08/03/2020

Κ. Ζαχαριάδης: Θα βάζαμε πλάτη σε ένα συνεκτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος για το προσφυγικό

Συνέντευξη στην Kontranews στον Χρήστο Κυμπιζή

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο είχε «εξαιρετικά αδύναμα αποτελέσματα» και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει μία «συνολική πρόταση, ενιαία και αποτελεσματική για τη διαχείριση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης». Καταθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα, αναφέρει το τι πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση και τονίζει πως το κόμμα του θα υποστήριζε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο. Τέλος, υποστηρίζει πως εξ` αιτίας της εθνικιστικής ρητορικής της ΝΔ «έχουν δημιουργηθεί στις τοπικές κοινωνίες ανεξέλεγκτοι ακροδεξιοί θύλακες, που δρουν ως παρακράτος».

Πώς κρίνετε την επίσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο;

Σε επίπεδο συμβολισμού ήταν αυτονόητη. Σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και δηλώσεων συμπαράστασης, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά αδύναμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ηγεσία της είναι σαφές ότι δεν θέλουν να δεσμευθούν απέναντι στην Ελλάδα και να προβάλουν την αλληλεγγύη τους και σε αυτό δε φταίνε μόνο αυτοί. Ούτε η χώρα και η κυβέρνησή της έχει κάποια συνολική πρόταση ενιαία και αποτελεσματική για τη διαχείριση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το έχουμε πει πολλές φορές, το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, είμαστε εδώ και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η κυβέρνηση όμως δεν ασχολείται με αυτή καθαυτή την κρίση, εκτός από την ορθή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και την επικοινωνιακή διαχείριση σε ένα επίπεδο ακραίας εθνικιστικής ρητορικής και δημιουργία πολεμικού κλίματος, που όχι μόνο δε λύνουν κανένα πρόβλημα αλλά επιβαρύνουν, και στην πραγματικότητα δυναμιτίζουν κάθε ενδεχόμενη λύση, η οποία εμπεριέχει διαβούλευση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Επιγραμματικά, πώς θα διαχειριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την κατάσταση στα σύνορα; Τι λέτε σε όσους στο εσωτερικό του κόμματος σας είναι υπέρ της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων;

Καταρχήν ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διαχειριστήκαμε κρίση και δεν αφήσαμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, αλλά μπορέσαμε και να αντιμετωπίσαμε πτυχές της κρίσης και καταστήσαμε την κατάσταση διαχειρίσιμη – δύσκολα διαχειρίσιμη αλλά διαχειρίσιμη. Όλοι  είμαστε υπέρ της δίκαιης, νόμιμης, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού, αυτό που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς «ναι μεν αλλά». Να σας θυμίσω ότι διαχειριστήκαμε μια κατάσταση στην οποία δεν υπήρχε καμία πρότερη εμπειρία ούτε στο πολιτικό ούτε στο διοικητικό προσωπικό της χώρας και παρά τα προβλήματα και πολλές φορές τις αστοχίες της δράσης, καταφέραμε και η Ελλάδα έγινε καλό παράδειγμα σε ολόκληρη τη Δύση. Κι αυτό έγινε γιατί καταλάβαμε την πολιτική και κοινωνική ουσία του θέματος.

Από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφές ότι το προσφυγικό είναι διεθνές, μετέπειτα ευρωπαϊκό και στο τέλος εθνικό ζήτημα, απαιτώντας και κερδίζοντας ό,τι καλύτερο μπορούσαμε τότε στο επίπεδο της μετεγκατάστασης και της συνολικής στήριξης από την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς.

Σήμερα, πρώτον θα ζητούσαμε σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να φέρουμε την ΕΕ προ των ευθυνών της.

Δεύτερον, να εφαρμοστούν οι κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Τρίτον, θα προχωρούσαμε στην επεξεργασία ενός εναλλακτικού αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

Και τέταρτον, δεν θα επενδύαμε σε ακροδεξιά και διχαστική ρητορική, όπως κάνει η κυβέρνηση σήμερα.

Θέλω να σας επιστήσω την προσοχή. Βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή. Από την εθνικιστική ρητορική της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έχουν δημιουργηθεί στις τοπικές κοινωνίες ανεξέλεγκτοι ακροδεξιοί θύλακες  που δρουν ως παρακράτος. Αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει άμεσα να ελεγχθούν γιατί αλλιώς όχι μόνο θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα αλλά και θα δημιουργήσουν ένα υπόβαθρο για αρνητική διεθνή προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι παίζει με τη φωτιά και να σταματήσει, τώρα, αυτού του είδους την προπαγάνδα.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα «βάζατε πλάτη» και θα βοηθούσατε την κυβέρνηση; Με ποιον τρόπο θα γινόταν αυτό;

Προϋπόθεση είναι ένα σχέδιο με το οποίο θα συμφωνούμε, όπως οι προτάσεις που έκανε και η πολιτική γραμματεία του κόμματός μας, και η παρουσίαση εκ μέρους της κυβέρνησης ενός συνεκτικού σχεδίου με αρχή, μέση και τέλος. Δεν είναι δυνατόν ο φόβος του πολιτικού κόστους από πλευράς κυβέρνησης να δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για πραγματική συναίνεση. Η Νέα Δημοκρατία φοβάται την ακροδεξιά της πολιτική συνιστώσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβάλλον και στις πολιτικές για την οικολογία. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του για αυτά τα θέματα; Η προσθήκη στο όνομα πρέπει να αναφέρεται στις πράσινες πολιτικές;

Για την Αριστερά, τη δική μας Αριστερά, με το ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο και πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης, η κλιματική αλλαγή είναι από τις πολύ μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για εμάς, πέρα από τη βαθιά ανησυχία για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θέτουμε στο επίκεντρο το κυρίαρχο μοντέλο των σχέσεων παραγωγής και διαχείρισης των πόρων, το οποίο σήμερα τροφοδοτεί και βαθαίνει τις ανισότητες και οδηγεί σταδιακά στην αύξηση των κλιματικών προσφύγων.

Η νέα πράσινη συμφωνία της Κομισιόν, με τα προβλήματα και τα όρια που έχει, διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε. Στόχος μας ως Αριστερά, ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μετάβαση στο νέο οικονομικό μοντέλο να αφορά όλους τους πολίτες, να επωφεληθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες. Για αυτό απαιτείται ένας γενναίος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που δεν θα αφήνει πίσω κανένα, αντίθετα θα σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή με καλύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, πράσινες πολιτικές με άμβλυνση ανισοτήτων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, με την Ελλάδα να πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, στην ενίσχυση της πρόσβασης στα αγαθά του νερού και της ενέργειας, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Χωρούν δεξιοί ιδεολογικά άνθρωποι στον νέο ΣΥΡΙΖΑ;

Το ποιος χωρά ιδεολογικά στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε κάθε κόμμα, συνήθως δεν το κρίνει το κόμμα αλλά ο πολίτης ο οποίος αυτοδεσμεύεται στο πρόγραμμά του, στις αρχές και στις αξίες του. Φυσικά χωρούν, αρκεί να το επιθυμούν.