ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

27/02/2020

Ν. Βούτσης: Φτιάξατε τέρατα μέσα στις κοινωνίες προεκλογικά και τώρα δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε - βίντεο

Ν. Βούτσης: Φτιάξατε τέρατα μέσα στις κοινωνίες προεκλογικά και τώρα δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε - βίντεοΠαρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής στη συνέχεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό

.

• Κριτική στην απαράδεκτη ομιλία Γεραπετρίτη στην απάντηση του στον Αλέξη Τσίπρα

• Για τον αυταρχισμό, την καταστολή και την άθλια διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί δύο μέρες γίνεται συζήτηση μέσα στη Βουλή από πολλούς συναδέλφους όλων των παρατάξεων για τα γεγονότα τα οποία γίνανε στα νησιά μας και μάλιστα σήμερα υπήρξε και τοποθέτηση ενός πολιτικού Αρχηγού με τη γνωστή -και έχει κάθε δικαίωμα- ρητορική του, του κ. Βελόπουλου, η οποία στρεφόταν ευθέως και κατά της Κυβέρνησης, των πολιτικών της από μια σκοπιά, η οποία βεβαίως δεν είναι η σκοπιά της Αριστεράς.
Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη όλες αυτές τις μέρες, τις τρεις μέρες που μιλάμε παρουσίας και μιας αντιπαράθεσης και μία δικαιολόγησης, σε σχέση με τα ζητήματα αυτά και που από όλες τις πλευρές της Βουλής έρχονταν τα βέλη προς εσάς. Και δεν αισθανθήκατε την ανάγκη ούτε το πρωί που δεν υπήρχε κανένα Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε εσείς, ούτε ο Πρωθυπουργός, παρόντος του κ. Τσίπρα, ούτε -να τους πάρω στη σειρά- ο κ. Στεφανής, ο κ. Κουμουτσάκος, ο κ. Μηταράκης, ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Και ιδιαίτερα -και το τονίζω αυτό- δεν αισθανθήκατε καμία ανάγκη να απαντήσετε στη ρητορική, η οποία είναι από μία άλλη πλευρά, από μία Ακροδεξιά πλευρά και που σας εγκαλεί μονίμως και καθημερινά για το ότι δεν είστε τόσο σκληροί, κατά τη γνώμη τους, όσο πρέπει. Και σήμερα, ακούσαμε πέρα από τα νησιά, να νοικιάσετε και πλοία και να τους βάλετε μέσα. Καμία ανάγκη δεν αισθανθήκατε.
Άρα, λοιπόν, μη μένετε στο τυπικό, ότι ενδεχομένως υπήρχε ένα δίωρο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στο σημερινό πρωινό ή κάτι άλλο. Πρόκειται για κρύψιμο. Κρύβεστε ακριβώς μπροστά στο μέγεθος της τεράστιας ευθύνης, την οποία αντιλαμβάνεστε. Δεν αποδέχεστε το χάος, το οποίο έχει δημιουργηθεί και την επικινδυνότητα –ακούστηκε λίγες φορές μέσα σε αυτήν την Αίθουσα η λέξη «εμφύλιος και καλά κάνει και ακούγεται πολύ λίγες φορές- στα όρια εμφύλιων διαμαχών. Αυτό είναι το ζήτημα.
Αντιλαμβάνεστε ότι έχει μπλοκάρει εντελώς το σχέδιό σας. Αντιλαμβάνεστε ότι προβήκατε ουσιαστικά -δεν ήταν βοήθεια για τον στρατό και τα μηχανήματα- σε μία απόβαση, σε μία ισχυρή δύναμη, σε μία ισχυρή πυγμή, σε μία καταστολή εναντίον πραγματικών διαμαρτυριών που υπήρξαν από τους νησιώτες, οι οποίοι, απ’ ό,τι είδα τα νούμερα σήμερα, φιλοξενούν ήδη σαράντα δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Περί αυτού πρόκειται.
Γιατί συμβαίνει αυτό λοιπόν; Και μάλιστα, είπατε πως δεν εκτέθηκε από τον κ. Τσίπρα το αντισχέδιο, η εναλλακτική. Θα σας απαντήσω ευθύτατα, διότι ίσως δεν ακούσατε ή σας απασχολούσαν κάποιοι συνάδελφοι.
Γιατί το κάνετε; Διότι εφαρμόζετε ανομολόγητα –ανομολόγητα και στο εσωτερικό και στη διεθνή κοινή γνώμη και στους συμμάχους μας με τους οποίους συνυπάρχουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- βήμα, βήμα τη λογική και τη στρατηγική μιας απάνθρωπης αποτροπής, με όλα τα μέσα με τα οποία μπορείτε να δώσετε σήματα, κατά τη γνώμη σας, για να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση των ροών, επί ποινή και επί θυσία και των ίδιων των ανθρώπων που έχουν σωρευτεί ψυχές και σώματα εδώ και έρχονται κατατρεγμένοι από βομβαρδισμούς και από αιτίες που κάνεις εδώ δεν αισθάνεται συνυπεύθυνος.
Αυτό το είχα αισθανθεί και στην Ευρώπη. Όταν γίνεται αυτή η συζήτηση, θεωρούμε ότι στις αποσταθεροποιημένες περιοχές μας, από όπου παράγονται αυτές οι ροές, συμβαίνουν κάποια πράγματα που έχουν έρθει από θεού. Δεν έχει καμία ευθύνη Ευρώπη; Δεν έχει καμία ευθύνη ο αναπτυγμένος κόσμος; Δεν έχουν καμία ευθύνη οι εταιρείες οπλικών συστημάτων; Δεν έχουν καμία ευθύνη, όσοι κάνουν και αναπαράγουν πολέμους; Τίποτα. Λες και τους συμβαίνουν διάφορα πράγματα και έρχονται εδώ.
Έχετε, λοιπόν, αυτή τη στρατηγική της αποτροπής και μάλιστα, για κλειστά κέντρα. Και αυτό το ξέρετε πολύ καλά. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, από το πρωί μέχρι το βράδυ, όσες ώρες είναι, σε όποια μέσα ενημέρωσης προπαγανδίζει ευθύτατα τα κλειστά και φυλαγμένα –λέει- και το βράδυ κέντρα. Και να κλειδώνουν και το μεσημέρι κτλ.. Για κλειστά κέντρα έχετε αυτή τη στρατηγική. Δεν τη λέτε στον κ. Γκράντι στον Ύπατο Αρμοστή. Δεν είναι στην επίσημη ρητορική σας, από την άλλη. Ταυτόχρονα, χαϊδεύετε όλες τις αντιλήψεις της Ακροδεξιές, τις οποίες χαϊδέψετε και προεκλογικά.
Σας το είπαμε ευθύτατα. Σας το είπαμε εκατό φορές. Φτιάξατε τέρατα. Αναφέρομαι σε τερατώδεις πολιτικές. Δεν αναφέρομαι για πρόσωπα. Φτιάξατε τέρατα μέσα στις κοινωνίες προεκλογικά. Μιζάρατε στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο προσφυγικό, στο μεταναστευτικό επί τέσσερα χρόνια. Αυτά τώρα δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Έχουμε πλήρη γνώση νομό με νομό και περιφέρεια με περιφέρεια, ποιος ήταν ο σχεδιασμός σας που παρουσιάσατε και στους Ευρωπαίους, για το 1% του πληθυσμού κατά νομό και για το ποια θα είναι, όπως τα πρώην στρατόπεδα του στρατού, το Πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ, οι κατασκηνώσεις κτλ μέσα στα οποία θα γινόταν η φιλοξενία και η μετακίνηση στον ηπειρωτικό κορμό. Και απλώς, δεν παίρνετε το πολιτικό κόστος να το κάνετε αυτό.
Και κάνετε το άλλο, το οποίο είπε ο Αλέξης Τσίπρας: Επιλέξατε μία περιφέρεια και λέτε: «Καλύτερα να έχουμε μια περιφέρεια και να τη χάσουμε και να συμβεί το οτιδήποτε με τους κατοίκους», δηλαδή τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα σύνορά μας. Επιλέξατε εν ψυχρώ αυτήν την περιφέρεια και τους κατοίκους της να υποστούν ό,τι υφίστανται για να μην έρθετε σε σύγκρουση και να μην έχετε το ελάχιστο κόστος με τα τέρατα που δημιουργήσατε, που ενθαρρύνατε, που χαϊδέψατε επί τόσα χρόνια.
Ακόμα, ακούστηκε χθες και το φοβερό εναντίον του Προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», ότι είναι πολύ ακριβό και παρότι το πληρώνουν –λέει- οι ξένοι, δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Μιλάνε δηλαδή για τα ξενοδοχεία, τις ξενοδοχειακές μονάδες και ό,τι έγινε μετά από συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, ένα ζήτημα για το οποίο από την πρώτη στιγμή, εδώ και επτά μήνες, σε όλα τα επίπεδα μέσα στη Βουλή έχουμε δηλώσει –και κάποια άλλα κόμματα και της Αριστεράς και το Κίνημα Αλλαγής- την πλήρη συμπαράσταση μας για έναν ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να υπάρξει αυτή η μετεγκατάσταση στον ηπειρωτικό κορμό.
Αντεπιχείρημα από την πλευρά σας: «Μα, η δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, διότι θα βάλει αυτούς τους ανθρώπους στο status μη επιστροφής».
Με συγχωρείτε, δεν καταλάβατε -ξέρετε πάρα πολύ καλά εσείς- τι γινόταν τεσσεράμισι χρόνια ή δεν το ξέρουν οι Ευρωπαίοι; Για αυτό το άκρως προβληματικό άρθρο αυτής της Συμφωνίας δεν ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι εφόσον έχουν προχωρήσει ή έχουν ανεχθεί το κλείσιμο των συνόρων της χώρας δεν είναι παρά μία στρόφιγγα και με την έννοια του ανθρωπισμού και με την έννοια της διεκπεραίωσης της υπόλοιπης δήλωσης; Νομίζετε ότι δεν τα ξέρουν και ότι μας έχουν καταδικάσει; Δείτε την επίσημη άποψη του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ πριν τρεις μέρες που σας καλεί άμεσα για είκοσι χιλιάδες να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να αποφορτιστούν τα νησιά και να περάσουν στον ηπειρωτικό κορμό. Έχετε πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Σε ποιους τα λέτε αυτά; Ξέρετε πόσο έχουμε -όπως ήμασταν απολύτως υποχρεωμένοι- ασχοληθεί με αυτήν την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια;
Και κάνω εδώ και μία παρένθεση για κάτι που είπε ο κ. Λοβέρδος.
Αυτά, το ποιος υποστηρίζει την πατρίδα και το ότι στηρίζουμε τη χώρα μας και η διαφορά με αυτά που είπε ο Τσακαλώτος, όχι σε εμάς, φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Διότι στηρίξαμε τη χώρα σε αυτό το μείζον ζήτημα, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστιες ευθύνες. Και τις ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν είναι μόνο για το Δουβλίνο. Είναι και για τη μη ανάληψη του μερίσματος ευθύνης κατά χώρα για τη Συμφωνία, η οποία έχει υπάρξει και για χίλια δυο άλλα πράγματα.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στηρίξαμε τη χώρα σε συνθήκες κρίσης, με μνημόνια και βγήκαμε αλώβητοι με βάση τη στήριξη που υπήρξε, την κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας. Ήμασταν με την κοινωνία μαζί, με σχέδιο αποτελεσματικό, με προσπάθειες τις οποίες κάναμε μήνα με το μήνα και σε ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε εμείς.
Διότι πλέον, όλη η ελληνική κοινωνία ξέρει πάρα πολύ καλά ότι οι πομφόλυγες που λέγονταν προ τετραετίας, πενταετίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως το «ανοίξαμε και ελάτε», ότι λιάζονται κτλ.. Διότι δεν έχετε ξεχάσει, εσείς τουλάχιστον, κύριε Γεραπετρίτη -οι τέσσερις Υπουργοί που λείπουν, οι αρμόδιοι ίσως να το έχουν ξεχάσει- ότι μόλις είχε πέσει το Κομπάνι και μόλις είχαν ξεκινήσει οι ροές η Τουρκία είχε τρία οκτακόσια.
Και άνοιξε τις στρόφιγγες και υπήρξαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις με τους πολέμους στην περιοχή που εξώθησαν αυτούς τους ανθρώπους με τα παιδιά στην αγκαλιά να περάσουν. Και βρήκαν μια ελληνική κοινωνία με την έμπνευση με τη στήριξη στην Ελληνική κοινωνία από αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, αλλά με την έμπνευση και τη στήριξη της τότε και επί τεσσεράμισι χρόνια Κυβέρνησης που στήριξε τη χώρα.
Γι’ αυτό ο κ. Λοβέρδος να είναι πολύ προσεκτικός, όπως και άλλοι φίλοι από το δικό σας κόμμα, από την Ελληνική Λύση. Μαθήματα πατριωτισμού σε σχέση με την ελευθερία και την πατρίδα η Αριστερά δεν μπορεί να δεχθεί, διότι στο όνομα της ελευθερίας, δυστυχώς, χιλιάδες άνθρωποι έχουν στηθεί μέχρι και στα αποσπάσματα για την πατρίδα.
Και σε όλους τους πατριωτικούς αγώνες, είτε είχαν σχέση με εξωτερικές επιβουλές, είτε είχαν σχέση με υπονομευτές του Συντάγματός μας και εφαρμογή του 1-1-4 τότε, η Αριστερά ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή. Παρακαλώ όχι μαθήματα πάνω σε αυτό το ζήτημα!
Ο πρώην Πρωθυπουργός, που τον λέτε συνεχώς Πρωθυπουργό -και ο μελλοντικός, θα έλεγα εγώ, αλλά δεν είμαστε τώρα για αυτά-, ο κ. Τσίπρας, σας ανέλυσε πλήρως δημοσίως πριν έρθει εδώ, με χθεσινή δήλωση το συμπεφωνημένα όρια και με τους εταίρους στη βάση των οποίων θα μπορούσε και θα πρέπει να γίνει ένα εθνικό σχέδιο με συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για να μπορεί να υπάρξει η άμεση αποφόρτιση και ο απεγκλωβισμός από τα νησιά και να δοθούν λύσεις στη χώρα.
Έκανε δημόσια δήλωση χθες, δημόσια πρόσκληση προς τον κ. Μητσοτάκη. Δεν υπήρξε καμία απάντηση και εσείς ξεκινήσατε σήμερα την απάντησή σας, λέγοντας τι να κάνουμε. Όμως δεν το είπε ο Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σας το έχουν πει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όλοι αυτοί που έχουμε υπογράψει διεθνείς συνθήκες, όλοι οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη Γενεύη, όλοι αυτοί που έχουν συνομολογήσει το Τουρκία-Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι εσωτερικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, δείτε την ανακοίνωση των δικαιωμάτων κλπ., όλοι οι φορείς που ξέρουν τι τους γίνεται και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και εσείς ομολογημένα στα χαρτιά σας.
Εσείς της Ελληνικής Λύσης, δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού που ανοίξατε το θέμα και της κοινωνικής ενσωμάτωσης για το οποίο είχατε το πρωί τα προβλήματα στη σχέση με την έκθεση του δημογραφικού του 1992. Το ζήτημα του τι πρέπει να γίνει το γνωρίζετε άριστα και πήρατε τη στρατηγική απόφαση να μην γίνει αυτό.
Σας πρότεινε, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας να βγάλετε τα ΜΑΤ, να αποφορτίσετε τα νησιά, να πάμε σε μια συμφωνημένη λύση και βοήθεια σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και με κάθε κοινωνία για το πόσο μπορεί να αντέξει, για να έχουμε ύστερα και τα κουράγια να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε κάθε χώρα πόσο μπορεί να αντέξει, κοινωνικά, οικονομικά, πληθυσμιακά.
Έχουν υπογράψει τη Συμφωνία, αλλά δεν την τηρούν, κύριε Γεραπετρίτη. Δεν τηρείται η συμφωνία του επιμερισμού και της ανάληψης του μερίσματος από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τι κάνουμε επ’ αυτού; Αυτό είναι ένα άκρως εθνικό ζήτημα που θέλει πολιτική και στρατηγική εκ μέρους όλων μας.
Άρα, λοιπόν, η πρόταση επαναλήφθηκε σήμερα από δω με τον πιο επίσημο τρόπο από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με απόντες όσους ήταν να το ακούσουν, αλλά με παρόντες εσάς που έχετε μια πρώτη ευθύνη, ας πούμε, για τις σχέσεις μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κι εσείς σηκώνεστε και λέτε ότι δεν ακούσαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Το ξέρετε σε λεπτομέρειες για το τι έπρεπε να κάνουμε. Περί αυτού πρόκειται.
Είπε ο κ. Τσακαλώτος προηγούμενα σε σχέση με το αν υπήρξε καταδίκη των γεγονότων των βιαιοτήτων για τα Σώματα Ασφαλείας κλπ.. Και χθες, αλλά και σήμερα εδώ, από Βήματος, συμπεριληπτικά -απολύτως δείτε τα Πρακτικά, παρακαλώ πολύ- ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν σαφέστατος. Αναφέρθηκε μέχρι και στο επιμέρους αλλά σοβαρό επεισόδιο του ότι μπήκαν άνθρωποι μέσα το ξενοδοχείο των ανθρώπων, ας πούμε, το βράδυ και γίνανε προπηλακισμοί. Αναφέρθηκε από Βήματος της Βουλής.
Εντάξει, δεν έρχεστε, δεν έρχονται, αλλά το να μην παρακολουθείτε κιόλας και να δημιουργούμε εντυπώσεις, δεν είναι σωστό.
Επαναλαμβάνω το εξής: Είναι μείζον θέμα κι έρχεται από το μέλλον. Καταλάβετε το. Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι τους οποίους ανεχόμαστε ή για τους οποίους η Ευρώπη είναι σε πλήρη απάθεια και αδυναμία να έχει έναν ρολό φιλειρηνικό στην περιοχή της, που διαμορφώνεται η αποσταθεροποίηση και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις.
Αλλά έρχεται και από το κλίμα και το ξέρετε πολύ καλά. Σε συνθήκες θερμοπληξίας θα υπάρχουν 48 με 52 βαθμούς Κελσίου μετά από είκοσι πέντε χρόνια στη Μέση Ανατολή, όχι στην υποσαχάρια Αφρική. Θα υπάρξουν ροές εκατομμυρίων. Είναι μείζον θέμα ευρωπαϊκό, διεθνές, ανθρώπινο και κοινωνικό και βεβαίως εθνικό. Είναι δικό μας θέμα.
Άνοιξε τους ορίζοντές σας. Είναι αδιανόητο, όταν πρωτομπήκα εγώ στη Βουλή εδώ το 2012 και άκουσα το φοβερό σχέδιο του κ. Σαμαρά για να γίνει ένα τοίχος του Νότου, μια συμμαχία του Νότου, που θα παίρνει λεφτά από το Βορρά για την αποτροπή αυτών των ροών. Θα ήταν ένα απίστευτο πράγμα, ένα τέρας. Αναλύθηκε και οκτώ χρόνια μετά από την εμπειρία που έχει η χώρα σε αυτό το ζήτημα, ξαναγυρνάμε κρυπτόμενοι ανομολόγητα στην ίδια άθλια απάνθρωπη στρατηγική.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ