11/02/2020

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές του «ηλίθιου» κατά τον Πρόντι Συμφώνου Σταθερότητας - βίντεο

Είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το Green Deal με αυτό τον παράλογο θώρακα του Συμφώνου Σταθερότητας; - Γιατί η Κομισιόν εξάντλησε την αυστηρότητά της στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα και δεν έκανε τίποτα για όσες παραβίαζαν τους κανόνες με τα υπερβολικά τους πλεονάσματα;

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης - Δήλωση της Επιτροπής».

Απευθυνόμενος προς τον Ιταλό Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κε Τζεντιλόνι, ένας πρώην επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός της χώρας σας, ο κ. Πρόντι, είχε αποκαλέσει το Σύμφωνο Σταθερότητας ‘’ηλίθιο’’. Πριν γίνετε επίτροπος, ήσασταν και εσείς πρωθυπουργός της Ιταλίας: Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και, όχι συζήτηση για τις αλλαγές. Διότι, πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις. Διότι, μαζί με την απλούστευση που εσείς σημειώσατε, χρειάζεται και ευελιξία. Πώς θα μειώσουμε τις τεράστιες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, αν δεν συνδυάσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη με τα ασφαλή και βιώσιμα οικονομικά;

Είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το Green Deal με αυτό τον παράλογο θώρακα του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως εφαρμόστηκε εδώ και 10 χρόνια; Και, γιατί η Κομισιόν ήταν αυστηρή μόνο με τις χώρες που είχαν υπερβολικά ελλείμματα και δεν έκανε τίποτα για τις χώρες που έχουν υπερβολικά πλεονάσματα και παραβιάζουν τους κανόνες;

Σε αυτά θέλουμε απαντήσεις».