21/02/2020

Ρ. Χρηστίδου: Η ασάφεια του νομοσχεδίου ενδεχομένως να επιτρέπει αύξηση φαινομένων πνευματικής πειρατείας - βίντεο

Σημεία παρέμβασης στην Επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής

Ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση αναφορικά με τους εντυποανάπηρους το νομοσχέδιο, λόγω της ασάφειας του κυβερνητικού σχεδιασμού, κινδυνεύει να επιτρέψει ενδεχομένως αύξηση των φαινομένων πνευματικής πειρατείας

Η βουλεύτρια Ραλλία Χρηστίδου, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή διπλή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών της Βουλής, στην ομιλία της για το νομοσχέδιο αναφορικά με την ενσωμάτωση στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο της Οδηγίας 2017/1564 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με επιτρεπόμενες χρήσεις πνευματικών έργων προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης έθεσε, κατά την ακρόαση των φορέων, τους προβληματισμούς της ζητώντας να διευκρινιστεί αν δικαιολογείται να μην δίνεται αποζημίωση για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα σε περιπτώσεις αντιγραφής εντύπων σε μορφότυπο για εντυποανάπηρους. Επίσης η βουλεύτρια ζήτησε τη γνώμη των φορέων για τον δημιουργούμενο κίνδυνο αναπαραγωγής των έργων από όσους έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά αρχεία και για κερδοσκοπικούς σκοπούς, καθώς ο κάθε φορέας αφήνεται να υιοθετεί όποια πρακτική θέλει για την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και όχι συγκεκριμένες βέλτιστες πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας. Επειδή, ύστερα και από τις απαντήσεις των φορέων στα δύο ερωτήματα, παρέμειναν γκρίζες ζώνες κατά την τελική συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών η κα Χρηστίδου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει επί της αρχής θετικά στο νομοσχέδιο αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για τα άρθρα 6,7,8 και 10 και θα τοποθετηθεί στη συζήτηση στην ολομέλεια αναμένοντας ενδεχομένως και κάποιες βελτιωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση και με στόχο πάντοτε τον περιορισμό της πνευματικής πειρατείας.