ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/01/2020

Κ. Μάλαμα: Μην παίρνετε ως κυβέρνηση το μέρος συμφερόντων που βλάπτουν την εξυγίανση στον επαγγελματικό αθλητισμό

Κ. Μάλαμα: Μην παίρνετε ως κυβέρνηση το μέρος συμφερόντων που βλάπτουν την εξυγίανση στον επαγγελματικό αθλητισμό



Τοποθέτηση της βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στον επαγγελματικό αθλητισμό

Στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε η Κυριακή Μάλαμα για τις εξελίξεις στον επαγγελματικό αθλητισμό. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε το νομοσχέδιο “Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας”, το οποίο έχει ως αντικείμενο την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Ιαπωνία, ως διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, απευθυνόμενη στον Υφυπουργό Αθλητισμού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα ακόλουθα : “θα ήθελα να κάνω και μία αναφορά στην εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σε σχέση με το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Πριν από λίγες μέρες κύριε Υπουργέ φαίνεται να αντικαταστάθηκαν από εσάς δύο μέλη της εν λόγω επιτροπής. Χθες είχατε μπροστά σας την εισήγηση περί υποβιβασμού του πρωταθλητή Ελλάδας και πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα ΠΑΟΚ. Προφανώς κατανοώντας κι ο ίδιος, μετά το σάλο που προκλήθηκε, ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση, σπεύσατε να χαρακτηρίσετε την εισήγηση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού ως μη απόλυτα τεκμηριωμένη. Κύριε Υπουργέ, ξέρατε ότι εφόσον υποβιβάσετε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη πλέον δεν υπάρχει πρωτάθλημα κι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν ολέθριες. Και με την τροπολογία όμως που φέρατε κλέβετε την πρώτη θέση από μια ομάδα που την κέρδισε με τον ιδρώτα της στο γήπεδο. Εμείς σας καλούμε να μην διολισθήσετε σε πιέσεις και μην παίρνετε ως κυβέρνηση το μέρος συμφερόντων που βλάπτουν την εξυγίανση στον επαγγελματικό αθλητισμό”.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, συζητάμε σήμερα την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία για τον αθλητισμό της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, με αντικείμενο την εμβάθυνση των σχέσεων μας με την μεγάλη αυτή χώρα της Άπω Ανατολής, σε θέματα που άπτονται των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μνημόνιο αυτό αποτελεί μία θετική κοινή πρωτοβουλία, με δεδομένο ότι το 2020 είναι Ολυμπιακή χρονιά κι η Ιαπωνία είναι η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017, πολύ έγκαιρα δηλαδή, ώστε να μπορέσουν να ξεδιπλωθούν σημαντικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες αφορούν, αφενός, την εμβάθυνση της ολυμπιακής κι αθλητικής διπλωματίας κι αφετέρου ,την βελτίωση της καθημερινότητας του αθλητισμού, μέσα από την ανταλλαγή κρίσιμης αθλητικής τεχνογνωσίας, σε καίριους τομείς του αθλητισμού.

Το μνημόνιο συνεργασίας αυτό μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο του αθλητισμού στη χώρα μας, εστιάζοντας σε θέματα, στα οποία διαχρονικά το ελληνικό κράτος παρουσιάζει αδυναμίες, όπως είναι για παράδειγμα η συντήρηση και τεχνολογική αναβάθμιση των Ολυμπιακών μας εγκαταστάσεων. Αντίστοιχα οφέλη μπορούν να προκύψουν για τη χώρα μας κι από την συνεργασία σε τομείς, όπως η αθλητική ιατρική κι η καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα υστερεί παραδοσιακά στην ανάπτυξη αυτών των τομέων κι ιδιαίτερα των υποδομών που απαιτούνται για την επιστημονική παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στα θέματα αυτά.

Η τρίτη δέσμη συνεργασίας που προβλέπεται από το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι η αξιοποίηση του ολυμπιακού έτους 2020 για την προώθηση της μαζικής άθλησης και του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία. Η Ελλάδα, παρόλο που το 2004 διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να έχει αναπτύξει αξιοπρεπείς υποδομές μαζικής άθλησης σε όλη της επικράτεια της. Η προώθηση λοιπόν του μαζικού αθλητισμού, με αφορμή την Ολυμπιακή χρονιά 2020, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για αντιμετώπιση των ελλείψεων που παρουσιάζει η χώρα σε αυτό τον τομέα.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, υπήρξαν αρκετές συνεργασίες που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο μνημόνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την επίσκεψη της υψηλής διπλωματικής αποστολής από την Ιαπωνία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με στόχο την προώθηση της Ολυμπιακής Ιδέας το 2017, την συμμετοχή Ιαπώνων Ολυμπιονικών στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Αθήνα το 2018, αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων κι Ιαπώνων Ολυμπιονικών του 2016, το οποίο κινείται σε αντίστοιχη κατεύθυνση. Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν αυτές οι συνεργασίες συνεχίζονται αυτούς τους επτά μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κι αν σκοπεύει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας και με ποιους τρόπους.

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι εάν η χώρα μας είναι πράγματι διατεθημένη να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που θα προκύψει σε θέματα καταπολέμησης του ντόπινγκ από αυτή τη συνεργασία. Το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ έχει χάσει τη διαπίστευση του κι ακόμα ο Υφυπουργός αθλητισμού δεν έχει αποσαφηνίζει τους σχεδιασμούς του σε σχέση με την μεταφορά του εργαστηρίου στη δικαιοδοσία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, με την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Το τρίτο θέμα αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την έξωση των αθλητικών ομοσπονδιών από τον Άγιο Κοσμά, για να παραδώσει το Ελληνικό στις μπουλντόζες και στα καζίνο. Εκτός από διαβεβαιώσεις έχει κάτι πιο συγκεκριμένο να παρουσιάσει το Υπουργείο; Επίσης, σε σχέση με την συντήρηση των ολυμπιακών, αλλά και γενικότερα των αθλητικών εγκαταστάσεων και στην Αθήνα και στην περιφέρεια, επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία έχει υπάρξει κάποιο έργο; Πως λοιπόν θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που θα μας έρθει από την Ιαπωνία, εάν εμείς ως Πολιτεία δεν έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο που θα αφορά την ασφάλεια στις αθλητικές εγκαταστάσεις, την συντήρηση κι αξιοποίηση τους προς όφελος του αθλητισμού της χώρας.

Επίσης, με δεδομένο ότι εισερχόμαστε στην τελευταία φάση της ολυμπιακής προετοιμασίας, θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσει ο κύριος Υπουργός σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα διοικητικά των Ομοσπονδιών κι ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα θέματα που επιχείρησε να ρυθμίσει τον Οκτώβριο, σε σχέση με τις εκλογές στις Ομοσπονδίες, το όριο ηλικίας των Προέδρων και τις θητείες. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυκλοφορούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαμαρτυρίες ακόμη και προς τον Πρωθυπουργό, από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Πως προχωράει, λοιπόν, η προετοιμασία των αθλητικών ομοσπονδιών. Μετά από τους Ολυμπιακούς του Ρίο, όπου η Ελλάδα επανήλθε στις επιτυχίες, ποιοι είναι οι στόχοι μας για το Τόκιο και ποιο είναι το κλίμα στην προετοιμασία της αθλητικής κοινότητας για το μεγάλο αυτό γεγονός.

Τέλος, κύριε Υπουργέ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει από την πλευρά του Υπουργείου σας καλή συνεργασία κι επικοινωνία με της Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ούτε για τα θέματα του πολιτισμού, ούτε για τα θέματα του αθλητισμού που είστε αρμόδιος, θα ήθελα να αξιοποιήσω την σημερινή παρουσία σας εδώ για να μας ενημερώσετε και για ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που δεν είναι άσχετο με την συνεργασία μας με την διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται φυσικά για το ζήτημα της βίας στον αθλητισμό που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το προηγούμενο διάστημα. Πρόβλημα που επιτείνεται κι από τον νέο πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τέσσερις “μεγάλους” του ελληνικού ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες. Το τραγικό συμβάν του θανάτου του Βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποζατζίσκι, μετά από βίαιη ενέδρα οπαδών στη Θεσσαλονίκη, οδήγησε στην αμαύρωση του ελληνικού αθλητισμού διεθνώς. Το προηγούμενο Σάββατο έλαβαν χώρα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες μας στη Σόφια και στο Λονδίνο για το θέμα αυτό.

Ταυτόχρονα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αυστριακός εκπρόσωπος της FIFA και της UEFA, εξερχόμενος από την συνάντηση με τους τέσσερις μεγαλοεπιχειρηματίες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου ανέφερε δημόσια ότι το κλίμα στο οποίο διεξήχθη δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό αθλητικό πολιτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ειπώθηκαν προσβλητικά πράγματα, που δεν θα τα άκουγε κανείς στην Ευρώπη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “εδώ είναι αλλιώς”. Είναι πολύ επικίνδυνο κύριε Υπουργέ οι διεθνείς θεσμοί του αθλητισμού να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα στην Ελλάδα με όρους καρτέλ λατινοαμερικανικού τύπου κι η ελληνική Πολιτεία αυτό να το ανέχεται.

Σε συνέχεια δε της εν λόγω συνάντησης ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των επιχειρηματιών, με επιστολές που προάγουν το μίσος και τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο. Κι αναρωτιόμαστε πως σκοπεύετε να αντιδράσετε εσείς σε όλα αυτά. Εσείς που υποστηρίζατε ως παράταξη όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση ότι δεν χρειάζεται διεθνής επιτροπεία για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ούτε βέβαια στηρίξατε την προσπάθεια για διαφάνεια, μέσα από την επιβολή του VAR στους αγώνες ποδοσφαίρου των επαγγελματικών κατηγοριών. Σήμερα τι σκοπεύετε να κάνετε σε όλα αυτά τα ανοπικτά μέτωπα;

Τέλος, θα ήθελα να κάνω και μία αναφορά στην εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σε σχέση με το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Πριν από λίγες μέρες κύριε Υπουργέ φαίνεται να αντικαταστάθηκαν από εσάς δύο μέλη της εν λόγω επιτροπής. Χθες είχατε μπροστά σας την εισήγηση περί υποβιβασμού του πρωταθλητή Ελλάδας και πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα ΠΑΟΚ. Προφανώς κατανοώντας κι ο ίδιος, μετά το σάλο που προκλήθηκε, ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση, σπεύσατε να χαρακτηρίσετε την εισήγηση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού ως μη απόλυτα τεκμηριωμένη. Κύριε Υπουργέ, ξέρατε ότι εφόσον υποβιβάσετε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη πλέον δεν υπάρχει πρωτάθλημα κι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν ολέθριες. Και με την τροπολογία όμως που φέρατε κλέβετε την πρώτη θέση από μια ομάδα που την κέρδισε με τον ιδρώτα της στο γήπεδο. Εμείς σας καλούμε να μην διολισθήσετε σε πιέσεις και μην παίρνετε ως κυβέρνηση το μέρος συμφερόντων που βλάπτουν την εξυγίανση στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Ίσως η σημερινή συζήτηση να αποτελεί μία ευκαιρία να μας δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά και κυρίως να απευθυνθείτε στα νέα παιδιά που αποτελούν την βάση του αθλητισμού της χώρας και να τους πείτε πότε θα μπορούν επιτέλους να αθλούνται με ασφάλεια στα γήπεδα της χώρας; Πότε θα μπορέσουν να δουν τον ελληνικό αθλητισμό χειραφετημένο από τις λογικές των οικονομικών καρτέλ και της οπαδικής βίας;

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να επαναλάβω ότι για εμάς το μνημόνιο συνεργασίας με την Ιαπωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση κι αναμένουμε από το Υπουργείο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να μπορέσει ο αθλητισμός της χώρας να κερδίσει κάτι από αυτή τη συνεργασία. Σας ευχαριστώ

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ