04/02/2020

Γ. Ραγκούσης:Η ασφάλεια των επίσημων εγγράφων της χώρας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται πεδίο τέτοιων πειραματισμών και μεθοδεύσεων

Δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με τις νέες ταυτότητες

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες – που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα - για λόγους ασφαλείας έχουν ρητά αποκλειστεί ανασφαλείς λύσεις έγχρωμης φωτογραφίας (π.χ. θερμομεταφορά – thermal transfer, εξάχνωση μελάνης - dye sublimation, ηλεκτροφωτοαντιγραφική αναπαραγωγή - laser toner).

Ας μας εξηγήσει το Υπουργείο λοιπόν, ποιές είναι οι ασφαλείς λύσεις έγχρωμης φωτογραφίας που απομένουν και σε ποιές χώρες της Ε.Ε. εφαρμόζονται; Από τους 25 φορείς που προσχηματικά προσκλήθηκαν, πόσοι και ποιοί διαθέτουν και εφαρμόζουν αυτή την τεχνολογία; Σε ποιές χώρες της Ευρώπης; Που έχουν δοκιμαστεί;

Στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώσατε επελέγη η εγχάραξη ασπρόμαυρης φωτογραφίας για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους ασφαλείας, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., όπου 24 από τις 28 χώρες εκδίδουν δελτία με ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 25 φορέων που προσκλήθηκαν μπορούσαν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά. Στον δικό σας πόσες προσφορές περιμένετε; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι περιμένετε ΜΙΑ.

Η ασφάλεια των επίσημων εγγράφων της χώρας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται πεδίο τέτοιων πειραματισμών και μεθοδεύσεων.

Για το λόγο αυτό στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε η δυνατότητα για την Ελληνική Πολιτεία, μετά την παρέλευση της πρώτης πενταετίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι η τεχνολογία αποτύπωσης έγχρωμης φωτογραφίας έχει δοκιμαστεί και έχει κριθεί ασφαλής να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.