31/01/2020

Δημ. Παπαδημούλης: Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διπλασιάσει τις επενδύσεις για το κλίμα έως το 2025 - βίντεο

Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα στον τομέα της διαφάνειας και της λογοδοσίας.Είχαμε πολλές ‘’fake’’ πράσινες επενδύσεις και αποτυχημένες επιλογές στο παρελθόν

Ομιλία στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Οικονομικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ετήσια έκθεση2019», είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω τον κ. Κορμάντ και να πω ότι το σχέδιο που μας παρουσίασε είναι μια πολύ καλή βάση για συζήτηση, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να επιδιώξουμε.
Είμαστε λίγες μέρες μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο με μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες ακούσαμε και τον κ. Χόγιερ να μας παρουσιάζει τους στόχους για την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε μία τράπεζα για το κλίμα. Νομίζω, λοιπόν, ότι η έκθεση Κόρμαντ έρχεται να υποστηρίξει αυτή την ανάγκη και να την μετατρέψει σε δεσμευτικούς στόχους. Για να είμαι σύντομος, θα ήθελα να πω ότι καλωσορίζουμε αυτή την καταρχήν απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διπλασιάσει τις επενδύσεις έως το 2025 - από το 25% στο 50% για το κλίμα.

Και έχουμε ορισμένες παρατηρήσεις για ορισμένα πράγματα, τα οποία νομίζουμε ότι χρειάζεται να βελτιωθούν ή να τονιστούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα καταθέσουμε σχετικές τροπολογίες. Το πρώτο είναι, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει, όπως ορίζεται και στο άρθρο 309 του καταστατικού της, να ενισχύει την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Και εκεί, χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο με δεδομένες και τις ανισότητες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνω, για παράδειγμα, πως το 2018 οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατευθύνθηκαν κατά 57% σε μόλις 6 κράτη μέλη. Αυτό πρέπει να αλλάξει!

Το δεύτερο είναι, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια και η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Το τρίτο είναι, ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα στον τομέα της διαφάνειας και της λογοδοσίας, γιατί στο παρελθόν είχαμε και πολλές ‘’fake’’ πράσινες επενδύσεις ή αποτυχημένες επιλογές, χωρίς να δοθεί, μέσω του ελέγχου, η σχετική λογοδοσία. Και για αυτό, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να επιδιώξουμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που να ενισχύει αυτή την αναγκαία λογοδοσία. Σε αυτό το πνεύμα, θα καταθέσουμε προτάσεις πολύ εποικοδομητικά, επιδιώκοντας να ενισχύσουμε την έκθεση Κορμάντ και, όχι να την αποδυναμώσουμε».