24/02/2020

Δημ. Χαρίτου: Θα σταθώ αρωγός στις πρωτοβουλίες των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας για νέο Νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα

Συνάντηση του Δημήτρη Χαρίτου με τον σύλλογο εργαζομένων Νοσοκομείου Κομοτηνής

Συνάντηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ με τον σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μαζί με τον πρώην βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά και τον συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτη Σακελλίωνα, συναντήθηκαν σήμερα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, όπου συζήτησαν το μείζον ζήτημα της μετατροπής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, σημείωσε: «Ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και να ανεγερθεί ένα σύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, που θα παρέχει καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην δημόσια υγεία όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ανασφάλιστων, των ανέργων κα, όπως επίσης και να λειτουργεί με σταθερό καθεστώς εργασίας για το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Αυτές τις κοινωνικές προτεραιότητες διασφάλιζε ο χαρακτήρας του νοσοκομείου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που κυρώθηκε με το Νόμο 4564(ΦΕΚ170Α/21-09-2018) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Ίδρυμα. Όμως η σημερινή κυβέρνηση με αιφνιδιαστικό τρόπο άλλαξε ακριβώς αυτό το σημείο, μετατρέποντάς το σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, γιατί είχε άλλες προτεραιότητες. Να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα σε ιδιωτικά συμφέροντα, σε διαγνωστικά κέντρα, για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης επί πληρωμή. Επίσης βασικές λειτουργίες, όπως τη φύλαξη, τη σίτιση, την καθαριότητα, να τις παραχωρήσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Και βέβαια να διαμορφώσουν ένα άλλο καθεστώς εργασίας για τους εργαζόμενους στο νέο Νοσοκομείο. Η σημερινή κυβέρνηση έκανε την επιλογή, μέσω μίας δωρεάς που δεν της ανήκει, να υλοποιήσει τους δικούς της σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών στον χώρο της υγείας. Αυτό την έφερε σε θέση απομόνωσης μέσα στη Βουλή, αφού καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν συντάχθηκε στο σχέδιο που έφερε. Θέλω να πιστεύω ότι και οι δωρητές σε ένα τόσο σημαντικό έργο θα ήθελαν να έχουν την σύμπνοια όλων των δυνάμεων, που με τους σχεδιασμούς της δεν επέτρεψε η σημερινή κυβέρνηση».

Περαιτέρω ο βουλευτής είπε: «Εμείς θα εργαστούμε για να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση η ανέγερση του νέου νοσοκομείου, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Πολιτεία για να υλοποιήσει. Ήδη από την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης υπάρχει εκκρεμότητα, απουσιάζει ο πίνακας 1 στον οποίον αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το οργανόγραμμα, δηλαδή τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νέο νοσοκομείο, πόσες κλινικές, πόσα τμήματα, πόσους εργαζόμενους. Θα επιδιώξω με τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτω να το αναζητήσω και θα το κάνω γρήγορα».

Οι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν τον βουλευτή για το ενδιαφέρον, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην μετατροπή του καθεστώτος του νέου νοσοκομείου, όπως και την ανησυχία τους για εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας σε βάρος των πολιτών της περιοχής μας. Ενημέρωσαν τον βουλευτή ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία, με στόχο να αποτρέψουν την λειτουργία ενός νοσοκομείου με ιδιωτικά κριτήρια.

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση με τους εργαζόμενους ο βουλευτής κος Χαρίτου γνωστοποίησε την επίσκεψη στις 6 Μαρτίου στην Κομοτηνή του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, για να συναντηθεί με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, κοινωνικούς, παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.