04/03/2020

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και του Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν το θέμα της επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας.
Θυμίζουμε ότι οι σημερινοί Υπουργοί της ΝΔ είχαν τοποθετηθεί επίσημα κατά του περιβαλλοντικού τέλους για τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας, θεωρώντας το,άδικο φόρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση των Υπουργείων καθότι, σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσουν σε επέκταση του μέτρου και της επιβολής τέλους, μέτρο το οποίο κατάγγειλαν όταν ήταν στην Αντιπολίτευση.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 04.03.2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Ανάπτυξης & Επενδύσεων
• Περιβάλλοντος & Ενέργειας
• Οικονομικών

Θέμα: «Θα προβεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση της πλαστικής σακούλας;»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της 18.2.2020 "Η πλαστική σακούλα ηττάται κατά κράτος" αφού η χρήση της στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας μειώθηκε από 1,8 δισεκατομμύρια τεμάχια το 2017 σε μόλις 24 εκατομμύρια το 2019! Η παραπάνω εξαιρετική επίδοση είναι αποτέλεσμα της επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας, η οποία υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια εναρμόνισης της χώρας μας με την οδηγία 2015/720/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την νομοθέτηση του παραπάνω μέτρου, Νόμος 4496/2017 και ΚΥΑ «για τον καθορισμό μέτρων και κανόνων για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2015/720/ΕΕ «για την τροποποίηση της οδηγίας 1994/62/ ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2015, (ΦΕΚ Β΄2812/2017), ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τα πυρά εκ μέρους της ΝΔ, τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενδεικτικό είναι το Δελτίο Τύπου της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή των κ.κ. Σταϊκούρα και Βεσυρόπουλου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, με το οποίο κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή 29 νέων άδικων φόρων και καταστροφή της μεσαίας τάξης και με βάση το οποίο, το επίμαχο περιβαλλοντικό τέλος συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που υπερφορολόγησαν τους Έλληνες πολίτες. Και μάλιστα ενώ η επιβολή του συγκεκριμένου οικονομικού εργαλείου αποτελούσε υποχρέωση της πολιτείας στο πλαίσιο εφαρμογής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και ελάχιστη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον, γεγονός που δεν είναι δυνατό να αγνοούσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ.
Σε ομιλία του στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας τον Οκτώβριο του 2019 επίσης επέμεινε στην ίδια γραμμή αναφέροντας για πολλοστή φορά ότι "[…] επιβάλλατε 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που είναι κοινωνικά πιο άδικοι."
Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας,
Επειδή ειδικότερα η προστασία των θαλασσών και των θαλασσίων ειδών έχει αποδειχθεί ότι σε μεγάλο βαθμό περνάει από την μείωση της κατανάλωσης πλαστικού και επομένως και της πλαστικής σακούλας
Επειδή το παραπάνω μέτρο που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε αποτελεσματικό, τόσο ως προς την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, όσο και ως πράσινο οικονομικό μέτρο και κίνητρο.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πότε σκοπεύουν να καταργήσουν τον 28ο από τους (κατά τη ΝΔ) άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και αν ναι, με τι μέτρο σκοπεύουν να το αντικαταστήσουν;
2. Εμμένει η κυβέρνηση στην προεκλογική δέσμευσή της και θα προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας σε ποσοστό 65%-70% συνολικά στην αγορά, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα;
3. Ποια ήταν τα έσοδα του περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας το 2019;
4. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή αντίστοιχων πράσινων οικονομικών και φορολογικών εργαλείων στο θέμα της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας ή σε άλλους τομείς, ή τις θεωρεί κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αλεξιάδης Ζ. Τρύφων