ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/01/2020

Ν. Γκαρά: Με ποιους όρους θα προχωρήσει το έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; - βίντεο

Ν. Γκαρά: Με ποιους όρους θα προχωρήσει το έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; - βίντεο



Τοποθέτηση της βουλευτή Έβρου ΣΥΡΙΖΑ στην Υποεπιτροπή Περιφερειών για Πράσινη Ενέργεια στις Ορεινές και Νησιώτικες Περιοχές

Παρέμβαση για την Πράσινη Ενέργεια έκανε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Γκαρά, κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής.

Στον πυρήνα της τοποθέτησης της Βουλευτή από τον Έβρο βρέθηκαν:

· Οι Ενεργειακές Κοινότητες

· Η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

 

Παράλληλα, η κα Γκαρά κατέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών σχετικά με:

- σε ποιο στάδιο βρίσκεται το project για το LNG της Αλεξανδρούπολης

- αν ισχύει ότι υπάρχει νέα πρόταση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σαμοθράκη

- αν θα προχωρήσει η αναθεώρηση και η αξιολόγηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ

 

Σε ότι αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες, η κα Γκαρά, αφού υπενθύμισε ότι είχε την τύχη να είναι η ίδια εισηγήτρια στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που τις θεσμοθέτησε (Ν. 4513/2018), τόνισε ότι αποτελούν τομή στον ενεργειακό κλάδο της χώρας.

«Με το νέο αυτό καθεστώς δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμους να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή, αποθήκευση και πώληση καθαρής ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής από τον Έβρο προσέθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές πηγές ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έδωσε ώθηση στην τοπική ανάπτυξη, με τη δημιουργία δεκάδων επιτυχημένων εγχειρημάτων αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, τονώθηκε και η εθνική οικονομία.

Η κα Γκαρά επισήμανε πως βλέπουμε σήμερα την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να απαξιώνει, να υποβαθμίζει και τελικά να οδηγεί στην ακύρωση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αγνοώντας την επιτυχημένη εμπειρία άλλων χωρών όπως η Γερμανία ή η Δανία.

Επιπρόσθετα, η Βουλευτής ρώτησε γιατί η σημερινή Κυβέρνηση έχει παγώσει τη χρηματοδότηση ύψους 25 εκ. ευρώ που είχε προβλεφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, για τη στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Σε ότι αφορά την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

Η κα Γκαρά για μία ακόμη φορά στάθηκε στην εγκληματική - για τον ΣΥΡΙΖΑ - επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. ΔΕΔΑ, ΕΔΑ και ηλεκτρισμού ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα με όρους μονοπωλίου, γεγονός που θα μεγαλώσει τις ανισότητες πρόσβασης στην Ενέργεια, ιδιαίτερα για νησιωτικές, ορεινές και εν γένει απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές όπως πολλές της Θράκης.

«Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών θέτει σε αμφισβήτηση όλα τα περιφερειακά σχέδια δικτύων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ» τόνισε η Βουλευτής Έβρου.

«Ειδικότερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το αν και με ποιους όρους θα προχωρήσει το έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου και στις έξι μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και ιδιαίτερα στην Ορεστιάδα με το μοντέλο CNG και σας καλώ να μας διευκρινίσετε όλα τα προηγούμενα αλλά και αν θα διασφαλιστεί η διατήρηση των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που έχει επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την επέκταση σε όλες τις περιοχές και αν η Κυβέρνηση εγγυάται για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης της τιμής των δικτύων φυσικού αερίου για όλους τους πολίτες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», είπε κλείνοντας η κα Γκαρά.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

«Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, κυρία Γενικέ.

Ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα. Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε και την παρουσία σας στα e-mailμας, για να έχουμε και αναλυτικά τα στοιχεία που δεν παρουσιάσατε με τον λόγο.

Ωστόσο, νομίζω, ότι είχε κάποια κενά και δεν ακούσαμε χρήσιμα πράγματα που αφορούν αμιγώς σε χρήσεις ΑΠΕ, κυρίως, σε νησιωτικές και ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Αρχικά, η πρώτη μου ερώτηση αφορά στην αναφορά σας που κάνατε αλλά και στην παρουσίαση για το ΕΣΕΚ, το οποίο προϋποθέτει μια μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, ωστόσο απαιτείται η αναθεώρηση και η αξιολόγηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ερώτηση είναι σε ποιες διαδικασίες θα προχωρήσετε για την αναθεώρηση ή την αξιολόγηση, διότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019 είχε ξεκινήσει, από την προηγούμενη κυβέρνηση, η διαδικασία της αναθεώρησης και είναι απαραίτητο, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν επενδύσεις στα ζητήματα αυτά.

Μίλησα για κενά πιο πριν και αναφέρομαι στο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων. Με τον νόμο 4513 / 18, είχα την τύχη να είμαι και η Εισηγήτρια στο νομοσχέδιο, θεσμοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση οι ενεργειακές κοινότητες, εισάγοντας μια σημαντική τομή στον ενεργειακό κλάδο της χώρας. Με το νέο αυτό καθεστώς δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμους να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή, αποθήκευση και πώληση καθαρής ενέργειας.

Επιπλέον, άνοιξε ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές πηγές ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους. Ο συγκεκριμένος νόμος οδήγησε στη δημιουργία δεκάδων εγχειρημάτων αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης σε όλη τη χώρα, ειδικά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, ακριβώς γι` αυτό και αναφέρομαι στον συγκεκριμένο θεσμό, δίνοντας ώθηση στην τοπική ανάπτυξη και στηρίζοντας και την εθνική οικονομία, αλλά και την εργασία, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας από ρυπογόνες μονάδες πετρελαίου.

Σημαντικότερο κίνητρο, ωστόσο, για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων αποτέλεσε εξαρχής η, κατά προτεραιότητα, σύνδεσή τους στο δίκτυο, γεγονός που τους έδινε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις συμβατικές μορφές επενδύσεων στις ΑΠΕ, καθώς θα μείωνε και το γραφειοκρατικό βάρος και τον απαιτούμενο χρόνο για την αδειοδότησή τους.

Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, οι ενεργειακές κοινότητες έπαιρναν προτεραιότητα και σε περιοχές με πεπερασμένο χώρο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα και στη δική μου περιοχή, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η έκδοση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Υπουργικής Απόφασης για την τιμολόγηση των εγκαταστάσεων μικρών ανεμογεννητριών, με αποτέλεσμα να καθυστερούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε καθεστώς προχωρημένης αδειοδοτικής ωριμότητας και να ακυρώνονται τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ταχύτητα ολοκλήρωσής τους, που προέβλεψε ο προηγούμενος νομοθέτης.

Η χρηματοδότηση των 25 εκατ. € που είχε προβλεφθεί επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων ήδη έχουν παγώσει αυτή την περίοδο, ενώ βλέπουμε με τον ν. 4643/2019 να επιχειρείται και η ακύρωση αδειδοτικών κινήτρων και αυτό έχει να κάνει και με την προτεραιότητα στις επενδύσεις από ενεργειακές κοινότητες.

Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, αυτό που βλέπουμε από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο θεσμό είναι μια προσπάθεια να ακυρώσει καλές συμμετοχικές πρακτικές ή τουλάχιστον να υποβαθμίσει καλές συμμετοχικές πρακτικές που αναλαμβάνει η ίδια η τοπική κοινωνία προς την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ηλεκτροκίνησης, μια και αναφερθήκατε, αγνοώντας την επιτυχημένη εμπειρία χωρών, όπως η Γερμανία ή η Δανία, αλλά και την ήδη μεγάλη διάδοση του θεσμού ακόμη και στην Ελλάδα.

Επειδή ασχολήθηκα ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο θέμα, υπήρχε, κυρίως από νέους ανθρώπους αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, ένα τεράστιο ενδιαφέρον και σε πάρα πολλές πηγές ΑΠΕ.

Επιπλέον, με αφορμή τα παραπάνω, θα ήθελα να σας ρωτήσω και να μου διευκρινίσετε για όσα ακούγονται σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Σαμοθράκης. Ήδη υπήρχε ένα σχέδιο για την εγκατάσταση 39 μεγάλου τύπου ανεμογεννητριών στο νησί της Σαμοθράκης.

Εμείς το χαρακτηρίζουμε ως ένα φαραωνικό έργο που, προφανώς, θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο το νησί και το περιβάλλον του. Αυτό το σχέδιο είχε απορριφθεί, είχε παγώσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, από πληροφορίες και εμείς μαθαίνουμε ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία έχει επανέλθει και έχει καταθέσει ένα σχέδιο και γι` αυτό θα θέλαμε μια ενημέρωση, εάν την έχετε ή να επανέλθετε και σε δεύτερο χρόνο.

Εμείς, από τη δική μας πλευρά, τουλάχιστον, παραμένουμε αρνητικοί σε έργα φαραωνικά με μεγάλου τύπου ανεμογεννήτριες, διότι από μελέτες γνωρίζουμε ότι είναι τραγικές οι επιπτώσεις στο περιβάλλον ενός μικρού νησιού.

Προχωράω με ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και αφορά στις μονάδες φυσικού αερίου. Ήδη βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην εγκληματική, κατά εμάς, ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ και ηλεκτρισμού, ΔΕΔΔΗΕ και, κατά την άποψή μας, η μονοπωλιακή ιδιωτικοποίηση θα περιορίσει την αποκεντρωμένη ανάπτυξη επενδύσεων για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και θα μεγαλώσει τις ανισότητες πρόσβασης στην ενέργεια για νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Προφανώς είναι η δική μας εκτίμηση με βάση και τις δικές μας πολιτικές απόψεις.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το δίκτυο φυσικού αερίου, η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών θέτει σε αμφισβήτηση όλα τα περιφερειακά σχέδια δικτύων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, καθώς και την ένταξή τους στα ΠΕΠ και ΕΣΠΑ λόγω κανόνων ανταγωνισμού, εφόσον θα θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις.

Η επιλογή αυτή, μάλιστα, θα θίξει κύρια τις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας, όπως ανέφερα και για τη Θράκη. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υποδομές φυσικού αερίου δεν θα είναι επιλέξιμες με βάση τους κανόνες της νέας προγραμματικής περιόδου, άρα τίθεται εν αμφιβόλω όλο το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο κι εσείς αναφέρετε.

Έχουμε θέσει πάρα πολλές φορές και με ερωτήσεις μας στη Βουλή τα συγκεκριμένα ερωτήματα, ωστόσο δεν έχουμε λάβει σαφή απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το αν και με ποιους όρους θα προχωρήσει το έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου και στις έξι μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και ιδιαίτερα στην Ορεστιάδα με το μοντέλο CNG και σας καλώ να μας διευκρινίσετε όλα τα προηγούμενα αλλά και αν θα διασφαλιστεί η διατήρηση των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που έχει επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την επέκταση σε όλες τις περιοχές και αν η Κυβέρνηση εγγυάται για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης της τιμής των δικτύων φυσικού αερίου για όλους τους πολίτες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το project για το LNG της Αλεξανδρούπολης.

Σας ευχαριστώ.».

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ