09/03/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Στατιστικά στοιχεία Κρατουμένων

Μέχρι πριν λίγους μήνες στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναρτώνταν, σε 15νθήμερη βάση, στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων ανά Κατάστημα Κράτησης (Κ.Κ.). Δημοσιευόταν επίσης πίνακες των κρατουμένων ως προς την ποινική τους κατάσταση (κατάδικοι/υπόδικοι, ύψος ποινής: κάθειρξη/φυλάκιση, κρατούμενοι για ναρκωτικά, για χρέη κλπ.) ή τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (ημεδαποί/αλλοδαποί, άντρες/γυναίκες, ενήλικοι/ανήλικοι).

Ωστόσο η ανάρτηση αυτών των στοιχείων διακόπηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα για μεγάλο διάστημα να μην είναι γνωστός ο αριθμός των κρατουμένων και μόνο διάσπαρτες πληροφορίες ή φήμες να κυκλοφορούν στη δημοσιότητα. Μόλις τις προηγούμενες μέρες άρχισε και πάλι η ανάρτηση ορισμένων στοιχείων και ειδικότερα αποκλειστικά ο αριθμός των κρατουμένων ανά Κ.Κ.

Η ανάρτηση αξιόπιστων και λεπτομερών στατιστικών στοιχείων για το σωφρονιστικό σύστημα συμβάλλει στη διαφάνεια και προσφέρει υπεύθυνη ενημέρωση στην κοινωνία, στην επιστημονική κοινότητα , αλλά και στα πολιτικά κόμματα για τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά των κρατουμένων που διαβιούν στις ελληνικές φυλακές.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η ποινική κατάσταση (υπόδικοι, κατάδικοι, «φιλοξενούμενοι») και το ύψος ποινών που εκτίουν οι (κατάδικοι) κρατούμενοι (Κάθειρξη: ισόβια, πρόσκαιρη: 5-10 χρόνια, 10-15 χρόνια, 15 και άνω – Φυλάκιση: μέχρι 6 μήνες, από 6 μήνες έως 1 έτος, 1-2 έτη, 2-5 έτη) σε κάθε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

2. Ποιο είναι το φύλο (άνδρες – γυναίκες), η ηλικία (ενήλικοι, νέοι, ανήλικοι) και η εθνικότητα (ημεδαποί-αλλοδαποί) των κρατουμένων σε κάθε Κατάστημα Κράτησης.

3. Ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία κρατούνται, ως προσωρινά κρατούμενοι ή κατάδικοι οι κρατούμενοι (ναρκωτικά, διακίνηση ανθρώπων, ληστείες, ανθρωποκτονίες, γενετήσια εγκλήματα, κλπ.) ανά κατάστημα κράτησης.

4. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δημοσιεύει, ανά 15νθήμερο, όλα τα ανωτέρω ζητούμενα λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό, την ποινική κατάσταση και τα ατομικά χαρακτηριστικά των κρατουμένων ανά Κατάστημα Κράτησης;

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Λάππας Σπυρίδων