14/02/2020

Δ. Αυγέρη: Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το μεταναστευτικό είναι αγγαρεία

Γι’ αυτό αποφεύγει τη δύσκολη δουλειά της νομοθέτησης στο ανοιχτό κοινοβούλιο και καταφεύγει στην «ευκολία» της επιβολής με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ζητήματα όπως η είσοδος και διαμονή στη χώρα πολιτών τρίτων χωρών για λόγους σπουδών ή λόγους επαγγελματικούς η ΝΔ δεν μπορεί να τα προσεγγίσει με τον τρόπο που επιτάσσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι ανάγκες των καιρών. Αυτό επισήμανε η Δώρα Αυγέρη, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), στην εισήγησή της κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Αυγέρη, η ψήφιση αυτού του νόμου αποτελεί για τη ΝΔ «αγγαρεία», αφού είναι προφανές ότι δεν πιστεύει στις πρόνοιές του, μιας και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη μετανάστευση μόνο με όρους «παρανομίας» και καταστολής.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην κακή νομοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το τότε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη συνέχεια συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή ως νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λόγω της κατάργησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ κατατέθηκε προς ψήφιση ως νομοσχέδιο του επανασυσταθέντος Υπουργείου (Μετανάστευσης και Ασύλου). Η πρακτική αυτή έρχεται να προστεθεί στις παλινωδίες της κυβέρνησης για όλα τα θέματα που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική.

Η κ. Αυγέρη υποστήριξε ότι, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το στίγμα της στη μεταναστευτική πολιτική, καθώς το Υπουργείο Μετανάστευσης έσπευσε ως πρώτη πράξη του μετά την επανίδρυσή του να νομοθετήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις και όχι με νομοσχέδιο για την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών κατέδειξε τις αντιφάσεις στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, που από τη μία διατείνεται ότι θέλει να ρυθμίσει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο το καθεστώς παραμονής στη χώρα ξένων πολιτών -μεταναστών- για σκοπούς έρευνας, εκπαίδευσης με απώτερο στόχο την ενίσχυσης της ανάπτυξης, από την άλλη σχεδιάζει φυλακές για 20.000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες κατά παράβαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Κάνοντας λόγο για «αμηχανία», η κ. Αυγέρη υποστήριξε ότι το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι τόσο αυτά που λέει και δεν κάνει, αλλά αυτά που δεν λέει και κάνει, όπως οι επιτάξεις. Αναφορικά με τις πρόνοιες του προς ψήφιση νόμου, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «μεταφέρει μηχανικά τις ρυθμίσεις στην ελληνική έννομη τάξη, χωρίς να τις συνδέει με την παραμικρή πολιτική στρατηγική της χώρας στους νευραλγικούς τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της πρακτικής άσκησης», εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει πολιτική που να συνδέει τη μετανάστευση με την εκπαίδευση και την απασχόληση στη χώρα, μέσα στο σημερινό διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Επισημαίνοντας την πελατειακή και μικροπολιτική λογική των νομοθετημάτων της ΝΔ, η κ. Αυγέρη προειδοποίησε για την ανάγκη καλύτερης εποπτείας των πεδίων όπου παρατηρούνται άτυπες διαστάσεις με εκμεταλλευτικό χαρακτήρα όσον αφορά στην παραμονή και εργασία ξένων πολιτών.

Τόνισε, τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση ένας νόμος που φιλοδοξεί να δώσει ευκαιρίες σε νέους μετανάστες με θετικό αποτύπωμα για τη χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που δεν αναιρεί το γεγονός ότι ουσιαστικά προσκρούει στις ιδεοληψίες και πρακτικές της κυβερνητικής πολιτικής, που αλλοιώνουν τις ανθρωπιστικές αξίες της κοινωνίας, με τον αυταρχισμό και την απανθρωπιά ως άλλοθι για την έλλειψη οράματος και τη διαχειριστική ανικανότητα της ΝΔ.