06/02/2020

Δημ. Παπαδημούλης προς Κριστίν Λαγκάρντ: Πότε θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ; - βίντεο

.

• Δημ. Παπαδημούλης προς Κριστίν Λαγκάρντ: «Πότε θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ; Το ζητά με ψήφισμά της η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ».
• Κ. Λαγκάρντ: «Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα σε αυτό το στάδιο του προγράμματός μας που ξεκίνησε το Νοέμβριο».
• Διάλογος Δημήτρη Παπαδημούλη και Κριστίν Λαγκάρντ στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής -ECON- του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησεσήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στο πλαίσιο του «Νομισματικού διαλόγου με την Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Απευθυνόμενος προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:
«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.
Κα Λαγκάρντ, σας καλωσορίζω στην επιτροπή μας. Θα ήθελα να σας θέσω κάποια ερωτήματα. Κάνατε μια αναφορά για την εξάπλωση του κοροναϊού. Επειδή, όμως, δεν αναφέρατε κάποιο ποσοτικό στοιχείο ως πρόβλεψη: Ποια είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η επίπτωση στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας από την εξάπλωση του κοροναϊού; Έχετε κάποια σενάρια και εκτιμήσεις γι’ αυτό; Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας τις πείτε.
Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά την χώρα μου, την Ελλάδα. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε και από την προηγούμενη θέση σας, ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα βγήκε τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια. Επιπλέον,έχει επιτύχει τους στόχους για το 2019, ενώ και οι προβλέψεις για το 2020 δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συν τοις άλλοις, έχει εξασφαλιστεί μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ενώη Ελλάδα έχει επανέλθει δυναμικά με επιτυχία εδώ και καιρό και στην αγορά των ομολόγων. Η ερώτησή μου αφορά μια απόφαση της ΕΚΤ, την οποία περιμένουμε εδώ και καιρό: το 2015 είχε μπει ένα όριο, 8 δισ., στη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Από τότε μέχρι τώρα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και το συνομολογείτε κι εσείς. Επομένως, να περιμένουμε μία θετική είδηση και εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα;
Τέλος, πριν από λίγες μέρες, η Επιτροπή μας - της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής- ζήτησε με το σχετικό ψήφισμά της που θα συζητήσουμε και στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πότε μπορούμε να περιμένουμε σε αυτό το θέμα έναν οδικό χάρτη από την πλευρά σας;»

Η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη λέγοντας τα εξής:
«Αναφέρεστε σε περισσότερη ποσοτική χαλάρωση. Αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει τίποτε άλλο απ‘ ό,τι αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο. Και είμαστε, τώρα, στο στάδιο υλοποίησης των όσων αποφασίστηκαν τότε: δηλαδή 20 δισ. μηνιαίως για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Πρέπει να δούμε την καμπύλη μακροπρόθεσμα και, κατά πόσον οι υποσχέσεις διατηρούνται. Νομίζω ότι, όντως, έχει επιπτώσεις και υπάρχουν και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και αποφασίσαμε τον Σεπτέμβριο.
Θα ήθελα, όμως, να επικεντρωθούμε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας που έχει να κάνει με τα ελληνικά ομόλογα και το θέμα της επιλεξιμότητάς τους. Δεν είναι επιλέξιμα, τώρα, σε αυτό το στάδιο του προγράμματός μας που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου της αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται, όπως συμβαίνει τώρα και βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζουμε σε όλες αυτές τις αγορές, πιστεύω πραγματικά ότι θα είναι επιλέξιμα και τα ελληνικά ομόλογα. Διότι,υπάρχει σταδιακά βελτίωση. Και εδώ εκφράζω την ευχή να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, γιατί έτσι δείχνει ότι οι αγορές αξιολογούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ως συνεχώς βελτιούμενη. Οπότε βελτιώνονται και οι αξιολογήσεις.»