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «το επίδομα γέννησης παιδιού γίνεται το άλλοθι ώστε να χάσουν χιλιάδες συμπολίτες μας δικαιούχοι τρία πολύ σημαντικά επιδόματα, που βοηθούν το παιδί και αποτελούν μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος: Το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)».

 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

«Στα απαράδεκτα άρθρα 15, 17 και 29 του παρόντος νομοσχεδίου βρίσκουμε την τιμωρητική διάταξη που καταργεί τα επιδόματα εάν ένα παιδί μιας οικογένειας, όσα παιδιά και να έχει, χάσει τη σχολική χρονιά από απουσίες. Σας κυνηγάει η αριστεία παντού. Η δήθεν αριστεία. Γιατί είδαμε τους διορισμούς των δικών σας αρίστων με πλαστά βιογραφικά και πτυχία. Και τώρα με αμφιβόλου ποιότητας τίτλους από κολλέγια. Στην πραγματικότητα, θέλετε να αποκλείσετε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τα επιδόματα. Προσβάλλετε κάθε έννοια δικαιοσύνης και ισονομίας αφού δίνετε επιδόματα ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών. Για τους πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται 12ετής νόμιμη και μόνιμη διαμονή».

-«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την ανεργία από 27% σε 17,5%. Δημιούργησε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με το 70% αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης. Επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις με συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό και πολλά ακόμα. Αυτή είναι πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και για να συνεχίσουμε με νούμερα, γιατί τα μαθηματικά δεν διαψεύδονται. Διπλασιάσαμε τις θέσεις των Vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παραλάβαμε 78.000 θέσεις και βάλαμε το 2019 156.000 παιδιά, ικανοποιώντας όλες τις αιτήσεις. Σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε τις άνεργες μητέρες και όλες τις μητέρες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας στο πρόγραμμα. Καθιερώσαμε καθημερινά 185.000 ζεστά σχολικά γεύματα.

Με το σύνολο των πολιτικών μας μειώσαμε τη φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα, και αυτό αποτυπώνεται στις έρευνες τις ΕΛΣΤΑΤ. Είναι ενδεικτικό ότι από 650.000 οι δικαιούχοι του ΚΕΑ το 2017 έπεσαν σε 470.000 το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολιτικές μας δεν ήταν φιλανθρωπικές όπως λέτε, αλλά ουσίας καθώς το 30% αυτών εντάχθηκε στην αγορά εργασίας. Κι εσείς τι κάνατε; Περικόψατε το κοινωνικό μέρισμα κατά 600 εκ. με αποτέλεσμα να πέσει ο τζίρος στην αγορά μέχρι 25%, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς».

-«Μας κατηγορούσατε για φιλανθρωπία και εμείς απαντούσαμε και απαντάμε ότι τα επιδόματα έχουν και αναπτυξιακή διάσταση. Με τον θεσμό των σχολικών γευμάτων, για παράδειγμα, πέρα από την κοινωνική και την παιδαγωγική διάσταση, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, απορροφώνται τα εγχώρια ελληνικά προϊόντα. Ενώ με τα επιδόματα ένα μέρος των χρημάτων επιστρέφει στην αγορά».

-«Κόπτεστε δήθεν για το δημογραφικό πρόβλημα. Απ’ το 1993, την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη, υπήρχε ομόφωνη διακομματική απόφαση της Επιτροπής της Βουλής που πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Μέχρι σήμερα δεν κάνατε απολύτως τίποτε για αυτό. Και σας το λέω εγώ, ένας πολύτεκνος, πατέρας τεσσάρων παιδιών»

-«Η πολιτική σας στηρίζεται σε πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά τρικ και δεν έχει καμία κοινωνική διάσταση και προοπτική. Εμείς δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα κράτος αλληλεγγύης και πρόνοιας που αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες. Εμείς ανοίγουμε αγκαλιά σε όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας. Γιατί αυτό είναι το dna της Αριστεράς».


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις».

Καλωσορίζουμε τη Νέα Δημοκρατία στον θαυμαστό κόσμο της κοινωνικής πολιτικής. Επί 4,5 χρόνια κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μοιράζει επιδόματα δήθεν από εμμονή και τώρα νομοθετείτε το επίδομα γέννησης παιδιού. Δυστυχώς ο στόχος σας δεν είναι να συνεχίσετε τη συγκροτημένη πολιτική ενός δίκαιου κοινωνικού κράτους χωρίς ανισότητες και διαχωρισμούς που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος σας είναι να μοιράσετε σε όσους έχουν ανάγκη, για την ακρίβεια σε λίγους από αυτούς, απ’ το περίσσευμα.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ στο άρθρο 1 που αφορά στο επίδομα γέννησης, αλλά καταθέτουμε τροπολογία ώστε να δίνεται εφ’ άπαξ το ποσό των 2.000 ευρώ στους δικαιούχους, και όχι σε δύο δόσεις όπως εσείς προτείνετε. Και να ήταν αυτό το μόνο ατόπημα του νομοσχεδίου σας. Η πολιτική σας, όπως πάντα, κρύβεται στις…λοιπές διατάξεις. Διότι το επίδομα γέννησης παιδιού γίνεται το άλλοθι ώστε να χάσουν χιλιάδες συμπολίτες μας δικαιούχοι τρία πολύ σημαντικά επιδόματα, που βοηθούν το παιδί και αποτελούν μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος:
Το επίδομα παιδιού,
το επίδομα στέγασης
και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Στα απαράδεκτα άρθρα 15, 17 και 29 του παρόντος νομοσχεδίου βρίσκουμε την τιμωρητική διάταξη που καταργεί τα επιδόματα εάν ένα παιδί μιας οικογένειας, όσα παιδιά και να έχει, χάσει τη σχολική χρονιά από απουσίες. Σας κυνηγάει η αριστεία παντού. Η δήθεν αριστεία. Γιατί είδαμε τους διορισμούς των δικών σας αρίστων με πλαστά βιογραφικά και πτυχία. Και τώρα με αμφιβόλου ποιότητας τίτλους από κολλέγια.
Στην πραγματικότητα, θέλετε να αποκλείσετε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τα επιδόματα. Προσβάλλετε κάθε έννοια δικαιοσύνης και ισονομίας αφού δίνετε επιδόματα ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών. Για τους πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται 12ετής νόμιμη και μόνιμη διαμονή που τεκμαίρεται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Στόχος σας είναι να «κόψετε» χιλιάδες δικαιούχους, ένα μέτρο που διαπνέεται από ρατσιστικό πνεύμα.
Οι έννοιες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ισονομίας, σας είναι τόσο ξένες, που δε χάνετε ευκαιρία να μας το δείχνετε ακόμα και σε νόμους που αφορούν στο παιδί. Η πολιτική σας προσκρούει στα δικαιώματα του παιδιού, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. Εσείς οι δήθεν ευρωπαΐστές αδιαφορείτε παντελώς για το ευρωπαΐκό δίκαιο. Η αντίφαση σας και η δυσφορία σας στην ενίσχυση των αδύναμων, αποτυπώνεται καθημερινά στις πολιτικές σας.
Μετονομάζετε το ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με απώτερο σκοπό να ξεχαστεί η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Για το αποτυχημένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θεσμοθετήσατε το 2014, και έλαβαν μόνο 30.000 συμπολίτες μας, έκανες αίτηση μία φορά το χρόνο για εισοδήματα 1,5-2 χρόνια πριν. Εμείς μετατρέψαμε το προνοιακό κράτος σε ψηφιακό, με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες. Το ΚΕΑ έπαιρναν επί ΣΥΡΙΖΑ 650.000- συμπολίτες μας το μήνα!
Ο λαός όμως, δεν ξεχνάει τόσο εύκολα. Δεν ξεχνάει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές του κράτησαν την κοινωνία όρθια. Παραλάβαμε το 2015 άδεια ταμεία, μια κοινωνία σε κατάρρευση. Τα παιδιά λιποθυμούσαν στα σχολεία. Εμείς όμως, κατορθώσαμε και κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, και πολλές φορείς με μονομερείς ενέργειες απέναντι στους θεσμούς. Σας υπενθυμίζω ότι ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση ήταν ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την ανεργία από 27% σε 17,5%. Δημιούργησε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με το 70% αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης. Επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις με συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό και πολλά ακόμα.
Αυτή είναι πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και για να συνεχίσουμε με νούμερα, γιατί τα μαθηματικά δεν διαψεύδονται. Διπλασιάσαμε τις θέσεις των Vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παραλάβαμε 78.000 θέσεις και βάλαμε το 2019 156.000 παιδιά, ικανοποιώντας όλες τις αιτήσεις. Σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε τις άνεργες μητέρες και όλες τις μητέρες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας στο πρόγραμμα.
Καθιερώσαμε καθημερινά 185.000 ζεστά σχολικά γεύματα.
Με το σύνολο των πολιτικών μας μειώσαμε τη φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα, και αυτό αποτυπώνεται στις έρευνες τις ΕΛΣΤΑΤ. Είναι ενδεικτικό ότι από 650.000 οι δικαιούχοι του ΚΕΑ το 2017 έπεσαν σε 470.000 το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολιτικές μας δεν ήταν φιλανθρωπικές όπως λέτε, αλλά ουσίας καθώς το 30% αυτών εντάχθηκε στην αγορά εργασίας. Κι εσείς τι κάνατε; Περικόψατε το κοινωνικό μέρισμα κατά 600 εκ. με αποτέλεσμα να πέσει ο τζίρος στην αγορά μέχρι 25%, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς.
Μας κατηγορούσατε για φιλανθρωπία και εμείς απαντούσαμε και απαντάμε ότι τα επιδόματα έχουν και αναπτυξιακή διάσταση. Με τον θεσμό των σχολικών γευμάτων, για παράδειγμα, πέρα από την κοινωνική και την παιδαγωγική διάσταση, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, απορροφώνται τα εγχώρια ελληνικά προϊόντα. Ενώ με τα επιδόματα ένα μέρος των χρημάτων επιστρέφει στην αγορά.
Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας,
Κόπτεστε δήθεν για το δημογραφικό πρόβλημα. Απ’ το 1993, την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη, υπήρχε ομόφωνη διακομματική απόφαση της Επιτροπής της Βουλής που πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Μέχρι σήμερα δεν κάνατε απολύτως τίποτε για αυτό. Και σας το λέω εγώ, ένας πολύτεκνος, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ακόμα και την εποχή των παχιών αγελάδων, η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 25%, το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών σας. Τώρα έρχεται ένας άλλος Μητσοτάκης και προτείνει δήθεν μέτρα για το δημογραφικό.
Εσείς που στα χρόνια της κρίσης, βλέπατε τα παιδιά να λιποθυμάνε στα σχολεία και ως αντιπολίτευση καταψηφίσατε τα σχολικά γεύματα που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάτε τώρα για το δημογραφικό. Η πολιτική σας στηρίζεται σε πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά τρικ και δεν έχει καμία κοινωνική διάσταση και προοπτική. Επαναφέρετε την μνημονιακή λογική των εφάπαξ βοηθημάτων, κι αυτό όμως, μόνο για ένα μέρος του κόσμου που το έχει ανάγκη. Κάνετε ακριβώς αυτό που έλεγε το ΔΝΤ. Αυτό που δεν κάναμε εμείς όσο ήταν το ΔΝΤ στην Ελλάδα, το εφαρμόζετε τώρα εσείς ενώ βγάλαμε, εμείς, τη χώρα απ’ τα Μνημόνια. Εμείς δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα κράτος αλληλεγγύης και πρόνοιας που αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες. Εμείς ανοίγουμε αγκαλιά σε όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας. Γιατί αυτό είναι το dna της Αριστεράς.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ