07/02/2020

• Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τις οικονομικές απάτες κρατών-μελών της ΕΕ με ευρωπαϊκά κονδύλια

• «Τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να πάρει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης απόκτησης και αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων; - Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών;».

• «Σε ποιο ύψος ανέρχονται οι απώλειες σε ευρωπαϊκούς πόρους, εξαιτίας των φαινομένων διαφθοράς και οικονομικής απάτης;».

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα τα φαινόμενα αθέμιτης απόκτησης και αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επικαλείται στην ερώτησή του την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα 2/3 από τις 180 χώρες που εξετάζει ο σχετικός δείκτης βρίσκονται κάτω από το 50% όσον αφορά την αποτελεσματικότητα καταπολέμησης φαινομένων διαφθοράς. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία και Ελλάδα, στις οποίες, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεθνούς Διαφάνειας, M. Hulten, ‘’διαπιστώνονται πολλές οικονομικές απάτες, που σχετίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια’’.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά την Κομισιόν «τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει, αξιοποιώντας τον νεοπαγή θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα στα κράτη-μέλη», και ακόμη «σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις εθνικές αρχές, ειδικά στα κράτη-μέλη όπου εντοπίζονται εντονότερα τέτοια φαινόμενα».

Τέλος, ζητά να μάθει από την Κομισιόν «σε ποιο ύψος υπολογίζονται οι απώλειες σε επίπεδο ευρωπαϊκών πόρων, λόγω διαφθοράς και οικονομικής απάτης, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας και φαινόμενα διαφθοράς στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας1 υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς στις επτά ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως (G7) "λιμνάζει", ενώ τα 2/3 των 180 χωρών που εξετάζει ο σχετικός δείκτης [2019 CorruptionPerceptionsIndex] βρίσκονται κάτω από το 50% όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα καταπολέμησης του φαινομένου.
Μεταξύ τους πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Ελλάδα2-, όπου “διαπιστώνονται πολλές οικονομικές απάτες, που σχετίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια", σύμφωνα με τον M. Hulten, Διευθυντή της Διεθνούς Διαφάνειας3. Σημειώνεται ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των 4 χωρών που έχασαν 3 μονάδες σε ένα χρόνο.
Δεδομένου ότι από το 2020 υποθέσεις που αφορούν στην αθέμιτη απόκτηση και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων περνούν στο πεδίο δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO)4, ερωτάται η Επιτροπή:
- Τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει, αξιοποιώντας τον νεοπαγή θεσμό της EPPO, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω φαινόμενα στα κράτη-μέλη;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία της EPPO με τις εθνικές αρχές, ειδικά στα κράτη-μέλη όπου εντοπίζονται εντονότερα τέτοια φαινόμενα;
- Σε ποιο ύψος υπολογίζονται οι απώλειες σε επίπεδο ευρωπαϊκών πόρων, λόγω διαφθοράς και οικονομικής απάτης, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων;