ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/04/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού Έβρου

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού Έβρου



Ερώτηση κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Έβρου Αναστασία Γκαρά, με θέμα τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού Έβρου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα ο νομός Έβρου βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα γεγονότα που δοκιμάζουν τις αντοχές της τοπικής οικονομίας, της εργασίας και των παραγωγικών δυνάμεων του νομού, αρχικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν με τις επί ημέρες συγκρούσεις στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και έπειτα με τις δραματικές συνέπειες από την εξάπλωση και πανδημία του κορωνοϊού. Τονίζουν πως η κρίση στα σύνορα δημιούργησε μία νέα κατάσταση στην οικονομία του Έβρου, με αποτέλεσμα σημαντικοί κλάδοι της (παραγωγικές μονάδες - επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο τουριστικός κλάδος, έμποροι, μεταπράτες, βιοτέχνες κ.λπ.) να δοκιμάζονται σήμερα σκληρά, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, οικονομική κι επενδυτική ανασφάλεια, απώλεια παραγωγής και εισοδημάτων.

 

Για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις και να παραμείνει ενεργός ο πληθυσμός στην ακριτική περιοχή του Έβρου είναι σήμερα -περισσότερο από ποτέ- απαραίτητη η κατάθεση και υλοποίηση ενός (ολιστικού) αναπτυξιακού σχεδίου από την Κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει ενεργητικές πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης στον επιχειρησιακό, επενδυτικό και αναπτυξιακό τομέα.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε να ενισχυθεί η οικονομία, η παραγωγή, η εργασία και η ασφάλεια στον Νομό Έβρου και προτείνουν δέσμη μέτρων ανά υπουργείο και κλάδο στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την τόνωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας που θα αποτελέσει ασπίδα για τους ακρίτες κατοίκους για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Οικονομικών
• Εσωτερικών
• Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
• Ανάπτυξης & Επενδύσεων
• Υποδομών & Μεταφορών
• Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
• Παιδείας & Θρησκευμάτων
• Προστασίας του Πολίτη
• Τουρισμού

Θέμα: «Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού Έβρου»

Το τελευταίο διάστημα ο νομός Έβρου βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα γεγονότα που δοκιμάζουν τις αντοχές της τοπικής οικονομίας, της εργασίας και των παραγωγικών δυνάμεων του νομού.
Αρχικά, σημειώθηκαν τα γεγονότα με τις επί ημέρες συγκρούσεις στα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας, μετά και από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού - μεταναστευτικού που επιχείρησε η γείτονα.
Σε αυτά τα γεγονότα ήρθαν να προστεθούν και οι δραματικές συνέπειες από την εξάπλωση και πανδημία του κορωνοϊού, με τα γνωστά μέτρα απαγόρευσης και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν.
Είναι πια κατανοητό από όλους πως ειδικά αυτή τη περίοδο ο ακριτικός Έβρος σηκώνει ένα διπλό, δυσανάλογο βάρος σε όφελος όλης της χώρας. Η κρίση στα σύνορα δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο, μία νέα κατάσταση στην οικονομία του Έβρου, με αποτέλεσμα σημαντικοί κλάδοι της (παραγωγικές μονάδες - επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο τουριστικός κλάδος, έμποροι, μεταπράτες, βιοτέχνες κ.λπ.) να δοκιμάζονται σήμερα σκληρά.
Ήδη τα πρώτα στοιχεία, από την έναρξη των επεισοδίων στα σύνορα, δείχνουν κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, οικονομική κι επενδυτική ανασφάλεια, απώλεια παραγωγής και εισοδημάτων. Γεγονότα που αναμένεται να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες παρενέργειες σε έναν νομό που βιώνει οικονομικές δυσκολίες, εργασιακή επισφάλεια και υψηλά ποσοστά ανεργίας εδώ και χρόνια.
Για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις και να παραμείνει ενεργός ο πληθυσμός στην ακριτική περιοχή του Έβρου είναι σήμερα -περισσότερο από ποτέ- απαραίτητη η κατάθεση και υλοποίηση ενός (ολιστικού) αναπτυξιακού σχεδίου από την Κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει ενεργητικές πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης στον επιχειρησιακό, επενδυτικό και αναπτυξιακό τομέα.
Ενός σχεδίου που θα έρθει να τονώσει την τοπική κοινωνία και οικονομία και θα αποτελέσει «ασπίδα» για τους ακρίτες κατοίκους του νομού, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα:

• Να προχωρήσει μια γενναία χρηματοδότηση του Νομού Έβρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσα από την ταχεία υλοποίηση των έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για την παραγωγική ανόρθωση του Νομού.

• Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να υλοποιήσει άμεσα την πρόταση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την ίδρυση νέων τμημάτων στη Θράκη, πρόταση που είχε γίνει αποδεκτή από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

• Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων να υλοποιήσει άμεσα το άρθρο 41 του Ν. 4608 / 2019 της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την ενίσχυση -με την μορφή επιχορήγησης- μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στον κλάδο της βιομηχανίας, των τεχνολογιών πληροφορικής, στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.λπ., που δραστηριοποιούνται στην Παραμεθόριο, σε περιοχές όπως ο Έβρος και σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.

• Το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων όπως:
 Πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
 Πλήρη καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από το κράτος.
 Έκτακτο ειδικό επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους
αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την κρίση, το οποίο θα
ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους, με
ελάχιστο τον κατώτατο μισθό.
 Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων,
αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται
για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.
 Επιδότηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
 Άτοκα δάνεια σε επιχειρήσεις.

• Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων να προχωρήσει στην υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος χρηματοδότησης για τον νομό Έβρου, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την υλοποίηση 35 συνολικά έργων υποδομής στον νομό, και να το επεκτείνει με την ένταξη νέων έργων υποδομής.

• Για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα να προχωρήσουν μέτρα, όπως:
 Άμεση απόδοση των ενισχύσεων από τις ζημιές του 2018 στον Έβρο σε παραγωγούς σιτηρών και βάμβακος - Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ - Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια).
 Αποζημίωση σε όλους τους παραγωγούς που για το διάστημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και της ζώνης απαγόρευσης που έθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
 Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.
 Επίδομα των 800 ευρώ για παραγωγούς και εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.
 Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.
 Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.
 Μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
 Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας.
 Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από κρατικές δομές νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιόλαδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας κ.ά.
 Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
 Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.

• Να δοθούν ισχυρά κίνητρα και να ετοιμαστεί μία μεγάλη καμπάνια τουριστικής προβολής, ώστε ο νομός Έβρου να αποτελέσει τον βασικό προορισμό για χιλιάδες εσωτερικούς τουρίστες από άλλες περιοχές της χώρας.
Ο Κοινωνικός Τουρισμός που είχε πέρυσι 200.000 ωφελούμενες οικογένειες από ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, να επεκταθεί σε διάρκεια, επίδομα και σε πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών για διακοπές σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

• Οικονομική ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ανέλαβαν επιπλέον αναγκαία βάρη στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων.

• Χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

• Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Δημόσιων Υπηρεσιών και των Δομών Υγείας.

• Ενίσχυση με εξοπλισμό και προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και Συνοριακής Φύλαξης. Δημιουργία τμήματος Πλωτής Αστυνόμευσης στον Έβρο και Διεύθυνσης Αλλοδαπών, όπως είχε δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε να ενισχυθεί η οικονομία, η παραγωγή, η εργασία και η ασφάλεια στον Νομό Έβρου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παππάς Νίκος
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ